ΔΥΤΙΚΗ ΑΘΗΝΑ

Αγγελική Γκανά – Ρηγάκη: “Το Χαϊδάρι χρειάζεται προγραμματισμό και απαλλαγή από κομματικές αγκυλώσεις”

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ στον Γιώργο Παπαπαναγιώτου

“Ταυτίζουν τις επιθυμίες του 18% με αυτές του άλλου 50% του Χαϊδαριώτικου λαού”

Με τη συνταξιοδότησή σας από την εκπαίδευση, αποφασίσατε να ασχοληθείτε με τα δημοτικά δρώμενα. Τι ήταν εκείνο που σας ώθησε;

Η ενασχόλησή μου με τα κοινά δεν είναι πρόσφατη. Υπήρξα Πρόεδρος Συλλόγου Γονέων, εκπρόσωπος στην Ένωση Γονέων και Γραμματέας του Διοικητικού Συμβουλίου στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου. Η ανάμειξή μου στα δημοτικά δρώμενα, που επίσης μου είχε προταθεί, απαιτούσε επιπλέον χρόνο που ως εργαζόμενη δεν διέθετα. Η συνταξιοδότηση μου έδωσε αυτή τη δυνατότητα και με δεδομένη την επιθυμία μου για δημιουργική δράση και προσφορά αποφάσισα να ασχοληθώ με τα δημοτικά θέματα και αξιοποιώντας τις γνώσεις και την εμπειρία μου να συμβάλω στην αναβάθμιση του Δήμου και στην αντιμετώπιση των προβλημάτων των συμπολιτών μου.

Ως νεοφώτιστη δημοτική σύμβουλος, πώς χαρακτηρίζετε συνολικά το επίπεδο του σημερινού Δημοτικού Συμβουλίου της πόλης μας;

Προσωπική μου άποψη είναι ότι η Τοπική Αυτοδιοίκηση πρέπει να είναι υπερκομματική. Η παράταξη της πλειοψηφίας δείχνει ότι κινείται περισσότερο σε πλαίσια Λαϊκής Συσπείρωσης παρά Δημοτικής Αρχής, έχοντας παρερμηνεύσει το εκλογικό αποτέλεσμα και ταυτίζοντας τις επιθυμίες του 18% με αυτές του άλλου 50% του Χαϊδαριώτικου λαού. Τακτικές όμως του τύπου ψηφίσματα, κομματικές τοποθετήσεις, αναρτήσεις πανό και άλλες μεθοδεύσεις δεν συνιστούν Πρόγραμμα Διοίκησης του Δήμου, δεν επιλύουν κανένα από τα προβλήματα των πολιτών και με βρίσκουν εκ διαμέτρου αντίθετη.
Οι συνδυασμοί της μειοψηφίας, από την άλλη, στο σύνολό τους κινούνται σε πλαίσια ευρύτερης συναίνεσης ασκώντας εποικοδομητική κριτική με κατανόηση στα υπαρκτά προβλήματα του Δήμου, παρέχοντας μακρά περίοδο χάριτος στη δημοτική αρχή και έχοντας ψηφίσει ομόφωνα τα περισσότερα θέματα του Δημοτικού Συμβουλίου. Η συμβολή τους στο πολιτισμένο μέχρι σήμερα επίπεδο του Δημοτικού Συμβουλίου είναι ουσιαστική! Δεν λείπουν βέβαια σε κάποιες περιπτώσεις και οι κινήσεις εντυπωσιασμού ή η επίδειξη υπερβάλλοντος ζήλου για το Χαϊδάρι ή πάλι η τάση να μη δυσαρεστήσουμε κανένα, που εξυπηρετούν άλλες σκοπιμότητες!
Προσωπικά τάσσομαι με το μέρος εκείνων που κρατούν μία σταθερή και συνεπή με τις προεκλογικές τους εξαγγελίες στάση, είναι ειλικρινείς απέναντι στο Χαϊδαριώτικο λαό και διατυπώνουν τεκμηριωμένες κάθε φορά προτάσεις με παρρησία και υπευθυνότητα!

Περισσότεροι από 400 συνδημότες σας έθεσαν τον εαυτό τους στα ψηφοδέλτια των οκτώ συνδυασμών στις τελευταίες δημοτικές εκλογές. Το κρίνετε θετικά για το μέλλον της πόλης μας;

Το αποτέλεσμα των εκλογών έδειξε ότι κάθε άλλο παρά θετικό για την πόλη μας ήταν ο κατακερματισμός των δυνάμεων σε οκτώ συνδυασμούς με τον ανάλογο αριθμό υποψηφίων. Βεβαίως είναι θεμιτό δικαίωμα καθενός το “εκλέγεσθαι”, αλλά μπροστά στην αγάπη για τον τόπο μας πρέπει να παραμερίζονται προσωπικές φιλοδοξίες και διαφορές και να δημιουργούνται ευρύτερες συναινέσεις για την επίτευξη του κοινού στόχου. Πρέπει από το “Εγώ” να πάμε στο “Εμείς”, αν θέλουμε ευοίωνο το μέλλον της πόλης μας και όχι άλλη μία χαμένη πενταετία!

Για ποιο λόγο επιλέξατε να είστε υποψήφια με την παράταξη «Όραμα Δημιουργίας» του Ηρακλή Δρούλια;

Με τον κ. Δρούλια, Διευθύνοντα Σύμβουλο του Ο.Σ.Κ., μου δόθηκε η ευκαιρία να συνεργαστώ ως Διευθύντρια του 4ου Γυμνασίου Χαϊδαρίου την περίοδο κατασκευής του 4ου Λυκείου και εκτίμησα τη σοβαρότητα, την εμπειρία, τη συνέπεια λόγων και έργων, την οργάνωση και την αποτελεσματικότητα της δουλειάς του, προσόντα τα οποία πρέπει να χαρακτηρίζουν τον ηγέτη ενός Δήμου!
Επίσης το “Όραμα Δημιουργίας” είχε ένα πρόγραμμα ολοκληρωμένο και υλοποιήσιμο, που θα αναβάθμιζε το Χαϊδάρι και το αποτελούσαν άτομα νέα, άφθαρτα και καταξιωμένα, που πέρα από πολιτικές πεποιθήσεις είχαν μοναδικό στόχο να εργαστούν για τον τόπο τους! Αυτοί οι λόγοι με οδήγησαν στην επιλογή του συνδυασμού “Όραμα Δημιουργίας” του Ηρακλή Δρούλια.

“Οι νέοι να αγαπούν με πάθος αυτό που κάνουν”!

Ο κ. Δρούλιας, με την ιδιότητα του προέδρου των “Κτιριακών Υποδομών”, έχει θεμελιώσει πολλά σύγχρονα σχολεία, κάποια από τα οποία στην πόλη μας. Ένα τέτοιο σχολείο πώς βοηθά τη μάθηση;

Η υλικοτεχνική υποδομή είναι μία βασική προϋπόθεση για την εύρυθμη λειτουργία ενός σχολείου και την ποιότητα της παρεχόμενης εκπαίδευσης. Όταν στο σχολείο υπάρχουν κατάλληλοι χώροι μάθησης και άθλησης, εξοπλισμένα εργαστήρια, σύγχρονη βιβλιοθήκη, δυνατότητα πρόσβασης στις Νέες Τεχνολογίες και τα απαραίτητα εποπτικά μέσα, παρέχεται η δυνατότητα μάθησης με εναλλακτικές μεθόδους διδασκαλίας, οι μαθητές χαίρονται τη διαδικασία, αποκτούν γνώσεις, αναλαμβάνουν πρωτοβουλίες, ασκούνται στην έρευνα και στην αναζήτηση πηγών πληροφόρησης, εκπονούν προγράμματα και αναπτύσσουν δεξιότητες με αποτέλεσμα την ολόπλευρη ανάπτυξη της προσωπικότητάς τους. Βεβαίως απαιτούνται κι άλλες προϋποθέσεις.

Από την άλλη, οι μαθητές αγχώνονται για το αβέβαιο μέλλον της επαγγελματικής τους αποκατάστασης.

Είναι αλήθεια ότι απασχολεί πολύ τους νέους το θέμα της επαγγελματικής αποκατάστασης. Είναι δύσκολοι καιροί, αλλά δεν πρέπει να αποθαρρύνονται ούτε να αφήνουν τη ζωή τους στην τύχη της! Χρειάζεται σωστός επαγγελματικός προσανατολισμός, έγκαιρη και έγκυρη πληροφόρηση. Εκείνο που προέχει είναι η σωστή επιλογή επαγγέλματος και αυτό προϋποθέτει αυτογνωσία και γνώση της αγοράς εργασίας. Κλειδί για την επιτυχία: «Να αγαπούν με πάθος αυτό που κάνουν»!

Ως εκπαιδευτικός, τι συμβουλές θα δίνατε στη νεολαία της πόλης μας;

Να ονειρεύονται και να βάζουν στόχους που θα προσπαθούν να επιτύχουν με αυτοπεποίθηση, επιμονή, πειθαρχία και οργάνωση!
Να είναι ο εαυτός τους και να προχωράνε μπροστά με αξιοπρέπεια και αρχές!
Να επιδιώκουν τη βελτίωσή τους ως άνθρωποι με αυτογνωσία και διαρκή μάθηση!

Οι γονείς μέσα στα τεράστια οικονομικά προβλήματα είναι αναγκασμένοι να δαπανούν εκατοντάδες ευρώ κάθε μήνα για τα φροντιστήρια των παιδιών τους. Το φαινόμενο «παραπαιδεία» θα σταματήσει κάποια στιγμή;

Τα φροντιστήρια είναι μία ελληνική συνήθεια και μία οικονομική αιμορραγία για τους γονείς, οι οποίοι καταφεύγουν σε αυτά από το φόβο αποτυχίας των παιδιών τους στις εξετάσεις. Είναι μία λυπηρή πραγματικότητα δεκαετιών, αλλά όσο δεν υπάρχει μία εθνική στρατηγική για την Παιδεία, που να στοχεύει στην ολόπλευρη ανάπτυξη των μαθητών όλων των βαθμίδων και να μην είναι οι εξετάσεις το επίκεντρο του εκπαιδευτικού συστήματος, όσο οι εκάστοτε μεταρρυθμίσεις δεν ξεκινούν από το Νηπιαγωγείο και καταλήγουν στα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα, όσο δεν ενισχύεται ο ρόλος της Δημόσιας Εκπαίδευσης, δυστυχώς η Παραπαιδεία θα ανθεί και θα διαιωνίζεται!

“Ο δημοτικός σύμβουλος έχει έναν υπεύθυνο και δύσκολο ρόλο”

Κάντε μια αποτίμηση του έργο της σημερινής δημοτικής αρχής…

Αναγνωρίζω την αγωνία της δημοτικής αρχής να επιτύχει στο έργο της και τις προσπάθειες που καταβάλλει, αλλά το αποτέλεσμα στον πρώτο χρόνο διοίκησής της, γιατί από την αποτελεσματικότητα κρίνεται κανείς, δεν είναι το επιθυμητό, φαντάζομαι ούτε για την ίδια. Ο Δήμος βρίσκεται σε πολύ άσχημη κατάσταση και οι δημότες παραπονούνται ότι πληρώνουν τα ακριβότερα δημοτικά τέλη, χωρίς να έχουν το ανάλογο όφελος! Άλλοθί της ότι διαδέχτηκε μία άσχημη κατάσταση. Κανένας όμως διαχειριστικός έλεγχος μέχρι σήμερα δεν το επιβεβαίωσε! Θεωρώ ότι ανεξάρτητα από τη βούληση της δημοτικής αρχής και τις πολύ καλές δημόσιες σχέσεις χρειάζεται σωστός προγραμματισμός και απαλλαγή από κομματικές αγκυλώσεις, ώστε να αναζητηθούν εναλλακτικές λύσεις και ευρωπαϊκά προγράμματα που θα νοικοκυρέψουν και θα αναβαθμίσουν το Χαϊδάρι!

Ποιες προτεραιότητες πρέπει να θέσει ο Δήμος για τη βελτίωση της καθημερινότητας του πολίτη;

Προέχει το θέμα της καθαριότητας και της διαχείρισης των απορριμμάτων, γιατί αποτελεί πάνω από όλα σοβαρότατο θέμα υγείας και ποιότητας ζωής των πολιτών!
Ακολουθεί η μέριμνα για την αποζημίωση των πολιτών που επλήγησαν από τη θεομηνία της 22ας Οκτωβρίου, η άμεση αποκατάσταση όσων ζημιών είναι εφικτό από το Δήμο και η ανάληψη ευθύνης για την προώθηση των ενεργειών, ώστε να ολοκληρωθούν οι σχετικές μελέτες και να προχωρήσουν το συντομότερο τα αντιπλημμυρικά έργα. Είναι θέμα υψίστης σημασίας, γιατί, ανεξάρτητα από το ποιος ευθύνεται μέχρι σήμερα γι’ αυτό, το Χαϊδάρι είναι εντελώς εκτεθειμένο και αθωράκιστο μπροστά στην καταστροφική ορμή των υδάτινων όγκων από το Ποικίλο Όρος.
Προτεραιότητα επίσης πρέπει να δοθεί στην οικονομική ενίσχυση και βοήθεια των δημοτών μας που υποφέρουν λόγω της οικονομικής κρίσης και θεωρώ ότι θα πρέπει να συνεχιστεί η λειτουργία των Κοινωνικών Δομών Άμεσης Αντιμετώπισης της Φτώχειας (Κοινωνικό Παντοπωλείο κ.ά.) και στη νέα χρονιά είτε με το Δήμο Αιγάλεω είτε ανεξάρτητα από αυτόν.
Υπάρχουν τέλος και άλλα προβλήματα, στα οποία πρέπει να εστιάσει την προσοχή του ο Δήμος και να δρομολογήσει λύσεις, όπως είναι το συγκοινωνιακό, ο ηλεκτροφωτισμός, το δίκτυο αποχέτευσης, η έλλειψη πεζοδρομίων και η επισκευή άλλων, η συντήρηση και η ανάπτυξη πρασίνου κ.ά.

Πώς θα μπορούσε το Χαϊδάρι να αξιοποιηθεί τουριστικά;

Συνοπτικά θα έλεγα με την αναβάθμιση και ανάδειξη του φυσικού και του ιστορικού περιβάλλοντος του Χαϊδαρίου. Η πόλη μας έχει πολλούς χώρους πρασίνου και σημαντικά ιστορικά μνημεία, η ανάδειξη των οποίων θα ήταν πόλος έλξης τουριστών. Χαρακτηριστικά αναφέρομαι στο Διομήδειο Κήπο, στη Μονή Δαφνίου, στο Άλσος Δαφνίου, στο Πάρκο Νεολαίας, στο Πάρκο Ιστορικής Μνήμης, στο Μπλοκ 15, στο Παλατάκι.
Επίσης η αξιοποίηση των στρατοπέδων στο Ποικίλο Όρος και η λειτουργική και αισθητική αναβάθμιση της περιοχής του Σκαραμαγκά θα ενίσχυαν την τουριστική ανάπτυξη του Δήμου μας.
Αλλά και η καθιέρωση εκδηλώσεων που θα έχουν σχέση με την πόλη μας αξιοποιώντας το πνευματικό και καλλιτεχνικό δυναμικό της είναι μία άλλη κίνηση, για να αναπτυχθεί τουριστικά η περιοχή μας.


Ποιες είναι οι σημαντικότερες παρεμβάσεις που κάνατε μέσα και έξω από το Δημαρχείο;

Ο δημοτικός σύμβουλος έχει έναν υπεύθυνο και δύσκολο ρόλο! Πρέπει να θέλει και να μπορεί, να ακούει και να κατανοεί τα προβλήματα των συνδημοτών του και να προωθεί την επίλυσή τους μέσα από το Δημοτικό Συμβούλιο, συμβάλλοντας έτσι στην αναβάθμιση των προσφερόμενων από το Δήμο υπηρεσιών.
Ως δημοτική σύμβουλος μίλησα με εκπαιδευτικούς και Συλλόγους Γονέων, συνεργάστηκα με το Γραφείο Τρίτης Ηλικίας και πολιτιστικούς φορείς, μίλησα με δημότες στο δρόμο, στη δουλειά τους, στην εκκλησία, σε εκδηλώσεις, βρέθηκα δίπλα σε πλημμυροπαθείς, άκουσα όλων τα προβλήματα, τις επιθυμίες, τα παράπονά τους και είδα να εναποθέτουν πάνω μου την ευθύνη της προώθησης των αιτημάτων τους και την ελπίδα της επίλυσης των προβλημάτων. Χαρακτηριστικές εμπειρίες που προσανατολίζουν το ρόλο του δημοτικού συμβούλου, από τη στάση του οποίου κρίνεται και η ποιότητα του έργου του. Οι παρεμβάσεις μου είχαν σχέση με θέματα εκπαιδευτικά, κοινωνικά και περιβαλλοντικά, τα οποία λόγω της ιδιότητάς μου έχω επεξεργαστεί και γνωρίζω. Από τις σημαντικότερες στο Δημοτικό Συμβούλιο θεωρώ την παρέμβασή μου για την αντιμετώπιση των συνθημάτων –υβριστικών ως επί το πλείστον- που είναι γραμμένα σε τοίχους σχολείων, σε δρόμους, πλατείες, μνημεία και στο ίδιο το Δημαρχείο περισσότερο από ένα χρόνο, γιατί είναι θέμα όχι μόνο αισθητικής αλλά κυρίως Παιδείας και αξιών, καθώς διδάσκουμε με τη στάση μας, και γι’ αυτό πρέπει να λάβει μέτρα η δημοτική αρχή.
Παράλληλα ενεργός είναι ο ρόλος μου στην Οικονομική Επιτροπή και στην Σχολική Επιτροπή Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης. Παρευρίσκομαι στις εκδηλώσεις του Δήμου, πολιτιστικών φορέων και σχολείων και δημοσιεύω κάποια άρθρα μου στις τοπικές εφημερίδες.

Το “Όραμα Δημιουργίας” θα έχει μέλλον;

Βεβαίως και θα έχει μέλλον!!! Οι συνθήκες σήμερα δείχνουν ότι η παρουσία του γίνεται όλο και περισσότερο αναγκαία, αφού μόνο αυτό μπορεί να δώσει νέα πνοή στο Χαϊδάρι, γιατί και πρόγραμμα ολοκληρωμένο και υλοποιήσιμο έχει και στελέχη ικανά και άξια να επιτύχουν την αναβάθμιση του Χαϊδαρίου και τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των πολιτών του. Η ονομασία του «Όραμα Δημιουργίας» δεν είναι τυχαία!

Παρόμοια Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button