ΔΗΜΟΤΙΚΑΠΟΛΙΤΙΚΗΠΡΩΤΗ ΣΕΛΙΔΑ

Έρχεται “ψαλίδι” στον αριθμό των δημοτικών συμβούλων

“Η απλή αναλογική είναι το δικαιότερο πολιτικό σύστημα. Όμως η ανωριμότητα των αιρετών και η ωφελιμιστική σκοπιμότητα οδηγούν στην επιστροφή του πλειοψηφικού συστήματος στους Δήμους. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα οι δημοτικές αρχές που εξελέγησαν το 2019 με την ψήφο των πολιτών, να μην μπορούν να διοικήσουν”, είπε στο “Χαϊδάρι Σήμερα” έμπειρος δημοτικός σύμβουλος, με αφορμή το άνοιγμα της συζήτησης για τον νέο εκλογικό νόμο στην αυτοδιοίκηση.  

Στο σημείο αυτό, πάντως, πρέπει να σημειωθεί ότι αρκετά θέματα που εισάγονται στο Δημοτικό Συμβούλιο ψηφίζονται ομόφωνα. Επιπλέον, θα επρόκειτο για πολιτικό παράδοξο να προβάλει μια διοίκηση ως δικαίωμα την “εν λευκώ” έγκριση κάθε επιλογής της από την αντιπολίτευση, αφού κάτι τέτοιο δεν έχει προηγούμενο σε καμία δημοκρατική πολιτεία. Κάπου εδώ ανοίγει η αέναη συζήτηση περί κυβερνησιμότητας εναντίον δίκαιας εκπροσώπησης, που ανάγεται τελικά στην ιδεολογική τοποθέτηση κάθε παράταξης.

Ο νέος νόμος

Σε αναμονή των εξελίξεων βρίσκεται το τελευταίο διάστημα το Δημοτικό Συμβούλιο Χαϊδαρίου, ενόψει της κατάθεσης του  Νομοσχέδιου του Υπουργείου Εσωτερικών περί “Εκλογής Δημοτικών και Περιφερειακών Αρχών”, διότι μπαίνει  “μαχαίρι” στον αριθμό των μελών των Δημοτικών και Περιφερειακών Συμβουλίων, κάτι που η Κυβέρνηση χαρακτηρίζει ως “λελογισμένη μείωση”.

Σύμφωνα με πολιτικές εκτιμήσεις το Δημοτικό Συμβούλιο Χαϊδαρίου που θα αναδειχθεί στην εκλογική αναμέτρηση τον Οκτώβριο του 2023 θα έχει συνολικά 29 μέλη και όχι 33 που έχει σήμερα. Η νέα δημοτική αρχή θα έχει στο Δημοτικό Συμβούλιο τα 3/5 των εδρών, ενώ θα μπορεί να εκλεγεί από την πρώτη Κυριακή με ποσοστό μόνο 43 % + μία ψήφο. Παράλληλα ένας δημοτικός συνδυασμός που δεν θα εξασφαλίσει το ποσοστό του 3% στην εκλογική μάχη δεν θα εκλέξει δημοτικό σύμβουλο. Η θητεία των αιρετών που θα εκλεγούν το 2023 θα είναι 5ετής, ξεκινώντας από την Πρωτοχρονιά του 2024.

Το «κλειδί» για περισσότερες έδρες και ζεστό χρήμα στο Δήμο

Υπάρχει όμως και ένα μικρό ενδεχόμενο το νέο Δημοτικό Συμβούλιο της πόλης μας, να έχει 35 μέλη, δηλαδή δύο περισσότερα από ότι έχει σήμερα. Ο μοναδικός παράγοντας που θα μπορέσει να φέρει αυτή τη θετική εξέλιξη, θα είναι τυχόν αύξηση του πληθυσμού στη φετινή απογραφή. Δηλαδή αν θα απογραφούν ως κάτοικοι Χαϊδαρίου περισσότεροι από 50.000. Να θυμίσουμε πως με βάση την τελευταία απογραφή του 2011, το Χαϊδάρι είχε περίπου 47.000 κατοίκους.

Ενδεχόμενη αύξηση του πληθυσμού όμως δεν θα αποφέρει μόνο τις δύο επιπλέον έδρες στο ανώτατο πολιτικό όργανο της πόλης, αλλά και περισσότερα χρήματα στα ταμεία του Δήμου, μέσα από του Κεντρικούς Αυτοτελείς Πόρους (Κ.Α.Π). Υπάρχει τρόπος; Ναι, αν περισσότεροι Χαϊδαριώτες προτιμήσουν να απογραφούν στον τόπο διαμονής τους αντί στο χωριό.

“Όχι” από όλα από τα κόμματα της αντιπολίτευσης

Υπέρ του συγκεκριμένου νομοσχέδιου αναμένεται να δώσει θετική ψήφο στη Βουλή, μόνο η Νέα Δημοκρατία.

Η αντίδραση του ΣΥΡΙΖΑ, που έφερε την απλή αναλογική, είναι δεδομένη, όπως και του ΚΚΕ.

Σε επικοινωνία που είχε το «Χαϊδάρι Σήμερα» με τον γραμματέα Τοπικής Αυτοδιοίκησης του ΚΙΝ.ΑΛ., Κώστα Πανταζή, μας τόνισε πως η κοινοβουλευτική ομάδα του κόμματος τους δεν πρόκειται να ψηφίσει κανένα άρθρο του συγκεκριμένου νομοσχεδίου. Μάλιστα η πρόεδρος του ΚΙΝ.ΑΛ. Φώφη Γεννηματά έχει ενημερώσει σχετικά δημάρχους, φιλικά προσκείμενους στο κόμμα.

Το Νομοσχέδιο θα εισαχθεί προς ψήφιση στην Ολομέλεια της Βουλής, την Τρίτη 1η Ιουνίου.

Παρόμοια Άρθρα

Back to top button