Είναι ικανοποιημένοι οι επιχειρηματίες της πόλης από τη φετινή γιορτινή περίοδο; Τι “εισπράττουν από την αγοραστική κίνηση” οι μαγαζάτορες σε εμπορικούς δρόμους; Τι προσδοκούσαν από τον Δήμο για στολισμό και τι προσπάθησαν να κάνουν οι ίδιοι; 

“Φέτος βλέπω μικρότερο τζίρο κι από το 2015, τη χρονιά των capital controls”, μας είπε ένας έμπορος της Καραϊσκάκη. Τα προβλήματα φυσικά είναι πολλά και κοντά σ’ αυτό της κρίσης προστίθεται ο ανταγωνισμός από τις γειτονικές μεγάλες αγορές και τα εμπορικά κέντρα. Ποτέ το Χαϊδάρι δεν αποτελούσε μεγάλη αγορά, όπως πχ ο Κορυδαλλός, για να αναπληρώνει με κάποιους ξένους καταναλωτές τους ντόπιους που πηγαίνουν αλλού. Αλλά το καλύτερο ή έστω τη συγκράτηση στα υπάρχοντα επίπεδα δικαιούται να την προσδοκά ο τοπικός επαγγελματίας.

Επιχειρήσαμε τις μέρες αυτές μια ακτινογραφία της διάθεσης της τοπικής αγοράς (για οικονομικά στοιχεία είναι νωρίς ακόμη) και μιλήσαμε με 7 επιχειρηματίες που καταθέτουν παρατηρήσεις, προβληματισμό και προτάσεις. Θυμίζουμε ότι για το ίδιο θέμα μάς μίλησαν ήδη ο δήμαρχος Μιχάλης Σελέκος, ο Βαγγέλης Ντηνιακός από την αντιπολίτευση και ο πρόεδρος του Συλλόγου Επαγγελματιών Χαϊδαρίου, Ανδρέας Καραγιάννης (Μ. Σελέκος: «Μύθευμα ότι άλλοι Δήμοι έχουν περισσότερο στολισμό από το Χαϊδάρι»).

“Με άδειες τσέπες τι να κινηθεί;”

Γιάννης Στύλιος  – Ιδιοκτήτης καφετέριας στο Δάσος

Μέσα σε αυτή την οικονομική κατάσταση που βιώνουμε, δεν μπορεί κανένας Δήμος να προσφέρει κάτι παραπάνω. Η σημερινή δημοτική αρχή προσπαθεί να κάνει τα δέοντα. Ο στολισμός της πόλης είναι ένα πολύ μεγάλο κομμάτι, που βοηθάει στην ψυχολογία, αλλά με άδειες τσέπες η αγορά δεν μπορεί να κινηθεί.

Στο Χαϊδάρι δεν υπήρξαν ποτέ ανάλογες υποδομές για τις γιορτινές μέρες, με αυτές του Περιστερίου. Αυτό που είχε πάντα το Χαϊδάρι έχει και τώρα. Για κάθε Δήμο, υπάρχουν οι δικές του προτεραιότητες. Οι ιδιώτες επιχειρηματίες, αν μπορούν να κάνουν κάτι, ας το κάνουν.

“Η αγορά είναι και ψυχολογία”

Ράνια Μουζακίτη  –  Κατάστημα  οικιακών ειδών Ηλιοτρόπιο

Η άποψη του Δήμου είναι πως με τα φωτάκια δεν γεμίζουν οι τσέπες. Αγνοούν όμως ότι το 50% στο εμπόριο είναι η ψυχολογία, που πάει παράλληλα με την τσέπη. Θα έπρεπε ο Δήμος μας, ειδικά τις μέρες των εορτών να ανεβάσει την ψυχολογία των δημοτών με στολισμό και με διάφορα άλλα δρώμενα, που δεν κοστίζουν απαραίτητα πολλά χρήματα. Αν ρωτούσε εμάς τους καταστηματάρχες, μπορεί να είχαμε την πρόθεση να συνεισφέρουμε, ό,τι θα άντεχε ο καθένας.

Είναι κλειστή η αγορά της πόλης μας και θα πρέπει να βοηθηθεί πολύ περισσότερο. Αγαπάμε τον κ. Σελέκο, τον γνωρίζουμε πολλά χρόνια και σαν πελάτη και σαν συνδημότη μας και θα πρέπει και εμείς να βοηθηθούμε, γιατί οι καιροί είναι πολύ δύσκολοι.

“Το κάναμε με δικά μας έξοδα”

Γιάννης Φιλιππόπουλος – εμπορικό κατάστημα στη Στρ. Καραϊσκάκη

Η Στρατάρχου Καραϊσκάκη χρειάζεται γενικότερα φωτισμό, γιατί ξεχνούν να ανάψουν τα φώτα, όταν νυχτώσει. Προφανώς τα ανάβουν με χρονοδιακόπτη που ακολουθεί ακόμα το θερινό ωράριο. Πέρα από αυτό, θα μπορούσαν στην Καραϊσκάκη και την Αγωνιστών Στρατοπέδου συνεργεία του Δήμου να τοποθετήσουν τις φωτεινές διακοσμητικές επιγραφές με τα “Χρόνια Πολλά”. Κάτι που δεν είναι πρωτόγνωρο και το συναντάμε σχεδόν σε κάθε πόλη. Δεν λέω να κάνουμε πιο εξειδικευμένες κινήσεις.

Περίπου δέκα καταστηματάρχες της Καραϊσκάκη πήραμε από μόνοι μας την πρωτοβουλία να κάνουμε κάτι γιορτινό. Έχουμε κανονίσει στη μέση της οδού να στολίσουμε τα πεζοδρόμια με μεγάλα μπαλόνια και άλλα χριστουγεννιάτικα σκηνικά. Τα έξοδα θα τα καλύψουμε από την τσέπη μας. Αλλιώς δεν μπορούμε να κρατήσουμε τον κόσμο στην πόλη μας. Από το Δήμο μας δεν υπάρχει καμία βοήθεια.

“Να πάμε τα μαγαζιά μας στο Δημαρχείο”

Γιώργος Ευαγγελόπουλος – Κατάστημα βρεφικών στο κεντρικό Χαϊδάρι

Ο Δήμος δεν βοήθησε καθόλου γι΄αυτές τις γιορτινές μέρες. Δεν έχουν βάλει ούτε ένα φως, δεν έχει μοιραστεί ένα φυλλάδιο που να προτρέπει τον συνδημότη μας να ψωνίσει από την τοπική αγορά. Θα μπορούσε ακόμα να περιελάμβανε μια ομαδική έκπτωση. Βλέπετε πως έξω από τα καταστήματά μας περνάνε μόνο αυτοκίνητα. Δεν βγαίνει κανείς για να ψωνίσει, καθόμαστε μόνοι μας στα μαγαζιά μας. 

Δήμο και Εμπορικό Σύλλογο Χαϊδαρίου τους βάζω μαζί. Παλιότερα κρεμούσαν στολίδια σε πεύκα της Καραϊσκάκη. Φέτος δεν έκαναν τίποτα. Έκαναν μόνο ενέργειες να στηθεί ένα χριστουγεννιάτικο χωριό στο Δημαρχείο. Τότε να μεταφέρουμε τα μαγαζιά μας εκεί, γιατί η Καραϊσκάκη έχει πονέσει πολύ. Δεν λέω ότι όλοι οι Χαϊδαριώτες θα ψωνίσουν από εμάς, υπάρχουν όμως δυο με τρεις κινήσεις που θα μπορούσε να κάνει ο Δήμος. Πηγαίνει κανείς σε άλλους Δήμους που έχουν μουσική και άλλα χάπενινγκ, σου δημιουργούν μια διάθεση να καταναλώσεις. Στο Χαϊδάρι, όταν μπαίνει κανείς στο μαγαζί, μυρίζει μόνο σύνταξη.

“Αγ. Στρατοπέδου: επαρχιακός δρόμος του ’50”

Ελένη Γιολδάση – Κατάστημα ενδυμάτων στην Αγ. Στρατοπέδου

Στις προεκλογικές περιόδους όλοι μάς υπόσχονται πως θα μας βοηθήσουν, κανείς όμως δεν υλοποιεί την υπόσχεσή του. Θα πρότεινα στο Δήμο να στολίσει το δρόμο μας, να μπει μια αφίσα που να προτείνει να στηρίξει ο κόσμος τα δικά μας καταστήματα, να διοργανώσει χάπενινγκ με μουσικές. Και πολλά άλλα θα μπορούσε να κάνει. Ο Εμπορικός Σύλλογος θα διοργανώσει κάτι την παραμονή, δεν μας σώζει όμως μόνο μια μέρα. Ο δικός μας δρόμος γενικά δεν έχει ζωή, όταν ανάβει ένα αστεράκι εδώ και ένα άλλο στα 150 μέτρα, αυτό δεν είναι στολισμός. Είναι μια ερημιά. Φέτος έχουν νεκρώσει τα καταστήματά μας, καθόμαστε δωδεκάωρα και πολλές φορές δεν κάνουμε σεφτέ.

Μας λένε πως κλείνει η αγορά και ο κόσμος θα πηγαίνει στα πολυκαταστήματα. Αυτά έχουν άλλες δυνατότητες. Δεν έκαναν κάτι για να στηριχτεί ομαδικά η αγορά μας. Ο Εμπορικός Σύλλογος μαζί με το Δήμο μας θα μπορούσε να κάνει κάποια χάπενινγκ, ομαδικές προσφορές. Όλα αυτά  σε συλλογική βάση, αφού ο καθένας μας δεν μπορεί να το κάνει ξεχωριστά. Η Αγωνιστών Στρατοπέδου έχει γίνει ένας επαρχιακός δρόμος της δεκαετίας του ’50.

“Έριξαν το βάρος μόνο στην Καραϊσκάκη”

Ιωάννα Κοτζαμάνη – Βιβλιοπωλείο στην Αγωνιστών Στρατοπέδου

Ο φετινός στολισμός της πόλης μας είναι πιο λιτός από άλλες χρονιές. Βλέπω πως δεν έχουν βάλει αρκετά στολίδια, αλλά αραιωμένα. Ό,τι και να κάνει όμως ο Δήμος μας, η διάθεση του κόσμου είναι πεσμένη λόγω της οικονομικής κρίσης και γενικότερα των προβλημάτων που αντιμετωπίζει η κάθε οικογένεια.

Ο Δήμος θα έπρεπε να ενδιαφερθεί για το δικό μας δρόμο και να μη ρίξει το βάρος μόνο στην Καραϊσκάκη. Να μην ξεχνάει και την Αγωνιστών Στρατοπέδου.

“Μια νέκρα”

Ελευθερία Ηλία – Ιδιοκτήτρια Κομμωτηρίου στην Αγωνιστών Στρατοπέδου

21 του μηνός και είναι νέκρα. Πρέπει ο Δήμος να δελεάσει τον κόσμο να γυρίσει στην τοπική αγορά: Ένα τρενάκι, ένας Αγιοβασίλης, κάτι… Αν κάνεις βόλτα το απόγευμα στο δρόμο μας, βλέπεις μια νέκρα. 

Στολισμός με μπαλόνια, πρωτοβουλία 10 καταστηματαρχών της Στρ. Καραϊσκάκη.