Η Δευτέρα 22 Φεβρουαρίου είναι η μέρα που ξεκινάει το ταξίδι του από την πόλη μας ένα πολύ νόστιμο και φιλόδοξο γευστικό εγχείρημα, τυλιγμένο σε πρωτότυπες πίτες. Είναι η “Χαρουπιά” του αγαπημένου μας Γιάννη Μπαξεβάνη. Ένα διαδικτυακό μεζεδοπωλείο, που κλείνει σε χειροποίητες πίτες από χαρούπι γεύσεις εμπνευσμένες από τα ταξίδια του σεφ στον κόσμο.

Ο Γιάννης Μπαξεβάνης έχει βάλει τη σφραγίδα του στην ελληνική γαστρονομία, όντας ο εισηγητής της ελληνικής δημιουργικής κουζίνας. Μετέφερε τις ελληνικές γεύσεις στα πέρατα του κόσμου. Τώρα μάς φέρνει πίσω από τα ταξίδια του γεύσεις που ξεχώρισε. Και επειδή το τυλιχτό το αγαπάει ο Έλληνας, σκέφτηκε να τις βάλει σε χειροποίητες πίτες χαρουπιού, δημιουργώντας ένα τυλιχτό πολύ διαφορετικό από ό,τι έχετε δοκιμάσει.

Λοιπόν εμείς εδώ στο “Χαϊδάρι Σήμερα” είμαστε από τους τυχερούς. Δοκιμάσαμε τα χαρουποτυλιχτά του Μπαξεβάνη και τα βρήκαμε πραγματικά ξεχωριστά και πολύ πέρα από τα συνηθισμένα, με γεύσεις ψαγμένες και διακριτές, ζουμερά, με σωστή αναλογία κρέατος και λαχανικών. Η ζύμη από χαρούπι (περίπου υπερτροφή) ανοίγεται σε λεπτά φύλλα, που ψήνονται χωρίς λάδι στο σάντζι, ένα καμπυλωτό θερμαινόμενο σκεύος. Τα υλικά που χρησιμοποιεί είναι πάντα εκλεκτά και ελληνικά: τα λαχανικά, το κρέας, το γιαούρτι…

Δεν μπορεί να μην δοκιμάσετε την χαρουποσουβλακόπιτα με γεύση Μεξικού, με πανσέτα χοιρινή, σάλτσα ντομάτας, πιπεριά, καλαμπόκι, μαρούλι και λιωμένο τυρί. Από τα ταξίδια του στο Ντουμπάι, φέρνει ένα πολύ εντυπωσιακό τυλιχτό με μαριναρισμένο κοτόπουλο, σάλτσα γιαουρτιού με τζίντζερ και λάιμ, που θα ξετραλάνει τα παιδιά -και όχι μόνο.

Για όσους δεν προτιμούν το κρέας υπάρχει η πίτα με άρωμα Συρίας, που περιέχει τραγανό φαλάφελ, ταμπουλέ, αρωματικό γιαούρτι με ταχίνι, μαρούλι και ντομάτα.

Τα Σαββατοκύριακα στο ρεπερτόριο θα προστίθεται και μια πίτα χαρουπιού γεμιστή με κοκορέτσι, που, όπως λέει ο σεφ, θα το ψήνει πάνω σε κλαδιά σχίνου στο φούρνο. Αντί για πατάτες τηγανητές, που χάνουν τη χάρη τους στη μεταφορά, στον κατάλογο θα βρείτε πατάτες σοτέ με μπέικον και αρωματικά. Προσωπικά δεν έχω φάει πιο ωραίες!

Η «Χαρουπιά» κάνει το ντεμπούτο της σήμερα 22 Φεβρουαρίου από το Χαϊδάρι και αυτό τιμά την πόλη μας, αφού ο σεφ είχε προτάσεις για να ξεκινήσει σε άλλες πόλεις, αλλά αυτός θέλησε να κάνει το πρώτο βήμα στη γειτονιά του. Θα ακολουθήσει η Γλυφάδα.

Τόσο από το διαδικτυακό κατάστημα της «Χαρουπιάς», όσο και τηλεφωνικά, θα μπορεί κανείς, πέρα από τα παραπάνω, να παραγγείλει και το φρέσκο χαρουπόψωμο -σήμα κατατεθέν του Γιάννη Μπαξεβάνη. Επίσης μια σειρά από κρητικές πίτες και πιτάκια, που έρχονται στην Αθήνα από το συνεταιρισμό Κριτσά Λασιθίου Κρήτης. Παξιμάδια, επτάζυμα και με χαρούπι, χορτοπιτάκια, μυζηθροπιτάκια για να τα ψήσετε στο σπίτι και νεράτες πίτες, με μυζήθρα κι αυτές, που στο Λασίθι τις τρώνε με μέλι.

info Οι παραγγελίες θα γίνονται είτε ηλεκτρονικά στο charoupia.baxevanis.com είτε τηλεφωνικά στο τηλ. 2105311616. Διανομές θα γίνονται αρχικά στο Χαϊδάρι και σε κάποιες περιοχές του Αιγάλεω και του Περιστερίου.

Χριστίνα Χρόνη