ΚΟΙΝΩΝΙΑΠΡΩΤΗ ΣΕΛΙΔΑ

“Ένα βιομηχανικό ατύχημα θα μπορούσε να “εξαφανίσει” 2.000 ανθρώπους”

“Τον κώδωνα του κινδύνου κρούει ο σύλλογος των κατοίκων της Κάτω Αφαίας – Σκαραμαγκά, για το ενδεχόμενο βιομηχανικού ατυχήματος, στην περίπτωση που πράγματι δημιουργηθεί εγκατάσταση φυσικού αερίου και παραγωγής ενέργειας στο χώρο του ναυπηγείου Σκαραμαγκά.

Σε ανακοίνωσή του ο Εξωραϊστικός Σύλλογος Κάτω Αφαίας – Σκαραμαγκά τονίζει:

Πριν ακόμη δούμε την επίσημη δημοσίευση των αποφάσεων του ΣτΕ σχετικά με τις προσφυγές του δήμου Χαϊδαρίου για το μέλλον του αιγιαλού του Σκαραμαγκά που παραπέμπουν μάλιστα σε δικαιοδοσία πολιτικών δικαστηρίων, το υπουργείο Οικονομικών κατέθεσε σχέδιο νόμου για την εγκατάσταση χρήσεων υψηλής όχλησης στον χώρο των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά. Και με “συνοπτικές διαδικασίες” επιχειρεί να προωθηθεί γρήγορα η επαναλειτουργία του Ναυπηγείου, πράγμα που εμάς τους “ακρίτες” του δήμου Χαϊδαρίου μας βρίσκει σύμφωνους από την πρώτη στιγμή.

Αλλά με αυτό το νομοσχέδιο και συγκεκριμένα με το άρθρο 3 δίνει τη δυνατότητα για την χωροθέτηση χρήσεων υψηλής όχλησης, πέραν των Ναυπηγείων, όπως μεταξύ άλλων για εγκατάσταση μονάδας αποθήκευσης φυσικού αερίου και παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, πράγμα που μας βρίσκει εντελώς αντίθετους.

Μια  εγκατάσταση, δεκαπέντε μόλις χιλιόμετρα από το κέντρο της Αθήνας και  εκατό μέτρα από τον οικισμό μας δηλαδή τα σπίτια μας. Μια εγκατάσταση, που σε περίπτωση βιομηχανικού ατυχήματος θα “εξαφανίσει” δύο χιλιάδες περίπου ανθρώπους που ζουν και δραστηριοποιούνται στην περιοχή.

Θα επιβαρύνει επίσης επικίνδυνα το περιβάλλον για τους Χαϊδαριώτες και γενικότερα για τους κατοίκους της Δυτικής Αθήνας που με αυτό  το σχέδιο νόμου υποβαθμίζεται ακόμη περισσότερο. Μην ξεχνάμε ότι η περιοχή της Αφαίας και του Σκαραμαγκά είναι κτισμένη στην κοιλάδα ανάμεσα στα όρη Αιγάλεω και Ποικίλο και επικοινωνεί με την ευρύτερη περιοχή και την πρωτεύουσα με τον δίαυλο του Δαφνίου απ’ όπου περνά η δροσιά της θάλασσας, αλλά και όλοι οι ρύποι από το ήδη επιβαρυμένο βιομηχανικά Θριάσιο.

Θέλουμε να επισημάνουμε, άλλη μια φορά, ότι εδώ και έξι μήνες έχουμε ζητήσει επικοινωνία με τον αγοραστή κύριο  Γιώργο Προκοπίου σχετικά με αυτά τα ζητήματα, αλλά  δεν έχουμε λάβει απάντηση έως σήμερα.

Εμείς με όλες μας τις δυνάμεις θα υποστηρίξουμε την πρόσβαση των κατοίκων όχι μόνο του Χαϊδαρίου αλλά και όλοκληρης της Δυτικής Αθήνας στην θάλασσά “μας” και θα κάνουμε ότι είναι δυνατόν ώστε να μην υποχρεωθούμε σε υποβάθμιση της διαβίωσης μας και τελικά σε ξεριζωμό από τα σπίτια μας.  

Ο Πρόεδρος του Συλλόγου
Σωκράτης Δεληγιάννης

ΣΧΕΤΙΚΟ ΑΡΘΡΟ: Βολές κατά ριπάς, “σουρωτήρι” το σχέδιο νόμου για τα Ναυπηγεία

Παρόμοια Άρθρα

Back to top button