Δήμος Χαϊδαρίου – Δήλωση Δημάρχου Μιχάλη Σελέκου

 

Σε ερώτηση του δημοσιογράφου κ. Παπαπαναγιώτου, για λογαριασμό του ειδησεογραφικού site “Χαϊδάρι Σήμερα”, για τη θέση της Δημοτικής Αρχής Χαϊδαρίου ως προς το ενδεχόμενο να δημιουργηθεί κέντρο φιλοξενίας στο Δήμο, ο Δήμαρχος Χαϊδαρίου προχώρησε στην εξής δήλωση:
«Τους τελευταίους μήνες γινόμαστε μάρτυρες τραγικών γεγονότων: παιδιά να πνίγονται, λαοί να ξεριζώνονται, οικογένειες να ζουν νομαδικά, να γίνονται οι Πρόσφυγες σημείο αντιπαράθεσης των Κυβερνήσεων στην Ε.Ε., να μπαίνει στο ζύγι η ανθρωπιά και να τους δέχεσαι με ποσόστωση…
ΑΥΤΑ ΤΑ ΦΑΙΝΟΜΕΝΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΚΛΕΙΨΟΥΝ, ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΣΤΑΜΑΤΗΣΕΙ ΤΩΡΑ Η ΙΜΠΕΡΙΑΛΙΣΤΙΚΗ ΕΠΕΜΒΑΣΗ.
Στη σημερινή κατάσταση, αναγνωρίζοντας ΠΡΩΤΑ την αιτία που δημιουργεί την προσφυγιά δηλαδή τον πόλεμο, εκφράζουμε την αμέριστη συμπαράσταση στην αγωνία των Προσφύγων και εκφράζουμε την έμπρακτη αλληλεγγύη μας στους κατατρεγμένους, από τον Ιμπεριαλισμό, λαούς.
Για όλα τα παραπάνω, δεν είμαστε αντίθετοι στο να διαμορφωθεί χώρος φιλοξενίας με συγκεκριμένες, όμως, προϋποθέσεις ώστε να είναι στην πράξη, τέτοιος χώρος.
Είμαστε αντίθετοι με τα hot spots, που δημιουργούν μόνο συνθήκες εγκλωβισμού.
Αν έρθουν μετανάστες στην περιοχή μας, θα καλέσουμε το λαό να εκφράσει την αλληλεγγύη του και να τους στηρίξει με ό,τι χρειάζονται (ρούχα, τρόφιμα κ.α.) για να συνεχίσουν το δύσκολο ταξίδι τους. Άλλωστε εδώ και μήνες ο Δήμος Χαϊδαρίου σε συνεργασία με φορείς και σωματεία εργαζομένων της πόλης μας έχει εκφράσει την αλληλεγγύη του συγκεντρώνοντας και παραδίδοντας τρόφιμα, ρουχισμό, φάρμακα κ.α
Θα απαιτήσουμε από την κυβέρνηση και τα αντίστοιχα υπουργεία, να προχωρήσουν γρήγορα οι διαδικασίες, για την καταγραφή και τη μετεγκατάσταση στις χώρες που επιθυμούν, με διαδικασίες που δε θα προσβάλουν την ανθρώπινη αξιοπρέπεια, ενάντια σε ρατσιστικές, σκοταδιστικές και αντιδραστικές αντιλήψεις.
Θα απαιτήσουμε να εξασφαλιστεί η ασφαλής και απευθείας μεταφορά των προσφύγων από τις χώρες πρώτης υποδοχής στις χώρες τελικού προορισμού τους, να δοθούν ταξιδιωτικά έγγραφα σε όσους θέλουν να πάνε σε άλλο κράτος – μέλος της ΕΕ.
Πρέπει να δημιουργηθούν ανθρώπινοι και αξιοπρεπείς ανοιχτοί και δημόσιοι προσωρινοί χώροι υποδοχής και φιλοξενίας μεταναστών – προσφύγων, που να λειτουργούν με ευθύνη του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής. Σε αυτά να παρέχεται ιατροφαρμακευτική φροντίδα, δωρεάν σίτιση και στέγαση, διερμηνεία και νομική αρωγή.
Με έναν τέτοιο προσανατολισμό θα μπορούσε να λειτουργήσει χώρος προσωρινής φιλοξενίας στο Δήμο μας, ώστε να φιλοξενηθούν σε ανθρώπινες συνθήκες και να τους παρασχεθεί κάθε δυνατή βοήθεια.»

 

Δήμος Χαϊδαρίου
ΣΧΕΤΙΚΑ ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑΤΑ
 
 

– Γιάννης Μουζάλας: “Να φιλοξενήσει πρόσφυγες το Χαϊδάρι, στο πλαίσιο συνολικού σχεδιασμού”