Ενεργειακές κοινότητες για νοικοκυριά και επαγγελματίες και συμψηφισμός ηλεκτρικού ρεύματος για ευάλωτα νοικοκυριά

Γράφει ο Δημήτρης Αλεξάκης, δημοτικός σύμβουλος “Πολίτες σε Δράση Χαϊδαρίου”

Άργησε η Δημοτική Αρχή να ξεκινήσει την ανάληψη πρωτοβουλιών για την παραγωγή – ιδιόχρηση και εξοικονόμηση ενέργειας αλλά ποτέ δεν είναι αργά. Θα είναι αργά όμως για τους Χαϊδαριώτες και τις Χαϊδαριώτισσες αν δεν επισπεύσει πρωτοβουλίες και δράσεις για να “σώσει” κατοίκους, πολύ μικρούς και μικρούς επιχειρηματίες στην όλη μας από την απελπισία και την εξαθλίωση που προκαλεί το ισχυρό καθημερινό ηλεκτροσόκ, που γίνεται στους πολίτες από τους παρόχους και παραγωγούς ηλεκτρικής ενέργειας.

Η πρόταση των Πολιτών σε Δράση Χαϊδαρίου για δημιουργία της πρώτης Ενεργειακής Κοινότητας στην πόλη μας από τον Δήμο, επαγγελματίες και φυσικά πρόσωπα καθώς και για συμψηφισμό ηλεκτρικού ρεύματος με δωρεάν παροχή σε άτομα που ανήκουν στις ευάλωτες κοινωνικές ομάδες.

Αυτή την εποχή ίσως, η δαπάνη για την ηλεκτρική ενέργεια και για τα καύσιμα να είναι το υπ’ αριθμόν ένα ζήτημα που απασχολεί όλες τις κοινωνίες. Το πώς θα τα βγάλουν πέρα όχι και τούτη τη χρονιά, η οποία δεν πάει καλά ενεργειακά, αλλά την επόμενη μέρα!

Οι Πολίτες σε Δράση, στη συζήτηση που πραγματοποιήσαμε πρόσφατα (24 Ιαν. 2022) διαδικτυακά, Αντιμετώπιση ενεργειακής φτώχειας, εξοικονόμηση ενέργειας και ο ρόλος της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, με δεδομένη τη θεώρηση ότι, η ηλεκτρική ενέργεια όπως και το νερό είναι κοινωνικά αγαθά, στα οποία όλοι οι πολίτες ανεξαιρέτως πρέπει να έχουν “ανεμπόδιστη” πρόσβαση και επαρκή χρήση αυτών για να ζουν με αξιοπρέπεια, αναδείξαμε και δημοσιοποιήσαμε ότι:

Αν δεν ενδιαφερθούμε, λόγω της εκτόξευσης των τιμών στην ηλεκτρική ενέργεια στην οποία συμβάλει και η ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ, αφού λειτουργεί με βάση μόνο το κέρδος για να ικανοποιήσει μεταξύ άλλων και τις τεράστιες αμοιβές των golden boys στη ΔΕΗ (ΙΕΗ=Ιδιωτική Επιχείρηση Ηλεκτρισμού) πλέον,

  • για την αντιμετώπιση της ενεργειακής φτώχειας σε ευάλωτες κοινωνικά ομάδες,
  • για την εξοικονόμηση ενέργειας και τη μείωση της δυσβάστακτης – “εξοντωτικής”  δαπάνης για κατανάλωση ηλεκτρισμού σε νοικοκυριά – επαγγελματικές στέγες καθώς και
  • για την ανάληψη συγκεκριμένων δράσεων από την παρούσα Δημοτική Αρχή με βάση τον θεσμικό της ρόλο ως προς τις ευθύνες που της αναλογούν για την πραγματοποίηση συγκεκριμένων δράσεων στην πόλη μας!
  • Εδώ και τώρα!

Οι Πολίτες σε Δράση πρότειναν συγκεκριμένες δράσεις, τις οποίες οφείλει να δρομολογήσει η παρούσα Δημοτική Αρχή και εστίαζαν βεβαίως μεταξύ άλλων στην αυτοπαραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας με χρήση Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ) για θέρμανση/ψύξη.

Η δυνατότητα αυτή παρέχεται από τον εμβληματικό νόμο 4513/2018 όπως ισχύει, για την αυτοπαραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας διαμέσω Ενεργειακών Κοινοτήτων και στη συνέχεια την ιδιοκατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας από τους συμβαλλόμενους (Δήμος ή /και νοικοκυριά ή / και επαγγελματίες) με αποτέλεσμα τη σημαντική μείωση στους λογαριασμούς του ηλεκτρικού που χρησιμοποιούν τα νοικοκυριά και οι επαγγελματίες της πόλης μας. Στην Ενεργειακή Κοινότητα ένα μέλος (ένας καταναλωτής) έχει μια ψήφο και απαιτούνται για τη σύστασή τους τουλάχιστον πέντε καταναλωτές (5 ρολόγια της ΔΕΗ).

Τεχνικά, όπως έχουμε δημοσιεύσει, σημαίνει την εγκατάσταση Φωτοβολταϊκών στις στέγες δημοτικών σχολείων και δημοτικών κτηρίων (διοίκησης, αθλητισμού, πολιτισμού) για την ενεργειακή αυτονομία τους σε κάθε γειτονιά / συνοικία και παράλληλα στην ιδιοχρησία μέρους της παραγόμενης ηλεκτρικής ενέργειας από νοικοκυριά και επαγγελματίες.

Για να δώσω μια τάξη μεγέθους, σημειώνω ότι, σε μια επιφάνεια 180,00τετραγωνικών μέτρων περίπου μπορεί να εγκατασταθεί ένα φωτοβολταϊκό ισχύος 20kW, το οποίο μπορεί να καλύψει συνολικές καταναλώσεις 30.000KWh ετησίως σε ποσοστό 80-90% ανά καταναλωτή για λόγους οικονομίας κλίμακας και συντομότερης απόσβεσης. Δηλαδή να καλύψει κατά προσέγγιση και κατά κανόνα ανάγκες πέντε πενταμελών νοικοκυριών ή 8 τετραμελών ή 15 διμελών κ.λ.π..

Υπάρχουν και άλλες λύσεις που μπορούν να δοκιμαστούν πιλοτικά και να εφαρμοστούν εναλλακτικά όπως η αξιοποίηση της βιομάζας, με βάση τα δεδομένα του Δήμου μας λόγω των εκτεταμένων πράσινων εκτάσεων, για τις οποίες θα γίνει ειδικότερη αναφορά σε επόμενη παρέμβαση.

Στην πρόσφατη συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής 31-3-2022 συζητήθηκε η ανάδειξη του αναδόχου για την “Κατασκευή – επισκευή & συντήρηση αθλητικών εγκαταστάσεων του Δήμου μας” με ποσό 563.952,36ευρώ πλέον ΦΠΑ.

Στις τεχνικές παρεμβάσεις περιλαμβάνεται η εγκατάσταση φωτοβολταϊκου στη στέγη του κλειστού γυμναστηρίου στο Δάσος, για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας και την κάλυψη των αναγκών του γυμναστηρίου εξοικονομώντας σημαντικές δαπάνες. Η Παράταξή μας, μοναδική από την αντιπολίτευση, αφού οι άλλες δύο “Λαϊκή Συσπείρωση” και “Χαϊδάρι ψηλά” δεν συμμετείχαν, ψήφισε την εισήγηση της Δημοτικής Αρχής για τις αναγκαίες και σημαντικές τεχνικές επεμβάσεις στους αθλητικούς χώρους της πόλης μας.

Στη συνέχεια κατά την απογευματινή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου πρότεινα εκ μέρους των Πολιτών σε Δράση Χαϊδαρίου την αξιοποίηση της εγκατάστασης του φωτοβολταϊκού στη στέγη με επέκτασή του και στους όμορους χώρους που επιδέχονται τεχνικά εγκατάσταση φωτοβολταϊκών προκειμένου να δημιουργηθεί η πρώτη ενεργειακή κοινότητα στο Δήμο μας, με συμμετοχή πολιτών που επιθυμούν, με τη δέουσα οικονομική συμμετοχή και με βάση τις πρόνοιες του ν.4513/2018. Στην πρόταση αυτή και για τη συνέπεια λόγων και έργων δήλωσα την πρόθεση να συμμετέχω αναλαμβάνοντας το κόστος που μου αναλογεί σαν μέλος της Ενεργειακής Κοινότητας εφόσον η δράση ευοδωθεί.

Επίσης στο παρελθόν είχαν γίνει φωτοβολταϊκά πάρκα με χρηματοδότηση από το Ευρωπαϊκού Συμβουλίου προκειμένου οι Δήμοι να δίνουν ρεύμα σε νοικοκυριά που έχουν ανήκουν σε ευάλωτες κοινωνικά ομάδες.

Σήμερα μπορεί να συμβεί και αυτό διευρυμένα, πέραν της Ενεργειακής Κοινότητας, δεδομένου ότι δίνεται θεσμικά η δυνατότητα στους Δήμους να κάνουν ενεργειακό συμψηφισμό (net metering) για την κατανάλωση ρεύματος σε ευάλωτα νοικοκυριά, το οποίο παράγεται από εγκαταστάσεις φωτοβολταϊκών σταθμών τους έως και 20 χρόνια.

Με βάση τα παραπάνω εκτιμώ ότι συνεχίζουμε να είμαστε συνεπείς διαχρονικά στη συμβολή μας με προτάσεις που παράγουν πλούτο, κόντρα στη μιζέρια και στις “κοκορομαχίες” στο Δημοτικό Συμβούλιο όπως έχουμε σημειώσει στο πρόσφατο παρελθόν, χάριν του συμφέροντος του συνόλου της τοπικής κοινωνίας και της κοινωνικής συνοχής και με βάση αυτές ζητάμε να αξιολογούμαστε από τους συμπολίτες και συμπολίτισσές μας.