ΕΙΔΗΣΕΙΣΠΡΩΤΗ ΣΕΛΙΔΑΥΓΕΙΑ

Χαϊδάρι: Αναμονή των self tests, προβληματισμός των φαρμακοποιών

Στα φαρμακεία της πόλης μας, μέχρι την ώρα που γράφονται αυτές οι γραμμές (μεσημέρι Τρίτης 6 Απριλίου), δεν έχουν φτάσει ακόμα τα self tests, στα οποία εναποτίθενται τόσες ελπίδες από τη κυβέρνηση για το άνοιγμα των σχολείων και της κοινωνίας. Το”Χαϊδάρι Σήμερα” μίλησε με φαρμακοποιούς της πόλης μας, που εξέφρασαν τον προβληματισμό τους, κυρίως για την αξιοπιστία των καταγραφών των θετικών τεστ, αλλά και την δυσκολία να γίνονται αυτά στο φαρμακείο.

Ένα ζήτημα, για παράδειγμα, είναι πως εάν ένας πολίτης βρεθεί θετικός, με βάση τα ισχύοντα, και ο φαρμακοποιός θα έπρεπε να μπει σε καραντίνα 14 ημερών, αφού θα έχει έρθει σε επαφή με επιβεβαιωμένο κρούσμα. Γεγονός που θα σήμαινε πως θα έπρεπε  να κλείσει το φαρμακείο.

Χρυσάνθη Σελέκου: «Θα έπρεπε να έχουν κάνει από δύο σταθμούς rapid test σε κάθε Δήμο, όπου να γίνονται επίσημα και οργανωμένα»

Σε επικοινωνία που είχε η εφημερίδα μας με τη φαρμακοποιό Χρυσάνθη Σελέκου, μας τόνισε πως μέχρι το μεσημέρι της Τρίτης 6 Απριλίου, δεν έχει κάνει σχετική παραλαβή. Ίσως μέχρι αύριο Τετάρτη παραλάβει σε πρώτη φάση μερικά κομμάτια, αποκλειστικά για μαθητές και εκπαιδευτικούς Λυκείου.

Από την άλλη, άνθρωποι διαφόρων ηλικιών εδώ και μία εβδομάδα τη ρωτάνε αν υπάρχουν στα ράφια της και τους τρόπους χρήσης τους.

Να σημειωθεί πως τα συγκεκριμένα τεστ διενεργούνται κατ’ αποκλειστικότητα στο σπίτι. Η παραλαβή τους από ιδιώτη γίνεται με τον ΑΜΚΑ, που καταχωρείται στο ηλεκτρονικό σύστημα του φαρμακείου. Ο κάθε ασφαλισμένος δικαιούται μέχρι ένα self test την εβδομάδα, που του δίνεται δωρεάν. Αν κάποιος επιθυμεί περισσότερα, τότε θα υπάρξει οικονομική επιβάρυνση.

«Περισσότερες λεπτομέρειες θα έχω όταν ανοίξει το σύστημα, γιατί προς το παρόν είναι κλειστή η εφαρμογή. Λένε ότι είναι απλή η χρήση του, πάντως μέχρι στιγμής δεν μπορώ να το επιβεβαιώσω, γιατί δεν το έχω στα χέρια μου», μας είπε η κ. Σελέκου.

Ως προς την υποχρεωτικότητα της δήλωσης, αν κάποιος βγει προκύψει θετικός στο ατομικό τεστ, σημείωσε: “Κανονικά πρέπει να το δηλώσει στην πλατφόρμα του gov.gr, αλλά πρέπει να περιμένουμε ότι κάποιοι μπορεί να το αποκρύψουν. Αυτή είναι η διαφωνία του κλάδου μας, δηλαδή για το αν θα γίνει σωστά και αν θα δηλωθεί όπως πρέπει. Είναι στην ευχέρεια του καθενός να το αποκρύψει, αφού θα γίνεται στο σπίτι. Κατά τη γνώμη μου θα έπρεπε να έχουν κάνει από δύο σταθμούς rapid test σε κάθε Δήμο, όπου να γίνονται επίσημα και οργανωμένα από το κράτος. Περισσότερες λεπτομέρειες δεν γνωρίζω. Μέχρι στιγμής μας έχει ενημερώσει, μόνο σε γενικό επίπεδο, ο Φαρμακευτικός Σύλλογος. Περιμένουμε ανοίξει η πλατφόρμα και να μας ενημερώσει το Υπουργείο Υγείας, για να δούμε τη διαδικασία, λ.χ αν γίνεται με δείγμα από τη μύτη ή με σάλιο”.

Βασιλική Κολισιάτη: «Δεν  μπορώ να ντύνομαι αστροναύτης για τον καθένα που θέλει να κάνει το τεστ»

Η φαρμακοποιός Βάσω Κολισιάτη μάς ανέφερε πως λίγοι την ρωτάνε για το πότε  θα αρχίσει η διάθεση τους από το φαρμακείο της.

“Το πόσο αξιόπιστα θα είναι δεν μπορώ να σας πω αυτή τη στιγμή. Θα το πούνε οι ειδικοί. Οι εταιρείες όμως που ανέλαβαν να κάνουν την εισαγωγή τους στην Ελλάδα, δεν είναι άσχετες. Δεν νομίζω πως θα διακινδυνεύσουν το κύρος τους”, μάς ανέφερε.

Σχετικά με τον προβληματισμό του κλάδου της, τόνισε: “Εμείς απλώς δεν θέλουμε να πραγματοποιούνται στο φαρμακείο. Γιατί δεν έχουμε τον κατάλληλο εξοπλισμό και χώρο. Δεν μπορεί να μπαίνει ένας που είναι υποψιασμένος ότι νοσεί από τον κορωνοϊό, στον ίδιο χώρο που θα είναι και άλλοι άνθρωποι. Ούτε μπορώ να ντύνομαι αστροναύτης για τον καθένα που θέλει να κάνει το τεστ. Κάτι που κατάφερε και το πέτυχε ο κλάδος μας. Μας ενημέρωσαν πως από αύριο Τετάρτη 7 Απριλίου θα αρχίσουν να γίνονται οι διανομές. Σε πρώτη φάση θα ανοίξει η πλατφόρμα για μαθητές και καθηγητές. Σταδιακά και για τον επόμενο πληθυσμό, ξεκινώντας από εργαζόμενους και μικρές ηλικίες και μετά για πιο μεγάλες. Έχουμε ήδη μια ενημέρωση για το πώς θα μπαίνουμε στην πλατφόρμα και από Παρασκευή 9 Απριλίου θα είμαστε έτοιμοι να τα διαθέσουμε. Το Υπουργείο έχει στείλει ήδη ενημέρωση στο Πανελλήνιο Φαρμακευτικό Σύλλογο, που την προώθησε και σε όλα τα φαρμακεία της Αττικής.”

Παρόμοια Άρθρα

Back to top button