ΔΥΤΙΚΗ ΑΘΗΝΑΑΓΟΡΑ

Κτηματολόγιο: Διεκδικήσεις του Δημοσίου σε οικόπεδα Χαϊδαριωτών ή λάθη – ελλείψεις στις καταγραφές. Τι πρέπει να κάνουμε

ΟΛΟΚΛΗΡΩΝΕΤΑΙ
ΤΟ ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ ΜΑΣ



Οι Χαϊδαριώτες έχουν λάβει τις τελευταίες μέρες ταχυδρομικώς από την Κτηματολόγιο Α.Ε. φάκελο με αποσπάσματα από τους Κτηματολογικούς Πίνακες και τα Διαγράμματα, που αφορούν την ιδιοκτησία τους, για να ελέγξουν αν έχει γίνει σωστά η καταγραφή της με τα στοιχεία που υποβάλαμε πριν από 3 χρόνια. Η διαδικασία αυτή διασφαλίζει ότι η κτηματογράφηση θα ολοκληρωθεί σωστά και δεν θα υπάρχουν προβλήματα στη μετέπειτα λειτουργία του Κτηματολογίου. Συνεπώς, στη φάση αυτή η συμμετοχή μας είναι απαραίτητη.

Κτηματολόγιο: Διεκδικήσεις του Δημοσίου σε οικόπεδα Χαϊδαριωτών ή λάθη – ελλείψεις στις καταγραφές. Τι πρέπει να κάνουμε 3

Για τους περισσότερους ιδιοκτήτες, για τους οποίους η καταγραφή έχει γίνει σωστά, πρόκειται για μια διαδικασία ρουτίνας. Κάποιοι όμως θα βρουν διαφορετικά στοιχεία από αυτά που κατέθεσαν, αλλά και μερικοί θα διαπιστώσουν ότι το ίδιο το κράτος να αμφισβητεί την κυριότητα του οικοπέδου τους! Αυτές οι περιπτώσεις πρέπει να αντιμετωπιστούν άμεσα, καθώς η προθεσμία υποβολής ενστάσεων είναι δίμηνη και μετράει από τις 27 Απριλίου.

 

Χρειάζεται
προσοχή, για να κλείσει η κτηματογράφηση
των ιδιοκτησιών χωρίς προβλήματα. Μέχρι
τέλος Ιουνίου πρέπει να υποβληθούν οι
ενστάσεις, με πλήρη και ισχυρή τεκμηρίωση

Ζητήσαμε από τον συμπολίτη μας τοπογράφο μηχανικό ΕΜΠ, κ. Κώστα Αργυρό, να μάς εξηγήσει τι πρέπει να προσέξουμε, ποια είναι τα συνηθέστερα προβλήματα που παρουσιάζονται και τι πρέπει να κάνουμε, αν διαπιστώσουμε λάθη στις καταγραφές του Κτηματολογίου.Ο κ. Αργυρός ασχολείται με τα κτηματολογικά επί 30 χρόνια και είναι πραγματογνώμων για τέτοιου είδους προβλήματα, εκτός των άλλων, και ενώπιον των Κτηματολογικών Δικαστηρίων.

Τυπικά προβλήματα

Χρειάζεται προσεκτική ανάγνωση των βασικών στοιχείων (ονόματα, διευθύνσεις κτλ.) για να τσεκάρουμε ότι περάστηκαν σωστά. Πέρα από αυτό, μπορεί το Κτηματολόγιο να μάς επισυνάψει ειδοποίηση ότι λείπει κάποιο συμβόλαιο ή μετεγγραφή στο Υποθηκοφυλακείο, την οποία πρέπει να προσκομίσουμε.

Προβλήματα ουσίας

Χρειάζεται μα προσέξουμε πολύ το σχήμα και το εμβαδόν που καταγράφεται για την ιδιοκτησία μας.

α. Ενδεχομένως τα έγγραφα που λάβαμε να δείχνουν λάθος εμβαδόν  της ιδιοκτησίας. Αυτό θα μπορούσε να γίνει, μάς λέει ο κ. Αργυρός, γιατί ενδεχομένως ο γείτονας παρουσίασε έγγραφο – συμβόλαιο – τίτλο, με τα οποία διεκδικούσε το παραπάνω κομμάτι του οικοπέδου.

β. Η τοποθέτηση του σχήματος του οικοπέδου μας πάνω στον ορθοφωτοχάρτη (αεροφωτογραφίες επεξεργασμένες από την Κτηματολόγιο ΑΕ, ώστε να έχουν μετρητική αξία) πρέπει να μελετηθεί προσεκτικά. Μια σοβαρή αστοχία είναι να δρούμε το σχήμα του οικοπέδου μας αλλοιωμένο, δηλαδή μικρότερο ή μεγαλύτερο ή να μην παρουσιάζονται οι τεθλασμένες του γραμμές. Αυτό μπορεί να συμβεί, για παράδειγμα, όταν το “σπάσιμο” μιας μάντρας βρίσκεται κάτω από τη σκιά δέντρου και η αεροφωτογραφία το “βλέπει” ευθεία.

Για να αντιμετωπιστούν προβλήματα όπως τα παραπάνω πρέπει εντός των προθεσμιών να κάνουμε ένσταση, προσκομίζοντας τοπογραφικό ή να αποδείξουμε τον ισχυρισμό μας με άλλη αεροφωτογραφία.

Προβλήματα με το Δημόσιο

Εδώ τα πράγματα σοβαρεύουν ακόμη περισσότερο. Και, δυστυχώς, στο Χαϊδάρι υπάρχουν τέτοιες περιπτώσεις. Δηλαδή το ίδιο το κράτος αμφισβητεί την κυριότητα ιδιωτών επί του οικοπέδων τους και η Κτηματική Υπηρεσία του Δημοσίου θεωρεί τον εαυτό της σαν ιδιοκτήτη!

Αυτά τα προβλήματα έχουν παρουσιαστεί και σε άλλους Δήμους του Λεκανοπεδίου. Αναφερόμαστε σε περιοχές που είναι εντός σχεδίου πόλης, στις οποίες έχουν χτιστεί μονοκατοικίες και πολυκατοικίες, υπάρχουν συμβόλαια έχει πληρωθεί η Εφορία και έχουν εκδοθεί νόμιμες οικοδομικές άδειες!!! Εντοπίζονται σε περιοχές όπου περνούν ρέματα, όπου οι ιδιοκτησίες “ακουμπούν” ή γειτνιάζουν με πρώην δασικές εκτάσεις ή όπου υπάρχει επέκταση σχεδίου πόλεως.

Δεν χρειάζεται πανικός! Ο
κ. Αργυρός μάς λέει ότι κάθε πρόβλημα
έχει τη λύση του.
Απαιτείται να κάνουμε ένσταση, με την προσκόμιση
τοπογραφικών διαγραμμάτων και
φωτοερμηνείας παλαιών αεροφωτογραφιών,
τις οποίες μπορούμε να αναζητήσουμε σε
διάφορες πηγές, με την καθοδήγηση του
ειδικού, που θα κάνει και την φωτοερμηνεία.
Σε κάθε περίπτωση, η πρόοδος του Κτηματολογίου,
έστω και με καθυστέρηση πολλών δεκαετιών
και με τα αργά βήματα που κάνει το
ελληνικό κράτος, μάς πάει μπροστά σαν
οικονομία και σαν κοινωνία.



Διεύθυνση Γραφείων Κτηματογράφησης Χαϊδαρίου: Εθνάρχου Μακαρίου 36, Περιστέρι, τηλ. 210-5752186.

ΤΟΠΟΦΩΤΟΕΡΜΗΝΕΥΤΙΚΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΙΚΕ (Κωνσταντίνος Αργυρός, Τοπογράφος Μηχανικός E.Μ.Π)

Αγωνιστών Στρατοπέδου Χαϊδαρίου 76, 210 53.25.988, 694 4240791, 694 7444799

Παρόμοια Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button