ΕΙΔΗΣΕΙΣΚΟΙΝΩΝΙΑΠΡΩΤΗ ΣΕΛΙΔΑ

Διαδήλωση με παιδιά – σκυλιά, χωρίς μολότωφ – αστυνομία

“Πονάω αλλά δεν φοβάμαι”, έγραφε το κεντρικό πανό. Κυριακή 14 Μαρτίου, ώρα 11 το πρωί. Συγκέντρωση κατοίκων στην πλατεία Δημαρχείου, που προέκυψε μετά από διαδικτυακό κάλεσμα. Γύρω στα 200 άτομα, στην πλειοψηφία τους γονείς με μικρά παιδιά, αρκετοί και με τα σκυλιά τους, θέλησαν, όπως μας είπαν, να εκφράσουν την επιθυμία τους για ανοιχτές πλατείες, χωρίς τον φόβο αυθαίρετων ενεργειών από αστυνομικά όργανα, σαν τα θλιβερά γεγονότα της Νέας Σμύρνης που σημειώθηκαν την προηγούμενη Κυριακή.

Ήταν μια ήσυχη και ειρηνική κινητοποίηση, όπου όλοι φορούσαν μάσκες. Από την άλλη, παρότι το διαδικτυακό κάλεσμα ήταν γνωστό από χτες, δεν εμφανίστηκαν ούτε ΜΑΤ ούτε ΔΡΑΣΗ, πράγμα του ίσως δείχνει ότι στην περιοχή μας υπάρχει μια άλλη στάση των αστυνομικών αρχών, όπως άλλωστε έχουμε συνηθίσει μέχρι τώρα στη Δυτική Αθήνα. Επίσης δεν υπήρξαν ούτε χούλιγκαν ούτε “ρίπτες μολότωφ”, οπότε όλα κύλησαν όπως τα ήθελαν οι διοργανωτές, οι οποίοι, όπως μας είπαν, δεν θέλουν να “καταμετρηθούν” σε καμία πολιτική δύναμη και ό,τι έκαναν το έκαναν με κίνητρο τη ζωή των παιδιών τους και γι΄αυτό τα είχαν μαζί τους. Αίτημά τους και η ενίσχυση των δημόσιων νοσοκομείων.

Τα παιδιά ζωγράφισαν με μπογιές πάνω σε μεγάλα χαρτιά, στέλνοντας τα δικά τους μηνύματα. Παράλληλα ζήτησαν να ανοίξουν τα σχολεία. Έπαιξαν μεταξύ τους και μαζί με τους γονείς και τραγούδησαν παιδικά τραγούδια. Την εμφάνιση τους έκαναν και μερικοί μασκαράδες.

“Καταδικάζουμε την αυθαιρεσία και όχι το έργο της Αστυνομίας”

Λίγο μετά τις 12 το μεσημέρι ξεκίνησε πορεία διαμαρτυρίας προς την πλατεία Ηρώων, στην οποία συμμετείχαν 100 περίπου άτομα. Στη διάρκειά της ακούστηκαν συνθήματα κατά της αστυνομικής βίας. Η κινητοποίηση έκλεισε χωρίς το παραμικρό επεισόδιο γύρω στις 2 το μεσημέρι.

Το «Χαϊδάρι Σήμερα» μίλησε με γονείς, που τόνισαν πως ήταν μια ανεξάρτητη πρωτοβουλία και δεν ήταν υποκινούμενη από κανένα πολιτικό κόμμα ή κάποια δημοτική παράταξη. Δεν καταδικάζουν το έργο της Αστυνομίας, αλλά την αστυνομική βία.

«Είναι μια αυθόρμητη κίνηση από νέους ανθρώπους και γονείς. Δεν αποτελεί αντίδραση μόνο για την αστυνομική βία. Αποτελεί αντίδραση για όλο αυτό που βιώνουμε τον τελευταίο χρόνο με την έλλειψη δημοκρατίας, αύξηση της καταστολής, και την εξάπλωση της πανδημίας σαν εργαλείο για νεοφιλελεύθερες πολιτικές. Αυτό που ζητάμε είναι ενίσχυση του συστήματος υγείας και ενίσχυση της εργασίας. Περιμένουμε από την κυβέρνηση να αναλάβει τις ευθύνες της και να μην της επιρρίπτει στον καθένα μας”, μας είπε ένας γονιός.

Επισημάναμε σε νεαρή συμπολίτισσα την κατηγορία της κυβέρνησης ότι οι διαδηλώσεις διασπείρουν τον ιό. “Εστίες για διασπορά της πανδημίας αποτελούν τα μέσα μαζικής μεταφοράς, που δεν έχουν αυξήσει τα δρομολόγια προκειμένου να μην υπάρξει συνωστισμός, αλλά και η φυσική παρουσία στους χώρους εργασίας. Θέλουν να μας στερήσουν και τις πλατείες, το μοναδικό πράγμα που μας έχουν αφήσει ελεύθερο. Εδώ όλοι μας φοράμε μάσκες, κρατάμε τις αποστάσεις και κανένας γονιός δεν θα έθετε τη ζωή του παιδιού του σε κίνδυνο», μας απάντησε.

Την ίδια ώρα ένας πατέρας υποστήριξε πως με την παρουσία του ζητάει δικαιοσύνη και ελευθερία. Ακόμα χαρακτήρισε άθλια τη διαχείριση της πανδημίας από την πλευρά της κυβέρνησης, λέγοντας πως όταν υπάρχουν συνεχόμενα  lockdown την ίδια ώρα κάποιοι υπουργοί κάνουν πάρτι. “Δεν μπορεί να βγει κάποιο νόημα από αυτό. Υγεία, παιδεία,  ελευθερία και δημοκρατία είναι τα ζητήματα που θέτουμε”, κατέληξε.     

Κάποιοι άλλοι μας ανέφεραν πως κατά την άποψή τους τέτοιου είδους συγκεντρώσεις σε ανοικτές πλατείες δεν αποτελούν κίνδυνο για διασπορά του κορωνοϊού. Επικαλέστηκαν μάλιστα το γεγονός πως αύριο Καθαρά Δευτέρα επιτρέπεται το πέταγμα του χαρταετού και οι βόλτες στα πάρκα, με κρατική απόφαση.

Παρόμοια Άρθρα

Back to top button