ΕΙΔΗΣΕΙΣΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΠΟΛΙΤΙΚΗΠΡΩΤΗ ΣΕΛΙΔΑ

Δημοτικά – Νηπιαγωγεία: “Νίπτει τα χείρας της για το άνοιγμα των σχολείων η δημοτική αρχή Χαϊδαρίου”

Ανακοίνωση της Λαϊκής Συσπείρωσης Χαϊδαρίου για το άνοιγμα των δημοτικών σχολείων και των νηπιαγωγείων επισημαίνει προβλήματα και ελλείψεις. Συγκεκριμένα:

Δημοτικά - Νηπιαγωγεία: "Νίπτει τα χείρας της για το άνοιγμα των σχολείων η δημοτική αρχή Χαϊδαρίου" 3

“Νίπτει τας χείρας της”, αλλά καθόλου σχολαστικά, η Δημοτική Αρχή για το άνοιγμα των σχολείων. Κούφια λόγια αποδεικνύονται οι διαβεβαιώσεις και οι καθησυχαστικές κουβέντες του δημάρχου και των αρμόδιων στελεχών, μετά την ερώτηση που κατέθεσαν οι Δημοτικοί Σύμβουλοι της Λαϊκής Συσπείρωσης, για το ασφαλές άνοιγμα των σχολείων, στο δημοτικό συμβούλιο. Είναι έκθετη κυβέρνηση και δήμος για την πολιτική τους στο θέμα της καθαριότητας των σχολείων, σύμφωνα με τους όρους για το άνοιγμα των σχολείων που έθεσε το ίδιο το υπουργείο παιδείας πριν 2 εβδομάδες.

Είναι προφανές ότι τη Δευτέρα, δημοτικά και νηπιαγωγεία θ’ ανοίξουν με ανεπαρκές προσωπικό καθαριότητας, ενώ όλοι αντιλαμβάνονται ότι αν χρειάζονται μέτρα στήριξης για γυμνάσια και λύκεια, τότε στα δημοτικά και τα νηπιαγωγεία τα μέτρα αυτά πρέπει να είναι πολλαπλάσια. Ίσως κρίνεται πιο επείγουσα η τοποθέτηση δομημένης καλωδίωσης στο δημαρχείο (νέες γραμμές τηλεφώνου/internet) με απευθείας ανάθεση σημαντικού ποσού, από τη διασφάλιση της υγείας των μαθητών και του εκπαιδευτικού προσωπικού.

Στην συνάντηση που έγινε με τους διευθυντές των σχολείων, αποδείχτηκε ότι δεν υπάρχει κανένα σχέδιο από τη Δημοτική Αρχή, για την διασφάλιση των όρων λειτουργίας των σχολείων, αφού θα λειτουργήσουν με το ίδιο προσωπικό καθαριότητας, τις ίδιες ελάχιστες ώρες, όπως πριν τον κορονοιό.

Αποκαλύπτεται ότι οι συνεχείς επικλήσεις στην ατομική ευθύνη, γίνονται για να κρυφτεί η κυβερνητική ευθύνη, αλλά και η ευθύνη της Δημοτικής Αρχής. Κυβέρνηση και Δημοτική Αρχή φέρουν ακέραια την ευθύνη γι’ αυτό το φιάσκο.

Ως Λαϊκή Συσπείρωση Χαϊδαρίου συνεχίζουμε να διεκδικούμε και καλούμε όλους τους φορείς εκπαιδευτικών και γονέων να εντείνουν τις διαμαρτυρίες και την πίεσή τους για να πληρούνται όλες οι συνθήκες υγιεινής και ασφάλειας. Αυτό σημαίνει:
• Άμεση πρόσληψη μόνιμου προσωπικού καθαριότητας, με αλλαγή του θεσμικού καθεστώτος για καθαριότητα κατά τη διάρκεια του σχολικού ωραρίου.
• Παροχή δωρεάν, με κρατική ευθύνη, όλων των απαραίτητων μέτρων ατομικής υγιεινής (αλκοολούχα διαλύματα, μάσκες, κ.ά.).
• Πραγματοποίηση μαζικών τεστ, με ευθύνη του κράτους και των υγειονομικών αρχών.

Να μην αντιμετωπίζεται με ημίμετρα η αναγκαία μείωση του αριθμού μαθητών ανά τάξη. Απαιτείται τώρα συνολικός επανασχεδιασμός. Δεν μπορεί η εκπαιδευτική διαδικασία να ξεκινήσει το Σεπτέμβρη με εκ περιτροπής διδασκαλία. Αυτό σημαίνει ότι ξεκινούν από σήμερα διαδικασίες μαζικών μόνιμων διορισμών, τουλάχιστον των χιλιάδων αναπληρωτών και ωρομίσθιων εκπαιδευτικών όλων των ειδικοτήτων που βρίσκονται τώρα στα σχολεία. Ότι άμεσα σχεδιάζεται πλάνο ανεύρεσης χώρων, ανέγερσης σύγχρονων και ασφαλών σχολικών κτιρίων, ακόμα και άμεσων αναγκαίων επινοικιάσεων κατάλληλων χώρων.

Να ληφθούν όλα τα αναγκαία παιδαγωγικά και εκπαιδευτικά μέτρα για την ομαλή μετάβαση των μαθητών στην εκπαιδευτική μορφωτική διαδικασία. Να ληφθούν όλα τα αναγκαία μέτρα προστασίας των εκπαιδευτικών που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες και ότι με ιδιαίτερο τρόπο συνεχίζεται η μαθησιακή διαδικασία για τους μαθητές που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες.

Τα μέτρα για την εκ περιτροπής λειτουργία των Νηπιαγωγείων και των Δημοτικών Σχολείων, αλλά και των Παιδικών Σταθμών που ανακοίνωσε η κυβέρνηση, θέτουν άμεσα την αναγκαιότητα: Να ληφθούν ουσιαστικά μέτρα στήριξης των εργαζόμενων γονιών (ειδικά στον ιδιωτικό τομέα), που αναγκάζονται να μείνουν σπίτι είτε για να κρατήσουν τα παιδιά τους, λόγω του ότι αυτά ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες, είτε γιατί υπάρχουν στο σπίτι άτομα που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να συνεχίσει η παροχή άδειας ειδικού σκοπού, χωρίς καμία αφαίρεση κανονικής άδειας.

Να μην κλείσουν τα ολοήμερα τμήματα. Άμεσα να παρθούν επιπρόσθετα μέτρα για τη στελέχωσή τους και για τη λειτουργία τους. Άμεσα να ξεκινήσει το πρόγραμμα παροχής σχολικών γευμάτων.

Είχε προηγηθεί επιστολή των δημοτικών συμβούλων της Λαϊκής Συσπείρωσης Χαϊδαρίου προς τον Πρόεδρο Δημοτικού Συμβουλίου Χαϊδαρίου, σχετικά με το άνοιγμα των σχολείων, που σε συνθήκες πανδημίας αφορά όχι μόνο την εκπαιδευτική κοινότητα, αλλά ολόκληρη την πόλη. Ακολουθεί η επιστολή:

κ. Πρόεδρε του Δημοτικού Συμβουλίου,

            Το άνοιγμα των δημοτικών σχολείων αλλάζει σημαντικά τις προϋποθέσεις για τις συνθήκες υγιεινής και ασφάλειας των παιδιών και του συνόλου της σχολικής κοινότητας. Σε συνθήκες πανδημίας δεν αφορά μόνο την εκπαιδευτική κοινότητα αλλά όλους τους κατοίκους της πόλης μας. Μία από τις βασικές προϋποθέσεις για να γίνει με ασφάλεια η επιστροφή και των μικρών μαθητών και των δασκάλων τους στην εκπαιδευτική διαδικασία, είναι η καθαριότητα και η απολύμανση των σχολικών κτηρίων.

            Όπως είναι γνωστό, σήμερα, με ευθύνη των κυβερνήσεων ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ, η συντριπτική πλειοψηφία των καθαριστριών στα σχολεία εργάζονται με το ελεεινό – απαράδεκτο εκμεταλλευτικό καθεστώς της σύμβασης έργου. Αυτό σημαίνει ότι, πέρα από το γεγονός ότι αμείβονται με ψίχουλα, σύμφωνα με τους όρους της σύμβασης τους, καθαρίζουν τους σχολικούς χώρους μετά τη λήξη του διδακτικού ωραρίου, ενώ δεν υποχρεούνται να προσφέρουν υπηρεσίες κατά τη διάρκεια των μαθημάτων. Είναι αυτονόητο, ότι, αν σε κανονικές συνθήκες υπήρχε πρόβλημα στην καθαριότητα των σχολείων, σήμερα, αυτό γιγαντώνεται, εφόσον είναι απολύτως αναγκαία η διαρκής απολύμανση των χώρων και των επιφανειών (π.χ. θρανία, πόμολα, κουπαστές, τουαλέτες κ.λπ.), των σημείων επαφής – μετάδοσης του κορωνοϊού. Επιπλέον οι σχολικές καθαρίστριες της α’ βάθμιας εκπαίδευσης μεταφέρθηκαν στα Γυμνάσια και τα Λύκεια που άνοιξαν τις προηγούμενες μέρες, ενώ τώρα πρέπει να επανέλθουν στα σχολεία τους, αφήνοντας και στα σχολεία της β’βάμθιας εκπαίδευσης κενά.

            Στις νέες πλέον συνθήκες, με την πιθανότητα να αντιμετωπίσουμε, σύμφωνα με τους ειδικούς επιστήμονες ένα νέο κύμα από τον Σεπτέμβριο, είναι πρόκληση να επαφίεται από την κυβέρνηση η απόφαση στους γονείς για το αν θα στείλουν τα παιδιά τους στα σχολεία, επιστρατεύοντας το ιδεολόγημα της «ατομικής ευθύνης». Το κύριο είναι η κυβέρνηση εδώ και τώρα να πάρει άμεσα μέτρα, ώστε τα σχολεία να ανοίξουν με τέτοιον τρόπο, που δε θα απειλείται η υγεία των εκπαιδευτικών, των μαθητών και των οικογενειών τους.

Ερωτάται η δημοτική αρχή, ποιες πρωτοβουλίες θα πάρει και σε ποιες ενέργειες θα προβεί ώστε:

  • Να γίνουν προσλήψεις σε μόνιμο και επαρκές προσωπικό καθαριότητας και να προχωρήσει η μονιμοποίηση των συμβασιούχων καθαριστριών στα σχολεία
  • Να εξασφαλιστούν όλα τα απαραίτητα μέσα ατομικής υγιεινής για μαθητές και εκπαιδευτικούς, χωρίς να μετακυληθεί και αυτό το κόστος στους γονείς
  • Να παρθούν ειδικά μέτρα για τη ασφαλή μεταφορά των μαθητών από και προς το σχολείο, με τους αναγκαίους όρους υγιεινής και ασφάλειας (Αφαία, Σκαραμαγκα, Δαφνί)
  • Να ληφθούν άμεσα μέτρα ενίσχυσης των κτηριακών υποδομών και εγκαταστάσεων, ώστε να μπορούν να τηρηθούν στην πράξη τα μέτρα υγιεινής και πρόληψης της διασποράς του κορονοϊού

Θα ανοίξουν τα Δημοτικά Σχολεία και τα Νηπιαγωγεία, εφόσον  δεν διασφαλιστούν από Κυβέρνηση και Δήμο οι ελάχιστες προϋποθέσεις υγιεινής και ασφάλειας για το άνοιγμα τους;

Οι δημοτικοί σύμβουλοι της Λαϊκής Συσπείρωσης

Σελέκος Μιχάλης, Καραγιάννης Νικος, Παντελάρος Βασίλης, Μοσχονάς Παναγιώτης, Δαουάχερ Ναουαφ, Θερμού Ελένη, Βαρυτιμιάδης Ηλίας και Χουδελούδης Μόσχος (https://lshaidariou.wordpress.com)

Παρόμοια Άρθρα

Δείτε Επίσης
Close
Back to top button