ΔΥΤΙΚΗ ΑΘΗΝΑΕΙΔΗΣΕΙΣΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΠΡΩΤΗ ΣΕΛΙΔΑ

Χαϊδάρι: Η “μάχη της καθαριότητας” με σύγχρονο στόλο οχημάτων!

Έχουμε αναφερθεί αρκετές φορές στην προμήθεια του νέου στόλου καθαριότητας, τομέα στον οποίο το Χαϊδάρι χώλαινε τραγικά. Αυτή την περίοδο τα οχήματα εντάσσονται σταδιακά στον μηχανολογικό εξοπλισμό της υπηρεσίας και αναλαμβάνουν δράση. Χαρακτηριστική είναι η αντίδραση των πολιτών, πριν λίγες μέρες: Δύο απαστράπτοντα απορριμματοφόρα με την επιγραφή “Δήμος Χαϊδαρίου” διέσχιζαν την Καραϊσκάκη, πηγαίνοντας από το τελωνείο στον χώρο στάθμευσης. Ο κόσμος που ήταν συγκεντρωμένος έξω από την Εθνική Τράπεζα τα είδε και χειροκροτούσε!

Χαϊδάρι: Η "μάχη της καθαριότητας" με σύγχρονο στόλο οχημάτων! 1

Η αλήθεια είναι ότι περάσαμε πολλές απογοητεύσεις με το θέμα της αποκομιδής, γι’ αυτό και η εξέλιξη αυτή είναι πολύ σημαντική. Ωστόσο, η άφιξη των σύγχρονων οχημάτων δεν είναι το τέλος του προβλήματος. Το “Χαϊδάρι Σήμερα” πιστεύει ότι υπάρχει δρόμος μέχρι να μπορούμε να μιλάμε για σύγχρονο τρόπο διαχείρισης απορριμμάτων, τόσο περιβαλλοντικά όσο και οικονομικά. Με άλλα λόγια, πρέπει να εργαστεί εντατικά η πόλη, Δήμος και πολίτες, με στόχο τη μείωση του όγκου των σκουπιδιών που πηγαίνουν για θάψιμο. 

Χαϊδάρι: Η "μάχη της καθαριότητας" με σύγχρονο στόλο οχημάτων! 3

 

Για τα θέματα αυτά και τα οικονομικά στοιχεία της αγοράς θα υπάρχει τοποθέτηση της δημοτικής αρχής στο έντυπο Χαϊδάρι Σήμερα, που θα κυκλοφορήσει την Τρίτη, 29 Ιανουαρίου. Σήμερα έχουμε συνέντευξη του αντιδήμαρχου καθαριότητας, Μόσχου Χουδελούδη, που παρουσιάζει τα νέα οχήματα και το ρόλο τους στην προσπάθεια για ένα πιο καθαρό Χαϊδάρι.

Σύγχρονος στόλος

– Κύριε αντιδήμαρχε, τι ακριβώς παραλαμβάνει η υπηρεσία καθαριότητας αυτές τις μέρες;    
Είναι τέσσερα απορριμματοφόρα χωρητικότητας 16 κυβικών το καθένα. Ένα φορτηγό χωρητικότητας 19 τόνων. Ένας φορτωτής. Μία σκούπα. Ένα ανυψωτικό. Ένα πλυντήριο κάδων, που θα παραλάβουμε σύντομα. Δύο φορτηγάκια pickup. Ένα φορτηγό 10 τόνων. Τρία ΙΧ αυτοκίνητα, που αποτελούν δωρεά από την Τράπεζα της Ελλάδος.

– Συγκριτικά με τα παλαιότερα οχήματα, πόσο καλύτερα είναι τα απορριμματοφόρα;
Είναι μάρκας Volvo, σύγχρονης τεχνολογίας, ηλεκτρονικά, με αυτόματο κιβώτιο ταχυτήτων. Επίσης καταναλώνουν λιγότερο πετρέλαιο κατά την κίνηση τους και είναι ασφαλή για εργαζομένους και δημότες. Τα οχήματα που χρησιμοποιούσαμε μέχρι σήμερα, λόγω της παλαιότητας τους δεν μπορούσαν να γεμίσουν πλήρως.

– Ποιο είναι το θετικό στοιχείο από την αγορά αυτών των οχημάτων;
Και μόνο που τα βλέπεις είναι θετικό στοιχείο. Μέχρι σήμερα ένα απορριμματοφόρο έκανε 2-3 βάρδιες την ημέρα, σε διαφορετικές συνοικίες της πόλης. Από δω και πέρα κάθε όχημα θα έχει τη δική του περιοχή. Θα μπορεί να πηγαίνει μετά την εκτέλεση του δρομολογίου για πλύσιμο, συντήρηση και ξεκούραση.

– Πότε αναμένεται τα απορριμματοφόρα να εκτελέσουν τα πρώτα τους δρομολόγια;
Πιστεύω ότι σε δέκα μέρες θα μπουν στη μάχη της καθαριότητας.

– Ποια θα είναι η τύχη των παλαιότερων οχημάτων;
Κάποια που είναι σε καλύτερη κατάσταση θα επισκευαστούν και θα βγούνε και αυτά για δουλειά. Δεν είναι όλα για απόσυρση.

– Το προσωπικό έχει εκπαιδευτεί πάνω στα νέα οχήματα;
Ο χειρισμός για τους εργαζομένους είναι περίπου ίδιος με τον προηγούμενο. Η διαφορά είναι πως, όταν έρθει η ώρα το απορριμματοφόρο να αδειάσει το φορτίο στο σταθμό μεταφόρτωσης απορριμμάτων ή στη χωματερή, για λόγους ασφαλείας ο οδηγός πρέπει να κατέβει από την καμπίνα. Παράλληλα οι οδηγοί εκπαιδεύονται στο χειρισμό των νέων οχημάτων, μέσω των εταιρειών από τις οποίες τα προμηθευτήκαμε.

Πλύσιμο κάδων δυο φορές το μήνα

– Με την παραλαβή του πλυντηρίου, οι κάδοι κάθε ποτέ θα πλένονται;
Το πλυντήριο θα ακολουθεί κάθε μέρα το απορριμματοφόρο ανά περιοχή και θα πλένει τους κάδους, μετά τη συλλογή τους. Όλοι οι κάδοι θα πλένονται και απολυμαίνονται τουλάχιστον δύο φόρες το μήνα.

Αναβάθμιση της εργασίας

– Πώς αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι την παραλαβή των νέων οχημάτων;

Πολύ θετικά. Είναι κάτι καινούριο, που αναβαθμίζει την εργασία τους. Με τα παλιότερα απορριμματοφόρα τρέχανε ζουμιά… Και παθαίνανε συνέχεια μηχανικές βλάβες.

– Καλύτερο μηχάνημα σημαίνει καθαρότερη πόλη ή αυτό εξαρτάται και από το ζήλο των εργαζομένων;

Όταν έχεις νέα μηχανήματα, αλλά και πληθώρα αυτοκινήτων, επόμενο είναι πως η πόλη θα είναι καθαρότερη. Δεν λέμε πως δεν παίζει ρόλο και η συμπεριφορά των εργαζομένων. Όταν έχεις όμως καινούριο όχημα, μπορείς να μαζέψεις τα πάντα.

– Ποιο συγκεκριμένα, το υπάρχον προσωπικό επαρκεί για την επάνδρωση των νέων οχημάτων;

Έχουμε λίγους μόνιμους και τους παρατασιούχους, που δίνουμε μάχη να τους κάνουμε αορίστου χρόνου. Αν αναλάβουν εργασία οι επιτυχόντες του ΑΣΕΠ και παραμείνουν οι παρατασιούχοι, το προσωπικό επαρκεί. Θα μπορεί η πόλη να καθαρίζεται και από οδοκαθαριστές, ενώ θα καλύπτονται και οι ανάγκες του πρασίνου. Η καθαριότητα θα βρίσκεται σε ένα πολύ καλό επίπεδο. Μέχρι σήμερα λόγω έλλειψης μηχανημάτων δεν είχαμε τη δυνατότητα να ήμαστε συνεπείς απέναντι στους πολίτες. Σε κάποιες περιπτώσεις υπήρχαν παράπονα από τους δημότες. Είτε λόγω της ενόχλησης τη νύχτα από τα απορριμματοφόρα, είτε λόγω της γενικότερης κατάστασης με την καθαριότητα. Κάποιοι δημότες βέβαια σκόπιμα ρύπαιναν την πόλη.

ΣΧΕΤΙΚΟ ΑΡΘΡΟ

Χαϊδάρι: Η περιπέτεια του μεγάλου δανείου για νέα απορριμματοφόρα

Χαϊδάρι: Η "μάχη της καθαριότητας" με σύγχρονο στόλο οχημάτων! 5 Χαϊδάρι: Η "μάχη της καθαριότητας" με σύγχρονο στόλο οχημάτων! 7 Χαϊδάρι: Η "μάχη της καθαριότητας" με σύγχρονο στόλο οχημάτων! 9 Χαϊδάρι: Η "μάχη της καθαριότητας" με σύγχρονο στόλο οχημάτων! 11 Χαϊδάρι: Η "μάχη της καθαριότητας" με σύγχρονο στόλο οχημάτων! 13 Χαϊδάρι: Η "μάχη της καθαριότητας" με σύγχρονο στόλο οχημάτων! 15

Παρόμοια Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button