ΑΠΟΨΕΙΣΑΡΘΡΑΠΡΩΤΗ ΣΕΛΙΔΑ

Δήμος Αθηναίων: Σημαντικά έργα ανάπλασης έναντι της φιλοξενίας προσφύγων – Δήμος Χαϊδαρίου: …;

Ιδιαίτερης σημασίας Μνημόνιο Συνεργασίας, που προβλέπει έργα ανάπλασης σε γειτονιές της Αθήνας υπέγραψαν σήμερα ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Νότης Μηταράκης, ο δήμαρχος Αθηναίων, Κώστας Μπακογιάννης και ο επικεφαλής του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης στην Ελλάδα, Τζιανλούκα Ρόκο. Πολύ σωστά πράττουν καθώς, όπως αναγνωρίζεται, η Αθήνα σήκωσε σημαντικό βάρος της προσφυγικής κρίσης. Αλλά δεν μπορούμε να μην σημειώσουμε ότι η δική μας πόλη, το Χαϊδάρι, επωμίστηκε αναλογικά ακόμη μεγαλύτερο βάρος, καθώς φιλοξενεί τη μεγαλύτερη δομή στην Αττική, αν όχι σε ολόκληρη την ηπειρωτική Ελλάδα. Λοιπόν, γιατί ο κ. υπουργός, που τίμησε την πόλη μας με αλλεπάλληλες προεκλογικού τύπου εμφανίσεις στις εκδηλώσεις των Χιωτών, αμελεί το καθήκον του στο Χαϊδάρι;

Του Μενέλαου Χρόνη

Ν. Μηταράκης: Σήμερα αναλαμβάνουμε δέσμευση απέναντι στη δημοτική αρχή και τους πολίτες της Αθήνας

Ο υπουργός Μετανάστευσης δήλωσε μεταξύ άλλων ότι «η Αθήνα αντιμετωπίζει πάνω από δέκα χρόνια τις επιπτώσεις της μεταναστευτικής κρίσης». «Βρισκόμαστε στο πλευρό των δήμων», συνέχισε, «όχι ως πολιτική επιβράβευσης και ανταλλαγμάτων, αλλά ως έμπρακτη συμβολή στη βελτίωση των συνθηκών για τους δημότες». Όπως επισήμανε ο ίδιος, «σήμερα, αναλαμβάνουμε μια δέσμευση απέναντι στη δημοτική αρχή, αλλά και τους πολίτες της Αθήνας, να χρηματοδοτήσουμε έργα πνοής. Φιλοδοξούμε με τα νέα έργα ανάπλασης σε περιοχές που αντιμετώπισαν πολυετή αυξημένη πίεση, ώστε να τις μετατρέψουμε σε “σταθμούς” για τους κατοίκους, για τουριστικές περιηγήσεις και άλλες οικονομικές δραστηριότητες».

Στη πλαίσιο του Μνημονίου Συνεργασίας προβλέπεται η δημιουργία νέου χώρου προσωρινής φιλοξενίας προσφύγων στον Ελαιώνα, για τους αναγνωρισμένους πρόσφυγες, οι οποίοι ήταν άστεγοι και διέμεναν σε πλατείες του κέντρου της Αθήνας.

Κ. Μπακογιάννης: Η Αθήνα έχει επωμισθεί ένα δυσανάλογο βάρος στο προσφυγικό

Από την πλευρά του ο δήμαρχος Αθηναίων, Κώστας Μπακογιάννης, ανέφερε ότι «η Αθήνα τα τελευταία χρόνια έχει επωμισθεί ένα δυσανάλογο βάρος στο προσφυγικό. Έχει βρεθεί στο επίκεντρο μιας πρωτοφανούς κρίσης. Ο κ. Μπακογιάννης πρόσθεσε ότι «πρέπει να είναι πολύ ξεκάθαρο και πρέπει να γίνει αντιληπτό από όλους και εντός των συνόρων αλλά και στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Καμία ευρωπαϊκή πρωτεύουσα δεν έχει κάνει τόσα, όσα η Αθήνα. Έχουμε φτάσει όμως σε ένα κρίσιμο σημείο και εξαντλούμε τις δυνάμεις μας».

Υπάρχει και Χαϊδάρι, κ. υπουργέ

Όπως αναφέραμε ήδη, το Μνημόνιο Συνεργασίας για τον Δήμο της Αθήνας κινείται στη σωστή κατεύθυνση, αλλά ταυτόχρονα σηματοδοτεί την απουσία αντίστοιχων κυβερνητικών πρωτοβουλιών για άλλες βαλλόμενες από την προσφυγική κρίση περιοχές, όπως το Χαϊδάρι.

Οφείλουν ο κ. Μηταράκης και ο ΔΟΜ να προχωρήσουν στη σύναψη Μνημονίου Συνεργασίας και με τον Δήμο Χαϊδαρίου. Η ήδη ευρισκόμενη σε εγκατάλειψη από πλευράς δημοσίων δαπανών περιοχή μας (Δυτική Αθήνα, γαρ…) αντιμετωπίζει και το πρόβλημα της πολύχρονης λειτουργίας μιας “παράλληλης” πόλης στον Σκαραμαγκά, που αριθμεί περίπου 2.500 κατοίκους. Το ΑΤ Χαϊδαρίου “στενάζει” στη Δομή, η (ήδη εξαιρετικά προβληματική) συγκοινωνιακή κάλυψη της πόλης υποβαθμίζεται διότι δεν αυξήθηκαν τα δρομολόγια για την εξυπηρέτηση και των προσφύγων.

Η προ 1,5 έτους εξαγγελθείσα “ανταποδοτική” κατασκευή αποχετευτικού συστήματος στον Σκαραμαγκά, ύψους 6.000.000 ευρώ, ταυτόχρονα με αυτό της Δομής (ανάδοχος ο ΔΟΜ) ξεχάστηκε και μάλλον έχει πεταχτεί στα σκουπίδια.

Βεβαίως θα μπορούσε να πει κανείς ότι ο Δήμος Χαϊδαρίου πήρε περίπου 500.000 ευρώ από το Υπουργείο Μετανάστευσης έναντι της φιλοξενίας του καμπ Σκαραμαγκά. Αλλά επίσης και ο Δήμος της Αθήνας έχει εισπράξει το ποσό που του αναλογεί και παρόλα αυτά εκεί σχεδιάζονται και αναπλάσεις περιοχών. Επίσης, στο ποσό της επιδότησης αυτής περιλαμβάνονται και ανταποδοτικά έξοδα της λειτουργίας του Κέντρου Φιλοξενίας.

Απαιτούμε και εμείς, λοιπόν, “νέα έργα ανάπλασης σε περιοχές που αντιμετώπισαν πολυετή αυξημένη πίεση, ώστε να τις μετατρέψουμε σε “σταθμούς” για τους κατοίκους, για τουριστικές περιηγήσεις και άλλες οικονομικές δραστηριότητες”, σύμφωνα με τα λεγόμενα του κ. Μηταράκη ενώπιον του δημάρχου Αθηναίων.

Παρόμοια Άρθρα

Back to top button