ΕΛΛΑΔΑ

Βίντεο: Δείτε το ιστορικό Μινιόν στη δεύτερη ζωή του – Κατοικίες, γραφεία, retail σε 18.500 τ.μ.

Το video που ακολουθεί δείχνει πώς θα μεταμορφωθεί το ιστορικό Μινιόν στην Πατησίων, στη δεύτερη ζωή του.

Το εμβληματικό ακίνητο μετατρέπεται από την Dimand σε ένα σύγχρονο, βιοκλιματικό κτίριο μεικτών χρήσεων, το οποίο θα διαθέτει χώρους εστίασης, εμπορικά καταστήματα, γραφεία και κατοικίες, δίνοντας νέα ζωή στην υποβαθμισμένη μέχρι πρόσφατα περιοχή της Ομόνοιας και της Πατησίων.

Το νέο Μινιόν παρέμεινε επί χρόνια κλειστό, αλλά ετοιμάζεται να υποδεχτεί, από την επόμενη χρονιά, τους νέους «ενοίκους» του, παίρνοντας ζωή, αλλά και δίνοντας πνοή σε μια περιοχή που σταδιακά έχει αρχίσει να αναζωογονείται μέσα από παρεμβάσεις και επενδύσεις που υλοποιούνται. Και αν για κάποιους αποτελεί απλώς ένα εγκαταλελειμμένο κτήριο στην Ομόνοια στην «καρδιά» της Αθήνας με κάποιες… θύμησες από τους παλιότερους, για πολλούς άλλους, τους κάπως… μεγαλύτερους σε ηλικία, αποτελεί μια όμορφη ανάμνηση που ακόμα είναι βαθιά ριζωμένη μέσα τους. Όταν οι ίδιοι και τα παιδιά τους πήγαιναν για ψώνια στο γνωστότερο πολυκατάστημα της χώρας ή κάθε Χριστούγεννα έμειναν για ώρα στην ουρά για να φωτογραφηθούν στην αγκαλιά του Άι Βασίλη, φεύγοντας με δώρα, σοκολάτες και χαμόγελα.

Πηγή: insider.gr

Έρχεται το 2024 το «νέο Μινιόν»

Όπως ήδη έχει γίνει αντιληπτό, το τοπόσημο, το άλλοτε θρυλικό εμπορικό κατάστημα της Αθήνας, το ιστορικό «Μινιόν», που έχει συνδεθεί και ταυτιστεί στις μνήμες των Αθηναίων με την ακμή αλλά και με την παρακμή του ιστορικού κέντρου της πόλης, ετοιμάζεται να ανοίξει και πάλι της πύλες του το 2024.

Όχι για… φωτογραφίσεις με την πλέον γνωστή, σε παιδιά και ενηλίκους, παγκοσμίως λαογραφική μορφή με την κόκκινη «φορεσιά» και τη λευκή γενειάδα, αλλά για να προσδώσει στην Πατησίων και την πλ. Ομονοίας «ζωή», «φως» και μέρος από τη χαμένη αίγλη τους. Και ποιος ξέρει, μπορεί οι απόγονοι όσων στριμώχνονταν στις κυλιόμενες σκάλες και τριγύριζαν στους εννέα (τότε) ορόφους του θρυλικού πολυκαταστήματος, πλέον να βρούνε «στέγη» σε αυτό, στα νέα διαμερίσματα, στα γραφεία και τις εμπορικές χρήσεις που θα «φιλοξενούνται» στο νέο «Μινιόν».

Το οποίο η ομάδα της γνωστής εταιρείας ανάπτυξης ακινήτων αλλά και αναπλάσεων τοποσήμων και περιοχών, DIMAND (με επικεφαλής τον Δ. Ανδριόπουλο), φιλοδοξεί να μετατρέψει σε «πράσινο», σύγχρονο, βιοκλιματικό κτήριο μεικτών χρήσεων, στις οποίες θα συμπεριλαμβάνονται κατοικίες, γραφεία, καταστήματα κ.α.

Βίντεο: Δείτε το ιστορικό Μινιόν στη δεύτερη ζωή του - Κατοικίες, γραφεία, retail σε 18.500 τ.μ. 3

Κατοικίες, γραφεία, retail σε 18.500 τ.μ.

Το εμβληματικό ακίνητο θα αποτελείται από 4 κτήρια, τα κτήρια Α και ΒΓΔΕ, και ως γνωστόν, βρίσκεται επί των οδών Πατησίων, Σατωβριάνδου, Δώρου και Βερανζέρου. Πρόκειται για ένα ακίνητο, συνολικής επιφανείας 18.500 τ.μ., το οποίο θα μετατραπεί σε ένα μοντέρνο, βιοκλιματικό κτήριο μεικτών χρήσεων.

Με σκοπό την επαναφορά των μόνιμων κατοίκων στο κέντρο της πόλης, στο κτήριο Α (4.500 τ.μ. συνολικά, κατοικίες αλλά και retail) προβλέπεται να δημιουργηθούν περίπου 30 διαμερίσματα και 5 μεζονέτες, ενώ το ισόγειο του κτηρίου προορίζεται για εμπορικές χρήσεις. Στο κτήριο ΒΓΔΕ (14.000 τ.μ.) πρόκειται να φιλοξενούνται γραφεία και εμπορικά καταστήματα. Η συνολική ακαθάριστη αξία ανάπτυξης (GDV) του έργου κατά την ολοκλήρωσή του, εκτιμάται ότι θα ανέλθει σε περίπου 50 εκατ ευρώ. Στόχος της επένδυσης αυτής είναι να αναγεννηθεί ένα τοπόσημο, το οποίο είναι βαθιά χαραγμένο στη μνήμη των Αθηναίων.

Οι ανακατασκευαστικές εργασίες των κτιρίων ΒΓΔΕ του Μινιόν προγραμματίζεται να ολοκληρωθούν τον Μάρτιο του 2024. Από το -1 έως τον 2ο όροφο των κτιρίων ΒΓΔΕ θα φιλοξενούνται καταστήματα συνολικής επιφάνειας 6.100 τ.μ., ενώ από τον 3ο μέχρι τον 7ο όροφο προβλέπεται η δημιουργία γραφειακών χώρων, συνολικής επιφάνειας 7.700 τ.μ. . Προφανώς σχεδιάζονται επίσης χώροι εστίασης και ψυχαγωγίας.

Στο κτίριο Α, το -1 και το ισόγειο προορίζονται για εμπορικές χρήσεις. Στο κτίριο Α, θα δημιουργηθούν περίπου 30 διαμερίσματα και 5 μεζονέτες 50-125 τ.μ. Οι κατοικίες θα καταλαμβάνουν περίπου 3.500 τ.μ. Η ανάπτυξη του κτιρίου Α προβλέπεται να ξεκινήσει εντός του 2024 και προγραμματίζεται η ολοκλήρωσή του σε 2 έτη. Οσοι διαμένουν στον πάνω όροφο θα έχουν την ευχέρεια να απολαμβάνουν την «αθηναϊκή θέα» στην πισίνα τους, με θέα την Ακρόπολη ή τον Λυκαβηττό. Οι κατοικίες θα βρίσκονται σε αυτόνομο σημείο από το υπόλοιπο Μινιόν στη συμβολή των πεζοδρόμων Σατωβριάνδου και Δώρου. Η ανάπτυξη του κτιρίου Α προβλέπεται να ξεκινήσει εντός του 2024 με ορίζοντα ολοκλήρωσης τα 2 έτη.

Βίντεο: Δείτε το ιστορικό Μινιόν στη δεύτερη ζωή του - Κατοικίες, γραφεία, retail σε 18.500 τ.μ. 5
Το νέο Μινιόν θα έχει και κατοικίες

«Πράσινα» χαρακτηριστικά, βιώσιμη κινητικότητα

Το κτήριο δεν θα διαθέτει πάρκινγκ, καθώς εξυπηρετείται από όλα τα μέσα μαζικής μεταφοράς, προάγοντας έτσι τη βιώσιμη κινητικότητα. Αλλωστε, Μετρό, Ηλεκτρικός, λεωφορεία εξυπηρετούν το κέντρο της πόλης ανά πάσα ώρα και στιγμή, με την ομάδα της DIMAND έτσι κι αλλιώς να θέλει να ξαναφέρει τη ζωή στο κέντρο αλλά με όρους βιώσιμης ανάπτυξης και κινητικότητας.

Συμβάλλοντας, δηλαδή, στην αναβίωση της ευρύτερης περιοχής, πέριξ της πλατείας Ομονοίας, αλλά και γενικότερα του κέντρου της Αθήνας, πλην όμως με όρους «φιλικούς» προς το περιβάλλον και την κοινωνία. Στην εταιρεία θεωρούν ότι το «στοίχημα» της επαναφοράς των κατοίκων στην «καρδιά» της πρωτεύουσας, και μάλιστα σε ένα τοπόσημο το οποίο παραμένει βαθιά χαραγμένο στη μνήμη των Αθηναίων, θα κερδηθεί, δίνοντας «αέρα», πνοή και νέο «χρώμα» στην περιοχή.

Αυτή τη στιγμή, έχει τελειώσει η εξωτερική επένδυση, έχοντας τοποθετηθεί όλα τα υαλοστάσια και τα σκιάδια. Το ακίνητο στοχεύει σε πιστοποίηση LEED Gold. Μέσα στο κτίριο θα τοποθετηθούν συστήματα φωτισμού που θα λειτουργούν εναρμονισμένα με το φυσικό φως.

Η στρατηγική της Dimand

Για την εταιρεία Dimand, η απόκτηση του Μινιόν εντάσσονταν στη μακροπρόθεσμη στρατηγική της να ανακατασκευάζει κτήρια ιστορικής σημασίας, συμβάλλοντας στη σύγχρονη ιστορία της πόλης και αναβαθμίζοντας ολόκληρες γειτονιές, με σεβασμό στο περιβάλλον και τα χαρακτηριστικά τους. Τα τελευταία χρόνια, η Dimand επενδύει στην επανάχρηση κτηρίων σε κεντρικές περιοχές της Αθήνας και του Πειραιά, συμβάλλοντας στην αναγέννηση και οικονομική επαναδραστηριοποίηση της τοπικής αγοράς.

Το νέο Μινιόν θα δώσει ξανά πνοή στο κέντρο της Αθήνας και αποτελεί μέρος των αναπλάσεων που υλοποιεί η DIMAND πέριξ της πλατείας Ομονοίας. Υπενθυμίζεται ότι το 2021 το κτίριο του Μινιόν βγήκε σε διαγωνισμό, στον οποίο πλειοδότησε η εταιρεία ανάπτυξης ακινήτων Dimand με προσφορά που ξεπέρασε τα 25 – 26 εκατ. ευρώ.

Από περίπτερο σε θρυλικό πολυκατάστημα και προσεχώς με νέο προφίλ

Το μακρινό πίσω στο παρελθόν 1934, πριν 90 χρόνια πλέον, ο Γιάννης Γεωργακάς με τον Άγγελο Σεραφειμίδη ανοίγουν το περίπτερο με το όνομα Μινιόν. Δέκα χρόνια αργότερα, το 1944, ο Γ. Γεωργακάς ανακαλύπτει το κτήριο στην οδό Πατησίων, το οποίο και αγοράζει σταδιακά, με σκοπό να το μετατρέψει σε πολυκατάστημα και να στεγάσει εκεί την επιχείρησή του. Από τη δεκαετία του 1950, το ΜΙΝΙΟΝ εξελίσσεται σταδιακά στο πολυκατάστημα που οραματιζόταν με 120.000 είδη και 1.000 άτομα προσωπικό, ενώ η κερδοφορία του αγγίζει το 1 δις δραχμές.

Ωστόσο, ήρθε το «μαύρο» 1980. Ξημερώματα της 19ης Δεκεμβρίου, το πολυκατάστημα καταστρέφεται από εμπρησμό. Οι περισσότερες δυνάμεις της Πυροσβεστικής κατευθύνθηκαν στο κατάστημα «Κατράντζος» που καιγόταν συγχρόνως, χωρίς αποτέλεσμα. Ήταν η αρχή μιας σειράς εμπρησμών στα περισσότερα μεγάλα καταστήματα εκείνης της εποχής, που διήρκησε έως τον Ιούλιο του 1981. Κανείς ένοχος δεν βρέθηκε ποτέ για κανένα από αυτά και τελικώς, λόγω μακροχρόνιας παρέλευσης, τα ποινικά αδικήματα παραγράφηκαν.

Στο 1983, με δάνεια αποκαθίστανται πλήρως οι ζημιές στο κτήριο και το κατάστημα επαναλειτουργεί, όμως λόγω χρεών κρατικοποιείται. Το 1991, ύστερα από προκήρυξη διαγωνισμού, ο Γ. Γεωργακάς αγοράζει πάλι το Μινιόν από το κράτος. Όμως, το 1998, το ΜΙΝΙΟΝ κλείνει οριστικά και το ακίνητο περνάει στα χέρια της Elmec Sports της οικογενείας Φάις, με στόχο να ανακαινίσει το κτίριο και να λειτουργήσει ξανά ως κατάστημα.

Μετά την πώληση της Elmec στον όμιλο Folli Follie, το κατάστημα περνάει στην Folli Follie Holdings S.A., ωστόσο δεν λειτουργεί ποτέ ξανά. Η εταιρεία αρχικά επιχείρησε να ενοικιάσει το κτίριο στο υπουργείο Περιβάλλοντος, αλλά μετά την αποτυχία του εγχειρήματος το 2012, άρχισε να προετοιμάζεται ώστε να το μετατρέψει σε κατάστημα, μια διαδικασία που σταμάτησε μετά την αποκάλυψη του 2018 ότι η εταιρεία παρουσίαζε ψευδή κέρδη.

Το 2021 πραγματοποιείται η εξαγορά του ακινήτου από την DIMAND A.E., ύστερα από πλειοδοτικό διαγωνισμό και ξεκινούν οι εργασίες για την ανακατασκευή του. Με στόχο να φτάσουμε στη νέα του μορφή το 2024. Η ολοκλήρωση του έργου προβλέπεται στα τέλη του έτους για τα κτήρια ΒΓΔΕ (μεικτές χρήσεις) και σε επόμενο χρόνο για το κτήριο Α (οικιστικό).

ΜΙνιόν

Παρόμοια Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button