ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΑ

Εξαρθρώθηκε συμμορία διακινητών με “διαβατήρια πολλαπλών χρήσεων” – Πώς λειτουργούσε το κύκλωμα

H Υποδιεύθυνση Αντιμετώπισης Οργανωμένου Εγκλήματος και Εμπορίας Ανθρώπων, της οποίας διοικητής είναι ο Χαϊδαριώτης αστυνομικός υποδιευθυντής Χρήστος Βάχλας, είχε μια σημαντική επιτυχία κατά της οργανωμένης, παράνομης διακίνησης ανθρώπων.

Πιο συγκεκριμένα, εξάρθρωσε συμμορία που δραστηριοποιούνταν στη διακίνηση ταξιδιωτικών εγγράφων. Βασικό χαρακτηριστικό της παράνομης δράσης ήταν η επανειλημμένη χρήση των ίδιων -νόμιμα εκδεδομένων αρχικά- διαβατηρίων, προκειμένου να προωθηθούν σε ευρωπαϊκές χώρες άτομα χωρίς νόμιμα έγγραφα. Με τα νόμιμα “μπλε” διαβατήρια το κύκλωμα εξασφάλιζε την έξοδο κάποιου αλλοδαπού στην Ευρώπη και στη συνέχεια φρόντιζε να το παίρνει πίσω, ώστε να το ξαναδώσει σε κάποιον που έμοιαζε με τον αρχικό κάτοχο. Ο κύκλος αυτός μπορούσε να επαναληφθεί αρκετές φορές. Μάλιστα την υπηρεσία αυτή διαφήμιζαν οι διακινητές με κάθε τρόπο σε μετανάστες στα παράλια της Τουρκίας, για να τους προσελκύσουν στην Ελλάδα. Το κέρδος της συμμορίας ήταν πολύ μεγάλο.

Αναλυτικά η ανακοίνωση της ΕΛΑΣ:

Συνελήφθησαν, μεσημβρινές ώρες της 9-2-2023, στο πλαίσιο επιχείρησης που σχεδιάστηκε και υλοποιήθηκε από αστυνομικούς της ανωτέρω υπηρεσίας, 3 αλλοδαποί, ηλικίας 38, 39 και 43 ετών, ως μέλη της συμμορίας και για τα αδικήματα της κατ΄ επάγγελμα και κατ΄ εξακολούθηση αποδοχής και διάθεσης προϊόντων εγκλήματος και κατοχή και διακίνηση  ταξιδιωτικών εγγράφων τρίτων προσώπων από άτομα τα οποία έχουν συστήσει συμμορία με πρόθεση τον πορισμό εισοδήματος.

Στο πλαίσιο διερεύνησης πληροφοριών, αναφορικά με δράση συμμορίας στη διακίνηση γνήσιων ελληνικών διαβατηρίων σε αλλοδαπούς αντί του χρηματικού ποσού των 3.000-4.000 ευρώ έκαστο, προκειμένου να διευκολύνουν την παράνομη έξοδο τους από τη χώρα με προορισμό χώρες της κεντρικής και βόρειας Ευρώπης, αποκαλύφθηκε η ύπαρξη δομημένης εγκληματικής συμμορίας με διαρκή εγκληματική δράση.

Όπως προέκυψε από την έρευνα, τα μέλη της οργάνωσης είχαν διακριτούς ρόλους και ήταν επιφορτισμένα με συγκεκριμένα καθήκοντα ως εξής:

Ο 38χρονος ήταν το αρχηγικό μέλος της εγκληματικής ομάδας, ο οποίος παρείχε κατάλυμα για τη διαμονή των μελών που μετέφεραν τα παράνομα ταξιδιωτικά έγγραφα και μεριμνούσε για τη φύλαξη των εγγράφων.

Επίσης, πραγματοποιούσε τις επαφές με τους υποψήφιους πελάτες για την πώληση των εγγράφων ενώ μετέβαινε με έτερο συνεργό του σε καταστήματα μεταφοράς συναλλάγματος, αφήνοντας τον να παραλάβει ή να καταθέσει τα απαιτούμενα χρηματικά ποσά.

Ο 39χρονος και ο 43χρονος αναλάμβαναν να προμηθευτούν τα ταξιδιωτικά έγγραφα από έτερα εγκληματικά δίκτυα που δραστηριοποιούνται σε χώρες της κεντρικής και βόρειας Ευρώπης και στη συνέχεια να τα μεταφέρουν στη χώρα μας.

Σε έρευνα που πραγματοποιήθηκε στην οικία των μελών της ομάδας, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν:

 • -39- γνήσια ταξιδιωτικά έγγραφα της σύμβασης του 1951
 • -44- γνήσιες ελληνικές άδειες διαμονής
 • -3- δελτία ταυτότητας κρατών SCHENGEN
 • -3- άδειες διαμονής κρατών SCHENGEN
 • -2- δελτία αιτούντος άσυλο Ελληνικών Αρχών
 • -1- άδεια οδήγησης και -1- δελτίο επιμόρφωσης οδηγού Ρουμανικών αρχών και υπό ίδια στοιχεία
 • -1- Δελτίο Αστυνομικής Ταυτότητας
 • Παραστατικά αποστολής χρημάτων
 • Χειρόγραφες σημειώσεις στην αραβική γλώσσα
 • -850- ευρώ
 • -4- κινητά τηλέφωνα
 • -1- tablet

Ορισμένα εκ των κατασχεθέντων ταξιδιωτικών εγγράφων έχουν καταγραφεί ως κλεμμένα ή απολεσθέντα.

Οι συλληφθέντες οδηγήθηκαν στον κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Αθηνών, ενώ η έρευνα για τη διακρίβωση των συνδετικών κρίκων με τα εγκληματικά δίκτυα που τους προμήθευαν τα ταξιδιωτικά έγγραφα συνεχίζεται.

Παρόμοια Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button