ΕΛΛΑΔΑ

Δίωξη κατά του πρώην προέδρου του ΟΣΕ για την τραγωδία Τέμπη

Ποινική Δίωξη κατά του πρώην προέδρου του ΟΣΕ για την τραγωδία Τέμπη ασκήθηκε από την εισαγγελία εφετών Λάρισας.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την ΕΡΤ, ασκήθηκε ποινική δίωξη για παράβαση καθήκοντος κατά του προέδρου και διευθύνοντος συμβούλου του ΟΣΕ και δύο μελών της επιτροπής που εισηγήθηκε την μετάταξη 59χρονου σταθμάρχη.

Ο προϊστάμενος της εισαγγελίας εφετών Λάρισας άσκησε επίσης διώξεις και σε βάρος δύο μελών της Επιτροπής Αξιολόγησης Μετατάξεων που εισηγήθηκαν για τη μετάταξη του 59χρονου στη θέση του σταθμάρχη, καθώς το όριο ηλικίας ήταν τα 47 έτη. Πρόκειται για τον Αθανάσιο Κοτταρά και τη Στυλιανή Κολιοπούλου, που κατηγορούνται για παράβαση καθήκοντος.

Ο Αθανάσιος Κοτταράς, εκτός από μέλος της Επιτροπής, είναι και μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του ΟΣΕ, ενώ η Στυλιανή Κολιοπούλου είναι Προϊσταμένη Διεύθυνσης.

Ο νέος κύκλος διώξεων για τα Τέμπη, που ξεκινά με τα τρία υψηλόβαθμα πρόσωπα του ΟΣΕ, αναμένεται να συνεχιστεί.

Σχετικά με τη μετάταξη του Βασίλη Σαμαρά

Μιλώντας στις Αρχές, ο Βασίλης Σαμαράς είχε αναφέρει τα παρακάτω για τη μετάταξή του:

«Κατά το έτος 1989 προσλήφθηκα στον ΟΣΕ όπου και παρέμεινα μέχρι την 30-042011.

Στις 01-05-2011 μετατάχθηκα υποχρεωτικά από τον ΟΣΕ – ΤΡΑΙΝΟΣΕ στη Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Λάρισας, λόγω κατάργησης του τμήματος εμπορευμάτων και αποσκευών του ΟΣΕ – ΤΡΑΙΝΟΣΕ όπου υπηρετούσα.

Από της 06-07-2022 με την κινητικότητα των υπαλλήλων επέστρεψα στον ΟΣΕ με την ειδικότητα πλέον του σταθμάρχη. Συγκεκριμένα από 01-08-2022 μέχρι και την 23-01-2023 ήτανε η θεωρητική και πρακτική εκπαίδευση των σταθμαρχών και οι εξετάσεις.

Μετά τις εξετάσεις και την πιστοποίηση, πήρα την ειδικότητα του σταθμάρχη. Από 25-01-2023 μέχρι και 30-01-2023 δούλευα ως βοηθητικός σταθμάρχης μαζί με άλλον σταθμάρχη στο σιδηροδρομικό σταθμό της Λάρισας και από 01-02-2023 μέχρι και 1402-2023 στο σιδηροδρομικό σταθμό Καλαμπάκας.

Στις 17 και 18 Φεβρουαρίου πάλι, εργαζόμουν στο σιδηροδρομικό σταθμό Καλαμπάκας, στις 21-02-2023 έκανα μαθητεία στο σιδηροδρομικό σταθμό Νέων Πόρων από τη σταθμάρχη Νέων Πόρων Πιερίας, κυρία ΖΑΡΚΑΔΗ Ελένη, ενώ στις 22 και 23 του Ιδίου μήνα (Φεβρουαρίου) έκανα κανονικά βάρδια στο σιδηροδρομικό σταθμό Νέων Πόρων ως μοναδικός σταθμάρχης.

Στις 24-02-2023 έκανα μαθητεία στο σιδηροδρομικό σταθμό της Λάρισας με τη σταθμάρχη Λάρισας κυρία ΤΖΟΒΑΡΑ Ελένη και από 25 του ιδίου μήνα πάλι μέχρι και το τροχαίο συμβάν εκτελούσα βάρδια στο σιδηροδρομικό σταθμό της Λάρισας κατά το ωράριο 22:00 ώρα βραδινή με 06:00 ώρα πρωινή, όπως και το μήνα Γενάρη από 22:00 ώρα βραδινή έως 06:00 ώρα πρωινή». 

ΡΑΣ: Εντόπισε παραβάσεις του ΟΣΕ και της Hellenic Train στο δυστύχημα των Τεμπών

Την ίδια στιγμή, η ώρα του καταλογισμού ευθυνών από τη ΡΑΣ στους υπευθύνους του δυστυχήματος των Τεμπών πλησιάζει, καθώς η Αρχή ανακοίνωσε την Τετάρτη ότι ολοκληρώθηκε η αυτεπάγγελτη έρευνά της.

Αναλυτικά:

Η Ρυθμιστική Αρχή Σιδηροδρόμων ανακοινώνει ότι ολοκλήρωσε την αυτεπάγγελτη έρευνα για το σιδηροδρομικό δυστύχημα των Τεμπών.

Η έρευνα διενεργήθηκε από την αρμόδια Μονάδα Ασφάλειας Σιδηροδρόμων και Διαλειτουργικότητας (ΜΑΣΔ) της ΡΑΣ και επικεντρώθηκε σε δύο πεδία:

Πρώτον: Στον εντοπισμό παραβάσεων που αφορούν τους κανονισμούς και τις διατάξεις της σιδηροδρομικής νομοθεσίας.

Δεύτερον: Στην ορθή εφαρμογή των Συστημάτων Διαχείρισης Ασφάλειας τα οποία είναι υποχρεωμένοι να συντάσσουν και να τηρούν ο Οργανισμός Σιδηροδρόμων Ελλάδος (ΟΣΕ) και η Σιδηροδρομική Επιχείρηση Hellenic Train Α.Ε. μέσω των οποίων αξιολογούν, ελέγχουν και προλαμβάνουν οποιοδήποτε κίνδυνο.

Οι εμπειρογνώμονες της Ρυθμιστικής Αρχής Σιδηροδρόμων συνέλεξαν, ερεύνησαν και αξιολόγησαν λεπτομερώς έγγραφα, πληροφορίες, μαρτυρίες και ηχητικά ντοκουμέντα που αφορούν το προσωπικό του Διαχειριστή Υποδομής και της Σιδηροδρομικής Επιχείρησης που εμπλέκονται στο δυστύχημα, ολοκληρώνοντας την έρευνα σε εύλογο χρόνο.

Μετά το πέρας της αυτεπάγγελτης έρευνας το επιστημονικό προσωπικό της Μονάδας Ασφάλειας συνέταξε πόρισμα/έκθεση ελέγχου, στο οποίο καταγράφονται οι διαφαινόμενες παραβάσεις των κανονισμών και των διατάξεων της σιδηροδρομικής νομοθεσίας αλλά και των απαιτήσεων των Συστημάτων Διαχείρισης Ασφάλειας (ΣΔΑ) του ΟΣΕ και της Hellenic Train A.E.

Η Ολομέλεια της Ρυθμιστικής Αρχής Σιδηροδρόμων στην οποία κατατέθηκε το πόρισμα/ έκθεση ελέγχου της ΜΑΣΔ αποφάσισε την άμεση κλήση σε ακρόαση του Οργανισμού Σιδηροδρόμων Ελλάδος και της Hellenic Train A.E με αντικείμενο τον έλεγχο των φερόμενων παραβάσεων.

Μόλις ολοκληρωθεί η προβλεπόμενη διαδικασία της ακρόασης στην οποία τα εμπλεκόμενα μέρη θα καταθέσουν τις θέσεις τους για τις παραβάσεις που τους έχουν αποδοθεί, θα εκδοθεί η τελική απόφαση της Ρυθμιστικής Αρχής Σιδηροδρόμων για το δυστύχημα των Τεμπών.

Η εν λόγω απόφαση θα περιλαμβάνει λεπτομερώς τις φερόμενες παραβάσεις της σιδηροδρομικής νομοθεσίας και την επιβολή των σχετικών κυρώσεων που αυτές επισείουν. Θα καταγράφονται επίσης και οι σχετικές συστάσεις βελτίωσης των συστημάτων ασφάλειας των ελεγχόμενων σιδηροδρομικών φορέων, οι οποίες θα έχουν χαρακτήρα δεσμευτικών προτάσεων συμμόρφωσης.

Τέλος θα περιλαμβάνονται συνολικότερες προτάσεις για την αναβάθμιση του επιπέδου ασφάλειας των σιδηροδρομικών μεταφορών.

Παρόμοια Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *


Back to top button