ΕΙΔΗΣΕΙΣΚΟΙΝΩΝΙΑΠΡΩΤΗ ΣΕΛΙΔΑ

Χαϊδαριώτης εστιάτορας: Καλό Μάρτιο, αλλά ποιοι θα ανοίξουν και τότε;

“Δύσκολα τα πράγματα…”, μας λέει επαγγελματίας του χώρου της εστίασης στο Χαϊδάρι. Αποφεύγει -για να μην πέσει το ηθικό- να περιγράψει με πολύ δραματικά λόγια την κατάσταση, μα η πραγματικότητα είναι αμείλικτη για τον χώρο που κατ’ εξοχήν “έβαλε στο μάτι” η πανδημία. Αφορμή της συζήτησής στάθηκε πρωινό μας δημοσίευμα για το ενδεχόμενο να ανοίξουν τα σχολεία κανονικά μετά τις γιορτές και το λοκντάουν να χαλαρώσει γενικότερα από τον Φεβρουάριο. Θελήσαμε λοιπόν να μάθουμε τι “ψήνεται” για τα μαγαζιά εξόδου και διασκέδασης.

Ο συνομιλητής μας, που συμμετέχει στο Συντονιστικό Καταστημάτων Υγειονομικού Ενδιαφέροντος Χαϊδαρίου και γνωρίζει τι συζητιέται ευρύτερα στα σωματεία εστίασης, αλλά και τις συνομιλίες με κυβερνητικά στελέχη, βλέπει ότι στο σκέλος της εστίασης οι πιθανές ημερομηνίες ανοίγματος είναι 15 ή 21 Μαρτίου. Βέβαια δεν παύει να είναι πληροφορία, επισημαίνει, και όχι κάτι που σίγουρα θα ισχύσει, αλλά από τα μέτρα στήριξης φαίνεται πως μάλλον δεν θα ανοίξουν ούτε Φλεβάρη (εννοεί το μειωμένο ενοίκιο κατά 80%). Φυσικά όλα εξαρτώνται από τα κρούσματα και τα υπόλοιπα στατιστικά της πανδημίας. Και πλέον από την πορεία του εμβολιασμού, η οποία, όπως φαίνεται από τους διαθέσιμους στην Ευρώπη αριθμούς των εμβολίων, δεν θα είναι ταχεία.

Ωστόσο ισχυρός προβληματισμός υπάρχει στους επαγγελματίες του κλάδου ακόμη και για άνοιγμα το Μάρτιο, καθώς, όπως όλα δείχνουν, θα είναι ασύμφορο. Γιατί λέγεται πώς θα ισχύει μόνο σε εξωτερικούς χώρους, μέχρι τις 21.00 το βράδυ. Ακούγεται επίσης ότι θα εφαρμοστεί το σύστημα “ακορντεόν”, δηλαδή δύο εβδομάδες ανοιχτά και δύο κλειστά. Επιπλέον, με 30% πληρότητα επί της άδειας, αποστάσεις μεγαλύτερες, μάσκες και αντισηπτικά παντού από όλους, μόνο καθήμενοι πελάτες, απαγόρευση ορθίων, απαγόρευση χρήσης μπαρ, απαγόρευση μουσικής…

Και δεν είναι μόνο αυτά. Ακούγονται και άλλα μέτρα όπως 4 άτομα ανά τραπέζι με εξαίρεση τις οικογένειες, απαγόρευση χορού, 20 άτομα ανά δεξίωση με απαγόρευση άλλων πελατών στο κατάστημα, προϋποθέσεις χρήσης Α/C, αποστάσεις τραπεζιών δύο μέτρα περιμετρικά.

Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι τα τελευταία χρόνια, κυρίως μετά την κρίση του 2010, η συντριπτική πλειοψηφία των καταστημάτων αυτών δουλεύει μια-δυο μέρες το σαββατοκύριακο, απαραιτήτως με ζωντανή μουσική και χορό και κοιτάζει έτσι να στηριχτεί οικονομικά -όσο γίνεται. Τι τζίρο να περιμένει λοιπόν με περιορισμούς σαν τους παραπάνω;

Η κυβέρνηση έχει βάλει στο τραπέζι όλα τα μέτρα περιορισμού ακόμα και τα πλέξιγκλας… Τα εξετάζει όλα, μας λέει ο εστιάτορας και καταλήγει: “Οπότε νομίζω πως, αν αυτά ισχύουν τον Μάρτιο, δεν θα ανοίξουν οι περισσότεροι”. Δεν θεωρεί βέβαια σε καμία περίπτωση ότι πρέπει να παραβλέψουμε τον υγειονομικό κίνδυνο. Αλλά πότε θα έρθει ο χρόνος να ανοίξει πραγματικά η εστίαση -και ο πολιτισμός- και ποιος επαγγελματίας θα αντέξει να περιμένει σε “χειμερία νάρκη” μέχρι τότε;

Μενέλαος Χρόνης

Παρόμοια Άρθρα

Back to top button