ΔΥΤΙΚΗ ΑΘΗΝΑΚΟΙΝΩΝΙΑΠΡΩΤΗ ΣΕΛΙΔΑ

Τίτλοι τέλους για τη «Γέφυρα Ζωής»; – Σε απόγνωση παιδιά ΑμεΑ και γονείς

Με λουκέτο απειλείται ο εθελοντικός πολυχώρος «Γέφυρα Ζωής», που εδώ και χρόνια προσφέρει στο Χαϊδάρι στήριξη σε δεκάδες παιδιά και νέους ΑμεΑ, μετά από έγγραφο της Περιφέρειας Αττικής που αμφισβητεί το καθεστώς λειτουργίας του, θεωρώντας ότι δεν έχει την κατάλληλη άδεια. Την γνωμάτευση αυτή αμφισβητεί έντονα η διοίκηση της Γέφυρας Ζωής, η οποία θεωρεί ότι “κάποιοι εξαντλούν τη δύναμη τους πάνω σε έναν εθελοντικό φορέα”. Το αποτέλεσμα είναι ότι παιδιά και γονείς βρίσκονται σε απόγνωση. “Αν είναι όπως τα λένε, μας χρωστούν περίπου 2.500.000 ευρώ!”, λένε οι άνθρωποι της Γέφυρας.

Αναστολή λειτουργίας

Αιτία της αναστάτωσης είναι ένα έγγραφο που έλαβε ο εθελοντικός πολυχώρος από τη Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας Δυτικού Τομέα Αθηνών της Περιφέρειας Αττικής. Τη Δευτέρα 22 Ιουνίου βρήκαν κάτω από την πόρτα τους την απόφαση αναστολής λειτουργίας τους. Όπως τόνισε στο «Χαϊδάρι Σήμερα» ο πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου, κ. Διονύσης Γουράνιος, σύμφωνα με αυτό τη χαρακτηρίζουν ως Κέντρο Δημιουργικής Απασχόλησης και παραβιάζεται ο Νόμος 2345/1995, που  αφορά οργανωμένες υπηρεσίες παροχής προστασίας από φορείς κοινωνικής πρόνοιας και άλλες διατάξεις. Αντίθετα, σύμφωνα πάντα με τον κ. Γουράνιο, η «Γέφυρα» είναι ένας εθελοντικός φορέας που συστήθηκε από γονείς παιδιών ΑμεΑ και στο κτήριο όπου στεγάζεται υλοποιούνται δράσεις παιδιών. Για το λόγο αυτό απέστειλαν ένα υπόμνημα περίπου 30 σελίδων, με το οποίο εξηγούν εκτενώς πώς λειτουργεί ο φορέας τους. Μας ανέφερε χαρακτηριστικά ότι λειτουργούν ομάδες μαγειρικών επιδείξεων, χορού ευεξίας, παρούμπα και ζίου ζίτσου, που είναι πιστοποιημένα και όλα τα παιδιά έχουν κάρτα αθλητών. Συνολικά και στα τρία τμήματα απασχολούνται 38 παιδιά.

“Τι τα κάνεις αυτά τα παιδιά; Τα βάζεις στο υπόγειο;”

Ο κ. Διονύσης Γουράνιος είναι πατέρας παιδιού με αυτισμό. Να τι είχε πει στο “Χαϊδάρι Σήμερα σε παλιότερη συνέντευξή του: “Στη Γέφυρα Ζωής παιδιά με αναπηρία, νοητική στέρηση, αυτισμό και Σύνδρομο Down μπορούν να κοινωνικοποιηθούν. Ξεκίνησε το 2012 από μία παρέα γονέων. Θέλαμε να κάνουμε κάτι για τα δικά μας τα παιδιά. Έτσι ξεκινήσαμε. Ξαφνικά, μέσα σε δύο χρόνια, ο Σύλλογος που βρισκόταν στον Περιστέρι, έκλεισε, γιατί δεν μπορούσε να δεχτεί άλλα παιδιά. Έτσι ήρθαμε στο Χαϊδάρι, Ιερά Οδός και Κύπρου, σε μεγαλύτερη αίθουσα. Δυστυχώς, η Γέφυρα είναι μοναδική σε όλη την Ελλάδα, τα παιδιά αυτά δεν έχουν άλλη εναλλακτική. Μακάρι να ανοίξουν κι άλλοι φορείς. Και τα ιδρύματα και τα ειδικά σχολεία έχουν ένα όριο, μέχρι το μεσημέρι. Μετά τα παιδιά τα παίρνεις σπίτι σου. Και τι τα κάνεις; Τα φυλακίζεις; Τα βάζεις σε ένα υπόγειο; Τα εξαφανίζεις; Τι γίνεται; Μάλλον δεν υπάρχουν αυτά τα παιδιά για την κοινωνία”.

Με εθελοντές δασκάλους και χωρίς υποχρεωτική συνδρομή

Επανερχόμενοι στην τωρινή συγκυρία, ο κ. Γουράνιο μας λέει ότι όλη αυτή η προσπάθεια γίνεται με εθελοντές, που διδάσκουν αφιλοκερδώς τα παιδιά. Μάλιστα οι δράσεις τους, αλλά και οι ικανότητες αυτών των παιδιών, έχουν φιλοξενηθεί σε δελτία ειδήσεων μεγάλων τηλεοπτικών σταθμών.

Συνδρομές στα συγκεκριμένα τιμήματα δεν υπάρχουν, αντίθετα όλοι οι γονείς καταβάλουν οποιοδήποτε ποσό επιθυμούν, σύμφωνα με τις δυνατότητες τους, για την εύρυθμη λειτουργία του φορέα και τη συνέχιση των δραστηριοτήτων του. «Δεν αποκλείουμε κανένα παιδί ΑμεΑ από τις ομάδες μας», μας είπε χαρακτηριστικά ο κ. Γουράνιος.  

Τίτλοι τέλους για τη «Γέφυρα Ζωής»; - Σε απόγνωση παιδιά ΑμεΑ και γονείς 1
Ο Γιώργος Πατούλης σε παλιότερη παρουσία του σε εκδήλωση της Γέφυρας Ζωής στο Χαϊδάρι.

«Με τα λεγόμενά τους, μας χρωστάνε 2.500.000 ευρώ» 

Από την άλλη, η Περιφέρεια Αττικής υποστηρίζει πως δεν έχουν άδεια για να λειτουργούν σαν Κ.Δ.Α.Π ΑμεΑ. Όμως, σύμφωνα με τον κ. Γουράνιο, αν λειτουργούσαν με τη συγκεκριμένη μορφή, σημαίνει πως εδώ και επτά χρόνια δεν έλαβαν καμία επιχορήγηση, άρα η Περιφέρεια τους χρωστάει περίπου 2.500.000 ευρώ! Για το λόγο αυτό, οι άνθρωποι της «Γέφυρας» θα καταθέσουν προσφυγή. Μάλιστα, όπως μας είπε ο πρόεδρος, στέλεχος της σημερινής κυβέρνησης ενδιαφέρθηκε για την περίπτωσή τους. Παράλληλα πρόσθεσε πως πλέον δεν υπάρχει άλλη εναλλακτική λύση, γι’ αυτά τα παιδιά. Σημείωσε ακόμα πως στα επτά χρόνια λειτουργίας της Γέφυρας Ζωής, δεκάδες πολιτικοί από όλα τα κόμματα επισκέπτονταν τη «Γέφυρα», έβγαζαν φωτογραφίες με τα παιδιά και δήλωναν την υποστήριξή τους.

«Δεν έχουμε να κρύψουμε τίποτα»

Παρόλα αυτά  το 2019 η Περιφέρεια Αττικής, επί αντιπεριφερειάρχη Σπύρου Τζόκα, κάλεσε τους υπευθύνους να απολογηθούν για τις δράσεις τους. Μέχρι σήμερα όμως δεν έχει εκδοθεί και δεν τους έχει κοινοποιηθεί κάποια σχετική απόφαση. Έτσι ο χώρος συνεχίζει να λειτουργεί κανονικά. Οι ίδιοι άνοιξαν τις πόρτες της «Γέφυρας» για έλεγχο, ενώ σαν ιδιωτικός χώρος δεν ήταν υποχρεωμένοι χωρίς την παρουσία Εισαγγελέα. Σύμφωνα πάντα με τον κ. Γουράνιο, κατά τον έλεγχο που έγινε βρήκαν ένα κενό στο νόμο 2345/1995 και με το σκεπτικό πως διδάσκουν μουσική, το χαρακτήρισαν ως Κ.Δ.Α.Π.

Κλείνοντας ο κ. Γουράνιος θεώρησε πως το κράτος και η Περιφέρεια πρέπει να κοιτάξει τα ΑμεΑ στα μάτια, να τα βοηθήσει και να τα εντάξει στο κοινωνικό σύνολο. Υπογράμμισε πως δεν υπάρχει πιστοποιημένη δομή απογευματινής απασχόλησης σε όλη τη Δυτική Αθήνα. «Πού θα πάνε αυτά τα παιδιά;», απόρησε. Και αναρωτήθηκε αν η νέα διοίκηση της Αντιπεριφέρειας Δυτικού Τομέα Αθήνας έχει να επιδείξει ως μοναδικό έργο, το κλείσιμο ενός εθελοντικού φορέα. Μετά από όλα αυτά, το νομικό τμήμα της «Γέφυρας Ζωής»  θα προχωρήσει σε προσφυγή και θα παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις.

Ρωτήσαμε τον κ. Γουράνιο τι θα κάνει αν δικαιωθεί κατά την προσφυγή. “Σε μια τέτοια περίπτωση θα αλλάξουμε μορφή. Θα γίνουμε πολιτιστικός και αθλητικός σύλλογος και θα τελειώσει το θέμα. Γιατί κολλάμε στις λέξεις…”, μας απάντησε.

“Συνέταξαν το έγγραφο χωρίς να γνωρίζουν τι ισχύει”

Πρόσθεσε πως το διοικητικό συμβούλιο πρόσφατα συναντήθηκε με τον αντιπεριφερειάρχη Δυτικού Τομέα, Ανδρέα Λεωτσάκο, και με την διευθύντρια της αντίστοιχης Κοινωνικής Υπηρεσίας, κ. Θωμά. Η κ. Θωμά τους επιβεβαίωσε πως έλαβαν το απολογητικό υπόμνημα των 30 περίπου σελίδων, αλλά δεν το παρέπεμψαν στη νομική υπηρεσία. Μάλιστα στη διάρκεια της συνάντησης τα στελέχη της κοινωνικής υπηρεσίας τους αποκάλυψαν πως δεν γνωρίζουν τι είναι ο χορός ευεξίας παρούμπα και ότι δεν εντάσσεται στη δημιουργική απασχόληση.

«Η ταλαιπωρία που υφιστάμεθα τα τελευταία έτη είναι ανείπωτη. Όμως καμία απόφαση δεν βγήκε που να απαγορεύει τη λειτουργία μας, για έλλειψη άδειας. Κάποια στιγμή οι νόμοι πρέπει να είναι ξεκάθαροι και στοχευόμενοι. Κάποιοι εξαντλούν τη δύναμη τους πάνω σε έναν εθελοντικό φορέα», κατέληξε ο κ. Γουράνιος.

“Οι δραστηριότητες δεν αποτελούν παράνομες ή ποινικά κολάσιμες πράξεις”

Ενδεικτικά, ένα απόσπασμα από το υπόμνημα που κατέθεσε το Δ.Σ. της Γέφυρας Ζωής:

“Επουδενί ο Σύλλογός μας παρέχει οργανωμένες κοινωνικές υπηρεσίες και επουδενί αποτελεί Κέντρο Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών με Ειδικές Ανάγκες (ΚΔΑΠ ΜΕΑ). Η παραχώρηση χρήσης τμήματος των εγκαταστάσεών μας σε γονείς ΑμεΑ είναι καθόλα νόμιμη και δεν απαγορεύεται από καμία νομοθετική διάταξη. Οι δραστηριότητες δε που εκτελούνται από τους γονείς και τα παιδιά τους δεν αποτελούν σε καμία περίπτωση παράνομες δραστηριότητες ή ποινικά κολάσιμες πράξεις που να αντίκεινται στο νόμο, αντιθέτως δε αποτελούν πράξεις ενδιαφέροντος προς τα παιδιά τους και λόγο βελτίωσης των ίδιων των παιδιών. Σημειωτέον δε ότι κάθε γονέας που εκδηλώνει ενδιαφέρον να συμμετέχει το παιδί του σε αυτές τις δραστηριότητες τελεί σε πλήρη γνώση ότι πρόκειται για πρωτοβουλία των γονέων και όχι σε οργανωμένη δράση του Συλλόγου μας. Με τον τρόπο αυτό συμμετέχει και ο ίδιος με τον τρόπο αυτό στην δράση αυτή και η παραχώρηση της χρήσης του χώρου αφορά και τον ίδιο ατομικά.”

Παρόμοια Άρθρα

Back to top button