ΕΙΔΗΣΕΙΣΠΟΛΙΤΙΚΗΠΡΩΤΗ ΣΕΛΙΔΑ

Διαχειριστικός προϋπολογισμός, με αμφίβολα έργα

Η εισήγηση της Άλκηστης Βίτσα (Πολίτες σε Δράση Χαϊδαρίου) κατά την συζήτηση του Προϋπολογισμού 2021 του Δήμου Χαϊδαρίου:

Ο φετινός προϋπολογισμός μας βρίσκει σε μία πραγματικότητα που κανείς δεν φανταζόταν και κανείς δεν ήταν έτοιμος να αντιμετωπίσει. Στον ένα χρόνο που έχει περάσει η παγκόσμια κοινότητα έχει έρθει αντιμέτωπη με τον φονικό ιο Covid-19 που ήρθε στις ζωές μας για να τις αλλάξει ανεπιστρεπτί.

Μέσα σε αυτό το διάστημα η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας κλήθηκε να ανταπεξέλθει και να λάβει αποφάσεις για τη διαχείριση της πανδημίας, στο πεδίο πρωτίστως της υγείας, καθώς όμως και της οικονομίας, της παιδείας, της εργασίας. Σε όλους τους τομείς η Κυβέρνηση έδειξε να γνωρίζει και επέλεξε να ακολουθήσει συνειδητά ένα μόνο τρόπο αντιμετώπισης. Καταστολή και ατομική ευθύνη. Με σκληρά μέτρα, απαγόρευση κυκλοφορίας, κλείσιμο καταστημάτων, επιβολή προστίμων που ξεπερνούν το μισό του κατώτατου μισθού της χώρας. Μετέφερε την ευθύνη στους ανεύθυνους πολίτες, τους απείθαρχους νέους, τους άπληστους ιδιοκτήτες μικρομεσαίων επιχειρήσεων και τους εργαζόμενους που είναι εξαρτημένοι απ’ το μισθό τους.

Καμία ενίσχυση του τομέα της υγείας και καμία στήριξη στο εξαντλημένο υγειονομικό προσωπικό. Η ενίσχυση των δομών αλληλεγγύης, η ουσιαστική στήριξη των μικρών επιχειρήσεων, η οικονομική στήριξη των εργαζόμενων που πλήττονται, η λήψη μέτρων για την ομαλή λειτουργία του εκπαιδευτικού συστήματος, δεν αποτελούν λύσεις για την κυβέρνηση. Είναι πλέον σαφές ότι η Νέα Δημοκρατία επέλεξε να διαχειριστεί την πανδημία ως μέσο επιβολής της νεοφιλελεύθερης πολιτικής της.

Ο Κρατικός Προϋπολογισμός που ψηφίστηκε προ ολίγων ημερών στη Βουλή αποδεικνύει τα παραπάνω. Η απόφαση μείωσης των δαπανών για την υγεία είναι εξωφρενική. Η ύφεση αγγίζει ποσοστά μεγαλύτερα από αυτά που περιμέναμε. Η ανεργία για άλλη μια φορά εχει εκτιναχθεί.

Στον τομέα της αυτοδιοίκησης, η κυβέρνηση δεν έχει δείξει καμία πρωτοτυπία. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί το γεγονός ότι στον κρατικό προϋπολογισμό για τους ΟΤΑ, δεν προβλέπεται καμία δαπάνη για τον Covid-19. Το 2020 οι ΟΤΑ ενισχύθηκαν με 171 εκατ. Το 2021 φαίνεται ότι υπολογίζουν ότι οι τοπικές κοινωνίες και οι δήμοι δε θα χρειαστούν την παραμικρή στήριξη.

Σε μια γενικότερη εικόνα, ο κρατικός προϋπολογισμός εμφανίζεται περιοριστικός ως προς τους δήμους. Οι ΚΑΠ για τους ΟΤΑ Α’ και Β’ βαθμού παρουσιάζονται ελαφρά αυξημένοι (κατά 51 εκατ.) ενώ η αύξησή τους θα έπρεπε να είναι πολλαπλάσια. Παράλληλα το εθνικό σκέλος του Προγράμματος Δημοσίων επενδύσεων εμφανίζεται μειωμένο από τα 212 εκατ. ευρώ στα 172 εκατ. Οι προβλέψεις για αύξηση των φορολογικών εσόδων των ΟΤΑ το 2021 είναι αβάσιμες αν υπολογίσουμε την οικονομική κατάσταση των πολιτών και των επιχειρήσεων.

Χαρακτηριστική της εικόνας που έχει η κυβέρνηση για τους δήμους είναι και η περιβόητη έκθεση Πισσαρίδη. Εκεί, εκτός των άλλων, προτείνεται και η μεταφορά αρμοδιοτήτων της χωροταξίας και της εκπαίδευσης στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, με τα έξοδα να επιβαρύνουν τους δήμους, δηλαδή για άλλη μια φορά τους δημότες.

Υπό τις συγκεκριμένες συνθήκες, ο δήμος Χαϊδαρίου καλείται να συντάξει έναν προϋπολογισμό που θα έχει ως κύριο γνώμονα τη στήριξη της τοπικής κοινωνίας σε όλα τα επίπεδα. Θα χαρακτηρίζεται από οραματικά έργα που στόχο έχουν την ευζωία των δημοτών και την ανάδειξη της πόλης μας.

Εμείς, οι Πολίτες Σε Δράση έχουμε συγκεκριμένη οπτική για τον τρόπο διαχείρισης του δήμου, με γνώμονα πρωτίστως τη δημοκρατία, τη διαφάνεια και την πλατιά συμμετοχή της κοινωνίας. Γι αυτό στηρίζουμε τη λήψη αποφάσεων σε θεσμικό επίπεδο με τη χρήση της απλής αναλογικής. Γι αυτό θεωρούμε ότι η συμμετοχή των πολιτών σε κάθε εγχείρημα πρέπει να είναι γνώμονας και όχι αποτέλεσμα.

Έχουμε κάνει επανειλημμένα προτάσεις και παρεμβάσεις στα διάφορα ζητήματα της πόλης.

Στον τομέα της καθαριότητας, έχουμε καταθέσει ολοκληρωμένο Πρόγραμμα Δράσης για τη διαχείριση αποβλήτων. Με δημιουργία Γωνιών Ανακύκλωσης, μικρών Πράσινων Σημείων και Μεγάλου Πράσινου Σημείου με διαδημοτική συνεργασία. Με τοποθέτηση καφέ κάδων βιοαποβλήτων σε όλη την πόλη. Με ενημέρωση και εκπαίδευση του κοινού. Έτσι θα μειωθούν επιτέλους τα ανταποδοτικά τέλη που εξακολουθούν για άλλη μία χρονιά να είναι τα υψηλότερα στη Δυτική Αττική. Στον παρόντα προϋπολογισμό δε γίνεται καμία αναφορά σε Πράσινα Σημεία ούτε καν στο χώρο που μας έχει παραχωρηθεί από τον ΟΑΕΔ για δημιουργία Μεγάλου Πράσινου Σημείου. Ανησυχία μας προκαλεί η ύπαρξη κωδικού, έστω και με μηδενικό ποσό, για κατασκευή σταθμού Μεταφόρτωσης μαζί με Πράσινο Σημείο (Κωδ:7326.0001). Για εμάς η κατασκευή ΣΜΑ στο Χαϊδάρι είναι απαγορευτική και δε συνάδει με τη λογική που έχουμε στη διαχείριση αποβλήτων.

Στον τομέα του χωροταξικού σχεδιασμού, έχουμε θέσει ως προτεραιότητα την εκπόνηση του Σχεδίου Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας, ως κύριο άξονα μιας ολοκληρωμένης συγκοινωνιακής μελέτης που γνώμονα θα έχει την βέλτιστη μετακίνηση σε όλα τα σημεία της πόλης για όλους τους Χαϊδαριώτες. Μέσα σε αυτό θα πρέπει να έχουν πρόσβαση όχι μόνο τα αυτοκίνητα. Αλλά κυρίως οι πεζοί όλων των ηλικιών, τα ποδήλατα, τα ΑΜΕΑ.

Καμία πρόβλεψη για πρόσβαση ΑΜΕΑ δε φαίνεται στο φετινό προϋπολογισμό. Αναρωτιόμαστε τι έχει γίνει με τη χρηματοδότηση ύψους 40.000 ευρώ από το Πράσινο Ταμείο στο δήμο Χαϊδαρίου για την εκπόνηση ΣΒΑΚ. Γνωρίζουμε την τύχη που είχε τα προηγούμενα χρόνια με την προηγούμενη διοίκηση. Η αναφορά στα ΣΒΑΚ στον προϋπολογισμό ως Παροχή Συμβουλευτικής υποστήριξης (κωδ 6142.0037)  μας κάνει να ελπίζουμε και να αναμένουμε.

Αναφερόμαστε στην Ενεργειακή Αναβάθμιση της πόλης με έναν ολοκληρωμένο σχεδιασμό σε συνεργασία με το Κέντρο Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας(ΚΑΠΕ). Με αρχή την ενεργειακή αναβάθμιση όλων των δημόσιων κτηρίων του δήμου και σε βάθος χρόνου ολόκληρου του ηλεκτροφωτισμού της πόλης. Άλλο ένα μέτρο που θα ανακουφίσει τα ανταποδοτικά τέλη.

Στον προϋπολογισμό του 2021, αναφέρεται η ενεργειακή αναβάθμιση του κτηρίου ΝΕΛΕ και κάποιων σχολικών κτηρίων(κωδ. 7331.0027 και 7331.0026)  με αρχικό ποσό 1 ευρώ, και η ενεργειακή αναβάθμιση σε σχολικά κτήρια του δήμου χαϊδαρίου (κωδ. 64.7331.0002) με χρηματοδότηση ΟΧΕ.

Στο κομμάτι του Πολιτισμού εντοπίζουμε ένα τεράστιο κενό στον φετινό προϋπολογισμό. Έχουμε κάνει πολλές προτάσεις για την ανάδειξη της ιστορίας του τόπου. Στα όρια του δήμου μας έχουμε σημεία μοναδικής πολιτιστικής σημασίας όπως η Μονή Δαφνίου, το Παλατάκι, το κτήριο Γύζη, το Μπλοκ 15, το μνημείο Πλουμπίδη. Είναι πάγια πρόταση μας για τη δημιουργία “Δρόμου Πολιτισμού”, η πιστοποίηση του και η ενσωμάτωση του στο έργο “Δρόμος Πολιτισμού: Ιερά Οδός – Αθήνα – Ελευσίνα” ιδιαίτερα με την ευκαιρία της ανάδειξης της Ελευσίνας ως Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης που αρχικά είχε οριστεί για το 2021 και θα μετατεθεί στο 2023 λόγω πανδημίας. Παράλληλα, πιστεύουμε ότι η πρόσβαση σε δράσεις πολιτισμού αποτελεί αναφαίρετο δικαίωμα για όλους. Μέσω της δημιουργίας Στέγης Πολιτισμού προσβάσιμης προς όλους τους συμπολίτες μας με συμβολικό κόστος ετήσιας συμμετοχής.

Στον φετινό προϋπολογισμό, γίνεται αναφορά για Λειτουργικές Βελτιώσεις στο Ανοιχτό θέατρο Αγίας Γρηγορούσας (Κωδ. 15.7336.0025) ύψους 30.000 ευρώ. Η αναφορά στο Μπλοκ 15 γίνεται με κωδικό με αρχικό ποσό 1 ευρώ, όπως και πέρσι. Καμία αναφορά στη συντήρηση του κτηρίου της Βιβλιοθήκης, ούτε φυσικά στην αγορά βιβλίων και Η/Υ, αυτό άλλωστε έχει να γίνει χρόνια. Καμία αναφορά για τμήματα πολιτισμού.

Ένα τεράστιο κομμάτι συζήτησης είναι ο τομέας της Αλληλεγγύης και της κοινωνικής πολιτικής. Οι νέες συνθήκες που μας έχει φέρει η πανδημία κάνουν την ανάγκη για στήρης των ευπαθών κοινωνικών ομάδων και των συμπολιτών μας που βρίσκονται σε ανάγκη, πιο επιτακτική από κάθε άλλη φορά. Αυτή τη στιγμή υπάρχουν πολλές οικογένειες στο Χαϊδάρι που ζουν χωρίς ρεύμα, ή χωρίς τα απαραίτητα. Ενίσχυση της Κοινωνικής Υπηρεσίας με προσωπικό, καταγραφή των Οικογενειών που χρειάζονται βοήθεια, ενίσχυση της δομής “Βοήθεια στο Σπίτι”. Παράλληλα, βοήθεια στους μαθητές που δεν έχουν πρόσβαση σε Η/Υ και ιντερνετ με τη χρήση αιθουσών σχολείων(μέχρι 5 μαθητές ανά αίθουσα), μέχρι να ανοίξουν ξανά τα σχολεία. Στην πόλη μας υπάρχει μεγάλη ευαισθησία από το σύνολο της κοινωνίας, η οποία δημιουργεί δίκτυα για βοήθεια σε όσους έχουν ανάγκη. Η Δημοτική Αρχή καλείται να φανεί αντάξια.

Ένα άλλο θέμα συζήτησης είναι και ο ρόλος των εργαζομενων στο δήμο. Σε όλες τις περιπτώσεις και όπου χρειάστηκε, σταθήκαμε στο πλευρό των εργαζομένων, δυστυχώς βρήκαμε απέναντι μας τη Δημοτική αρχή .Εμείς θεωρούμε ότι η εύρυθμη λειτουργία του δήμου στηρίζεται σε αυτό που αποκαλούμε “έμψυχο υλικό”. Γι αυτό προσπαθήσαμε να διευκολύνουμε τη λειτουργία του δήμου με την ψήφιση του Οργανισμού Εσωτερικής Υπηρεσίας. Οι εργαζόμενοι είναι αυτοί που κάθε μέρα, με τη δουλειά τους φέρουν εις πέρας όλες τις υποχρεώσεις του δήμου. Είναι αυτοί που έχουν άμεση επαφή με τους πολίτες, που εντοπίζουν πρώτοι τα προβλήματα που προκύπτουν. Μία δασκάλα νηπιαγωγείου, θα έρθει σε επαφή με πολύ περισσότερους γονείς και παιδιά απ’ ότι θα καταφέρει ποτέ να έρθει ο αρμόδιος αντιδήμαρχος. Γι αυτό, οφείλουμε να ακούμε τους εργαζόμενους του δήμου και να τους υπολογίζουμε. Σε αυτό το κομμάτι η Δημοτική Αρχή θα μας βρίσκει πάντα σε ετοιμότητα ώστε να υπερασπιζόμαστε τα δικαιώματα τους.

Στον τομέα του Πράσινου και των αδέσποτων ζώων, δύο τομείς στους οποίους έχω προσωπικό ενδιαφέρον, μπορώ να πω ότι έχουν γίνει δράσεις σε θετικό προσανατολισμό, μπορούν και πρέπει όμως να γίνουν πολύ περισσότερα. Η σύμβαση μνημονίου με το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών μας βρίσκει σύμφωνους. Μένει να δούμε το αποτέλεσμα αυτής της συνεργασίας.

Στο φετινό προϋπολογισμό υπάρχει κωδικός αγοράς αυτοκινήτου για μεταφορά αδέσποτων και κωδικός δημιουργίας πάρκου εκτόνωσης για τα αδέσποτα. Οι ίδιοι κωδικοί υπήρχαν και πέρσι, με τα ίδια ακριβώς ποσά και, εκτός από την καταγγελία του Δημάρχου στο ΑΤ για την ύπαρξη λυτών σκύλων στο Παλατάκι, καμία άλλη ενέργεια δε φαίνεται να έχει γίνει για τα παραπάνω.

Επίσης αν και στον περσινό προϋπολογιμσό προβλεπόταν αγορά φυτικού υλικού, καμία οργανωμένη δεντροφύτευση δεν έγινε και καμία αντικατάσταση των δέντρων που κόπηκαν μέσα στη χρονιά. Έχουμε δηλώσει επανειλημμένα ότι δε θα ψηφίσουμε καμία κοπή δέντρου αν δεν συνοδεύεται με πρόβλεψη αντικατάστασης του.

Κλείνοντας, θεωρώ ότι είναι σημαντικό να αναφερθούμε για άλλη μια φορά στον τρόπο λειτουργίας του Δημοτικού Συμβουλίου. Ο τρόπος λειτουργίας είναι προβληματικός. Δεν ακολουθείται σε καμία περίπτωση ο Κανονισμός Λειτουργίας και αυτό φαίνεται χαρακτηριστικά στους χρόνους διεξαγωγής και στις συγκρούσεις που κάθε άλλο παρά πολιτικό πολιτισμό και παραγωγικό διάλογο δεν αντικατοπτρίζουν. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι και ο χρόνος που διεξάγεται η σημερινή, πολύ σημαντική συνεδρίαση του Δ.Σ.

Ο φετινός προϋπολογισμός είναι περισσότερο διαχειριστικός. Περιλαμβάνει πολλές ομοιότητες με τον προηγούμενο σε πολλούς κωδικούς. Αυτό από μόνο του δεν μπορεί να επιβεβαιώσει ότι τα συγκεκριμένα έργα θα υλοποιηθούν μέσα στο επόμενο διάστημα. Γι΄ αυτό επιλέξαμε να σταθούμε με μια πιο κριτική ματιά και να μην ψηφίσουμε το φετινό προϋπολογισμό. Ως Παράταξη είμαστε πάντα πρόθυμοι για ουσιαστικό διάλογο και για στήριξη όποιων αποφάσεων λαμβάνονται για το καλό της πόλης. Εδώ είμαστε, και στο επόμενο χρονικό διάστημα, για να  συμβάλλουμε μέσω του Δημοτικού Συμβουλίου και με όλες τις δημοκρατικές διαδικασίες, ώστε η Δημοτική Αρχή να κινηθεί σε αυτή τη λογική.

Παρόμοια Άρθρα

Back to top button