Του Χρήστου Τσούνη

Τα αθλητικά σωματεία της πόλης μας, μικρά σε μέγεθος τα πιο πολλά, έχουν πληγεί ανεπανόρθωτα από το lock down στον αθλητισμό. Τα έσοδα στα οποία βασίζονται για να λειτουργήσουν προέρχονται σε μεγάλο βαθμό από τις ακαδημίες των μικρών αθλητών. Με αυτά τα έσοδα καλύπτονται όλα τα έξοδα. Έξοδα αγώνων, μεταφορές, μισθοί προπονητών, έξοδα γραφείων και διοίκησης, αγορά εξοπλισμού και πολλά άλλα! Τα έσοδα αυτά είναι εδώ και μήνες μηδενικά.

Προπονητές, γυμναστές, φροντιστές δεν ξέρουν αν θα εξακολουθήσουν να εργάζονται και τι μισθούς θα παίρνουν στην μετά covid εποχή. Η κατάσταση που μου μεταφέρεται από όλα τα σωματεία είναι απελπιστική!

Τι γίνεται με τους πρωταθλητές μας;

Εξοικονομώντας χρήματα από αυτά τα έσοδα, τα σωματεία μας δίνουν κάποια μικροποσά στους καλύτερους αθλητές που έχουν προοπτική μεγάλων στόχων. Τα ποσά αυτά στις περισσότερες περιπτώσεις καλύπτουν τις μετακινήσεις τους, τα διατροφικά τους πρόσθετα, κάποιον εξοπλισμό, τα γυμναστήρια και κάποιες πιθανές ιατρικές δαπάνες. Οι αθλητές αυτοί προπονούνται αναπόσπαστοι και -γνωρίζοντας πολύ καλά ότι δεν θα βγάλουν ποτέ χρήματα από τον αθλητισμό- μάς φέρνουν πανελλήνια μετάλλια και μεγάλες διακρίσεις.

«Αυτή την εικόνα δεν θα την ξαναδείτε! Οι τρεις από τις τέσσερις πρωταθλήτριες που εικονίζονται έχουν φύγει από την Α.Ε. Χαϊδαριου»

Δυστυχώς τρεις  πρωταθλήτριες της Α.Ε. Χαϊδαρίου αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν την πόλη μας, αφού ο σύλλογός τους αδυνατεί πλέον να πληρώσει αυτά τα μικροέξοδα τους. Πρόκειται για την Φωτεινή Μέτσιου, την Αφροδίτη Κατσιάρα και την Εβελίνα Γιαννοπούλου. Η ομάδα γυναικών της Α.Ε. Χαϊδαρίου που στο τελευταίο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα κατέλαβε την 6η θέση στην Ελλάδα και μας έκανε πραγματικά υπερήφανους, ουσιαστικά διαλύθηκε. Και οι τρεις τους κατέληξαν στην ομάδα κολύμβησης ενός άλλου προαστίου. Στον Α.Ο. Παλαιού Φαλήρου. Θα καταλάβετε παρακάτω γιατί αναφέρω τη νέα τους «στέγη».  

Η Κορίνα Πολίτη θα είναι η επόμενη που θα φύγει;

Ποια θα είναι η επόμενη πρωταθλήτρια που θα μας εγκαταλείψει; Μήπως η Κορίνα Πολίτη; Πρόσφατα πανηγύρισε  όλη η πόλη μια ακόμα μεγάλη επιτυχία της. Κανείς δεν αναρωτιέται όμως πως θα μπορέσουν οι άνθρωποι του Γ.Σ.  Χαϊδαρίου να συνεχίσουν να της καλύπτουν αυτά τα λίγα έξοδα, που είναι όμως πολύ σημαντικά για έναν ερασιτέχνη αθλητή. Αν δεν μπορέσουν να τα καταφέρουν, τότε και η Κορίνα θα φύγει από την πόλη μας. Βλέπουμε ότι τα σωματεία μας δεν μπορούν να αντεπεξέλθουν σε αυτές τις μικρές δαπάνες. Οι αθλητές αυτού του επιπέδου είναι οι αποδείξεις για τη δουλειά που γίνεται στις ομάδες μας. Αποτελούν λαμπερά παραδείγματα για τα μικρότερα παιδιά. Ας αναρωτηθούμε λοιπόν πώς γίνεται τα σωματεία άλλων προαστίων να «μαζεύουν» ελπιδοφόρους αθλητές από παντού και εμείς να μην μπορούμε να κρατήσουμε αυτούς που έχουμε. Και όμως υπάρχουν κάποιοι που πιστεύουν ότι το χρήμα ρέει άφθονο στον αθλητισμό του Χαϊδαρίου…

Ποδόσφαιρο και μπάσκετ

Κάποιοι λένε ότι το ποδόσφαιρο και το μπάσκετ στο Χαϊδάρι έχουν χρήματα…  

Σε αυτά τα αθλήματα είναι αλήθεια ότι κατευθύνονται οι περισσότερες χορηγίες, ενώ υπάρχουν και παράγοντες που προσφέρουν αξιοσημείωτα (για την πόλη μας) ποσά στα ταμεία των ομάδων τους. Με δεδομένο όμως ότι η οικονομία της πόλης στηρίζεται πολύ στους κλάδους που έχουν πληγεί περισσότερο από την οικονομική κρίση (καφές – εστίαση), αυτοί οι άνθρωποι θα μπορέσουν να συνεχίσουν να προσφέρουν; Και αν ναι θα το πράττουν στον ίδιο βαθμό; Μάλλον όχι…

Οι ακαδημίες  ποδοσφαίρου και μπάσκετ, καθώς και οι άνθρωποι που εργάζονται σε αυτές, υποφέρουν το ίδιο με όλους τους άλλους!  Ρωτήστε τους…

Ο «αθόρυβος μηχανισμός»

Πού αλλού κατευθύνονται τα χρήματα από τα έσοδα των σωματείων; Οι οικογένειες πολλών παιδιών δεν μπορούν να αντεπεξέλθουν  ούτε στο ελάχιστο των εξόδων που προκύπτουν από τις αθλητικές δραστηριότητες των παιδιών τους. Σε όλα τα σωματεία όλων των αθλημάτων υπάρχει ένας «αθόρυβος μηχανισμός»! Φροντίζει να συνεχίζουν να αθλούνται αυτά τα παιδιά, που σε πολλές περιπτώσεις πρόκειται για ταλαντούχους αθλητές. Εξοικονομούνται χρήματα από τις συνδρομές του συνόλου των μικρών αθλητών και έτσι εξασφαλίζεται η συνέχεια και η αξιοποίηση του ταλέντου των παιδιών από τις πολύ φτωχές οικογένειες. Αν δεν περισσέψουν κάποια χρήματα από αυτά τα λίγα έσοδα που έχουν τα σωματεία, τότε τι θα απογίνουν αυτά τα παιδιά; Θα φροντίσουν γι΄ αυτά όλοι αυτοί οι ειδήμονες που θέλουν να βάλουν χέρι στα ταμεία των σωματείων με πρόσχημα τη συντήρηση των αθλητικών εγκαταστάσεων;

Ο ίδιος μηχανισμός ενεργοποιεί τα κοινωνικά αντανακλαστικά των πολιτών καλώντας τα μέλη τους, τους γονείς, τους φιλάθλους να συμμετέχουν στις φιλανθρωπικές δράσεις που διοργανώνουν. Ιδρύματα της πόλης μας (Χριστοδούλειο, Γέφυρα Ζωής) έχουν επωφεληθεί πάρα πολλές φορές από αυτές τις δράσεις.

Προ των πυλών, το τέλος χρήσης αθλητικών εγκαταστάσεων(;)

Κι όμως κάποιοι βρήκαν την ώρα να ανοίξουν συζήτηση για τη συμμετοχή των σωματείων στη συντήρηση των αθλητικών εγκαταστάσεων! Τι θα πετύχουν με αυτό; Θα διώξουν όλους τους πρωταθλητές μας! Αξιόλογοι επιστήμονες, γυμναστές και προπονητές, μέσα στο κλίμα αυτής της κακομοιριάς είναι βέβαιο ότι θα φύγουν και αυτοί και θα πάνε σε κάποια άλλη πόλη όπου εκτιμούν πραγματικά τον αθλητισμό!

Τα σωματεία αποκλείεται να αναλάβουν την καταβολή στον Δήμο ακόμη και ενός συμβολικού ποσού. Αν υποχρεωθούν να το κάνουν, θα μετακυλήσουν το κόστος  στις οικογένειες των αθλητών τους. Από την άλλη πλευρά όλοι αυτοί οι γονείς που εδώ και καιρό έχουν μηδενικό εισόδημα ή τα βγάζουν πέρα με 534€, τι θα κάνουν; Δεν θα ζητήσουν μειώσεις και διευκολύνσεις από τους ταμίες των σωματείων; Μόλις σας περιέγραψα «το τέλειο αδιέξοδο»!

Δήμοι και σωματεία

Σε μια έρευνα που έκανα συνειδητοποίησα ότι πάρα πολλοί δήμοι, όπως έχουν δικαίωμα άλλωστε, τα τελευταία χρόνια έχουν αρχίσει πάλι να δίνουν επιχορηγήσεις στα αθλητικά τους  σωματεία. Π.χ. Ο Δήμος Παλαιού Φαλήρου ενέκρινε κονδύλι 92.900 € (2020) για τα σωματεία της πόλης. Μέρος από αυτά κατέληξαν στο τμήμα κολύμβησης του Α.Ο. ΠΑΛ. ΦΑΛΗΡΟΥ! Δεν είναι φυσικό λοιπόν η ομάδα κολύμβησης  του Π. Φαλήρου να μπορεί να «κλέψει» τις πρωταθλήτριες μας από την Α.Ε. Χαϊδαρίου, που δεν παίρνει την παραμικρή επιχορήγηση από τον δικό μας δήμο; Σκεφτείτε το!

Οι δύσκολοι καιροί απαιτούν δύσκολες αποφάσεις…

Είναι καιρός λοιπόν μέσα σε όλη αυτή την καταστροφή που έφερε ο covid, το Δημοτικό Συμβούλιο να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων και να ψηφίσει την ετήσια παροχή επιχορήγησης στα αθλητικά σωματεία του Χαϊδαρίου. Αυτό ακριβώς δηλαδή που κάνουν τόσοι και τόσοι δήμοι. Τα οικονομικά δεδομένα στο δήμο μας ίσως να μην είναι και τα καλύτερα, ωστόσο η υποστήριξη του αθλητισμού  θα πρέπει να θεωρηθεί προτεραιότητα. Μόνο έτσι θα σταματήσει η φυγή των πρωταθλητών μας και θα συνεχιστεί η παραγωγή νέων! Θα ισορροπήσουν τα σωματεία μας και θα εξασφαλιστεί η συνέχιση στη χρηματοδότηση της αθλητικής δραστηριότητας όλων των παιδιών ανεξαιρέτως!

Επίσης  με άλλη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου, θα πρέπει να ξεκαθαριστεί μια και καλή ότι οι ομάδες θα χρησιμοποιούν τις αθλητικές εγκαταστάσεις δωρεάν. Σε κάθε άλλη περίπτωση και αν επικρατήσει η αντίθετη άποψη, τα σωματεία μας θα «μικρύνουν» κι άλλο! Ας πάρει επιτέλους ο αθλητισμός τη θέση που πρέπει να έχει στην πόλη μας!

Ελπίζω να βρεθούν οι κατάλληλοι άνθρωποι που θα υποστηρίξουν τις προτάσεις μου, ώστε αρχικά να διασωθούν τα σωματεία μας και στη συνέχεια να ξεκινήσει η «μεγέθυνση» τους…