ΕΙΔΗΣΕΙΣΕΛΛΑΔΑΠΡΩΤΗ ΣΕΛΙΔΑ

Κορωνοϊός: Κρίσιμη εβδομάδα – Συγκρατημένη αισιοδοξία – Όχι εφησυχασμός

Στα 2 δισεκατομμύρια τείνει παγκοσμίως ο αριθμός των ανθρώπων που υποχρεώνονται σε αυστηρά μέτρα περιορισμού της κυκλοφορίας, προκειμένου να ανακοπεί η επέλαση του SARS-COV-19. Ωστόσο ακόμη και τώρα, μετά 4 μήνες από τον εντοπισμό της δράσης του στον άνθρωπο, η επιστημονική κοινότητα έχει μια όχι κατασταλαγμένη εικόνα για τα συμπτώματά του, αλλά και τα επιδημιολογικά δεδομένα διαφέρουν από χώρα σε χώρα. Πάντως “στην Ελλάδα φαίνεται να έχουν κάποιο αποτέλεσμα τα μέτρα περιορισμού”, λέει ο κ. Τσιόδρας, εκφράζοντας συγκρατημένη αισιοδοξία για τη συνέχεια. “Να μην εφησυχάζουμε” συστήνει ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας, Νίκος Σύψας, που μιλάει και αυτός για το κρίσιμο επόμενο διάστημα. «Η αύξηση ενός βαθμού της θερμοκρασίας μειώνει τη μεταδοτικότητα του ιού κατά 45% όπως έχουν δείξει μέχρι τώρα μελέτες», λέει η καθηγήτρια παθολογίας, Ελένη Γιαμαρέλλου.

Η προσπάθεια συλλογής δεδομένων και συμπτωματολογίας συνεχίζεται. Πέρα από την δεδομένη ευκολία μετάδοσης, σε σχέση με τη γρίπη πχ, διαπιστώνεται η τάση να υπάρχουν διαφορετικοί τρόποι επίθεσης στον ανθρώπινο οργανισμό. Παραδείγματος χάρη, σε κάποια άτομα εμφανίζεται διάρροια ή άτομα στα οποία διαταράσσεται η λειτουργία της όσφρησης ή ταυτόχρονα να διαταράσσεται η γεύση. 

Όπως έχει επισημάνει επανειλημμένως ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας, κ. Σωτήρης Τσιόδρας, είναι πολλά τα άγνωστα σημεία ακόμη, ωστόσο όπως φαίνεται έχει αρχίσει να αποκρυσταλλώνεται η επιδημιολογική εικόνα της νόσου Covid-19 που προκαλεί ο κορωνοϊός στη χώρα μας και η οποία δείχνει μεγαλύτερη επίπτωση στους ηλικιωμένους και κάποιες κατηγορίες ασθενών. Κάποιες άλλες χώρες στην Ευρώπη έχουν διαφορετικά επιδημιολογικά δεδομένα, με περισσότερα κρούσματα σε άλλες κατηγορίες ηλικιών. Στην Ευρώπη προκαλούν αίσθηση οι διαφορετικές εικόνες, όπως πχ στη Γαλλία όπου στις ΜΕΘ νοσηλεύονται και άτομα νέας ηλικίας. 

Στην Ελλάδα τα επιδημιολογικά δεδομένα αντλούνται από τα 743 μέχρι στιγμής επιβεβαιωμένα κρούσματα που έχουν καταγραφεί από τις 26 Φεβρουαρίου και μετά. 
«Τα δικά μας δεδομένα συμβαδίζουν με τα δεδομένα της παγκόσμιας πορείας αυτής της πανδημίας, που δείχνει ποσοστό 15% να νοσηλεύεται σε νοσοκομεία με μία μέτρια προς σοβαρή κατάσταση και το 5% να είναι σοβαρά νοσηλευόμενοι, διασωληνωμένοι στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας. Δεν έχουμε ξεφύγει από αυτή τη νόρμα και οι θάνατοί μας είναι περίπου στα ίδια ποσοστά», εξήγησε χθες 24 Μαρτίου ο κ. Τσιόδρας.

«Όσο περισσότερο μελετούμε τον ιό, τόσο περισσότερο θα τον καταλαβαίνουμε και θα υιοθετούμε αντίστοιχες στρατηγικές πρόληψης και απομόνωσης ατόμων, ακόμα και με ήπια ή άτυπη συμπτωματολογία. Αυτή η εβδομάδα που περνούμε είναι μια από τις κρίσιμες εβδομάδες στην απόκριση, έναντι μιας πανδημίας που εξαπλώνεται ταχύτατα σε όλο τον κόσμο» σημείωσε ο κ. Τσιόδρας.
Την ίδια στιγμή, ο ιός σταδιακά δείχνει και μεγαλύτερη επιθετικότητα στους καπνιστές. Όπως ανέφερε ο κ. Τσιόδρας «σχετικά με το αν το κάπνισμα μπορεί να έχει ρόλο στην αυξημένη προσβολή από τον ιό, δειλά-δειλά κάποια πειραματικά δεδομένα που αφορούν και ανθρώπους, δείχνουν πως οι καπνιστές κατά κάποιον τρόπο έχουν αυξημένα επίπεδα του υποδοχέα και, κατ’ αναλογία, περισσότερες «πόρτες» και ευπάθεια για είσοδο του ιού στον οργανισμό τους. Γνωρίζουμε από την ιολογία και τους υπόλοιπους αναπνευστικούς ιούς, πως οι υγιείς καπνιστές, ακόμα και οι υγιείς καπνιστές χωρίς χρόνια νοσήματα, φαίνεται να έχουν υψηλότερη συχνότητα αναπνευστικών λοιμώξεων και αυξημένη σοβαρότητα των συμπτωμάτων όταν μολύνονται». 

Συγκρατημένη αισιοδοξία 

Λόγω λοιπόν της άναρχης συμπεριφοράς του ιού, η απομόνωση και τα μέτρα δείχνουν να είναι για την ώρα τα μόνα αποτελεσματικά. Μάλιστα και στην Ελλάδα φαίνεται να έχουν κάποιο αποτέλεσμα. Αυτή τη στιγμή τουλάχιστον δεν φαίνεται να οδηγούμαστε σε μια τεράστια αύξηση ή εκθετική αύξηση όπως άλλες, κάτι που μας δίνει μία αισιοδοξία. Αλλά θα πρέπει να περιμένουμε και άλλες ημέρες για να το πούμε αυτό με σιγουριά.

Ο κ. Τσιόδρας αναφέρει: «Είναι πολύ πρώιμο να το πούμε, αλλά θεωρώ ότι οι αριθμοί που έχουμε σε διασωληνωμένους και θανάτους, είναι αναλογικά πολύ καλύτεροι από αυτούς που βλέπουν άλλες χώρες. Όσο περισσότερο πιστοί είμαστε στην τήρηση των μέτρων και όσο πιστεύουμε στην επιστημονικότητα αυτών των μέτρων, τόσο καλύτερα θα είναι τα πράγματα στο άμεσο μέλλον για όλους μας. Δεν θέλω να πω ότι, να δείξω ότι είμαι υπερβολικά αισιόδοξος, υπερβολικά χαρούμενος. Μέσα μου όμως, έχω μια συγκρατημένη αισιοδοξία αυτή τη στιγμή».

“Να μην εφησυχάζουμε”

Στην πρωινή εκπομπή του ANT1 «Καλημέρα Ελλάδα» μίλησε το πρωί ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας, Νίκος Σύψας, ο οποίος τόνισε για ακόμα μια φορά πόσο σημαντική είναι η παραμονή μας στο σπίτι για τον περιορισμό εξάπλωσης του κορωνοϊού.

«Τα δύσκολα είναι μπροστά μας. Δεν μας εφησυχάζουν τα χαμηλά νούμερα, γιατί ξέρουμε ότι τις επόμενες μέρες η επιδημία θα ανέβει και θα δείξει τα “δόντια” της» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Σύψας και πρόσθεσε ότι πρέπει «να είμαστε έτοιμοι και να είμαστε σπίτια μας».

Στάθηκε και έκανε ιδιαίτερη αναφορά στην τήρηση των μέτρων απομόνωσης για τις επόμενες 15 μέρες. «Να τηρήσουμε τα μέτρα με ιδιαίτερη αυστηρότητα. Εδώ θα παιχτεί το παιχνίδι. Όσο καθυστερούμε τον ιό τόσο μικρότερο θα είναι το χτύπημα που θα έχουμε», ανέφερε ο καθηγητής και πρόσθεσε: «Να δείξουμε τη μεγαλύτερη δυνατή συμμόρφωση. Να βγαίνουμε από το σπίτι μας μόνο για σημαντικούς λόγους. Να κρυφτούμε από τον ιό. Να μη μας βρει, για να περάσουμε τον Απρίλιο με όσο το δυνατό λιγότερες ζημιές».

«Έχουμε νέο ιό, δεν έχουμε αντισώματα, δεν έχουμε φάρμακα και εμβόλια. Το μόνο όπλο μας είναι η καραντίνα. Είναι το τελευταίο χαρτί, να το παίξουμε καλά και να το χρησιμοποιήσουμε σωστά αλλιώς μας περιμένει καταστροφή», επεσήμανε ο Νίκος Σύψας. Όσο για τις νεότερες ηλικίες, ο καθηγητής τόνισε ότι «στην Ιταλία το 10% των διασωληνομένων είναι 20-40 ετών. Κανείς δεν είναι προστατευμένος. Ο κορωνοϊός είναι αμείλικτος και είμαστε όλοι ευάλωτοι».

«Παίζει ρόλο η υγρασία και η θερμοκρασία. Να μην περιμένουμε, όμως, από τον καιρό να μας σώσει, αλλά από τον εαυτό μας», ανέφερε ο κ. Σύψας.

Ε. Γιαμαρέλλου: Η αύξηση ενός βαθμού της θερμοκρασίας μειώνει τη μεταδοτικότητα του ιού κατά 45%

Αισιόδοξα μηνύματα σε σχέση με την εξέλιξη της εξάπλωσης του κορωνοϊού, μετέφερε η Ελένη Γιαμαρέλλου, Λοιμωξιολόγος, Ομότιμη καθηγήτρια παθολογίας στο ΕΚΠΑ μιλώντας στο Mega. Σύμφωνα με την κύρια Γιαμαρέλλου: «Η αύξηση ενός βαθμού της θερμοκρασίας μειώνει τη μεταδοτικότητα του ιού κατά 45% όπως έχουν δείξει μέχρι τώρα μελέτες».

Όσον αφορά στα κρούσματα, τόνισε πως: «Περίμενα πως χθες (23/2), θα είχαμε 300 κρούσματα και είχαμε 75. Ελπίζω πως δεν θα έχουμε απότομη κορύφωση. Δεν έχουμε έως τώρα, αυτό που δεν θέλουμε να δούμε.

Το υγεινομικό σύστημα αντέχει. Θέλω να ελπίζω πως δεν θα έχουμε απότομη κορυφή. Αυτό που με κάνει να ελπίζω πιο πολύ είναι πως οι Έλληνες πειθαρχούν».

«Η θερμοκρασία θα βοηθήσει. Οι μέχρι τώρα κορωνοϊοί δεν άντεχαν στις υψηλές θερμοκρασίες, αντέχουν μόνο τον χειμώνα. Υπάρχει μια εργασία, της οποίας τα αποτελέσματα είναι αισιόδοξα. Έκαναν μια προσομοίωση για τους Ολυμπιακούς Αγώνες της Ιαπωνίας, βρέθηκε ότι αν η θερμοκρασία του Μαρτίου ανέβει 1 βαθμό και η υγρασία 1%, τότε η μετάδοση του ιού μειώνεται στο 45%. Το δείγμα είναι αξιόπιστο. Το δεδομένο είναι πολύ καινούργιο, αλλά είναι μια πρώτη ένδειξη.

Με όπλο την θερμοκρασία και το “μένουμε σπίτι”, μας δίνεται η ευκαιρία να κερδίσουμε χρόνο, για το εμβόλιο. Μέχρι το φθινόπωρο θα ξέρουμε τι γίνεται. Ο κορωνοϊός φαίνεται πως δεν μεταλλάσσεται».

«Ο ιός είναι διφασικός, πρέπει όλοι να το ξέρουμε αυτό. Ο κορωνοϊός αρχίζει με ήπια συμπτώματα και σε δεύτερη φάση προκαλεί πνευμονία.Η υγιεινή των χεριών, είναι πολύ πιο σημαντική από τις μάσκες. Σαπούνι και νερό και πλύσιμο των χεριών για 20 δευτερόλεπτα».

Παρόμοια Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button