ΔΥΤΙΚΗ ΑΘΗΝΑ

Ο Γιώργος Τερζάκης “ξετρυπώνει” δημόσια περιουσία που νέμονταν επιτήδειοι

Σε δημοσίευμα του περασμένου Ιουλίου γράψαμε ότι ο συμπολίτης μας πολιτικός μηχανικός Γιώργος Τερζάκης ανέλαβε την κρίσιμη θέση του Προέδρου και Διευθύνοντος Συμβούλου της Εταιρείας Ακινήτων του Δημοσίου, που ελέγχει περισσότερα από 72.000 ακίνητα (βλέπε Ο Γιώργος Τερζάκης Πρόεδρος & Διευθύνων Σύμβουλος της Εταιρείας Ακινήτων του Δημοσίου). Είχαμε γράψει τότε ότι επί σειράν ετών είχε εργαστεί στην πόλη μας, ως ιδιώτης και αφιλοκερδώς, ερευνώντας πολύ σοβαρές περιπτώσεις εκκρεμών υποθέσεων της περιουσίας του Δήμου Χαϊδαρίου. Στο δημοσίευμα που ακολουθεί, φαίνεται ότι ήδη αφήνει το στίγμα του (εργατικότητα και αποτελεσματικότητα) και στη σημερινή του θέση, καθώς σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα κατάφερε να “βάλει το νερό στο αυλάκι” και να εξασφαλίσει στο ελληνικό Δημόσιο έσοδα που… κατέληγαν σε άλλες τσέπες.


Αξίζει να σημειωθεί ότι το κείμενο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα “Παραπολιτικά”, που πρόσκειται πολιτικά στη Νέα Δημοκρατία. Όπως είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε, συμφωνεί με την άποψη που διατύπωσε σε πολιτική εκπομπή της τηλεόρασης ο επίσης Χαϊδαριώτης Δημήτρης Βίτσας, ότι “δεν υπάρχει χαμένη δημόσια περιουσία, αλλά ανενεργή”.Αυτήν ακριβώς την ανάγκη να βγει στην επιφάνεια η “κοιμισμένη” δημόσια περιουσία υπηρετεί ο Γιώργος Τερζάκης, μετατρέποντας την ΕΤΑΔ σε “ΣΔΟΕ ακινήτων του Δημοσίου”, όπως εύστοχα γράφει ο Σωτήρης Ξενάκης στο ρεπορτάζ του. Μακάρι την ίδια ευνοϊκή εξέλιξη να έχει κάποτε και η υπόθεση των “ξεχασμένων εκατομμυρίων” από την πράξη εφαρμογής του Άνω Δάσους, που έχει μελετήσει στο Χαϊδάρι ο Γιώργος Τερζάκης, αλλά οι δημοτικές αρχές της πόλης ποτέ δεν αξιοποίησαν τη δουλειά του (στις υποθέσεις αυτές συνεργάστηκαν και ο Κώστας Ασπρογέρακας, το “Χαϊδάρι Σήμερα”, η Επιτροπή Κατοίκων και ο Σύλλογος του Δάσους).


Αναδημοσιεύουμε το κείμενο των “Παραπολιτικών”:

Έρχονται έλεγχοι και πρόστιμα σε όλους όσοι εκμεταλλεύονται γη και κτίρια του κράτους

Ο Γιώργος Τερζάκης "ξετρυπώνει" δημόσια περιουσία που νέμονταν επιτήδειοι 2
Σπιναλόγκα
“Μπιλιετάκια” σε περισσότερους από 25.000 ιδιώτες, επιχειρήσεις και δήμους που εκμεταλλεύονται ακίνητα (γη και κτίρια) του Δημοσίου χωρίς να καταβάλλουν στο κράτος ούτε ένα ευρώ εδώ και πολλά χρόνια θα σταλούν μέχρι το τέλος Νοεμβρίου από την Εταιρεία Ακινήτων του Δημοσίου. Με εντολή του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών, Τρύφωνα Αλεξιάδη, η ΕΤΑΔ έχει μετατραπεί εδώ και μερικές εβδομάδες ουσιαστικά σε ένα άτυπο «ΣΔΟΕ» ακινήτων του Δημοσίου, με 580 υπαλλήλους-ελεγκτές. Εκατοντάδες μπαρ, εστιατόρια, αναψυκτήρια και άλλα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος, κυρίως σε παραλίες, μεγάλος αριθμός ξενοδοχείων, ακόμα και ιδιοκτήτες σκαφών που είναι ελλιμενισμένα σε μαρίνες χωρίς ποτέ να έχουν καταβάλει τα ποσά που οφείλουν να αποδίδουν, θα κληθούν τους επόμενους δύο μήνες μέσω δικαστικών επιμελητών να πληρώσουν τις οφειλές τουλάχιστον για την τελευταία πενταετία, αν δεν θέλουν να επιβαρυνθούν με υπέρογκα πρόστιμα.
Η ΕΤΑΔ ελέγχει περισσότερα από 72.000 ακίνητα της παλιάς ΚΕΔ, της Ελληνικά Τουριστικά Ακίνητα Α.Ε. και της Ολυμπιακά Ακίνητα Α.Ε., από τα οποία υπολογίζεται ότι πάνω από το ένα τρίτο είναι ουσιαστικά «καταπατημένα», ορισμένα από τα οποία ακόμα και από το… 1989!
Ο Γιώργος Τερζάκης "ξετρυπώνει" δημόσια περιουσία που νέμονταν επιτήδειοι 4

Ο νέος πρόεδρος της ΕΤΑΔ, απόστρατος αξιωματικός και πολιτικός μηχανικός Γιώργος Τερζάκης, έχει δώσει ήδη εντολές σε ομάδες εργασίας για ελέγχους 2.000 φακέλων που αφορούν πάνω από 100 παραλίες, 200 τουριστικά ακίνητα και αρκετά ξενοδοχεία, κυρίως σε τουριστικές περιοχές.

Είναι ενδεικτικό ότι μόνο σε μεγάλη μαρίνα της Αττικής που ανήκει στο Δημόσιο εντοπίστηκαν οφειλές που ξεπερνούν τα 10 εκατομμύρια ευρώ και πρέπει να καταβληθούν από περίπου 200 ιδιοκτήτες σκαφών αναψυχής οι οποίοι ουδέποτε πλήρωσαν για τον ελλιμενισμό τους. Είναι χαρακτηριστική η περίπτωση ιδιοκτήτη πολυτελούς γιοτ ο οποίος εντοπίστηκε ήδη και του ζητήθηκε να καταβάλει το ποσό των 85.000 ευρώ που αντιστοιχεί στα τέλη ελλιμενισμού για αρκετά χρόνια. Μόνο από τη συγκεκριμένη μαρίνα υπολογίζεται ότι θα εισπραχθούν εντός του 2015 περίπου 4 εκατομμύρια ευρώ.

ΧΩΡΙΣ ΑΔΕΙΑ. Πολυτελές ξενοδοχείο στη Σκιάθο εντοπίστηκε να έχει καταλάβει μεγάλο κομμάτι της παραλίας, στην οποία είχε εγκαταστάσεις εξυπηρέτησης των πελατών του, χωρίς την άδεια του ΕΟΤ, και ήδη δικαστικός επιμελητής έχει παραδώσει το «μπιλιετάκι» με το οποίο ζητούνται τα χρήματα που οφείλει. Ανάλογες περιπτώσεις ξενοδοχειακών επιχειρήσεων έχουν εντοπιστεί στη Μύκονο, την Τζια και τη Θάσο, ενώ ελεγκτές αυτού του νέου άτυπου «ΣΔΟΕ» ακινήτων του Δημοσίου θα εντείνουν τους ελέγχους το αμέσως επόμενο διάστημα, με στόχο να μπουν στα κρατικά ταμεία τουλάχιστον 15 εκατομμύρια ευρώ σε διάστημα ενός έτους.
Χαρακτηριστικό του χάους που επικρατεί εδώ και πολλά χρόνια στον τομέα της διαχείρισης αυτής της «ιδιωτικής» ακίνητης περιουσίας του Δημοσίου είναι το περιστατικό που συνέβη σε έλεγχο προ ημερών στο νησάκι Σπιναλόγκα της Κρήτης. Εκεί υπάρχει αναψυκτήριο για τους επισκέπτες, το οποίο κανονικά θα έπρεπε να καταβάλλει τα τέλη που του αναλογούν στον Δήμο Αγίου Νικολάου. Όμως, ο δήμος ουδέποτε είχε δώσει… άδεια λειτουργίας, αλλά δεν γνώριζε και αν το συγκεκριμένο κατάστημα είχε άδεια λειτουργίας από άλλον φορέα του Δημοσίου, στον οποίο ενδεχομένως καταβάλλει κανονικά τις οφειλές του.
Ο πολύ μεγάλος αριθμός «καταπατημένων» ακινήτων σε συνδυασμό με τη διασπορά τους σε ολόκληρη τη χώρα και τον σχετικά μικρό αριθμό ελεγκτών υποχρέωσαν την ΕΤΑΔ να ζητήσει τη συνδρομή και του Λιμενικού Σώματος. Δεν αποκλείεται, επίσης, να αξιοποιηθεί μέρος του προσωπικού του κανονικού ΣΔΟΕ, που έχει εμπειρία σε ελέγχους.
ΟΙ ΔΗΜΑΡΧΟΙ. Σημαντικές απαιτήσεις θα υπάρξουν και από δήμους οι οποίοι ενοικιάζουν παραλιακές, κυρίως, εκτάσεις χωρίς να αποδίδουν στο Δημόσιο το μέρος των εσόδων που του αναλογεί. Σε ό,τι αφορά τις παραλίες όπου υπάρχουν αναψυκτήρια, beach bars, ομπρελοκαθίσματα και άλλες εγκαταστάσεις, αλλά δεν αποδίδουν τέλη σε κανέναν, ορκωτοί εκτιμητές του υπουργείου Οικονομικών υπολογίζουν τις οφειλές των επιχειρηματιών με βάση ευρωπαϊκά πρότυπα υπολογισμού μισθωτικής αξίας.
Η ΕΤΑΔ, έχοντας υπολογίσει την πιθανότητα δικαστικών προσφυγών όλων όσοι θα κληθούν να καταβάλουν τα χρήματα που θα τους ζητηθούν, θα δώσει ως «κίνητρο» τη δυνατότητα να πληρώσουν μέρος των οφειλών χωρίς πρόστιμα. Αν, όμως, δεν υπάρξει συμμόρφωσή τους, τότε θα γίνουν απαιτητά όλα τα οφειλόμενα, ακόμα και σε ορίζοντα… 25ετίας.
Οι πρώτες παρεμβάσεις βουλευτών
Όπως είναι φυσικό, η δημιουργία του νέου άτυπου «ΣΔΟΕ» έχει αναστατώσει τους πρώτους που έχουν λάβει ειδοποιητήρια και ορισμένοι από αυτούς έσπευσαν να ζητήσουν… πολιτική προστασία. «Τουλάχιστον τέσσερις – πέντε βουλευτές από διαφορετικά κόμματα εμφανίστηκαν να ενδιαφέρονται για υποθέσεις “καταπατητών” που δεν πλήρωναν τίποτα στο Δημόσιο. Όταν τους δείξαμε με στοιχεία ότι οι απαιτήσεις είναι απολύτως νόμιμες και οι ψηφοφόροι τους… παράνομοι, τότε κανένας τους δεν επέμεινε», αποκαλύπτει στα «Παραπολιτικά» πρόσωπο που έχει άμεση σχέση με την ελεγκτική διαδικασία, η οποία βρίσκεται στα πρώτα της στάδια και θα κορυφωθεί το επόμενο διάστημα.
Η Εταιρεία Ακινήτων του Δημοσίου αυτήν τη στιγμή εισπράττει κάθε χρόνο από την περιουσία της, που αξιοποιείται νομίμως με κάθε τρόπο σε ολόκληρη τη χώρα, περίπου 10-15 εκατομμύρια ευρώ, αλλά, με το σαφάρι που ξεκινά, υπολογίζεται ότι θα υπερδιπλασιάσει άμεσα τα έσοδά της και, κυρίως, θα τα παγιοποιήσει. Στόχος της διοίκησής της είναι οι ιδιώτες και οι επιχειρήσεις που παίρνουν μέρος σε διαγωνισμούς για αξιοποίηση εκτάσεων να μπορούν να τις κατοχυρώνουν όχι για έναν χρόνο, αλλά για μία πενταετία. Με τον τρόπο αυτό, θα κάνουν και οι ίδιοι επενδύσεις, προκειμένου να αυξήσουν τα κέρδη τους, αλλά, ταυτόχρονα, το κράτος θα εξασφαλίσει ένα καθορισμένο ετήσιο ποσό για τον Προϋπολογισμό του.

Παρόμοια Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button