ΕΙΔΗΣΕΙΣΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΚΟΙΝΩΝΙΑΠΡΩΤΗ ΣΕΛΙΔΑ

Ένωση Γονέων Χαϊδαρίου: Όχι σε καταλήψεις για την αποφυγή μαθημάτων, ναι στη συζήτηση σοβαρών θεμάτων

Η Ένωση Γονέων Χαϊδαρίου καλεί τα μέλη της σε συντονισμό, ενόψει της περιόδου που ξεκινούν οι καταλήψεις σχολείων. Τονίζει ότι ο ρόλος της μαθητικής κοινότητας “δεν είναι η διοργάνωση πολυήμερων και ασυντόνιστων καταλήψεων με μόνο στόχο την αποφυγή των μαθημάτων, αλλά η συζήτηση σοβαρών θεμάτων με τους συμμαθητές τους και η ανάληψη συντονισμένων πρωτοβουλιών στο πλάι των γονιών τους και των καθηγητών τους”. Η ΕΓΧ με την ίδια ανακοίνωση δηλώνει ότι προσυπογράφει κείμενο της Συντονιστικής Επιτροπής Μαθητών Αθήνας, το οποίο θέτει σε συζήτηση. Συγκεκριμένα, το Συντονιστικό βάζει πλαίσιο διεκδικήσεων και καλεί σε κινητοποιήσεις στις 4 Νοέμβρη με κλειστά σχολεία και μαθητική πορεία στα Προπύλαια.

Ακολουθούν οι ανακοινώσεις της Ένωσης Γονέων Χαϊδαρίου και του Συντονιστικού των μαθητών.

Ένωση Γονέων Χαϊδαρίου, 31/10/2019

“Αγαπητοί συνάδελφοι, τις προηγούμενες ημέρες εκλέχθηκαν στα γυμνάσια & τα λύκεια τα 15μελή των μαθητών. Κάθε χρόνο περίπου τέτοια εποχή ξεκινούν καταλήψεις σχολείων, στις οποίες αρκετές φορές τα αιτήματα δεν είναι “σοβαρά” & στην ουσία αυτές καταλήγουν να γίνονται, με μόνο στόχο να μη γίνουν μαθήματα. Πολλές εξ άλλου φορές οι καταλήψεις είναι αποτέλεσμα πρωτοβουλίας ελάχιστων μαθητών.

Στις περισσότερες περιπτώσεις οι καθηγητές δεν εξηγούν στα παιδιά μας το νόημα ύπαρξης των μαθητικών κοινοτήτων, δεν τους ενημερώνουν για το ποιες πρέπει να είναι οι διαδικασίες, με τις οποίες θα πρέπει να παίρνονται αποφάσεις. Έτσι το σχολείο δεν παίζει & σε αυτό τον τομέα το ρόλο του, που δεν είναι μόνο η αποστήθιση γνώσεων, αλλά & η κοινωνικοποίηση, η εκπαίδευση ώστε να λειτουργούν συλλογικά, να μάθουν να συζητούν δημοκρατικά & να διεκδικούν τα δικαιώματά τους.
Την περίοδο που διανύουμε υπάρχουν πολλά προβλήματα που ταλανίζουν την δημόσια εκπαίδευση. Προβλήματα που κατά τη γνώμη μας πρέπει να απασχολούν από κοινού & εμάς τους γονείς, μα & τους καθηγητές & τους μαθητές. Τις ημέρες αυτές λάβαμε το ακόλουθο κείμενο από το συντονιστικό των μαθητών, το οποίο το προσυπογράφουμε & καλούμε τα ΔΣ των γυμνασίων & λυκείων να το συζητήσουν & να το υιοθετήσουν. Τέλος να έλθουν σε επαφή με τα 15μελή των σχολείων τους, για να το συζητήσουν μαζί τους & να τους καλέσουν σε κοινές δράσεις στην κατεύθυνση του κειμένου. Εξηγώντας τους ότι ο ρόλος τους δεν είναι η διοργάνωση πολυήμερων & ασυντόνιστων καταλήψεων με μόνο στόχο την αποφυγή των μαθημάτων, αλλά η συζήτηση σοβαρών θεμάτων με τους συμμαθητές τους & η ανάληψη συντονισμένων πρωτοβουλιών στο πλάι των γονιών τους & των καθηγητών τους.”

Κάλεσμα της Συντονιστικής Επιτροπής Μαθητών Αθήνας

ΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΠΑΛΙΩΝ ΚΑΙ ΝΕΩΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΩΝ ΔΕΝ ΜΑΣ ΚΑΝΕΙ! ΘΕΛΟΥΜΕ ΣΧΟΛΕΙΟ ΝΑ ΜΟΡΦΩΝΕΙ- ΟΧΙ ΝΑ ΕΞΟΝΤΩΝΕΙ!

Ένας μήνας ανοιχτά σχολεία…

…Μάθημα, παπαγαλία, αποστήθιση και κρύος ιδρώτας μήπως ξεχάσουμε το «και». Έτσι προετοιμάζονται οι μαθητές για να πάνε για μάθημα. Η καθημερινότητα μια ακριβοπληρωμένη διαδρομή σπίτι- σχολείο- φροντιστήριο. Οι γονείς να πληρώνουν το φροντιστήριο και οι μαθητές να αγχώνονται να εξασφαλίσουν μία θέση στο Πανεπιστήμιο.

…Σχολεία έτοιμα να γκρεμιστούν, καθηγητές να κάνουν αυτοψία σε σχολεία μήπως υπάρχουν ρωγμές από τον σεισμό, μαθητές να συστεγάζονται, τμήματα και ειδικότητες να συγχωνεύονται, σχολεία να κάνουν διπλοβάρδιες, σοβάδες να  πέφτουν στα κεφάλια των μαθητών, κατεστραμμένα εργαστήρια, χωματερές δίπλα σε οικισμούς!

Ένας μήνας… που μιλάνε αυτοί! Μιλάει το σχολείο που έχουν φτιάξει όλες οι προηγούμενες κυβερνήσεις, χειροτέρεψε ο ΣΥΡΙΖΑ με τον Νόμο Γραβρόγλου  και θέλει να αποτελειώσει η ΝΔ! Το σχολείο των μνημονιών διαρκείας, το σχολείο των κατευθύνσεων της Ευρωπαικής Ένωσης, το σχολείο που μας εξοντώνει, μας στερεί μόρφωση και γνώση, είναι ένα ατελείωτο εξεταστικό κέντρο που λίγοι τα βγάζουν πέρα.

Τώρα θα μιλήσουμε εμείς! Αυτό το σχολείο εμείς θα το αλλάξουμε! Αυτή την πραγματικότητα εμείς θα την αλλάξουμε!

Είμαστε εμείς που καθυστερήσαμε μέσα απ’ τον αγώνα και τον συντονισμό μας ένα νομοσχέδιο που ήταν από χρόνια προαποφασισμένο! Δεν επιτρέψαμε το κλείσιμο δεκάδων ειδικοτήτων στα ΕΠΑΛ! Κατακτήσαμε το 10% εισαγωγής των αποφοίτων των ΕΠΑΛ στα Πανεπιστήμια! Παλιότερα δεν επιτρέψαμε την κατάργηση των επαναληπτικών εξετάσεων, “αποσύραμε” την Τράπεζα Θεμάτων. Ξέρουμε πλέον ότι τα Υπουργεία και οι κυβερνήσεις φοβούνται τον συντονισμό και τον αγώνα μας! Φοβούνται τη δύναμή μας!

Τώρα δε θα τους αφήσουμε να ορίσουν το μέλλον μας! Δεν θα επιτρέψουμε να βάλουν κι άλλα εμπόδια στην παιδεία και τις ζωές μας!

Στον εξεταστικό μαραθώνιο του σχολείου του Γαβρόγλου και του ΣΥΡΙΖΑ, η κυβέρνηση της ΝΔ, που κατά τ’ άλλα φέρνει την “ανάπτυξη για όλους”  έχει κι άλλες προτάσεις να προσθέσει..

 • Θέλουν το Απολυτήριο (το οποίο θα μετράει στο βαθμό πρόσβασης στα Πανεπιστήμια) να βγαίνει με βάση τους βαθμούς των τριών τάξεων του Λυκείου. Και σε κάθε τάξη να δίνουν οι μαθητές προαγωγικές εξετάσεις με αξιοποίηση της Τράπεζας Θεμάτων! Τη μία και μόνο χρονιά που εφαρμόστηκε η Τράπεζα Θεμάτων άφησε το 40% των εξεταζόμενων μαθητών μετεξεταστέους. Τώρα θέλουν να δίνουμε εξετάσεις που θα κρίνουν το μέλλον μας με Τράπεζα Θεμάτων επί τρία συνεχόμενα χρόνια!
 • Θέλουν να βάλουν μια ελάχιστη βάση εισαγωγής στα Πανεπιστήμια! Μα τελικά γιατί να μας βάζουν τόσα εμπόδια στην προσπάθεια μας να μορφωθούμε, να αποκτήσουμε τη γνώση; Εμείς θέλουμε εφόδια για να γνωρίσουμε τον κόσμο, για να μπορέσουμε να σταθούμε αύριο στην κοινωνία, για να προσφέρουμε, για να δημιουργήσουμε! Και αυτά τα εφόδια δεν εξαρτώνται από το τι επάγγελμα θα επιλέξουμε! Άρα ας αγχωθούν πρώτα για το τι μας διδάσκουν και τι γνώσεις παίρνουμε στο σχολείο, και μετά για το πώς θα μπαίνουμε στο Πανεπιστήμιο!

Η φωνή μας να ακουστεί δυνατά παντού! Να φτάσει στην νέα Υπουργό Παιδείας το μήνυμα! Στα τσακίδια παλιοί και νέοι νόμοι που έφτιαξαν έτσι το σχολείο!

Αυτό που έχουμε ανάγκη είναι ένα σχολείο:

 • που θα μας μορφώνει χωρίς διακρίσεις, ένα σχολείο χωρίς εμπόδια για τους μαθητές, με βάση τις ανάγκες του καθενός.
 • που θα δίνει ολόπλευρη γνώση και όχι παπαγαλία, σκόρπιες γνώσεις και ακόμα και αυτές με το σταγονόμετρο.
 • στο οποίο θα είμαστε δημιουργικοί και όχι αριθμοί ονομάτων για τα απουσιολόγια.
 • που θα μορφώνει και δε θα εξοντώνει, που δε θα κοιτάει την τσέπη των γονιών μας, για παιδεία που δεν θα είναι εμπόρευμα.

ΠΑΛΕΥΟΥΜΕ ΓΙΑ ΣΧΟΛΕΙΟ ΠΟΥ ΝΑ ΤΑ ΔΙΝΕΙ ΟΛΑ ΣΕ ΟΛΟΥΣ! ΟΧΙ ΛΙΓΑ ΚΑΙ ΣΕ ΚΑΠΟΙΟΥΣ!

 1. Καλούμε τα σχολεία, τα 15μελή και 5μελή, τις Συντονιστικές Επιτροπές όλης της χώρας να πάρουν αποφάσεις συμμετοχής.
 2. Συζητάμε και οργανώνουμε συντονισμένα μαθητικές πορείες παντού!Κάνουμε συνελεύσεις, μαζεύουμε υπογραφές, οργανωνόμαστε.
 3. Κάνουμε τις μαθητικές μας εκλογές έγκαιρα για να βγάλουμε αγωνιστικά μαθητικά συμβούλια και να απαντήσουμε ακόμα πιο οργανωμένα στους σχεδιασμούς και της νέας κυβέρνησης.
 4. Οργανώνουμε κι άλλες δράσεις αγώνα στα σχολεία μας και πιο πριν για όποιο πρόβλημα αντιμετωπίζουμε.

Παλεύουμε για:

 • Δημόσια και Δωρεάν Παιδεία για όλους!
 • Ένα σχολείο που θα μορφώνει και δε θα εξοντώνει!
 • Υπουργείο και κυβέρνηση να εξασφαλίσουν τη χρηματοδότηση για να λειτουργούν τα σχολεία μας κανονικά.
 • Ούτε ένα ευρώ από την τσέπη των γονιών μας για τη μόρφωσή μας.
 • Άμεση κάλυψη όλων των κενών σε όλα τα σχολεία με μόνιμους διορισμούς. Διανομή όλων των σχολικών βιβλίων σε όλους τους μαθητές.
 • Να μπορούμε να δίνουμε εισαγωγικές εξετάσεις όσες φορές θέλουμε, κρατώντας βαθμολογία στα μαθήματα που επιθυμούμε.
 • Δωρεάν ασφαλή μεταφορά για όλους τους μαθητές, όλες τις ώρες της ημέρας. Ένα δωρεάν γεύμα για όλους τους μαθητές.
 • Να μη μας στοιβάζουν στις τάξεις. 20 μαθητές/τμήμα για να μπορεί να γίνεται μάθημα.
 • Καμία σκέψη για κατάργηση ή συγχώνευση ειδικοτήτων στα ΕΠΑΛ.
 • Με ευθύνη του κράτους να εξασφαλιστούν όλες οι απαραίτητες προϋποθέσεις για ουσιαστική εκπαίδευση των προσφυγόπουλων.
 • Να γίνει σε όλα τα σχολεία προσεισμικός έλεγχος! Καμία κουβέντα για πρωινές και απογευματινές βάρδιες σχολείων!

4 Νοέμβρη κλειστά σχολεία και όλοι οι μαθητές στους δρόμους!

Παρόμοια Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button