ΔΥΤΙΚΗ ΑΘΗΝΑ

Σκέψεις, όταν ο Δήμος κόβει τα χόρτα από ιδιωτικά οικόπεδα και αφήνει στην τύχη τους τα δημοτικά…

Όταν στις αρχές Ιουνίου ο Δήμος Χαϊδαρίου με ανακοίνωσή του καλούσε τους ιδιοκτήτες οικοπέδων να κάνουν χορτοκοπή για τον κίνδυνο πυρκαγιάς μέσα στην πόλη, σκέφτηκα ότι είχε απόλυτο δίκιο. Αυτό που δεν μπορούσα να φανταστώ είναι ότι τελικά θα άφηνε ο ίδιος άκοπες τις δημοτικές εκτάσεις και θα κούρευε τις ιδιωτικές!!!


Γράφει ο Μενέλαος Χρόνης


10 στρέμματα δημοτικού χώρου αναδάσωσαν οι κάτοικοι στο πρώην νταμάρι και νυν Πάρκο Πολιτισμού (Άνω Δάσος). Φέτος έκοψαν τα χόρτα σχεδόν στο μισό, ωστόσο ο Δήμος και ο ΑΣΔΑ άφησαν να φτάσει Ιούλιος χωρίς να κόψουν τα υπόλοιπα. Τα δέντρα, το ποτιστικό σύστημα αλλά και τα γύρω σπίτια κινδυνεύουν. Πέρυσι, για πρώτη φορά στην ιστορία, ο Δήμος άφησε τον χώρο ακούρευτο. Φέτος έχουμε πιγκ – πογκ μεταξύ Δήμου και ΑΣΔΑ και ετοιμαζόμαστε για τα χειρότερα.

…………………………….

Αποτσίγαρα δίπλα σε ξερά χόρτα, στο παγκάκι που υπάρχει στο Πάρκο
Πολιτισμού. Το “κατά λάθος” από το “εξεπίτηδες” απέχουν
ελάχιστα μερικές φορές, αγαπητέ Μόσχο. 

Πριν δυο μέρες συζητούσα με φίλο, που έχει γνώση και άποψη για τα πολιτικά πράγματα στο Χαϊδάρι, και του έθεσα το εξής ερώτημα:

– Μα καλά, δεν θα έχει πελώριο πολιτικό κόστος η δημοτική αρχή αν πάρουν φωτιά τα 10 στρέμματα του Πάρκου Πολιτισμού, στην οδό Μάνης, και καούν σπίτια και η μεγάλη δενδροφύτευση που έχουν κάνει οι κάτοικοι; Τα χόρτα έχουν φτάσει πάνω από ένα μέτρο ύψος!

Να τι μού απάντησε:
– Μάλλον είσαι λίγο αφελής… Προφανώς και δεν αισθάνονται πίεση από το πολιτικό κόστος που εσύ φαντάζεσαι. Αντίθετα, αν συμβεί το απευκταίο, θα βγουν αμέσως και με το γνωστό επιθετικό ύφος τους θα καταγγείλουν την κυβέρνηση που έχει κόψει τους διορισμούς και δεν έχει ο Δήμος προσωπικό κτλ. Οι άνθρωποι, φίλε μου, είναι πολιτικοί με το Π κεφαλαίο, όχι σκιντζήδες!

……………………………………..

Τις τελευταίες μέρες συνεργεία του Δήμου κάνουν χορτοκοπή σε οικόπεδα ιδιωτών, προφανώς μετά από πιέσεις των περιοίκων που φοβούνται μην πάρουν φωτιά (πιθανώς και των ίδιων των ιδιοκτητών). Αν η εργασία αυτή δεν κοστολογείται από τον Δήμο προς τους ιδιοκτήτες, έχουμε σοβαρό θέμα καθώς γεννώνται βάσιμες υποψίες για ρουσφέτι. Γιατί πώς αλλιώς να εξηγήσεις ότι αφήνονται ακούρευτοι δημοτικοί χώροι και τα συνεργεία στέλνονται σε ιδιωτικά οικόπεδα; Πάντως, ασφαλείς πληροφορίες της εφημερίδας μας αναφέρουν ότι ο Δήμος Χαϊδαρίου δεν στέλνει κανένα “ραβασάκι” με το κόστος και η δουλειά γίνεται τζάμπα.

Για να είναι πιο ολοκληρωμένη η εικόνα, σας ενημερώνω ότι πολλοί Δήμοι κάνουν χορτοκοπή σε ιδιωτικούς χώρους, για λόγους ασφαλείας, αλλά ταυτόχρονα ζητούν τη νόμιμη αποζημίωση (0,5 ευρώ το τετραγωνικό) από τους ιδιοκτήτες και με αυτό το έσοδο καλύπτουν, στην ουσία, όλα τα έξοδα χορτοκοπής του Δήμου.

……………………………..

Η δημοτική αρχή “παίζει με τη φωτιά”. Γνωρίζει ότι το Χαϊδάρι έχει εντός αστικού ιστού πολλούς ελεύθερους χώρους, που γεμίζουν χόρτα και το καλοκαίρι αποτελούν τεράστιο κίνδυνο. Αυτό σημαίνει πως απαιτείται σοβαρή οργάνωση. Δηλαδή, είτε να κατανεμηθεί σωστά το διαθέσιμο προσωπικό είτε να ανατεθεί η εργασία σε ιδιώτες εργολάβους (με διαγωνισμό αν γίνει έγκαιρα η διαδικασία ή με απ’ ευθείας ανάθεση, στην άλλη περίπτωση).

Είναι αλήθεια ότι ο Δήμος δεν έχει προσωπικό; Μα μόνο για την Πυρασφάλεια φέτος έγιναν 30 τρίμηνες προσλήψεις (εκτός ΑΣΕΠ), έναντι 15 διμήνων πέρυσι. Δηλαδή μιλάμε για τριπλασιασμό διαθέσιμων εργατοωρών στον συγκεκριμένο τομέα! Γενικότερα, αυτή τη στιγμή στον Δήμο υπηρετούν 250 μόνιμοι υπάλληλοι και πάνω από 300 έκτακτοι. Δηλαδή, ο Δήμος Χαϊδαρίου αυτή την περίοδο έχει περισσότερους υπαλλήλους από όλα τα τελευταία χρόνια, που η χώρα μπήκε στο μνημόνιο.

Ως πότε, λοιπόν, θα ακούμε τη δικαιολογία “δεν έχουμε προσωπικό”; Γιατί να μένουν σκουπίδια για χρόνια κάτω από τον Προφήτη Ηλία και τα καλαθάκια παντοτινά αμάζευτα; Πώς μπορεί να κοιμούνται ήσυχοι το βράδυ οι υπεύθυνοι;

……………………………

Μπορεί η διοίκηση του Δήμου να μάς ενημερώσει πόσες ώρες υπερωριακής απασχόλησης γίνονται συνήθως στην Υπηρεσία Πρασίνου (Σάββατα, Κυριακές κτλ.) με αναλυτική αναφορά στο έργο όπου απασχολούνται οι συγκεκριμένοι υπάλληλοι; (Δεν θα έβλαπτε να μαθαίναμε και το συνολικό κόστος των υπερωριών στον Δήμο μας, ανά υπηρεσία).

…………………………… 

Διατύπωσα σκόρπιες σκέψεις, που οδηγούν σε κοινό συμπέρασμα. Το είχα γράψει και τον περασμένο Δεκέμβριο και δεν διστάζω να το επαναλάβω: “Οι δημοτικές υπηρεσίες ασθμαίνουν. Με ευθύνη διαδοχικών δημοτικών αρχών ο Δήμος Χαϊδαρίου κατάντησε ένα πλαδαρό σώμα, που υπάρχει μόνο για τον εαυτό του. Το Χαϊδάρι εδώ και χρόνια έχει μπει στη σκοτεινή πλευρά του φεγγαριού.” (εφ. Good Life West, Δεκέμβριος 2105).

Αρκετοί δημοτικοί υπάλληλοι και δημοτικοί άρχοντες, νυν και πρώην, θα δυσαρεστηθούν από την παραπάνω φράση, αλλά ας αφουγκραστούν τη φωνή των δημοτών και ας δουν τι πετυχαίνουν την ίδια ώρα γειτονικοί μας Δήμοι, με τα ίδια ακριβώς προβλήματα. Όπου υπάρχει φλόγα για δουλειά, αυτή φαίνεται.

Παρόμοια Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button