ΔΥΤΙΚΗ ΑΘΗΝΑ

Ελευσίνα: Κρυμμένοι οι βουλευτές, άφαντοι ΕΟΔΥ – Χαρδαλιάς, τριτοκοσμική περιοχή για τα κανάλια

Δημήτρης Παπαδόπουλος

Η Ελευσίνα έχει φιλοξενήσει για περισσότερο από έναν αιώνα το 40% της βαριάς βιομηχανίας της χώρας. Στην περιοχή παράγεται το μεγαλύτερο ποσοστό του ΑΕΠ. Το τίμημα περιβαλλοντικά αλλά κυρίως κοινωνικά είναι τεράστιο για τον κόσμο που ζει εκεί.

Για πολλά χρόνια η περιοχή έχει δικαίως χαρακτηριστεί η πίσω αυλή της Αττικής. Οι κάτοικοι έχουν αντιμετωπίσει άλλος πολύ άλλος λιγότερο τον κοινωνικό ρατσισμό όσων δεν γνωρίζουν τα καλά της ευρύτερης περιοχής και απλά γνωρίζουν ότι η περιοχή μας είναι μόνο εργοστάσια, καταυλισμοί των αθίγγανων κλπ.

Σε μία κατάσταση σαν αυτή που ζούμε, πέρα από όσα θα πρέπει η πολιτεία αλλά και η αυτοδιοίκηση να πράξει ώστε να διασφαλιστεί η δημόσια υγεία, οι κάτοικοι της Πόλης έχουν ανάγκη και από κάποιου είδους ηθική στήριξη. Και η ηθική στήριξη που χρειάζονται πρέπει να προέλθει από τις μορφές εξουσίας που βρίσκονται κοντά στον πολίτη. Οι κάτοικοι της περιοχής περιμένουν από τους εκπροσώπους τους τόσο στον Α και Β Βαθμό αυτοδιοίκησης όσο και στο κοινοβούλιο να είναι διεκδικητικοί απέναντι στην κυβέρνηση. Αναμένουν να πειστούν ότι τα κριτήρια του lockdown δεν είναι ταξικά. Προσωπικά δεν το πιστεύω αλλά είμαστε επιφυλακτικοί γιατί έχει καεί η γούνα μας, γιατί έτσι μας έκαναν οι κρατούντες για πολλά πολλά χρόνια στο παρελθόν.

Εχθές παρακολουθώντας το Δημοτικό Συμβούλιο, το μόνο που αισθάνθηκα είναι ότι ο Δήμος θα βοηθήσει στην τήρηση των μέτρων προκειμένου να τελειώσει όσο γρηγορότερα γίνεται αυτός ο εφιάλτης. Δεν αρκεί όμως αυτό.

Παρά τις φιλότιμες προσπάθειες του εισηγητή να αιτιολογήσει τις αποφάσεις της κυβέρνησης, δεν πείστηκε σχεδόν κανένας για την αναγκαιότητα των μέτρων. Από την μία η διοίκηση του Δήμου, εγκλωβισμένη στις κυβερνητικές αποφάσεις και στην εκ του νόμου υποχρέωσή τους να τις εφαρμόσουν. Από την άλλη η αντιπολίτευση να μιλάει για έναν διαφορετικό «οδικό χάρτη» στα πλαίσια της νομιμότητας, χωρίς όμως να τον προσδιορίζει. Και όπως πάντα κάποιοι να μην παίρνουν θέση. Αυτοί είναι οι κερδισμένοι συνήθως.

Κρυμμένοι όλοι οι βουλευτές της περιοχής. Άφαντοι οι εκπρόσωποι του ΕΟΔΥ και βέβαια ο κύριος Χαρδαλιάς είχε ανειλημμένες υποχρεώσεις και δεν μας έκανε την τιμή να συνδεθεί να μας πει τίποτα. Δεν βρήκε ο υπουργός μισή ώρα να αφιερώσει στους Δημότες που τροφοδοτούν τη χώρα με καύσιμα, με τσιμέντο, με χάλυβα, που υποστηρίζουν τις εθνικές μεταφορές, που φιλοξενούν ένα από τα μεγαλύτερα εμπορικά λιμάνια της χώρας.

Και βέβαια είναι απογοητευτικό ότι οι πτέρυγες του Δημοτικού μας Συμβουλίου δεν μπορούν να συναινέσουν ούτε στο αυτονόητο. Να εκδοθεί ένα ψήφισμα καταγγελτικό απέναντι στην απαξίωση της πόλης από τα ΜΜΕ που επί ημέρες παρουσιάζουν την περιοχή μας ως τριτοκοσμική.

Παρόμοια Άρθρα

Back to top button