ΔΥΤΙΚΗ ΑΘΗΝΑΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Χορός, μουσική, τραγούδι, θέατρο από το Κέντρο Λαογραφίας και Πολιτισμού

Το Κέντρο Λαογραφίας και Πολιτισμού Δυτικής Αττικής φέτος κλείνει δέκα χρόνια συνεχούς παρουσίας στο Χαϊδάρι. Εμπνευστής και ιδρυτής του δεν είναι άλλος από το «δάσκαλο και χορευτή», όπως συνήθως αποκαλούν τον  Γιώργο Καλογράνα.

Η πολιτιστική του προσπάθεια ξεκίνησε πολλά χρόνια πριν, από την εποχή που δίδασκε σε σχολεία της πόλης μας, ως καθηγητής φυσικής αγωγής. Μετά τη συνταξιοδότησή του προχώρησε σε αυτό το επιτυχημένο εγχείρημα, όπου μικροί και μεγάλοι περνάνε δημιουργικά τον ελεύθερο χρόνο τους μαθαίνοντας χορούς από όλη την Ελλάδα.

Όπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος σε μια κατάμεστη αίθουσα Δημαρχείου έγινε η καθιερωμένη κοπή της πρωτοχρονιάτικης πίτας. Τα μέλη του ντυμένα με διάφορες παραδοσιακές στολές, με τις χορευτικές τους επιδείξεις απέδειξαν την πολύ καλή δουλειά που γίνεται στο σύλλογο.

Γιώργος Καλογράνας

“Κυψέλη πολιτισμού”

Στο χαιρετισμό του ο ιδρυτής και πρόεδρος του συλλόγου, Γιώργος Καλογράνας, είπε μεταξύ άλλων: «Η ανατολή του νέου έτους μας φέρνει σε αυτό το φιλόξενο χώρο, όπου θα κόψουμε την πρωτοχρονιάτικη πίτα και θα παρακολουθήσουμε ένα πλούσιο πρόγραμμα. Κάλαντα, τραγούδια παραδοσιακούς χορούς και ένα θεατρικό σκετς. Είμαστε περήφανοι για το σύλλογό μας. Αποτελούμε μια κυψέλη πολιτισμού και υπηρετούμε με υπευθυνότητα και σεβασμό την παράδοση, τα ήθη και τα έθιμά μας. Το θέατρο, η μουσική, το τραγούδι και ο χορός αποτελούν τις ρίζες του πολιτισμού μας. Έργο μας είναι να διαφυλάξουμε και να μεταλαμπαδεύσουμε στη νέα γενιά, τις αρχές και τις αξίες του πολιτισμού μας. Λαοί που έχασαν την πολιτιστική τους ταυτότητα, έσβησαν από τον παγκόσμιο πολιτικό χάρτη».

«Αυτά πετύχαμε πέρυσι»

Στη συνέχεια ο κ. Καλογράνας έκανε έναν μικρό απολογισμό δράσεων για τη χρονιά που μας πέρασε. Μεταξύ άλλων ο σύλλογος τους συμμετείχε στο 1ο Χαΐδαριώτικο Καρναβάλι ως επικεφαλής΄και με το γαϊτανάκι και τις στολές έκλεψε την παράσταση. Έλαβε μέρος στις εθνικές παρελάσεις. Όπως και κάθε χρόνο, στα μέσα Ιουνίου οι χορευτικές ομάδες παρουσίασαν τη δουλειά τους. Η χορωδία τους επιτελεί εκτός των άλλων και κοινωνικό έργο. Γι’ αυτό το λόγο, λίγο πριν τα Χριστούγεννα επισκέφτηκε κοινωφελή ιδρύματα. Μοίρασε δώρα σε ανήμπορους, ασθενείς και παιδιά με ειδικές ανάγκες. Τα κάλαντα φέτος τα είπαν όχι μόνο στον δήμαρχο, αλλά και στους εργαζομένους του Δήμου. Η θεατρική τους ομάδα ταξίδεψε σε τρεις επαρχιακές πόλεις, τα Τρίκαλα, τον Ορχομενό και την Αμάρυνθο. Επίσης στο Περιστέρι όπου έδωσε με επιτυχία τέσσερις παραστάσεις με την κωμωδία «Δον Καμίλο».

«Φέρτε τα παιδιά σας. Είναι δωρεάν»

Το μεγάλο δώρο όμως για το κοινό, το άφησε για το τέλος. Στο σύλλογο λειτουργεί από φέτος παιδικό χορευτικό τμήμα. Διδάσκονται παραδοσιακοί χοροί από όλη την Ελλάδα. Η συμμετοχή για παιδιά Δημοτικού και Γυμνασίου είναι εντελώς δωρεάν. Για το λόγο αυτό κάλεσε τους γονείς να στείλουν τα παιδιά τους στο σύλλογο. Τελειώνοντας ευχαρίστησε όλα τα μέλη του συλλόγου για το μεράκι και τη δουλειά τους και τους ευχήθηκε ότι καλύτερο για αυτούς και τις οικογένειες τους. Κλείνοντας ευχήθηκε σε όλους «Υγεία, υγεία, υγεία».

Χαϊδάρι-πολιτιστική πόλη

Ακολούθησε το κόψιμο της βασιλόπιτας. Την ευλόγησε ο πατήρ Ιγνάτιος, που ιερουργεί στον Ιερό Ναό Αγίας Μαρίνας.

Ο δήμαρχος Μιχάλης Σελέκος τόνισε πως υπάρχει μια διαδρομή πολλών χρόνων, που τα αποτελέσματά της φαίνονται. Το βασικό είναι ότι έχει δημιουργηθεί μια «οικογένεια», όπου αναπτύσσονται φιλίες. Γιατί περιμένουν όλοι πότε θα ξεκινήσουν τα μαθήματα και πότε θα γίνουν οι εκδηλώσεις τους, κάτι που αποτελεί το αλατοπίπερο που μας χρειάζεται. Είναι το κάτι άλλο στη ζωή μας, το κάτι διαφορετικό. Την εξωτερίκευση των συναισθημάτων που έχει ο καθένας, που βγαίνουν μέσα από τις πολιτιστικές δράσεις. Κλείνοντας τους υποσχέθηκε πως ο Δήμος θα είναι πάντα κοντά τους σε ότι ζητάνε.

Ο Ανδρέας Μποζίκας παρατήρησε πως η συγκεκριμένη αίθουσα κάθε φορά που ο κ. Καλογράνας διοργανώνει εκδήλωση, αποδεικνύεται μικρή. Ίσως για αυτό πρέπει να σκεφτούν κάποιοι, να φτιάξουν μια μεγαλύτερη. Χαρακτήρισε το Χαϊδάρι ως μια τυχερή πόλη, γιατί έχει πολλούς εθνικοτοπικούς και άλλους συλλόγους. Η μακρά πολιτιστική διαδρομή του Γιώργου Καλογράνα είναι γνωστή στους συνδημότες μας. Ο κ. Μποζίκας ευχήθηκε το νέο έτος να είναι καλύτερο από το προηγούμενο.

“Έχουν περάσει γενιές από τα χέρια του”

Ο Βαγγέλης Ντηνιακός ευχήθηκε καλή χρονιά με υγεία δύναμη και θετική διάθεση, που τη χρειαζόμαστε όλοι. Εξομολογήθηκε πως όταν ξεκίνησε για να παραβρεθεί στην εκδήλωση, σκεπτόταν την προσφορά του Γιώργου Καλογράνα όλα αυτά τα χρόνια. Ως καθηγητή μέσης εκπαίδευσης, ως χοροδιδασκάλου στο Δήμο Χαϊδαρίου και σήμερα ως προέδρου στο σύλλογο που ίδρυσε. «Έχουν περάσει πολλές γενιές από τα χέρια του. Έμαθε σε πολλούς όχι μόνο να χορεύουν, αλλά και να είναι σήμερα και οι ίδιοι χοροδιδάσκαλοι», υπογράμμισε. Ευχήθηκε το Κέντρο Λαογραφίας και Πολιτισμού Δυτικής Αττικής να συνεχίσει την προσφορά του, γιατί με την επιλογή των χορών ενώνει όχι μόνο όλους τους υπόλοιπους εθνικοτοπικούς συλλόγους της πόλης, αλλά και τους τοπικούς πολιτισμούς όλης της Ελλάδας.

Ο Θοδωρής Σπηλιόπουλος ευχήθηκε να «κρατήσουν οι χοροί». Ζήτησε αμέσως μετά τις εκλογές, η νέα δημοτική αρχή να αναλάβει τις εξής υποχρεώσεις: Να μάθουν όλα τα παιδιά κολύμπι και χορό.

Με χορό και με τραγούδι

Το μεγάλο καλλιτεχνικό πρόγραμμα ξεκίνησε. Η χορωδία παρουσίασε παραδοσιακά τραγούδια. Ερμήνευσε τα κάλαντα της Καπαδοκίας, τα κάλαντα των Θεοφανείων όπως τα λένε στην Πάτμο και δύο ακόμα παραδοσιακά τραγούδια.

Έπαιξαν οι μουσικοί Γιάννης Τσατούχας (βιολί), Κώστας Καλογράνας (κιθάρα) και Αντώνης Γιαννόπουλος (κρουστά).

 

Τη σκυτάλη έλαβαν οι χορευτικές ομάδες, επτά στον αριθμό. Στο χορευτικό σεργιάνι παρουσίασαν χορούς από κάθε περιοχή της Ελλάδας. Ο κόσμος δεν σταμάτησε να χειροκροτεί όλους τους συμμετέχοντες. Αρχάριους και προχωρημένους, μικρούς και μεγάλους χορευτές σε ηλικία. Όλοι τους έδωσαν τον καλύτερο τους εαυτό, γεμάτοι νεανική διάθεση.


Το νέο θεατρικό μονόπρακτο

Στην ανάπαυλα του προγράμματος η θεατρική ομάδα παρουσίασε το νέο μονόπρακτο που έχει γράψει η ταλαντούχα ερασιτέχνης σεναριογράφος, Μαίρη Χατζηγεωργίου. Τίτλος του: «Όποιος ζητάει τα πολλά χάνει και τα λίγα».

Σύμφωνα με την υπόθεση του έργου, ένας φιλάργυρος την ώρα που πηγαίνει στην τράπεζα για επενδύσεις, χάνει στο δρόμο το πορτοφόλι του. Περιείχε το ποσό των 5.000 ευρώ. Το βρίσκουν ένας κουλουράς και ένας χαμηλοσυνταξιούχος. Χωρίς δεύτερη σκέψη ψάχνουν εναγωνίως τον κάτοχό του για να του το παραδώσουν. Όταν τον βρίσκουν εκείνος αντί να τους ευχαριστήσει, ισχυρίζεται πως το πορτοφόλι είχε 6.000 ευρώ και τους ζητούσε τη διαφορά! Τελικά ο φιλάργυρος τους οδηγεί στο δικαστήριο, όπου προσπαθεί να λαδώσει το δικαστή. Όμως φαίνεται πώς το λάδωμα δεν ήταν γερό. Ο δικαστής λοιπόν υποστήριξε πως το πορτοφόλι δεν του ανήκει, αφού δεν περιείχε 6.000 αλλά 5.000 ευρώ και ζήτησε από τους δύο έντιμους πολίτες να το κρατήσουν μέχρι να βρεθεί ο «νόμιμος» κάτοχος του. Έτσι ο φιλάργυρος που προσπάθησε να βγάλει κέρδος, έχασε όλα τα λεφτά που κουβαλούσε επάνω του. Το έργο προκάλεσε γέλιο.

Τους ρόλους ερμήνευσαν με πολύ κέφι και επιτυχία οι ερασιτέχνες ηθοποιοί: Αντώνης Γιαννόπουλος (φιλάργυρος), Γιώργος Δημήτρουλας (συνταξιούχος), Δημήτρης Κυριαζής (κουλουράς) και ο Κώστας Χατζηγεωργίου (δικαστής). Ο τελευταίος είχε και τη σκηνοθετική επιμέλεια.
Το μουσικοχορευτικό πρόγραμμα συνεχίστηκε. Η βραδιά έκλεισε με παρουσίαση κρητικών χορών. Σε όλους τους παρευρισκόμενους προσφέρθηκαν αναψυκτικά και βασιλόπιτα.

Ο Αντώνης θα υποδυθεί τον Αντωνάκη

Δεν είναι η πρώτη φορά που μας εντυπωσιάζει η θεατρική ομάδα του συγκεκριμένου συλλόγου. Όπως πληροφορηθήκαμε, τον ερχόμενο Ιούνιο θα μας παρουσιάσει στην αίθουσα εκδηλώσεων του Δημαρχείου την κωμωδία του Γιώργου Τζαβέλα «Η δε γυνή να φοβείται τον άνδρα». Τους πρωταγωνιστικούς ρόλους θα ερμηνεύσουν οι:
Αντωνης Γιαννόπουλος (Αντωνάκης).
Έφη Πετράκη (Ελένη).
Κατερίνα Καραγιάννη (Παγώνα).
Έφη Χριστούλη (Μπεμπέκα).
Γιάννης Νικολόπουλος (Θεμιστοκλής).
Κώστας Χατζηγεωργίου (Συνταγματάρχης).
Γιώργος Δημήτρουλας (Δικηγόρος).
Δημήτρης Κυριαζής (Φαρμακοποιός).
Η σκηνοθεσία θα είναι του Μάνου Πετούση.

Το συγκεκριμένο έργο αγαπήθηκε ιδιαίτερα από το κοινό, μέσα από την κινηματογραφική του μεταφορά το 1965 από τον Γιώργο Τζαβέλα. Πρωταγωνιστές στο πανί ήταν ο Γιώργος Κωνσταντίνου και η Μάρω Κοντού. Ήταν η τελευταία ταινία για τον αείμνηστο και διακεκριμένο σκηνοθέτη.
Γιώργος Παπαπαναγιώτου

Παρόμοια Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button