ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΠΡΩΤΗ ΣΕΛΙΔΑ

“Φως” για άνοιγμα των σχολείων – Πιθανός ο Φεβρουάριος για άλλες δραστηριότητες

Η Κυριακή 27/12 ήταν μια ιστορική μέρα μιας και ξεκίνησαν οι εμβολιασμοί στην Ελλάδα και την υπόλοιπη Ευρωπαϊκή Ένωση, όλοι γνωρίζουν όμως ότι η οριστική υποχώρηση της πανδημίας covid-19 αργεί και τα μέτρα περιορισμού θα μείνουν για καιρό ακόμη στην ζωή μας. Ο στόχος του 60% τουλάχιστον στην πληθυσμιακή κάλυψη του εμβολιασμού αργεί ακόμη και σύμφωνα με τους επιστήμονες υπολογίζεται να έχει επιτευχθεί έως τα μέσα ή το τέλος του καλοκαιριού.

Στο σημαντικό ζήτημα της επαναλειτουργίας των σχολείων ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας είχε υποστηρίξει ότι είναι πιθανό να ανοίξουν στις 8 Ιανουαρίου και μάλιστα είπε πως θα ανοίξουν ταυτόχρονα όλες οι βαθμίδες.

Το επόμενο διάστημα είναι κρίσιμο, αφού μπορεί να υπάρξει μείωση των κρουσμάτων, υπάρχουν όμως, στοιχεία που δεν επιτρέπουν εφησυχασμό. Οι θάνατοι σε ημερήσια βάση παραμένουν σε υψηλά επίπεδα, όπως και ο αριθμός των διασωληνωμένων, αφού περισσότεροι από 460 συμπολίτες μας βρίσκονται στις ΜΕΘ και δίνουν μάχη για να κρατηθούν στην ζωή.

Αισιοδοξία για τα σχολεία

Την εικόνα της πανδημίας στην χώρα μας σχολίασε και η πρόεδρος των νοσοκομειακών ιατρών Αθήνας – Πειραιά, Ματίνα Παγώνη, μιλώντας στον ΣΚΑΪ. Διατύπωσε την άποψη ότι, με βάση τα σημερινά δεδομένα, μπορούν να ανοίξουν όλες οι βαθμίδες της εκπαίδευσης στις 7 Ιανουαρίου.

Η κυρία Παγώνη πάντως έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου για την τήρηση των μέτρων για τις ημέρες των εορτών που απομένουν λέγοντας πως το δεκαήμερο που έρχεται θα φανερώσει εάν μπορούν να ανοίξουν τα σχολεία. «Αν πάμε καλά και οι δείκτες είναι καλοί μέχρι και τις 5 του μηνός δεν υπάρχει πρόβλημα να ανοίξουν τα σχολεία, αλλά αν ξεκινήσουμε πάρτι τα κρούσματα θα αυξηθούν», προειδοποίησε.

Στο ίδιο μήκος κύματος ήταν και ο καθηγητής Παθολογίας και Λοιμωξιολογίας του πανεπιστημίου Πατρών, και μέλος της επιτροπής λοιμωξιολόγων του υπουργείου Υγείας, Χαράλαμπος Γώγος, ο οποίος μιλώντας στο MEGA, σημείωσε πως «υπάρχει αυτό το κενό μεταξύ 7-10 ημερών για να δούμε τα αποτελέσματα μιας κατάστασης επιδημιολογικά. Αυτό περιμένουμε».

Μιλώντας για τα σχολεία, είπε χαρακτηριστικά: «Αν μπορέσουμε να ανοίξουμε τα σχολεία στις 8 του μηνός αυτό θα είναι θετικό. Τετάρτη με Πέμπτη θα δούμε αν θα ξεκινήσουμε με τα σχολεία, και δη με τα δημοτικά. Υπάρχει προσπάθεια να δούμε τα πράγματα θετικά για τα σχολεία, γιατί έχει τραβήξει πολύ η κατάσταση αυτή».

Ας σημειωθεί ότι στις σχολικές μονάδες έφτασε η δεύτερη παρτίδα από τις μάσκες, η οποία κανονικά αναμενόταν μέσα στον Οκτώβριο.

Lockdown έως τον Φεβρουάριο;

Πέρα από τα σχολεία, σύμφωνα με τις πληροφορίες στο κυβερνητικό στρατόπεδο θα εξετάσουν το επιδημιολογικό αποτύπωμα των ημερών των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς και ύστερα θα λάβουν τις όποιες αποφάσεις σχετικά με την επαναφορά της κανονικότητας σε άλλες δραστηριότητες. Το σενάριο πάντως που προκρίνεται είναι, τα περισσότερα από τα μέτρα περιορισμού να μας συνοδεύσουν και τον Φεβρουάριο. 

Παρόμοια Άρθρα

Back to top button