ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣΠΡΩΤΗ ΣΕΛΙΔΑΤΕΧΝΗ

Ένας καταπληκτικός “Δον Καμίλο” στο Χαϊδάρι

Το θεατρόφιλο κοινό του Χαϊδαρίου ενθουσιάστηκε για μία ακόμα φορά από την ερμηνεία του ερασιτεχνικού θιάσου του Κέντρου Λαογραφίας και Πολιτισμού. Επί μισή ώρα μετά το τέλος της παράστασης χειροκροτούσε και συνέχαιρε έναν έναν τους ηθοποιούς. Ειδικά ο πρωταγωνιστής, Αντώνης Γιαννόπουλος, σκόρπισε άφθονο γέλιο.

Η παράσταση “Δον Καμίλο” δόθηκε το απόγευμα της Τετάρτης, στην κατάμεστη αίθουσα εκδηλώσεων του Δημαρχείου. Ο κόσμος δεν σταμάτησε να γελάει με τις γκριμάτσες και τις θεατρικές ατάκες.

Το έργο

Το θεατρικό έργο του Σωτήρη Πατατζή “Δον Καμίλο” αποτελεί μια από τις πιο αγαπημένες κωμωδίες του νεοελληνικού θεάτρου. Πρωτοπαρουσιάστηκε το 1958 στο θέατρο «Άλφα» από τον θίασο του Μίμη Φωτόπουλου και γνώρισε μεγάλη επιτυχία, όπου κι αν ξαναπαίχτηκε. Στις νεότερες γενιές έγινε γνωστό μέσα από το “Θέατρο της Δευτέρας”, με πρωταγωνιστή και πάλι τον αξέχαστο κωμικό. Σε εκείνο το τηλεοπτικό επεισόδιο συμπρωταγωνιστούσε ο συνδημότης μας ηθοποιός, Σταμάτης Τζελέπης, στο ρόλο του Καρδινάλιου. Επίσης τα προηγούμενα χρόνια το ρόλο του καθολικού ιερέα ερμήνευσε στο σανίδι ο Γιώργος Παρτσαλάκης.

Σύμφωνα με την υπόθεση, οι απόψεις ενός συντηρητικού καθολικού κληρικού κλονίζονται, όταν ο ίδιος αρχίζει να παίρνει μέρος σε παιχνίδια εξουσίας και χωρίς να το θέλει γίνεται στόχαστρο επιτήδειων πολιτικών βλέψεων και αδίστακτων πολιτικάντηδων. Πρόκειται για μία πολιτική σάτιρα. Ένα κείμενο γεμάτο σαρκασμό και αυτοσαρκασμό, που μέσα από το χιούμορ αναδεικνύει την πολιτική αντιπαράθεση ανάμεσα στην κρατούσα συντηρητική εξουσία και την κομμουνιστική, τις υπόγειες διασυνδέσεις της επίσημης Εκκλησίας με την εξουσία, καθώς και την εμπλοκή της στα πολιτικά δρώμενα, αλλά και τη μεγάλη δύναμη της γνήσιας και ειλικρινούς φιλίας και του έρωτα. Αποτελεί μια ευχάριστη και καυστική πινελιά,  μέσα στους «άγριους» καιρούς που ζούμε.

Οι  συντελεστές της παράστασης

Η διανομή των ρόλων έγινε  ως εξής:

Τζούλια: Κατερίνα Ζούμπα

Κυρία: Έφη Πετράκη

Μάριο: Γιάννης Νικολόπουλος

Δον Καμίλο: Αντώνης Γιαννόπουλος

Νικολέτο: Δημήτρης Κυριαζής

Φλουράτος: Γιώργος Δημήτρουλας

Πεπόνε: Κώστας Χατζηγεωργίου

Καρδινάλιος: Γιώργος Ζαϊμάκης

Ασπασία: Βούλα Τσαγκάρη

Φωνή του Χριστού: Γιώργος Καλογράνας

Σκηνοθεσία: Ελένη Τσεφαλά

Σκηνική επιμέλεια: Αντώνης Γιαννόπουλος

Μουσική επιμέλεια: Αντώνης Ζαϊμάκης

Φωτισμοί-ήχοι: Πωλ Λαφογιάννης, Παναγιώτης Μαρουλάκης

Σχεδιασμός αφίσας: Κωνσταντίνος Καλογράνας

Μιχάλης Σελέκος: “Εγώ δεν είμαι σκληροπυρηνικός κομμουνιστής”

Ενθουσιασμένος ο δήμαρχος Μιχάλης Σελέκος από την παράσταση που παρακολούθησε δήλωσε: «Μέσα από το χειροκρότημα και την αποδοχή του κόσμου νομίζω πως είναι η καλύτερη απάντηση σε αυτό που είδατε. Τη θεατρική μεταφορά του έργου την έχω παρακολουθήσει τρεις φορές. Την πρώτη φορά το 1982 στο Χαϊδάρι με τον Μίμη Φωτόπουλο. Η σημερινή παράσταση ήταν καταπληκτική. Όλοι τους ήταν πάρα πολλοί καλοί. Η απόδοση τους ήταν θαυμάσια. Πολλά συγχαρητήρια σε όλους και στον Γιώργο Καλογράνα, που κάνει μια πολλή σπουδαία δουλειά. Συνεχίστε,  γιατί  στις δύσκολες στιγμές που περνάμε έχουμε ανάγκη να παίρνουμε ανάσες πολιτισμού».

Με την ευκαιρία της παράστασης, το μίλησα με τον δήμαρχο Μιχάλη Σελέκο.

– Αυτό το έργο πόσο επίκαιρο είναι;

Πάρα πολύ επίκαιρο. Είναι διαχρονικό και απεικονίζει μια πραγματικότητα που ίσχυε στην Ιταλία μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο. Η Ιταλία έβγαινε από τον φασισμό με πολύ ενισχυμένο το Κομμουνιστικό Κόμμα και έπρεπε να εφευρεθούν διάφοροι τρόποι για να ψηφίσει ο λαός τους Χριστιανοδημοκράτες. Αυτό που είδαμε σήμερα, ήταν πραγματικότητα.

– Στο Χαϊδάρι του 2017, η τοπική εκκλησία θέλει να παίζει ρόλο στις δημοτικές  εκλογές;

Πιστεύω -και αυτό έχει αποδείξει- πως κάνει πολύ σωστά το έργο της. Βοηθάει τους συνανθρώπους μας και δεν παρεμβαίνει στα πολιτικά πράγματα.

– Τι αισθανθήκατε όταν είδατε την ερμηνεία του κομμουνιστή δημάρχου Πεπόνε από τον Κώστα Χατζηγεωργίου;

Μου άρεσε πάρα πολύ. Ο Κώστας είναι φίλος μου και πραγματικά του πήγαινε ο ρόλος.

– Σας εκφράζει ο ρόλος του Πεπόνε; Παρατηρείται ομοιότητες με την πολιτική σας ζωή;

Ο Πεπόνε ήταν πολύ σκληροπυρηνικός. Εγώ είμαι πολύ πιο μαλακός.

Γιώργος Ζαϊμάκης: Ο Τζελέπης μου είπε να ξεχάσω τον “δικό του” Καρδινάλιο

Αν και δεν είναι συνδημότης μας, είναι πλέον καταξιωμένος μέλος της θεατρικής ομάδας, στον τοπικό μας σύλλογο. Ο λόγος για τον καθηγητή Μέσης Εκπαίδευσης, Γιώργο Ζαϊμάκη, που είναι δημότης Κορυδαλλού. Τον Γιώργο τον είχα ξαναδεί στο σανίδι, όταν είχε πρωταγωνιστικό ρόλο στην προηγούμενη θεατρική τους επιτυχία, τον “Φον Δημητράκη”,  του Δημήτρη Ψαθά.

Ο Γιώργος μου μίλησε αμέσως μετά τη λήξη της παράστασης:

«Η ομάδα μας είναι απίστευτη το ίδιο και η σκηνοθέτης μας, που είναι καταπληκτική. Δεν μπορείτε να φανταστείτε πόσα πράγματα μας έμαθε μέσα σε λίγο χρόνο».

– Το θεατρικό ράσο του Καρδινάλιου,  πόσο βαρύ ήταν για σένα;

Έπρεπε να γίνω κακός, καλός, gay, στριμμένος. Ο ρόλος μου είχε πολυπλοκότητα.

– Τι αισθανόσουν, γνωρίζοντας την ώρα που ερμήνευες το ρόλο πως ανάμεσα στους θεατές ήταν και ο εμβληματικός “Καρδινάλιος”, Σταμάτης Τζελέπης; 

Μου είπε μια κουβέντα, πριν την παράσταση: «Θα με ξεχάσεις και θα τα πας τέλεια. Εσύ θα κάνεις αυτό που μπορείς να κάνεις και θα το κάνεις απίθανα». Αυτή ήταν η τέλεια συμβουλή του.

Σωτήρης Αντωνίου: “Τους βάζω 10 με τόνο”

Την παράσταση παρακολούθησε μεταξύ άλλων και ο επαγγελματίας ηθοποιός Σωτήρης Αντωνίου, που το 2007 πρωταγωνιστούσε στο ίδιο έργο με το Περιφερειακό Θέατρο Νοτίου Αιγαίου. Τότε ερμήνευσε το ρόλο του δεξιού δημάρχου, Φλουράτου. Μας δήλωσε: «Αν και ήταν ερασιτέχνες οι σημερινοί ηθοποιοί είδαμε μια καλοδουλεμένη παράσταση και τράβηξαν τον κόσμο μαζί τους. Τα παιδιά ήταν υπέροχα με κέφι και ζωντάνια. Συγχαρητήρια σε όλους και τους εύχομαι τα καλύτερα. Αν με έβαζαν να τους βαθμολογήσω θα τους έβαζα 10 με τόνο, με όλη μου την ψυχή».

Ελένη Τσεφαλά: “Η δουλειά μας ήταν το αλφαβητάρι του ηθοποιού”

Συνομιλήσαμε και με τη σκηνοθέτη Ελένη Τσεφαλά. Η Ελένη, που κατοικεί στην Ηλιούπολη, αφιέρωσε σχεδόν μια ολόκληρη σαιζόν για να φέρει αυτό το αποτέλεσμα, αφιλοκερδώς.

– Πόσο ευχαριστημένη είσαι από τη συνεργασία σου με το Κέντρο Λαογραφίας και Πολιτισμού;

Από τη στιγμή που ο Σταμάτης Τζελέπης μου έδωσε την ευκαιρία να γνωρίσω όλη την ομάδα, αισθάνομαι πως έχει δημιουργήσει συγγένεια με κάθε μέλος της. Είναι για μένα πολύ συγκινητικό πόσο πραγματικά δέσαμε, πόσο πολύ το ευχαριστηθήκαμε, πόσο πολύ εισπράξαμε το νόημα του κειμένου. Είμαι πραγματικά υπερήφανη. Απόψε δεν το ευχαριστήθηκαν μόνο αυτοί, αλλά πάνω από όλα ο κόσμος. Αυτό είναι το σημαντικότερο από όλα.

– Αυτή η ομάδα, έχει να ζηλέψει σε κάτι από έναν επαγγελματικό θίασο του κέντρου της Αθήνας;

Νομίζω πως μιλήσανε με όρους επαγγελματικούς. Η δουλειά που έγινε ήτανε το «Αλφαβητάρι ενός ηθοποιού». Δεν δουλέψαμε απευθυνόμενοι σε ερασιτέχνες. Βεβαίως είναι εραστές της τέχνης, αλλά προσπαθήσαμε να μάθουν όλους τους κανόνες. Χωρίς κανόνες δεν γίνεται θέατρο. Από κει και πέρα αυτοσχεδιάσανε και το εμπλουτίσανε, ο καθένας με το προσωπικό του ύφος και αυτό που κουβαλάει στις αποσκευές του.

– Πόσο καιρό διήρκησε η προετοιμασία σας;

Από τον περασμένο Οκτώβριο. Κάθε Παρασκευή για τρεις ώρες. Είναι οργανικά φτιαγμένη από την αρχή έως το τέλος της παράστασης.

– Θα σκηνοθετήσεις άλλο έργο στον ίδιο σύλλογο;

Εάν με προσκαλέσουν με πολλή χαρά και μεγάλη τιμή. Τους ευχαριστώ όλους.

Σταμάτης Τζελέπης: “Κακά τα ψέματα. Η εκκλησία θέλει να βάζει παντού το χεράκι της.”

Ζητήσαμε τη γνώμη του έμπειρου Χαϊδαριώτη ηθοποιού, Σταμάτη Τζελέπη.

– Ποιες είναι οι εντυπώσεις σου από την παράσταση;

Το απέδειξε το ίδιο το κοινό. Συνήθως όταν δεν αρέσει το έργο έχουν φύγει όλοι οι θεατές. Εδώ και μισή ώρα που τελείωσε η παράσταση, οι θεατές είναι ακόμα εδώ.

– Πώς είδες τον Γιώργο Ζαϊμάκη στο «δικό» σου ρόλο;

Ήταν καταπληκτικός. Μιλάμε για ερασιτέχνες που έχουν μεράκι. Μου άρεσε πολύ και ο Αντώνης Γιαννόπουλος, που έπαιξε τον πρωταγωνιστικό ρόλο. Μπορεί να σταθεί και σε επαγγελματικό θίασο.

– Ο Γιώργος Ζαϊμάκης σου ζήτησε συμβουλές;

Ήθελε να δει το συγκεκριμένο επεισόδιο από το “Θέατρο της Δευτέρας” για να με ξεσηκώσει. Του είπα πως είναι λάθος αυτή η αντίληψη και πως θα κάνει κακή μίμηση. Τον συμβούλευσα σε ό,τι είχε να κάνει με την κίνηση, το στήσιμο, την έκφραση συναισθημάτων. Έτσι κατάφερε και  έβγαλε με επιτυχία μια σουρεαλιστική φιγούρα.

– Κατά την άποψη σου, στο Χαϊδάρι η τοπική εκκλησία θέλει να αναμιγνύεται στις δημοτικές εκλογές;

Κακά τα ψέματα. Θέλει να βάζει παντού το χεράκι της.

Γιώργος Παπαπαναγιώτου

 

 

Παρόμοια Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button