ΔΥΤΙΚΗ ΑΘΗΝΑΠΡΩΤΗ ΣΕΛΙΔΑ

Χρονικό επεισοδίων και κατάληψης της Εθνικής Αθηνών – Κορίνθου

Αψιμαχίες, πετροπόλεμος και υλικές φθορές χαρακτηρίζουν το χθεσινό κλείσιμο της Εθνικής Οδού (Δευτέρα 12 Απριλίου), στο ύψος του Σκαραμαγκά. Σε χθεσινό ρεπορτάζ το «Χαϊδάρι Σήμερα» αναφέρθηκε στις κινητοποιήσεις προσφύγων, που διαμαρτύρονται  για το δρομολογημένο κλείσιμο της Δομής Σκαραμαγκά. «We want to stay to Skaramagkas», έγραφε χαρακτηριστικά το πανό που κρατούσαν. Ολοκληρώνουμε με περισσότερα στοιχεία από τα επεισόδια, που κάποια στιγμή πήραν σοβαρή μορφή.

Κατέλαβαν την Εθνική Οδό σχεδόν μία ώρα

Η συγκέντρωση του ξεκίνησε λίγο μετά τις 10 το πρωί μέσα στη Δομή. Εκείνη τη στιγμή τα πράγματα έδειχναν πως θα ήταν μια συνηθισμένη διαμαρτυρία με ήπιους τόνους -έχουν γίνει και άλλες φορές αντίστοιχες κινητοποιήσεις. Όμως αυτή τη φορά το “διακύβευμα” ήταν μεγάλο. Βασικός στόχος ήταν να μιλήσουν με την στη διοικήτρια της Δομής Μαρία-Ειρήνη Νιούτσικου, που τους είχε ανακοινώσει το οριστικό κλείσιμο του Κέντρου Φιλοξενίας.

Κάποια στιγμή αποπειράθηκαν να βγουν από το καμπ για να καταλάβουν το οδόστρωμα. Εμποδίστηκαν όμως από τους αστυνομικούς που εκτελούσαν υπηρεσία στο χώρο. Όμως λίγο μετά τις 2 το μεσημέρι, διαπιστώνοντας πως κάποιοι αστυνομικοί αποχωρούσαν κατά την αλλαγή βάρδιας, περίπου 150 πρόσφυγες, κυρίως Αφρικανικής καταγωγής, κατάφεραν να περάσουν την πύλη και να κλείσουν την Εθνική Οδό στη στροφή του Σκαραμαγκά, στο ρεύμα προς Αθήνα, δημιουργώντας μποτιλιάρισμα χιλιομέτρων και πολύ μεγάλη ταλαιπωρία σε όσους βρίσκονταν εκείνη την ώρα στο δρόμο.

Οδηγοί που είχαν κελιστεί κοντά στο σημείο της κατάληψης άρχισαν να διαμαρτύρονται και δεν έλειψαν αψιμαχίες. Στην κορύφωση της έντασης οι διαδηλωτές άρχισαν να πετούν πέτρες, προκαλώντας υλικές ζημιές στα αυτοκίνητα. Τα αίματα άναψαν και κάποιοι οδηγοί κινήθηκαν για να έρθουν στα χέρια μαζί τους.  

Στο σημείο κλήθηκαν αστυνομικές δυνάμεις από όλη τη Δυτική Αττική και αποσόβησαν τα χειρότερα.

Εντοπίστηκαν οι πρωταίτιοι

Ως πρωταγωνιστές των επεισοδίων αναγνωρίστηκαν τρία άτομα, που μένουν στο Κέντρο Φιλοξενίας Προσφύγων. Συνελήφθη ένας 19χρονος Σύρος, ενώ δύο 37χρονοι επίσης Συριακής καταγωγής αναζητούνται.

Η δικογραφία, που σχηματίστηκε από την Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Δυτικής Αττικής και βαραίνει τους τρεις κατηγορουμένους, περιλαμβάνει τα εξής αδικήματα:

-Παρακώληση συγκοινωνίας

 -Διατάραξη κοινής ειρήνης

-Επικίνδυνη παρέμβαση στην οδική κυκλοφορία

-Φθορά ξένης ιδιοκτησίας

-Επικίνδυνη σωματική βλάβη τετελεσμένη και σε απόπειρα

-Βία κατά υπαλλήλων

-Παραβίαση μέτρων για πρόληψη ασθενειών

Γύρω στις 3 το μεσημέρι και μετά  από παρέμβαση της Αστυνομίας οι διαμαρτυρόμενοι αναγκάστηκαν να επιστρέψουν στη δομή. Μετά τη λήξη των επεισοδίων, κάποιοι ιδιοκτήτες οχημάτων έσπευσαν στο Τμήμα Ασφάλειας Χαϊδαρίου για να καταγγείλουν  τις ζημιές που υπέστησαν από τα χθεσινά επεισόδια.

Γιατί διαμαρτύρονται

Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες μας, εκατοντάδες πρόσφυγες που δεν τους δόθηκε άσυλο, κινδυνεύουν να απελαθούν άμεσα. Από την άλλη, όσοι έλαβαν άσυλο προβληματίζονται για το πώς θα μπορέσουν να ενταχθούν στην κοινωνία, πού θα βρουν εργασία και γενικά με ποιο τρόπο θα εξασφαλίσουν στέγη και τροφή.

Παρόμοια Άρθρα

Back to top button