Γιώργος Παπακωνσταντίνου, ένας επιφανής Χαϊδαριώτης!


Ομολογούμε πως αιφνιδιαστήκαμε όταν ένα συμπολίτης μας μας διαβεβαίωσε ότι ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου είναι Χαϊδαριώτης. Εδώ μεγάλωσε και πήγε σχολείο. Δεν είναι και λίγο ένας άνθρωπος που συνέβαλε καθοριστικά στο γράψιμο της σύγχρονης ελληνικής ιστορίας -θετικά ή αρνητικά, ανάλογα με την οπτική γωνία, δεν έχει σημασία- να είναι “πρόσωπο της διπλανής πόρτας”.
Το πατρικό του λοιπόν, όπου έζησε μέχρι την αποφοίτησή του από το 1ο Λύκειο Χαϊδαρίου, ήταν πάνω από το Ταχυδρομείο, στην Αγωνιστών Στρατοπέδου Χαϊδαρίου, σύμφωνα με τον συνομιλητή μας, που ήταν γείτονάς του. Η οικογένειά του, όπως μαθαίνουμε, ήταν ανένταχτη κομματικά στον ευρύτερο αριστερό χώρο.
Ο Γιώργος γεννήθηκε τον Οκτώβριο του 1961. Η πολιτική μπήκε νωρίς στο πετσί του. Σαν μαθητής εντάχθηκε στην μαθητική οργάνωση του ΠΑΣΟΚ (ΠΑΜΚ), ενώ αργότερα σαν φοιτητής δραστηριοποιήθηκε στην ΕΚΟΝ Ρήγας Φεραίος – Β΄ Πανελλαδική. 
Έκανε καλές οικονομικές σπουδές στο εξωτερικό, πήρε μεταπτυχιακό από το Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης και διδακτορικό από το LSE. Εργάστηκε 10 χρόνια στον ΟΟΣΑ και επέστρεψε στην Ελλάδα το 1998, πρώτα σαν σύμβουλος του πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη, αναλαμβάνοντας σημαντικές ευθύνες, ενώ από το 2004 έως το 2007 ήρθε κοντά στον Γιώργο Παπανδρέου, σαν οικονομικός σύμβουλός του. Τον Σεπτέμβριο του 2007 εξελέγη για πρώτη φορά βουλευτής στο Νομό Κοζάνης. Τον Ιούνιο του 2009 ηγήθηκε του Ευρωψηφοδελτίου του ΠΑΣΟΚ.
Έτσι το πολιτικό του άστρο ανέτειλε δυναμικά στον ελληνικό ουρανό. Στο σημείο αυτό μεταφέρουμε μια μαρτυρία του συνομιλητή μας. “Ο πατέρας του Παπακωνσταντίνου μου είπε ότι, αν αναλάβουν την εξουσία οι δύο Γιώργηδες (Παπανδρέου – Παπακωνσταντίνου), πάμε “καρφί” για Διεθνές Νομισματικό Ταμείο!”. Προφανώς με την έννοια ότι η οικονομική κατάσταση της χώρας, όπως την είχαν μελετήσει, έκανε κάτι τέτοιο αναπόφευκτο.

Πράγματι, μετά τις εκλογές του Οκτωβρίου 2009 ορίστηκε Υπουργός Οικονομικών και υπέγραψε την “δανειακή σύμβαση διευκόλυνσης μεταξύ της Ελληνικής Δημοκρατίας και των χωρών μελών της Ευρωζώνης, της ΕΚΤ και του ΔΝΤ για χορήγηση δανείου 110 δισεκατομμυριούχων ευρώ ως αντιπρόσωπος του δανειολήπτη δηλαδή της Ελλάδας”.
Ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου δέχτηκε έντονη κριτική ως ο υπουργός που υπέγραψε το μνημόνιο, καθώς η κυβέρνηση πήρε ιδιαίτερα σκληρά μέτρα για την διόρθωση του ελλείμματος. Επί των ημερών του οι μισθοί στο δημόσιο τομέα μειώθηκαν κατά 15%, οι συντάξεις κατά 10%, ο αριθμός των δημοσίων υπαλλήλων μειώθηκε κατά 10%, οι λειτουργικές και αμυντικές δαπάνες περικόπηκαν, ο ΦΠΑ αυξήθηκε κατά 4 ποσοστιαίες μονάδες και οι Ειδικοί Φόροι Κατανάλωσης αυξήθηκαν κατά 30%, προκαλώντας τη δυσφορία μεγάλων κοινωνικών ομάδων, που συνέβαλαν στην απομάκρυνσή του από το Υπουργείο Οικονομικών. Από την άλλη, ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου είχε επιλεγεί το 2010 τους Financial Times σε σχετική ετήσια ανάλυση ως “ο Υπουργός Οικονομικών της Ευρωζώνης με την καλύτερη πολιτική διαχείριση”. Ο ίδιος δηλώνει σήμερα δικαιωμένος για την πολιτική που εφάρμοσε.
Λίστα ΛαγκάρντΤο Σεπτέμβριο του 2012 δημοσιεύματα έκαναν για πρώτη φορά αναφορά στην περίφημη «λίστα Λαγκάρντ». Επρόκειτο για τα ονόματα Ελλήνων καταθετών σε ελβετική τράπεζα, λίστα των οποίων είχε υποκλέψει πρώην υπάλληλος της τράπεζας και είχε περιέλθει στην κατοχή της Γαλλίας. Μετά από διάφορες καταγγελίες για περίεργες διαδρομές της Λίστας, τον Ιανουάριο του 2013 ο Παπακωνσταντίνου διέψευσε κατηγορηματικά ότι προέβη ο ίδιος σε οποιαδήποτε επεξεργασία της. Τον ίδιο μήνα αποφασίστηκε από την Ελληνική Βουλή η σύσταση Προκαταρκτικής Επιτροπής προκειμένου να διερευνηθούν οι ευθύνες του πρώην υπουργού για το θέμα και αποφασίστηκε να παραπεμφθεί για τρία αδικήματα, αυτά της νόθευσης και της απιστίας σχετικά με την υπηρεσία σε βαθμό κακουργήματος και της παράβασης καθήκοντος σε βαθμό πλημμελήματος. Τον Δεκέμβριο του 2014 παραπέμφθηκε σε Ειδικό Δικαστήριο, για τα αδικήματα της νόθευσης και απιστίας. Κρίθηκε ένοχος για πλημμεληματική ενοχή και του επιβλήθηκε η μικρότερη δυνατή ποινή ενός έτους, με τριετή αναστολή, οπότε αποχώρησε ελεύθερος από το δικαστήριο.
Σήμερα έχει αφήσει για τα καλά πίσω του την πολιτική. Άνοιξε προφίλ στο Linkedin και δηλώνει ότι είναι ο ιδρυτής και ο επικεφαλής της εταιρείας GSP Advisory. Σύμφωνα με την περιγραφή που κάνει ο ίδιος στο προφίλ του, η εταιρεία του παρέχει συμβουλές σε ιδιωτικές εταιρείες, μη κερδοσκοπικούς οργανισμούς και think tanks σε πολιτικά και οικονομικά θέματα. Επίσης, προσφέρει συμβουλευτικές υπηρεσίες σε διεθνείς πελάτες για αξιολόγηση των επενδυτικών τους σχεδίων.
Δεν γνωρίζουμε αν ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου έρχεται πια στο Χαϊδάρι. Όπως μάς λέει ο συνομιλητής μας, είναι κάτοικος βορείων προαστίων.