ΔΥΤΙΚΗ ΑΘΗΝΑΕΙΔΗΣΕΙΣΠΡΩΤΗ ΣΕΛΙΔΑ

Χρύσα Αστρινάκη – Περιφερειακή πολιτική, Καινοτομία και Ευρωπαϊκή ολοκλήρωση

 

γράφει η Χρύσα Αστρινάκη, υποψήφια περιφερειακή σύμβουλος, “Νέα Αρχή για την Αττική – Γιώργος Πατούλης”

Οι ευρωεκλογές και οι αυτοδιοικητικές εκλογές που θα διεξαχθούν τις επόμενες ημέρες αποτελούν μια εξαιρετική ευκαιρία για να επαναφέρουμε την Ευρωπαϊκή Ένωση στο δρόμο της δημιουργίας, της ανάπτυξης και της κοινωνικής ευημερίας.

Δεδομένου ότι η εθνική ανάπτυξη και η σύγκλιση με τις ευρωπαϊκές επιδόσεις περνάει μέσα από την παραγωγική ανάπτυξη της περιφέρειας, οι αυτοδιοικητικές εκλογές που διενεργούνται ταυτόχρονα με τις ευρωεκλογές είναι από τις πιο σημαντικές των τελευταίων δεκαετιών. Άλλωστε, η ενίσχυση της περιφερειακής ανάπτυξης είναι μια από τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η χώρα μας, στην προσπάθεια εξόδου από την κρίση. Κάθε περιφέρεια διαθέτει συγκεκριμένα χαρακτηριστικά, αδυναμίες αλλά και πλεονεκτήματα. Πάνω σε αυτή τη βάση, απαιτείται ο σχεδιασμός στοχευμένων, αλλά και ευρύτερων πολιτικών, οι οποίες θα επιτρέψουν την απελευθέρωση των αναπτυξιακών δυνατοτήτων της ελληνικής περιφέρειας.

Ο περιφερειακός στρατηγικός σχεδιασμός στη χώρα μας πρέπει να είναι περισσότερο προσανατολισμένος σε καινοτόμες δράσεις, ως μοχλοί περιφερειακής ανάπτυξης σε ευρωπαϊκό και εθνικό επίπεδο. Οι οικονομίες κλίμακας διευκολύνουν την επίτευξη κοινών στρατηγικών, την πρόσβαση σε πόρους, την άμεση και έγκαιρη πληροφόρηση και ανάληψη πρωτοβουλιών για μείωση του κόστους παραγωγής, και τελικά την αύξηση της ανταγωνιστικότητας. Ειδικότερα σε περιφερειακό επίπεδο, στοχεύουν στην ανάδειξη των περιφερειακών συγκριτικών πλεονεκτημάτων.  Η οικονομική κρίση, ανάμεσα σε άλλα, οδήγησε σε αύξηση των περιφερειακών ανισοτήτων στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Μετά από μια περίοδο σχετικής σύγκλισης, μέχρι περίπου το τέλος της δεκαετίας του 1990, οι περιφερειακές ανισότητες στην Ευρωπαϊκή Ένωση, μετά το 2000, μεγαλώνουν και αυτό έγινε ακόμη πιο έντονο κατά τη διάρκεια της οικονομικής κρίσης.

Σήμερα, σχεδόν όλες οι περιφέρειες της Ελλάδας, συμπεριλαμβανομένης και της Αττικής, έχουν πλέον επίπεδο ανάπτυξης κάτω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο. Επιπλέον, οι περιφερειακές ανισότητες στο εσωτερικό της χώρας έχουν αυξηθεί, καθώς η Αττική, παρότι χαμηλότερα από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο, αυξάνει την απόκλισή της από τις υπόλοιπες περιφέρειες που βρίσκονται σε πολύ δυσμενέστερη θέση. Ωστόσο, η περιφέρεια Αττικής εμφανίζει μεγάλες ενδοπεριφερειακές εισοδηματικές ανισότητες και υψηλά επίπεδα φτώχειας, πόλωσης και κοινωνικού αποκλεισμού

Η προγραμματική περίοδος 2021-2027 αφορά ουσιαστικά τον αναπτυξιακό προγραμματισμό της επόμενης δεκαετίας. Η πολιτική συνοχής θα μπορούσε να αποτελέσει τον καταλύτη για την επανεκκίνηση της οικονομίας, για την ανάπτυξη και για την μείωση των περιφερειακών και εισοδηματικών ανισοτήτων. Παράλληλα, θα μπορούσε να αναδείξει την Οικονομική διάσταση της Οικονομικής και Νομισματικής Ένωσης (ΟΝΕ) η οποία μέχρι σήμερα δεν έχει γίνει τόσο εμφανής όσο η πολιτική για την ενίσχυση της Νομισματικής σταθερότητας.

 

Παρόμοια Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button