“Δεν υπήρχε επικοινωνία μεταξύ των σταθμών”

Κακοτεχνίες και καθυστερήσεις σε τηλεδιοίκηση και σηματοδότηση ανέδειξε ο πρώην πρόεδρος της αρμόδιας επιτροπής για τα έργα σηματοδότησης και ασφάλειας στον σιδηρόδρομο, στην κατάθεση που έδωσε την περασμένη Τετάρτη στον εφέτη-ανακριτή στη Λάρισα.
Πρόκειται για το στέλεχος της ΕΡΓΟΣΕ και πρώην πρόεδρο της ETCS, Χρήστο Κατσιούλη, ο οποίος παραιτήθηκε από τη θέση του στις 27 Απριλίου του 2022, προχωρώντας τότε σε σοβαρότατες καταγγελίες για την ασφάλεια του σιδηροδρομικού δικτύου.
Σύμφωνα με ρεπορτάζ του Παναγιώτη Σουρέλη για το enikos.gr, ο Χρ. Κατσιούλης ανέφερε για την κατάσταση της σηματοδότησης των γραμμών το 2020 ότι «στο τμήμα Α2 δεν υπήρχε επικοινωνία μεταξύ των σταθμών. Στο Α3 υπήρχαν κλοπές καλωδίων», ένα έργο το οποίο έπρεπε να παραδοθεί στις 5 Μαρτίου του 2010! Και προσέθεσε: «Στο τμήμα Α1 ολοκληρώθηκε το ETCS επί γραμμής, αλλά δεν υπήρχε εξοπλισμός ETCS on board στον ΟΣΕ και δεν μπορούσαν να γίνουν δοκιμές και να τεθεί σε λειτουργία. Το ίδιο ισχύει και για το τμήμα Α4».
Βλέπε και αυτό:
«Γιατί παραιτήθηκα»
Ενώπιον του εφέτη-ανακριτή Σωτήρη Μπακαΐμη, ο οποίος ερευνά τις ευθύνες για το δυστύχημα των Τεμπών, ο Χρ. Κατσιούλης έκανε λόγο για αθέτηση προθεσμιών, αλλά και για πολλές παρατυπίες που εμπόδισαν την ολοκλήρωση του έργου των συμβάσεων για τον εκσυγχρονισμό των σιδηροδρόμων. «Δεν τηρήθηκαν οι προθεσμίες περάτωσης της σύμβασης 717, γιατί ο πάροχος δάνειας εμπειρίας δεν συμμετείχε στις μελέτες και στο έργο, ως συμβατικά όφειλε, στο τμήμα ΣΚΑ – Πλατύ πλην του Σ.Σ. Παλαιοφαρσάλου. Η έκτη αποκλειστική προθεσμία και η έβδομη παραβιάστηκαν δίχως ο ανάδοχος να έχει εγκεκριμένες μελέτες», κατέθεσε το στέλεχος της ΕΡΓΟΣΕ.
Ο πρώην πρόεδρος της επιτροπής ETCS ρωτήθηκε για τον λόγο που παραιτήθηκε και απάντησε ότι «παραιτήθηκα γιατί δεν τηρούνταν τα συμβατικά της σύμβασης 717… Οι λόγοι της παραίτησής μου είναι καταγεγραμμένοι στο κείμενο της παραίτησής μου. Δεν φοβήθηκα και δεν φοβάμαι κάτι». Ενδεικτική της κατάστασης που επικρατούσε με τις συμβάσεις και τις απαιτήσεις των εργολάβων ήταν και η αναφορά του Χρ. Κατσιούλη σε ένα πρόβλημα που κλήθηκε να διαχειριστεί. Στο τμήμα Αθήνα – Τιθορέα η τηλεδιοίκηση δεν λειτουργούσε, καθώς «είχαν γίνει μούφες (‘‘ενώσεις’’ στη γλώσσα των ηλεκτρολόγων) στο καλώδιο τηλεπικοινωνιών σε μη στεγανά κουτιά. Ο ανάδοχος, δε, αιτείτο το ποσό των 3 εκατ. ευρώ για να εγκαταστήσει οπτική ίνα». Ομως, ο ίδιος, όπως είπε, βρήκε έναν άλλον -και κυρίως οικονομικό- τρόπο για να επιλύσει το πρόβλημα, χωρίς να δοθούν τα 3 εκατ. ευρώ.