ΔΗΜΟΤΙΚΑΠΡΩΤΗ ΣΕΛΙΔΑ

Διακοπή εργασιών στο Παλατάκι – “Ποιος πληρώνει τον βαρκάρη;”

Τα έργα στο Παλατάκι και τον περιβάλλοντα χώρο του έχουν αλλοιώσει για πολύ καιρό την εικόνα της πόλης με τα αντιαισθητικές λαμαρίνες. Πρόσφατα δόθηκε πολύμηνη παράταση εργασιών, αλλά υπάρχει και μια ακόμη δυσμενέστερη εξέλιξη, αφού ο ίδιος ο εργολάβος προχώρησε σε διακοπή εργασιών!

Γενικότερα παρατηρείται μία δυστοκία στην ολοκλήρωση ξεκινημένων έργων, όπως η ημιτελής ανάπλαση στη Φαβιέρου ή οι πεζογέφυρες, που ακόμη φτιάχνονται 4 χρόνια μετά την ημερομηνία παράδοσή τους (άνοιξη του 2019!). Το Παλατάκι όμως ενδιαφέρει ιδιαίτερα την κοινή γνώμη της πόλης, διότι παραμένει αποκλεισμένο με μεταλλικά πλαίσια πάρα πολύ καιρό και απ’ ότι φαίνεται αυτό θα συνεχιστεί χωρίς ορατό χρόνο αποπεράτωσης.

Όμως για το Παλατάκι υπάρχει και “ουρά”. Αν πράγματι, όπως αναφέρουν οι πληροφορίες μας, έγινε διακοπή εργασιών από τον εργολάβο λόγω μη εξόφλησης λογαριασμών, τότε πρέπει να περιμένουμε επιπλέον “μπουγιουρντί” για την αποζημίωσή του (τόκοι υπερημερίας), ενόσω διαρκεί η αναστολή εργασιών, όπως γίνεται πάντα σε ανάλογες περιπτώσεις στα δημόσια έργα.

Το πρόβλημα με τα έργα στο Παλατάκι περιπλέκεται ακόμη περισσότερο, καθώς, όπως αναφέρει ο ίδιος ο Δήμος Χαϊδαρίου σε επίσημο έγγραφό του, υπάρχει εκκρεμότητα με μελέτες που λείπουν.

Καθυστέρηση πληρωμών

Το Δημοτικό Συμβούλιο ενέκρινε παράταση των εργασιών, αλλά, σύμφωνα με πληροφορίες μας, ο ανάδοχος έστειλε ειδική δήλωση διακοπής εργασιών στην Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου.

Ο λόγος είναι ότι υπάρχουν απλήρωτοι λογαριασμοί. Μάλιστα, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, όπως αναφέρει στη δήλωση του, έχει υποβληθεί και άλλη έγγραφη όχληση προς τον Δήμο από τα τέλη Μαΐου ότι εργασίες που έγιναν δεν πληρώθηκαν χωρίς δική του υπαιτιότητα, γι’ αυτό ζητά αποζημίωση για κάθε μέρα που περνάει με το εργοτάξιο ανενεργό.

Διακοπή εργασιών στο Παλατάκι - "Ποιος πληρώνει τον βαρκάρη;" 3

Σε κάθε περίπτωση, η διοίκηση του Δήμου οφείλει δημόσιες εξηγήσεις για τα συμβαίνοντα στο “αποκλεισμένο” τοπόσημο της πόλης. Πιο συγκεκριμενα:

– Ευσταθούν οι πληροφορίες ότι δεν κυλά ομαλά η χρηματοδότηση; Αν ναι, για ποιο λόγο;
– Γιατί χρειάζονται παρατάσεις και δεν ολοκληρώνονται μέσα στις καθορισμένες ημερομηνίες οι εργασίες, ταλαιπωρώντας την πόλη;
– Γιατί ζήτησε η διοίκηση του Δήμου από το Δημοτικό Συμβούλιο να πάρει απόφαση παράτασης για διάφορες άλλες αιτίες (βλέπε πιο κάτω), ενώ υπήρχε πρόβλημα πληρωμών;
– Ποιος θα καλύψει το κόστος των αποζημιώσεων; Μήπως θα υπάρξει επιβάρυνση των δημοτών;

Έλλειψη μελετών

Τα παραπάνω δεν είναι τα μόνα προβλήματα που σχετίζονται με την (μη) αποπεράτωση των εργασιών στο Παλατάκι.

Σε εισήγησή της προς το Δημοτικό Συμβούλιο (19 Ιουνίου) η διοίκηση του Δήμου ζήτησε παράταση έως 30 Δεκεμβρίου 2023 (κανονικός χρόνος αποπεράτωσης 9-7-2023, δηλαδή την επόμενη Κυριακή), την οποία και έδωσε κατά πλειοψηφία το Σώμα (μειοψήφησε η Λαϊκή Συσπείρωση).

Στο εισηγητικό εμφανίζεται σαν αιτία της παράτασης, μεταξύ άλλων, η “έλλειψη αποθέματος υλικών”!

Επίσης το γεγονός ότι “εκκρεμεί ο 1ος Ανακεφαλαιωτικός Πίνακας από τον φορέα χρηματοδότησης που οφείλεται κατά κύριο λόγο σε καταγγελίες από δημότες σε διάφορους φορείς δημιουργώντας καθυστερήσεις στη λήψη αποφάσεων και ενεργοποίηση φορέων ελέγχου”.

Ερώτημα: Αν ήταν αβάσιμοι οι ισχυρισμοί των δημοτών, θα ενεργοποιούνταν οι φορείς ελέγχου;

Και κάτι ακόμη πολύ σημαντικό: Σύμφωνα με τον Δήμο, “υπάρχει καθυστέρηση και αναμονή των εγκρίσεων των υποβληθέντων (sic) μελετών από το ΥΠ.ΠΟ.Α (μελέτη συντήρησης, κλπ)”. Επίσης “εκκρεμεί η υλοποίηση του υποέργου «Εργασίες συντήρησης των τοιχογραφιών Γύζη στο ΠΑΛΑΤΑΚΙ», το οποίο θα εκτελεστεί από την αρμόδια Δ/νση Συντήρησης Αρχαίων και Νεωτέρων Μνημείων του Υπουργείου
Πολιτισμού”.

Ερώτημα: Είναι δυνατόν να μιλάμε για εκκρεμείς μελέτες και εργασίες από άλλον φορέα, ενώ σε 5 μέρες θα έπρεπε κανονικά να παραδοθεί ολόκληρο το έργο στο Παλατάκι; Ο φορέας υλοποίησης, δηλαδή ο Δήμος Χαϊδαρίου, τι ακριβώς έκανε; Αν όχι αυτός, ποιος είχε την ευθύνη συντονισμού των φορέων και των εργασιών τους;

Ενός έργου, λοιπόν, “μύρια έπονται”. Στο ερώτημα “ποιος πληρώνει τον βαρκάρη”, τόσο από άποψη ταλαιπωρίας όσο και οικονομικά, δεν χρειάζεται μεγάλη φαντασία για να βρεθεί η απάντηση. Το σύνηθες υποζύγιο, φυσικά…

Παρόμοια Άρθρα

Ένα Σχόλιο

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button