ΑΠΟΨΕΙΣΑΡΘΡΑ

ΔΕΗ: Καίγοντας τη “νταλίκα με τα δισ.”

Εδώ και κάποιες δεκαετίες η ΔΕΗ δέχεται μια οργανωμένη και συντεταγμένη επίθεση. Μια ΔΕΗ, που με τον κόπο και τον ιδρώτα  του ελληνικού λαού έχει καταφέρει να ηλεκτροδοτεί και την πιο απομακρυσμένη ελληνική γωνιά. Αν περίμενε κανείς οι ιδιώτες να επιτελέσουν αυτό το έργο, τότε η μισή Ελλάδα, που δεν είναι κερδοφόρα αγορά,  θα βρισκόταν στο σκοτάδι.

γράφει ο Δημήτρης Τσουκάλης

Κατηγορείται ότι χρησιμοποιεί ορυκτά καύσιμα (λιγνίτη) που ρυπαίνουν το περιβάλλον και είναι αλήθεια. Ταυτόχρονα κατηγορούνται εργαζόμενοι και συνδικαλιστές για όλα τα «κακά» του κόσμου. Ότι είχαν υψηλούς μισθούς, ότι σπαταλούσαν-λυμαίνονταν τα χρήματα των εργαζομένων, ότι ήταν τεμπέληδες και διεφθαρμένοι και ότι εκβίαζαν το κοινωνικό σύνολο.

Οι κατηγορίες αυτές, έστω κι αν είχαν κάποια βάση, μεγεθύνονταν σε εξωφρενικό βαθμό, από τα μέσα ενημέρωσης. (Το ότι δεν υπήρχε καμιά σοβαρή και τεκμηριωμένη κατηγορία αποδεικνύεται από το γεγονός ότι κανένας δεν έχει καταδικαστεί για κάποιο άξιο λόγου αδίκημα.) Από μέσα ενημέρωσης που επιβίωναν λεηλατώντας το δημόσιο χρήμα με εκατοντάδες εκατομμύρια δανεικά κι αγύριστα. Από μέσα ενημέρωσης που επιβίωναν παρασιτικά σαν βδέλλες κολλημένες στο κράτος.

Όλοι αυτοί, συγχορδία, επιτίθονταν στη ΔΕΗ, προβάλλοντας σαν λύση (ποιου προβλήματος άραγε;) την ιδιωτικοποίηση.

Μια ιδιωτικοποίηση που ξεκίνησε την «καριέρα» της με ένα καραμπινάτο και τεράστιο σκάνδαλο που ακόμα δεν έχει διευθετηθεί (εκατομμύρια ευρώ των καταναλωτών έχουν κάνει φτερά χωρίς ελπίδα επιστροφής.).

Για να δούμε λοιπόν που είναι η αλήθεια και ποιες είναι οι επιδιώξεις εκείνων που συνασπίζονται εναντίον της.

Η ΔΕΗ όντως χρησιμοποιεί ορυκτά καύσιμα, αλλά της απαγορεύεται να εκσυγχρονιστεί και να επενδύσει σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Ταυτόχρονα υποχρεώνεται να αγοράζει το ρεύμα από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας σε τριπλάσια τιμή απ’ ό,τι το πουλάει. Τη διαφορά αυτή τη χρεώνονται οι καταναλωτές σαν “φόρο ΑΠΕ”.

Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα εκατομμύρια καταναλωτές να επιβαρύνονται μ`ένα χαράτσι, απ` το οποίο κερδίζουν οι τράπεζες (που πουλάνε δάνεια εγγυημένου κέρδους με μηδενικό ρίσκο), μια χούφτα «επενδυτές» και βέβαια, πρώτα και κύρια, οι βιομηχανικές χώρες της Βόρειας Ευρώπης, με κύρια τη Γερμανία, που παράγουν τα φωτοβολταϊκά και τις ανεμογεννήτριες. Εξαιτίας και αυτής της επιβάρυνσης εκατοντάδες χιλιάδες καταναλωτές αδυνατούν να πληρώσουν τους λογαριασμούς.

Οι λαλίστατοι παπαγάλοι των μέσων ενημέρωσης αποκρύπτουν ότι οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας είναι πανάκριβες, ασύμφορες με οικονομικούς όρους και οι μόνοι κερδισμένοι ουσιαστικά είναι οι τράπεζες και η βιομηχανία που τις παράγει.

Το κόστος ηλεκτρικής ενέργειας από το λιγνίτη είναι τουλάχιστον στο ένα τρίτο του κόστους των ανανεώσιμων. Μπορεί μια πτωχευμένη χώρα να αναλάβει αυτό το κόστος; Τέτοια ερωτήματα δεν απασχολούν τους  φωστήρες των καναλιών.

Σίγουρα η προστασία του περιβάλλοντος είναι προτεραιότητα, αλλά πιο μεγάλη προτεραιότητα είναι η δουλειά και η επιβίωση των ανθρώπων. Χωρίς αυτήν δεν είναι δυνατόν ούτε το περιβάλλον να προστατευτεί.

Αν οι νόμοι και οι συμφωνίες, τις οποίες μας καλούν να εφαρμόσουμε, έχουν σαν στόχο την προστασία του περιβάλλοντος, τότε γιατί δεν υποχρεώνουν και την αυτοκινητοβιομηχανία να μη χρησιμοποιεί ορυκτά καύσιμα, αφού μπορεί ήδη να φτιάξει ηλεκτρικά ή ηλιακά  αυτοκίνητα;

Η απάντηση είναι πολύ απλή. Το να αλλάξει ολόκληρη η βιομηχανία αυτοκινήτων θα έχει πολύ μεγάλο κόστος πρώτα για τις ίδιες τις επιχειρήσεις, αλλά και για τους καταναλωτές. Έτσι παραμένουν στα ορυκτά καύσιμα εκσυγχρονίζοντας τους κινητήρες (καταλύτες κλπ).

Γιατί δεν επιτρέπουν στη ΔΕΗ να κάνει το ίδιο αλλά την υποχρεώνουν να ιδιωτικοποιηθεί, αλλά και να μη χρησιμοποιεί τον λιγνίτη;

Γιατί δεν υποχρεώνονται οι χώρες που χρησιμοποιούν πυρηνικά εργοστάσια να τα κλείσουν, όταν ξέρουν ότι οι κίνδυνοι από την πυρηνική ενέργεια, όπως έδειξαν τα ατυχήματα του Τσέρνομπιλ και της Φουκοσίμα, είναι ασύλληπτοι και απειλούν την ανθρωπότητα, στην κυριολεξία, με αφανισμό;

Η απάντηση είναι κι εδώ το κόστος.

Παλιότερος υπουργός περιβάλλοντος, αν θυμάμαι καλά της Γερμανίας, στην ερώτηση γιατί δεν κλείνουν τα πυρηνικά εργοστάσια απάντησε αφοπλιστικά: «Δεν βάζεις φωτιά σε μια νταλίκα με 200 δισ. Πρέπει να είσαι τρελός για να το κάνεις».

Το ίδιο, δυστυχώς, δεν ισχύει για μια αποικία.

Απαιτούν να κλείσουμε, ουσιαστικά, τη ΔΕΗ, να μη χρησιμοποιούμε λιγνίτη (να κάψουμε δηλαδή τη νταλίκα με τα δισ.) και να αγοράζουμε φωτοβολταϊκά και ανεμογεννήτριες χρηματοδοτώντας τη βιομηχανία  και τις ανάλογες θέσεις εργασίας σε άλλες χώρες.

Δείτε παρακάτω την απάντηση στην ερώτηση (από ιστοσελίδα που διαφημίζει δάνεια για ΑΠΕ) πόσο αγοράζει η ΔΕΗ το ρεύμα από ΑΠΕ και πόσο το πουλάει και θα καταλάβετε πώς ή θα χρεοκοπήσει η ΔΕΗ ή οι καταναλωτές ή και οι δύο μαζί. Κι ας μας απαντήσει κάποιος φωστήρας απ` αυτούς που μας καλούν να βάλουμε παντού ΑΠΕ ποιος και με ποιο τρόπο, απ`τους πτωχευμένους πολίτες, θα πληρώνει την εξωφρενική αυτή τιμή. Τριπλάσια δηλαδή τιμή του ρεύματος απ` όσο πουλάει η ΔΕΗ.

19. Πως γίνεται η πώληση του ρεύματος στη ΔΕΗ; Ο ενδιαφερόμενος πουλάει όλο το ηλιακό ρεύμα που παράγει στην ΔΕΗ ή μόνο τη διαφορά από αυτό που καταναλώνει;
Όλη η παραγόμενη ενέργεια από το ΦΒ σύστημα θα πωλείται στην ΔΕΗ έναντι 0,25€ ανά κιλοβατώρα (KWh), τιμή εγγυημένη για 25 χρόνια και η οποία θα προσαυξάνεται κατ΄ έτος με το 25% του ετήσιου πληθωρισμού. Ο ενδιαφερόμενος συνεχίζει να αγοράζει ρεύμα από τη ΔΕΗ στην τιμή που το αγοράζει σήμερα (περίπου 0,08 – 0,12 € την KWh). Δηλαδή, ο ενδιαφερόμενος συνεχίζει και πληρώνει κανονικά το ρεύμα που καταναλώνει στη ΔΕΗ (προς 0,08 έως 0,12€/Κwh), ενώ παράλληλα έχει έσοδο από το ρεύμα που πουλάει (προς 0,25€/Kwh).
Η τιμή της παραγόμενης ενέργειας από το ΦΒ σύστημα ορίζεται σε 0,25€/KWh. Η τιμή μειώνεται κατά 5% ανά εξάμηνο για τις συμβάσεις συμψηφισμού που συνάπτονται το διάστημα 1.1.2012 μέχρι και 31.12.2019.

 

Σημ: Η κλιματική αλλαγή είναι ένα γεγονός αναμφισβήτητο, όπως και αναμφισβήτητες είναι οι επιπτώσεις από τη ρύπανση του περιβάλλοντος στον άνθρωπο, αλλά και  σε κάθε μορφή ζωής στον πλανήτη.

Πόσο και πώς ακριβώς οι ανθρωπογενείς δραστηριότητες επηρεάζουν το κλίμα δεν είναι εύκολο να αποδειχτεί. Οι επιστήμονες μόνο υποθέσεις μπορούν να κάνουν, παρατηρώντας περισσότερο τα αποτελέσματα, χωρίς όμως να είναι ξεκάθαρη η αιτία. (Αν θεωρήσουμε ότι μόνο οι ανθρωπογενείς δραστηριότητες είναι υπεύθυνες για την κλιματική αλλαγή, τότε πώς δικαιολογείται η εποχή των παγετώνων, για παράδειγμα; Οι ευφάνταστες υποθέσεις των επιστημόνων για πτώση μετεωριτών δεν διαφέρουν πολύ από τα διάφορα σενάρια επιστημονικής φαντασίας.)

Ανεξάρτητα όμως από το μέγεθος και τη σημασία της ρύπανσης ως προς την κλιματική αλλαγή, οι επιπτώσεις της ρύπανσης είναι ορατές ακόμα και στους απλούς ανθρώπους, καθώς επιβαρύνουν άμεσα την ποιότητα ζωής και την υγεία.

Οι ανακοινώσεις της ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ, με αφορμή τη στάση του Ντόναλντ Τραμπ, μπορεί να χαρακτηριστούν ατυχείς ή αμφιλεγόμενες. Ο ορυμαγδός όμως εναντίον της από τους γνωστούς «θεματοφύλακες» του περιβάλλοντος είναι σίγουρο ότι δεν οφείλονται στην ευαισθησία για το περιβάλλου. Ό,τι κι αν έλεγε η ΓΕΝΟΠ, είναι σίγουρο ότι θα αντιμετώπιζε την ίδια, πάνω κάτω, αντίδραση.

Όλοι εκείνοι που λοιδορούν τη ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ για έλλειψη ευαισθησίας για  το περιβάλλον, είναι εκείνοι που κάθε φωνή που μιλάει για προστασία του περιβάλλοντος είτε στη Χαλκιδική είτε στην Αθήνα, όπου η κακοποίηση του περιβάλλοντος είναι ήδη μη αναστρέψιμη για τις επόμενες δεκαετίες ίσως και αιώνες, αντιμετωπίζεται περίπου ως αναχρονιστική και καθυστερημένη, που εμποδίζει την πρόοδο και την ανάπτυξη.

Όλα λοιπόν στον κουβά. Και εκμετάλλευση του περιβάλλοντος και business με την προστασία του. Η  δουλειά να γίνεται. Ή όπως λένε οι φίλοι μας Αμερικάνοι «business as usual».

Παρόμοια Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button