ΔΥΤΙΚΗ ΑΘΗΝΑΟΙΚΟΝΟΜΙΑΠΡΩΤΗ ΣΕΛΙΔΑ

To πρώτο deal του ενός δισεκατομμυρίου για start up έγινε από ένα “παιδί της δυτικής όχθης”

Το deal που “έσκασε” την προηγούμενη εβδομάδα, προκαλώντας ζάλη στην Ελλάδα -και όχι μόνο- έχει πρωταγωνιστή ένα παιδί της “δυτικής όχθης”, τον Χάρη Καρώνη. Τον άνθρωπο που συνέλαβε και υλοποίησε την πλατφόρμα που μετατρέπει τα κινητά τηλέφωνα και τα tablets σε συσκευή πληρωμών POS. Για να αποκτήσει το 48,5% της εταιρείας του Viva Wallet, η JP Morgan, η μεγαλύτερη Τράπεζα στον κόσμο αυτή τη στιγμή, διέθεσε σχεδόν ένα δισ. δολάρια! Και μάλιστα για το ποσοστό των μετόχων της μειοψηφίας, ενώ ο ίδιος και ο συνοδοιπόρος του Μάκης Αντύπας κράτησαν το πλειοψηφικό ποσοστό του 51,5%! Υπολογίζεται, δηλαδή, ότι ο τραπεζικός κολοσσός αποτίμησε το 100% της Viva Wallet κοντά στα 2 δις δολάρια! Οι εργαζόμενοι της εταιρείας θα επιβραβευτούν συνολικά με 100 εκατ. δολάρια! Πολλά θαυμαστικά μαζεμένα…

Πιο συγκεκριμένα, η Viva Wallet είναι μία fintech (financial+technology) που κάνει ηλεκτρονικές συναλλαγές και πληρωμές και μεταφορές στην Ελλάδα και σε 23 χώρες συνολικά, έχει τρεις άδειες -μεταξύ των οποίων και μία τραπεζική μετά την εξαγορά της Praxia Bank και είναι επίσημο μέλος των Visa και Mastercard.

Αρκετοί συγκρίνουν τον Καρώνη, παθιασμένο άνθρωπο της τεχνολογίας και του software, αλλά και αυτοδημιούργητο επιχειρηματία, με τον Στηβ Τζομπς. Κανείς τους δεν χρειάστηκε πτυχίο για να πρωτοπορήσει. Ο ένας ξεκίνησε από ένα γκαράζ στην Καλιφόρνια, ο άλλος με ορμητήριο τα Μυκονιάτικα του Περιστερίου και το 11ο Λύκειο της πόλης έχτισε τον δικό του μύθο, χωρίς καν να πάρει το πτυχίο του ηλεκτρολόγου από το ΤΕΙ Πειραιά, γιατί δεν βρήκε εκεί το κλίμα που θα μπορούσε να τον συναρπάσει, όμως ήταν ήδη εξοικειωμένος με τις τεχνολογίες των ηλεκτρονικών αφού από μικρός δούλευε με τον πατέρα του. Έφτασε σήμερα, μετά από πολυδαίδαλη επιχειρηματική πορεία, να θεωρείται ο πατριάρχης των ψηφιακών πορτοφολιών, eWallet και η JP Morgan να στρώνει εκατομμύρια στα πόδια του. Πιο πριν “τα έχει βάλει” με τις επιχειρήσεις δύο μεγάλων κλάδων της ελληνικής οικονομίας: ο ένας των τηλεπικοινωνιών προς τα τέλη του 2000 και ο άλλος του τραπεζικού τα τελευταία χρόνια. Αυτό που δεν αλλάζει ποτέ είναι το casual ντύσιμο!

Η Viva Wallet είναι μία εταιρία που ξεκίνησε λόγω της διεθνούς τραπεζικής κρίσης, μεγάλωσε μέσα σε συνθήκες πρωτοφανούς ύφεσης στην Ελλάδα, με το βλέμμα στο εξωτερικό και στις διεθνείς αγορές. Ο Χ. Καρώνης ξεκίνησε ως τεχνικός στον δημοφιλή ραδιοφωνικό σταθμό Jeronymo Groovy. Το 2000 γεννήθηκε η Realize, εταιρεία που δραστηριοποιούνταν στον χώρο των τηλεπικοινωνιών, του λογισμικού και των ιστοσελίδων και αργότερα εξελίχθηκε στη Viva. Η εταιρία αυτή δημιουργούσε συστήματα πληροφορικής για τράπεζες. Το 2006 ιδρύθηκε η Viva Numbers σαν θυγατρική της Realize. Η εταιρία παρείχε φωνητικές υπηρεσίες και τηλεφωνία μέσω internet αποκτώντας άδεια της Εθνικής Επιτροπής Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων.

Έγινε εκτός από τηλεπικοινωνικός πάροχος και ηλεκτρονικό ταξιδιωτικό γραφείο και εγγεγραμμένος ασφαλιστικός πράκτορας. Παρείχε on line υπηρεσίες έκδοσης εισιτηρίων για συναυλίες θέατρα και ταξίδια και συμπληρωματικές υπηρεσίες στις Τράπεζες.

Περίπου εκείνη την εποχή η εταιρία χρειάστηκε να μεγαλώσει και να επεκταθεί. Προστέθηκε στην παρέα των συνιδρυτών Χάρη Καρώνη και Μάκη Αντύπα που φέρεται να ελέγχει περί το 7% της Viva Wallet, ένα άλλο δημιουργικό μυαλό, ο Κώστας Τσαούσης προερχόμενος από την Hellas On Line, ο οποίος από το 2017 καινοτομεί στις ΗΠΑ και διεθνώς με δική του start up που λέγεται ότι θα αποτελέσει τον επόμενο «μονόκερο». Θα ιδρυθεί η άλλη θυγατρική, η Viva Payments.

Ο Απόστολος Ταμβακάκης, άνθρωπος της αγοράς, θα φέρει τον πρώτο μεγάλο επενδυτή στη Viva Wallet, το family office της Μαριάννας Λάτση και του Πάρη Κασιδόκωστα. Η οικογένεια Λάτση θα επενδύσει 6 εκατ. ευρώ και η εταιρία θα προχωρήσει. Η εταιρία θα επεκταθεί στο εξωτερικό, και μερικά χρόνια αργότερα το 2018 θα μπει ως μέτοχος επενδυτής και η Deca μέσω της οποία επενδύει και ο Δημήτρης Δασκαλόπουλος, για να πάρει ένα ποσοστό περίπου 10%.

Και κάπως έτσι η Viva που έχει παρουσία σε 23 ακόμα χώρες ξεκινώντας από Λονδίνο και Βρυξέλλες για να βρίσκεται στο κέντρο των επιχειρηματικών και πολιτικών αποφάσεων, θα εξαγοράσει την Praxia Bank η οποία έχει τραπεζική άδεια.

Η υποδομή της εταιρίας, τα αποδεδειγμένα συστήματά της, η παρουσία της σε τόσες χώρες και η τραπεζική άδεια, διαφοροποιούν τη Viva από τις άλλες fintech. Αυτή τη στιγμή, η Viva Wallet είναι η πρώτη ευρωπαϊκή Neobank που διαθέτει εξολοκλήρου υποδομή στο Microsoft Azure cloud, ενώ πλέον απασχολεί πάνω από 600 υπαλλήλους. Παρέχει υπηρεσίες σε 19 διαφορετικές γλώσσες και πληρωμές σε δέκα νομίσματα, ενώ είναι επίσημο μέλος της Visa και της MasterCard.

Το 2020 η Viva Wallet εμφάνισε έσοδα 44 εκατ. ευρώ, ενώ το 2021 σχεδόν τριπλασιάστηκαν τα μεγέθη φτάνοντας περί τα 130 εκατ. ευρώ, επίδοση που μαρτυρά το momentum των εργασιών της, ενώ είναι απόρροια της ωρίμανσης της παρουσίας της σε πολλές από τις χώρες που έχει παρουσία.

Την προηγούμενη εβδομάδα, λοιπόν, η JP Morgan, απέκτησε μερίδιο 48,5% στη Viva Wallet. Πωλητές ήταν οι επενδυτές της εταιρίας: Το Family Office της οικογένειας Λάτση, που είχε ποσοστό πέριξ του 13%, η Deca με ποσοστό πέριξ του 10% και το venture capital Hedosophia, με έδρα στο Λονδίνο που κατείχε ποσοστό πέριξ του 24-24,5%.

Υπολογίζεται ότι η JP Morgan αποτίμησε το 100% της Viva Wallet κοντά στα 2 δις δολάρια.

Παρόμοια Άρθρα

Back to top button