ΔΥΤΙΚΗ ΑΘΗΝΑ

40 εκ. ευρώ για έργα στην Ελευσίνα από την Περιφέρεια Αττικής

Ο συνολικός προϋπολογισμός για έργα στην Ελευσίνα που χρηματοδοτεί η Περιφέρεια στην Ελευσίνα, συμπεριλαμβανομένης και της χρηματοδοτικής στήριξης της διοργάνωσης Ελευσίνα Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης 2023, ξεπερνά τα 40 εκ. ευρώ.

Ο κ. Γιώργος Πατούλης επισκέφθηκε την Ελευσίνα στις 26 Μαΐου και επιθεώρησε την πρόοδο υλοποίησης σε έργα της περιοχής που χρηματοδοτεί η Περιφέρεια, όπως την ανάπλαση της πλατείας Ηρώων, τα έργα αποκατάστασης του αρχαιολογικού  χώρου της Ελευσίνας, ενώ κατά τη συνάντηση που είχε με το Δήμαρχο Ελευσίνας Α. Οικονόμου, παρουσία Αντιδημάρχων και υπηρεσιακών στελεχών στο Δημαρχείο της πόλης, ενημερώθηκε τόσο για τη φάση που βρίσκονται οι διαγωνισμοί σε ότι αφορά το κρίσιμο έργο των καθαρισμών στο ρέμα Σαρανταποτάμου, όσο και για άλλες σημαντικές υποδομές που είναι σε εξέλιξη.

Ανάπλαση της Πλατείας Ηρώων

Πρώτος σταθμός του κ. Πατούλη ήταν τα υπό εξέλιξη έργα ανάπλασης στην πλατεία Ηρώων, ένα έργο το οποίο, σύμφωνα με ανακοίνωση της Περιφέρειας, προχωρά με γρήγορους ρυθμούς με χρηματοδότηση συνολικού προϋπολογισμού περίπου  2.5 εκ. ευρώ. Το έργο έχει ολοκληρωθεί σε ποσοστό 80% και αναμένεται να παραδοθεί το φθινόπωρο. Ωστόσο στην τοπική κοινωνία υπάρχει κριτική που υποστηρίζει ότι η Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης σχεδόν σε όλη τη διάρκειά της δεν έχει κεντρική πλατεία!

40 εκ. ευρώ για έργα στην Ελευσίνα από την Περιφέρεια Αττικής 3
Έργα στην Ελευσίνα: Πλατεία Ηρώων

Όσον αφορά το έργο, προβλέπεται νέα διευθέτηση του χώρου, με αναβαθμισμένα δάπεδα, εξοπλισμό και σύγχρονα φωτιστικά, ενώ θα γίνει ανάπλαση και του περιβάλλοντα χώρου με  έργα πρασίνου. Ο Περιφερειάρχης με αφορμή και το εκκλησάκι του Αγ. Ζαχαρία που βρίσκεται εντός της πλατείας ζήτησε επίσπευση των έργων, προκειμένου το Σεπτέμβριο, την ημερομηνία της ομώνυμης εορτής, να διοργανωθεί από την Περιφέρεια μία εκδήλωση που θα συνδυάζει και τα εγκαίνια της νέας αναβαθμισμένης πλατείας.

40 εκ. ευρώ για έργα στην Ελευσίνα από την Περιφέρεια Αττικής 5

Ακολούθως ο Περιφερειάρχης μετέβη στα έργα αποκατάστασης και ανάδειξης του αρχαιολογικού χώρου Ελευσίνας. Ειδικότερα η Περιφέρεια Αττικής χρηματοδοτεί μέσω του ΠΕΠ Αττικής 2014-2020 την Α’ φάση του έργου στερέωσης, αποκατάστασης και ανάδειξης του αρχαιολογικού χώρου της Ελευσίνας, προϋπολογισμού 1,65 εκ. Ευρώ. Επιπρόσθετα μετά από πρωτοβουλία του Περιφερειάρχη δόθηκε και περαιτέρω χρηματοδότηση 650.000 ευρώ για έργα  στερέωσης των βραχωδών πρανών του Πλουτώνειου Μνημείου, την μεταφορά και διευθέτηση διάσπαρτων αρχιτεκτονικών μελών της ευρύτερης περιοχής του Τελεστηρίου και λοιπές υποστηρικτικές εργασίες για την επιτυχή ολοκλήρωση της Α φάσης.

Ο Περιφερειάρχης εξέφρασε την ικανοποίηση του για την πορεία υλοποίησης των έργων επισημαίνοντας μεταξύ άλλων:

«Στόχος των έργων είναι η τελική διαμόρφωση ενός οργανωμένου επισκέψιμου αρχαιολογικού χώρου, ενώ συγχρόνως αναβαθμίζεται το φυσικό τοπίο και εξασφαλίζεται η ευκρινέστερη εικόνα των μνημείων, γεγονός που αναμένεται να συμβάλλει στην αύξηση της επισκεψιμότητας του αρχαιολογικού χώρου».

Επί τάπητος τα σημαντικά έργα στην Ελευσίνα

Κατά τη συνάντηση του Περιφερειάρχη με τον Δήμαρχο Ελευσίνας Α. Οικονόμου, συζητήθηκαν όλα  τα έργα στην Ελευσίνα. Έμφαση δόθηκε στα σημαντικά αντιπλημμυρικά και αποχετευτικά έργα που εκτελούνται ή είναι υπό δημοπράτηση με  συνολικό προϋπολογισμό άνω των 7 εκ. ευρώ, με τον κ. Πατούλη να κάνει ιδιαίτερη αναφορά τόσο στη συμβολή της Περιφέρειας στη διοργάνωση της πολιτιστικής πρωτεύουσας με χρηματοδότηση ύψους 9 εκ. ευρώ.

έργα στην Ελευσίνα, Σαρανταπόταμος
Έργα στην Ελευσίνα: Καθαρισμός Σαρανταπόταμου

Επίσης στο  έργο του καθαρισμού στο ρέμα του Σαρανταποτάμου, το οποίο είναι σε φάση ολοκλήρωσης των διαγωνιστικών διαδικασιών. Παράλληλα έγινε ευρεία αναφορά στα σημαντικά έργα αξιοποίησης του χώρου της Ελαιουργικής, ένα έργο που ήδη έχει ενταχθεί στο πρόγραμμα εκτελεστέων της Περιφέρειας με προϋπολογισμό άνω των 12 εκ. ευρώ, στα έργα ασφαλτόστρωσης σε  κρίσιμα σημεία του οδικού δικτύου της περιοχής  αλλά και στις παρεμβάσεις ενεργειακής αναβάθμισης στο Δημαρχείο με το ποσό των περίπου 300 χιλιάδων ευρώ.

Ο Δήμαρχος Ελευσίνας ευχαρίστησε την Περιφέρεια και προσωπικά τον Γ. Πατούλη για τη στήριξη τονίζοντας πως η Ελευσίνα αναβαθμίζεται και αλλάζει όψη με κρίσιμα  έργα υποδομής, που δεν είχαν γίνει εδώ και χρόνια.

40 εκ. ευρώ για έργα στην Ελευσίνα από την Περιφέρεια Αττικής 8
Τα έργα στην Ελευσίνα σχετίζονται με την 2023 Ελευσίς.

Νωρίτερα ο Περιφερειάρχης επισκέφθηκε την έδρα της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας Ελευσίνα 2023, μία διοργάνωση την οποία στήριξε η Περιφέρεια με το ποσό των 9 εκ. ευρώ. Τον κ. Πατούλη υποδέχθηκε ο Καλλιτεχνικός Διευθυντής της διοργάνωσης Μ. Μαρμαρινός.

Η επίσκεψη του Περιφερειάρχη ολοκληρώθηκε σε κεντρικό καφέ της πόλης όπου είχε την ευκαιρία να συναντήσει πολίτες και τοπικούς φορείς.

Έργα στην Ελευσίνα από την Περιφέρειας Αττικής

Έργα στην Ελευσίνα που εκτελέσθηκαν και εκτελούνται την περίοδο 2019-2023

 1. Στήριξη του έργου της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης «ΕΛΕΥΣΙΝΑ 2023» με 9.000.000 ευρώ.
 • Έργο στερέωσης, αποκατάστασης και ανάδειξης του Αρχαιολογικού Χώρου της Ελευσίνας και χρηματοδότηση υποστηρικτικών εργασιών στο Πλουτώνειο Μνημείο και το τελεστήριο με προϋπολογισμό 1.650.000 ευρώ  και 650.000 ευρώ αντίστοιχα.
 • Αισθητική και λειτουργική αναβάθμιση χώρου Ελαιουργικής προϋπολογισμού 12.896.000 ευρώ (τροποποίηση προγραμματικής και επαναδημοπράτηση).
 • Πληρωμή και ολοκλήρωση αρχιτεκτονικού διαγωνισμού για ανέγερση νέου κτιρίου υπηρεσιών Περιφερειακής Ενότητας Δυτικής Αττικής.
 • Ανάπλαση Πλατείας Ηρώων με προϋπολογισμό 2.496.000 ευρώ.
 • Εκτέλεση αποχέτευσης ομβρίων υδάτων Άνω Ελευσίνας με προϋπολογισμό 6.464.231,60 ευρώ.
 • Δημοπράτηση έργου αποχέτευσης ομβρίων υδάτων Μαγούλας με προϋπολογισμό 1.173.000 ευρώ.
 • Μελέτη βιοκλιματικού βρεφονηπιακού σταθμού θέση Αεροδρόμιο με προϋπολογισμό 309.811 ευρώ.
 • Καθαρισμός ρεμάτων στην περιοχή Ελευσίνας με προϋπολογισμό 8.000.000 ευρώ.
 1.  Ασφαλτοστρώσεις στην ΠΕΟΑΚ.
 1. Βελτίωση οδοστρωμάτων στην ΝΕΟΑΚ.
 1. Ενεργειακή αναβάθμιση οδικού δικτύου ΝΕΟΑΚ.

Δείτε σχετικό βίντεο:

Παρόμοια Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *


Back to top button