ΠΟΛΙΤΙΚΗΠΡΩΤΗ ΣΕΛΙΔΑ

Δημήτρης Βίτσας: Αντί για τα επιδόματα της ΝΔ, μέτρα με πραγματικό θετικό αποτύπωμα στη ζωή των ανθρώπων

«Ισχυρή προοδευτική κυβέρνηση που θα στηρίζεται στην ευρεία πλειοψηφία του Ελληνικού λαού, και όχι προϊόν καλπονοθευτικών εκλογικών συστημάτων»

Σημεία συνέντευξης του Δημήτρη Βίτσα, Βουλευτή ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, στον τηλεοπτικό σταθμό «ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ TV».

«…Η βασική λογική της οικονομικής πολιτικής της κυβέρνησης Μητσοτάκη είναι τα επιδόματα και το πώς θα συγκεντρώνει το κράτος χρήματα για τη χορήγησή τους. Αυτό όμως που χρειαζόμαστε σήμερα είναι να βελτιώνουμε σταθερά και μόνιμα τη ζωή του εργαζόμενου και του μικρομεσαίου, πράγμα που επιτυγχάνεται με τη μείωση του κόστους ζωής. Αν για παράδειγμα θα μπορούσε να πέσει η τιμή της βενζίνης στο πρατήριο κατά 40-50 λεπτά/λίτρο με ανάλογη μείωση του ειδικού φόρου κατανάλωσης, αυτό θα είχε σοβαρό αποτύπωμα στη ζωή των ανθρώπων. Το ίδιο συμβαίνει και με τη μείωση του ΦΠΑ στα βασικά προϊόντα λαϊκής κατανάλωσης. Έτσι επέρχεται και η εξισορρόπηση ανάμεσα στο κόστος ζωής και τα έσοδα του κράτους.

Ξεχνάμε όμως ότι στη διάρκεια του 2022, αυξήθηκε ο “υπερ-ΦΠΑ” κατά 4,5 δισ. Η κυρίαρχη αντίληψη της ΝΔ αντιμετωπίζει το κράτος ως μια μικρή επιχείρηση της γειτονιάς. Η οικονομία όμως πρέπει να στοχεύει στους ανθρώπους και αυτοί θα κερδίσουν αν εφαρμοστεί το μοντέλο που προτείνει ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ. Σήμερα η χώρα βρίσκεται σε μια κατάσταση δίδυμων ελλειμμάτων, δηλαδή του προϋπολογισμού και των τρεχουσών συναλλαγών. Αυτό έχει να κάνει με το παραγωγικό μοντέλο της χώρας και είναι εξαιρετικά επικίνδυνο.

Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ μίλησε αναλυτικά και εμπεριστατωμένα για το κόστος του προγράμματός του και το όρισε στα 5,5 δις κατ΄ έτος (22 δισ./τετραετία) , τη στιγμή που η ΝΔ δεν μας έχει πει ακόμα τον τρόπο που το προσδιόρισε στα 82 δις/ τετραετία. Και κάνει τους όποιους υπολογισμούς της, χωρίς να βάζει μέσα καθόλου πολιτική σε αυτούς. Πώς για παράδειγμα αντιμετωπίζεις το χρηματιστήριο της ενέργειας, ποιες παραμέτρους παίρνεις υπόψη σου στη διαμόρφωση της χονδρικής τιμής του ρεύματος κλπ. Η κυβέρνηση ψεύδεται όταν μιλάει για επιδότηση της τιμής του ρεύματος στους καταναλωτές, γιατί στην ουσία δίνει χρήματα από τον κρατικό κορβανά στις 4-5 μεγάλους παρόχους.

Η περιβόητη κοστολόγηση των οικονομικών προγραμμάτων των κομμάτων, ήταν ένα επιχείρημα που η ΝΔ “βρήκε” στο δρόμο, που απαιτεί τη συνεργασία με τα οικονομικά επιτελεία των κομμάτων και είναι φανερό ότι κάτι τέτοιο δεν μπορεί να γίνει πέντε μέρες πριν τις εκλογές. Είναι τεράστιο λάθος της ΝΔ η εμμονή σε προϋπολογισμούς λιτότητας όσο αφορά τον τομέα της υγείας και της παιδείας. Οι άλλες Ευρωπαϊκές χώρες, ούτε πιο έξυπνες είναι, ούτε πιο πλούσιες. Αντίθετα η κυβέρνηση της ΝΔ προτιμά να δίνει τεράστια ποσά από τα κρατικά ταμεία στον ιδιωτικό τομέα, για να καλύψει την ύπαρξη των ράντζων στα μεγάλα δημόσια νοσοκομεία. Και δεν προχωρά στην ανέγερση νοσοκομείου στην περιοχή της Αν. Αττικής (παρόλο που το αναφέρει το πρόγραμμα της ΝΔ!!), στη δημιουργία νέων ΜΕΘ, στην ενίσχυση της λειτουργίας του νοσοκομείου της Αγ. Βαρβάρας κλπ.

Σχετικά με την κυβέρνηση που μπορεί να προκύψει από τις εκλογές της Κυριακής, πιστεύουμε μπορεί να υπάρξει μια ισχυρή και αυτοδύναμη κυβέρνηση και μάλιστα αυτή να είναι κυβέρνηση συνεργασίας. Ισχυρή θα είναι γιατί θα έχει την υποστήριξη πάνω από 150 βουλευτών στη νέα βουλή και σταθερή γιατί θα έχει την υποστήριξη της ευρύτερης πλειοψηφίας του Ελληνικού λαού. Αυτό πρέπει να είναι το επιδιωκόμενο και όχι μια κυβέρνηση με ποσοστό 36% που να έχει μια πλασματικά διευρυμένη πλειοψηφία στη βουλή. Γι’ αυτό και θεωρούμε ότι το σύστημα της απλής αναλογικής είναι το δικαιότερο εκλογικό σύστημα.

Αυτό που οι σημερινές συνθήκες επιβάλουν είναι ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ να είναι πρώτο κόμμα και να συνεργαστεί με το τρίτο.

Σχετικά με τις δυνατότητες συνεργασίας με το ΜΕΡΑ 25, σε αυτό το εγχείρημα του σχηματισμού της προοδευτικής κυβέρνησης, δεν μπορεί να αποτελεί προγραμματική βάση το σχέδιο “ΔΗΜΗΤΡΑ”, ούτε σαν plan A ούτε σαν plan B.

Η πρότασή μας απευθύνεται προς την κοινωνία, αφορά τα συμφέροντα του κόσμου και όχι τα στενά κομματικά συμφέροντα των κομμάτων. Κάθε πολιτικός σχηματισμός λοιπόν το βράδυ της Κυριακής, θα πρέπει να σταθεί με ευθύνη απέναντι στο ζήτημα της διακυβέρνησης της χώρας και το μέλλον του τόπου…»

Παρόμοια Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *


Back to top button