
γράφει ο Σταύρος Τασιόπουλος – Δικηγόρος
ΑΝΑΓΚΗ ΑΜΕΣΗΣ ΔΙΕΡΕΥΝΗΣΗΣ ΕΝΔΕΧΟΜΕΝΩΝ ΕΥΘΥΝΩΝ ΤΩΝ ΑΡΜΟΔΙΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ
Οι πυρκαγιές είναι συχνό φαινόμενο και στη χώρα μας, όμως η ορθή λειτουργία των αρμόδιων υπηρεσιών μπορεί να βοηθήσει τους πολίτες με βάση και τις εκάστοτε καιρικές συνθήκες και την εξέλιξη μιας πυρκαγιάς.
Στην περίπτωση της καταστροφής στο Μάτι διαπιστώνεται ότι υπήρξαν έντονα καιρικά φαινόμενα τα οποία έκαναν εξαιρετικά δύσκολη την αντιμετώπιση της πυρκαγιάς, όμως η ενδελεχής έρευνα των διαδικασιών λειτουργίας των αρμόδιων υπηρεσιών είναι επιβεβλημένη.
ΘΕΣΜΙΚΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΑΠΟΜΑΚΡΥΝΣΗΣ ΠΟΛΙΤΩΝ ΣΕ ΠΥΡΚΑΓΙΑ
Θεσμικό πλαίσιο για απομάκρυνση πολιτών σε έκτακτη ανάγκη υπάρχει. Νόμοι 3013 αρ.2 και 8 και ν.4249 αρ.108 παρ.5 στ. και βασίζεται στην εισήγηση της αρμόδιας διοίκησης πυροσβεστικής, ενώ την ευθύνη απόφασης έχουν αντίστοιχα Δήμος, Περιφέρεια, Γενική Γραμματεία πολιτικής προστασίας, αναλόγως της έντασης και του χώρου της πυρκαγιάς.
ΚΡΙΣΙΜΟ ΣΗΜΕΙΟ
Αποτελεί υποχρέωση η διερεύνηση του χρονικού διαστήματος από την γνωστοποίηση της έναρξης της πυρκαγιάς ως τη διαδικασία ενεργειών κατάσβεσης, για την εξακρίβωση των ενεργειών όλων των εμπλεκομένων. Διότι η απομάκρυνση πολιτών είναι ένα ακόμη μέτρο στη διαδικασία κατάσβεσης και κρίνεται ανά περίπτωση η εφαρμογή του.
Στην περίπτωση της πυρκαγιάς και των συνεπειών αυτής, αφού ξεκίνησε από την Πεντέλη (Δήμος Πεντέλης) επεκτάθηκε προς το Νεο Βουτζά και το Μάτι, εντός των διοικητικών ορίων του Δήμου Ραφήνας-Πικερμίου και του Δήμου Μαραθώνος.
Εν προκειμένω πρέπει να εξεταστεί αν η σχετική απόφαση μπορούσε να ληφθεί με βάση την ενημέρωση της πυροσβεστικής προς τους αρμόδιους φορείς, με βάση το χρονικό διάστημα εξέλιξης της πυρκαγιάς.
Ακόμη θα πρέπει να εξεταστεί αν έχει αξιοποιηθεί το έργο FLIRE, που υλοποιήθηκε από εργαστήρια του Πολυτεχνείου με ευρωπαϊκά κονδύλια και αφορά τη συνδυαστική αξιοποίηση δεδομένων για το σχεδιασμό και τη λήψη αποφάσεων σε περίπτωση πυρκαγιάς, και αφορά την περιοχή της Ανατολικής Αττικής και τη Ραφήνα. http://www.flire.eu/el/project/description/
ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΙΚΑ
Σε κάθε περίπτωση το θέμα, λόγω σεβασμού των νεκρών και των πληγέντων, είναι υπερκομματικό και δεν χωρεί πολιτικής εκμετάλλευσης.
Επίσης θα πρέπει να τονίσουμε ότι η ένταση των καιρικών φαινομένων, λόγω της κλιματικής αλλαγής, είναι πλέον ορατά και στη χώρα μας και γι’ αυτό θα πρέπει να βελτιωθεί και το θεσμικό πλαίσιο και η ετοιμότητα υπηρεσιών και πολιτών.
Όμως πρέπει να αναζητηθεί με ενδελεχή έρευνα η ενδεχόμενη αστική ευθύνη του Δημοσίου δια των αρμόδιων υπηρεσιών του, όχι μόνον για αποζημίωση των πληγέντων αλλά και για τη λήψη κατάλληλων μέτρων στο μέλλον.
Επισυνάπτεται σχετική εγκύκλιος της ΓΓΠΠ του 2008, όπου αναφέρεται επ’ ακριβώς η ευθύνη του κάθε φορέα και οι διαδικασίες για τη λήψη ενεργειών, δηλαδή Δήμων, Περιφέρειας, ΓΓΠΠ και Πυροσβεστικής.
ΓΓΠΠ ΟΔΗΓΙΕΣ ΓΙΑ ΕΚΚΕΝΩΣΗ ΠΕΡΙΟΧΩΝ ΕΞ ΑΙΤΙΑΣ ΔΑΣΙΚΩΝ ΠΥΡΚΑΓΙΩΝ