ΔΗΜΟΤΙΚΑΕΙΔΗΣΕΙΣΠΡΩΤΗ ΣΕΛΙΔΑ

Εκδήλωση του Δήμου Χαϊδαρίου στο Μπλοκ 15

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε το απόγευμα του Σαββάτου 4 Μαΐου, η εκδήλωση τιμής και μνήμης για τη θυσία των 200 εκτελεσθέντων κομμουνιστών που διοργάνωσε ο Δήμος Χαϊδαρίου στο Μπλοκ 15.

Στεφάνι κατέθεσαν στεφάνι ο δήμαρχος Χαϊδαρίου,  Μιχάλης Σελέκος και ο δήμαρχος Καισαριανής Ηλίας Σταμέλος. Ακόμη η Χριστίνα Παναγιωτακοπούλου, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και υποψήφια ευρωβουλευτής και εκπρόσωποι του παραρτήματος Χαϊδαρίου ΠΕΑΕΑ – ΔΣΕ.

Στην ομιλία του ο Μιχάλης Σελέκος ανέδειξε το νόημα που έχει σήμερα, εβδομήντα πέντε χρόνια μετά, η θυσία των 200 κομμουνιστών την αιματοβαμμένη Πρωτομαγιά του 1944.

«Η στάση των κρατουμένων του κολαστηρίου του Στρατοπέδου Χαϊδαρίου, είναι μία λαμπρή σελίδα στην ηρωική πάλη του λαού μας κατά τη διάρκεια της κατοχής. Είναι ένα ακόμα δείγμα της δύναμης του λαού, που κάτω κι από τις πλέον δύσκολες και αντίξοες συνθήκες, απέδειξε πως ακόμα και στις πιο μαύρες μέρες, όταν ΘΕΛΕΙ, ΜΠΟΡΕΙ να ανατρέψει του συσχετισμούς, να αντιμετωπίσει και τον πιο σκληρό εχθρό, να γράψει τη δικιά του ιστορία… Πολλοί μπορεί να πιστεύουν ότι ήρωες σαν όλους αυτούς που πέρασαν από το Στρατόπεδο του Χαϊδαρίου, δεν μπορεί να υπάρξουν ξανά. Άλλοι τους παρουσιάζουν σαν κάτι εξωπραγματικό, σαν υπεράνθρωπους. Η αλήθεια όμως είναι, πως κανείς δεν γεννιέται ήρωας, δεν γεννιέται για να σταθεί απέναντι στο εκτελεστικό απόσπασμα ή για να υποστεί φρικτά βασανιστήρια. Οι ήρωες διαμορφώνονται, γαλουχούνται μέσα από μικρές και μεγάλες μάχες, μέσα στη φωτιά της ταξικής πάλης»

Κλείνοντας ο δήμαρχος αναφέρθηκε στην απαίτηση του λαού το Στρατόπεδο να αποδοθεί στο λαό της περιοχής και να δημιουργηθεί Μουσείο Εθνικής Αντίστασης στο Μπλοκ 15, ενός μουσείου «που πρέπει να είναι επισκέψιμο για τα σχολεία, τους μαζικούς φορείς, τη νεολαία και το λαό που πρέπει να μαθαίνει, να διδάσκεται, να διαπαιδαγωγείται στα ιδανικά της ειρήνης, της ανθρωπιάς, της αλληλεγγύης, της συναδέλφωσης των λαών. Να μάθει να παλεύει για έναν καλύτερο κόσμο, χωρίς εκμετάλλευση, πολέμους, φτώχεια και ανέχεια. Ιδιαίτερα σήμερα, που ο φασισμός σηκώνει κεφάλι και στην Ελλάδα με την εγκληματική δράση της Χρυσής Αυγής, αλλά και στην Ευρώπη, σήμερα που οι ιμπεριαλιστικοί πόλεμοι και οι επεμβάσεις δημιουργούν εκατόμβες νεκρών, καταστρέφουν τις πόλεις, τα χωριά και τις υποδομές πολλών χωρών, αναγκάζοντας χιλιάδες κυνηγημένους και απελπισμένους συνανθρώπους μας να γίνουν πρόσφυγες προσπαθώντας να ξεφύγουν από το θάνατο, σήμερα που η επίθεση εναντίον των λαϊκών δικαιωμάτων γενικεύεται, πρέπει τα διδάγματα τέτοιων θυσιών να γίνονται μάθημα αντίστασης και αγώνα κυρίως για τις νέες γενιές».

Εκ μέρους του παραρτήματος Χαϊδαρίου της ΠΕΑΕΑ και του ΔΣΕ χαιρετισμό έκανε ο πρόεδρός Τάκης Κουβαράς. Αναφερόμενος στην επιλογή των 200 κομμουνιστών είπε πως «καθόλου τυχαία δεν ήταν, καθώς αν ανατρέξουμε στη ζωή τους και των ομοϊδεατών τους θα δούμε ότι είναι στενά συνδεδεμένοι με όλες τις φάσεις της ταξικής πάλης που διεξαγόταν εκείνα τα χρόνια στην πατρίδα μας. Πραγματικά σε όλες τις κοινωνικές συγκρούσεις της εποχής, στα γεγονότα του Μάη του ’36, στη Θεσσαλονίκη, στα γεγονότα του ’35, στο Ηράκλειο Κρήτης, παντού, βλέπουμε μπροστάρηδες αγωνιστές τον Σουκατζίδη, τον Μαριακάκη, τον Σκλάβαινα, τον Τσίκα, όλους τους 200. Από τότε η αστική τάξη της χώρας μας έβλεπε στο πρόσωπό τους το μοναδικό κίνδυνο για την εξουσία τους. Έτσι τους αντιμετώπιζαν διαχρονικά όλοι. Έτσι η μεταξική δικτατορία, έτσι και οι Γερμανοί».

Οι εκδηλώσεις στο Χαϊδάρι συνεχίζονται και σήμερα το βράδυ με πολιτιστική εκδήλωση, με την «Αθηναϊκή Κομπανία» στην πλατεία του Δημαρχείου.

Παρόμοια Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button