“Ελάτε να φωτογραφίσετε τις κούνιες στην παιδική χαρά της πλατείας Δημοκρατίας. Όπου νάναι θα σπάσουν και τότε ποιο παιδάκι θα την πληρώσει;” Το πιο πάνω τηλεφώνημα δεχτήκαμε σήμερα το πρωί, από ανήσυχη κυρία, που διαβεβαίωνε ότι ο κίνδυνος είναι σοβαρός. 
Αφορμή στάθηκε, όπως μάς είπε, ο θόρυβος που έχει ξεσπάσει μετά τον τραγικό θάνατο του 13χρονου στο λούνα παρκ του Ελληνικού. “Μη νομίσετε ότι τώρα το θυμηθήκαμε. Έχουμε κάνει απανωτές εκκλήσεις στον Δήμο να διορθώσει το πρόβλημα, αλλά ανταπόκριση δεν υπάρχει”. Η εφημερίδα μας και άλλες φορές έχει κάνει ρεπορτάζ στις παιδικές χαρές, τώρα όμως το θέμα έρχεται και πάλι έντονα στην επικαιρότητα. Μάλιστα δεν μιλάμε για παιχνίδια κάποιας ιδιωτικής επιχείρησης, αλλά του ίδιου του Δήμου! Ίσως τώρα που “σφίξανε οι…” κάποιος να ενδιαφερθεί!

Είναι εμφανές ότι το σίδερο έχει φθαρεί πολύ βαθιά και όπου νάναι θα σπάσει. Παρόλο που πρόκειται για πρόδηλο θέμα ασφάλειας, οι προειδοποιήσεις των γονέων στον Δήμο έχουν πέσει στο κενό.

Όπως φαίνεται καθαρά και στην φωτογραφία (πάνω), οι κρίκοι που κρατούν τις κούνιες κρεμασμένες έχουν φθαρεί σε πολύ μεγάλο βάθος και ελάχιστα χιλιοστά τους κρατούν ακόμα στη θέση τους. “Είναι μια παγίδα”, μάς είπε γονέας που βρισκόταν την ίδια ώρα στην παιδική χαρά. “Εμείς, όσοι γνωρίζουμε το πρόβλημα, δεν αφήνουμε τα παιδιά μας να παίξουν εδώ. Δεν το ξέρουν όμως όλοι οι γονείς, γιατί δεν φαίνεται, αν δεν τραβήξεις τον κρίκο”.
Είναι ολοφάνερο ότι ο τρόπος εξάρτησης της κούνιας στο οριζόντιο ξύλο είναι σοβαρό κατασκευαστικό λάθος, αφού δεν υπάρχει κάποιος τύπος ρουλεμάν για να γίνεται απρόσκοπτα η κίνηση Έτσι τρίβεται σίδερο με σίδερο και ο κρίκος έχει “φαγωθεί” σχεδόν τελείως. Αν δεν αντικατασταθούν άμεσα ή αν δεν απομακρυνθούν έστω οι κούνιες, αργά ή γρήγορα κάποιο παιδί θα πέσει και μακάρι να μην χτυπήσει σοβαρά.

Παιδική χαρά “φάντασμα” στην οδό Δαβάκη


Οι γονείς μάς προέτρεψαν να πάμε και την παιδική χαρά της οδού Δαβάκη, όπου η κατάσταση είναι ακόμη χειρότερη. “Πέντε χρόνια είναι διαλυμένη αυτή η παιδική, όσο είναι και ο γιος μου. Πέντε χρόνια παρατημένα όλα, όπως τα βλέπετε!”, μάς είπε μία μητέρα. Πράγματι, τίποτε δεν έχει αλλάξει από προηγούμενη φωτογράφιση που κάναμε στην συγκεκριμένης “πλατεία – κατάντια”, πριν περίπου ένα χρόνο.

Πιο δίπλα βρίσκεται ένα ανοιχτό καμαράκι, όπου, όπως λένε τα παιδιά, κάποιοι το χρησιμοποιούν το βράδυ για να κάνουν ενέσεις, ενώ τις μέρες του λειτουργεί η λαϊκή μερικοί το μετατρέπουν σε τουαλέτα, όπως και την υπόλοιπη πλατεία, η οποία κατά τα άλλα, αν και αφημένη στην τύχη της επί τόσα χρόνια, είναι πανέμορφη, πνιγμένη στο πράσινο ενός μεγάλου πλάτανου και άλλων δέντρων.

Η παρατημένη τραμπάλα μπορεί να γίνει επικίνδυνο παιδικό παιχνίδι, καθώς δεν έχει καθίσματα για τους μικρούς επισκέπτες. Ακόμη, τα σκουπίδια κυριαρχούν στο χώρο, σε ένα τόσο κεντρικό σημείο της πόλης. 
Το ανοιχτό καμαράκι, στη διάθεση του καθενός, για οποιαδήποτε χρήση. Δίπλα το ΚΑΠΗ του Κέντρου.