ΔΥΤΙΚΗ ΑΘΗΝΑ

Να πώς κερδίζεται το θαλάσσιο μέτωπο, Μιχάλη!

“Κάντο όπως στη Θεσσαλονίκη”. Η ανάπλαση του παραλιακού μετώπου της συμπρωτεύουσας αποτελεί οδηγό για την διεκδίκηση του Δήμου Πατρέων. Στο Χαϊδάρι το όραμα… κοιμάται. Μόνο κάποια “λογάκια” -κι αυτά πού και πού.

Αντιγράφουμε από τον ημερήσιο Τύπο:

“Το θαλάσσιο μέτωπο της Πάτρας πρέπει να αποδοθεί εξ ολοκλήρου στην πόλη. Με αυτό το σκεπτικό διοργανώθηκε παμπατραϊκή συγκέντρωση (5 Ιουλίου), για την οριστική παραχώρηση του θαλάσσιου μετώπου στον πατραϊκό λαό. Στην εκδήλωση, που διοργανώθηκε από τον Δήμο Πάτρας και συμμετείχαν δεκάδες σωματεία και φορείς της πόλης, ζητήθηκαν η οριστική παραχώρηση ολόκληρης της παραλιακής ζώνης, να παραμείνει δημόσια περιουσία, ελεύθερη στη χρήση της από τον λαό”.


Τμήμα του μετώπου που διεκδικεί ο Δήμος Πατρέων. 

Η Πάτρα και το Χαϊδάρι μοιάζουν στο ότι έχουν διαφιλονικούμενο θαλάσσιο μέτωπο: πέριξ του λιμανιού η πρώτη, στη μεγάλη προβλήτα Σκαραμαγκά (220 στρ.) το δεύτερο. Μέχρις εδώ όμως οι ομοιότητες. Η δημοτική αρχή Πάτρας (Κώστας Πελετίδης, ΚΚΕ), έχει προχωρήσει σε έμπρακτες πράξεις διεκδίκησης και έχει καταφέρει από πέρυσι να μετατρέψει ντε φάκτο και μονομερώς μια προβλήτα 200 στρ. (σύμπτωση: όσο και η δική μας!) σε δημοτικό χώρο, που επισκέπτονται καθημερινά χιλιάδες άνθρωποι. Τώρα ενεργοποιείται στην κατεύθυνση να πέσουν τα συρματοπλέγματα από ολόκληρο το θαλάσσιο μέτωπο της πόλης. Καλεί τον λαό σε κινητοποιήσεις, ενώ ταυτόχρονα κρατά ανοιχτούς τους διαύλους επικοινωνίας με την κυβέρνηση: βρίσκεται σε συζητήσεις με τον υπουργό Ναυτιλίας Θοδωρή Δρίτσα και έστειλε επιστολή στον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, ζητώντας συνάντηση μαζί του. Φως φανάρι πως δεν έχουμε να κάνουμε με στείρα “αγωνιστική γυμναστική”. 

Να πώς κερδίζεται το θαλάσσιο μέτωπο, Μιχάλη! 1
Η έκταση που διεκδικεί το Χαϊδάρι στον Σκαραμαγκά. 

Εμείς εδώ, με δήμαρχο επίσης ΚΚΕ, ποιες πράξεις διεκδίκησης κάναμε; Καμία. Κι ας μην πει κάποιος ότι τώρα η έκταση έγινε Κέντρο Φιλοξενίας Προσφύγων, οπότε δεν μάς παίρνει για διεκδικήσεις. Ούτε πριν συμβεί αυτό έγιναν κινήσεις ούτε θα βρίσκονται για πάντα εκεί οι πρόσφυγες. Το ΚΦΠ δίνει επιπρόσθετα επιχειρήματα στο Χαϊδάρι!

Κι όμως, η εφημερίδα μας κάλεσε κατ’ επανάληψη τη δημοτική αρχή και την κυβέρνηση να κάνουν συγκεκριμένα πράγματα. Ενδεικτικά:

– Γιατί ο Σελέκος δεν προωθεί τη διεκδίκηση πρόσβασης στη θάλασσα του Σκαραμαγκά;

– Αλέξη, ήρθε η ώρα να τηρήσεις το λόγο σου για τον Σκαραμαγκά!

– “Ελευθερώστε τη θάλασσά μας!” Στείλε mail στον πρωθυπουργό τώρα!

Δεν είναι διόλου δυσχερής η θέση μας. Έχουμε γράψει πολλές φορές ότι διαθέτουμε ισχυρότατα όπλα – νομικά επιχειρήματα (αναλυτικά, βλέπε Η Εσπλανάδα του Χαϊδαρίου! Μια “άλλη” ιδέα για την ανάκτηση της θάλασσάς μας). Εξάλλου, η καλή μας τύχη είναι ότι ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας από τη θέση της αντιπολίτευσης έχει κάνει παρέμβαση με ερώτηση στη Βουλή υπέρ της παράδοσης του χώρου αυτού στη πόλη μας. Και όμως, οι αρχές αυτής της πόλης ούτε καν του το θυμίζουν!  
Αυτό, λοιπόν, που κάνει με επιτυχία ο Κώστας Πελετίδης στην Πάτρα, γιατί δεν το “αγγίζει” ο Μιχάλης Σελέκος στο Χαϊδάρι;
Αλλά, για να είμαστε δίκαιοι, δεν είναι μόνο θέμα δημοτικής αρχής. Και η κυβέρνηση, από την πλευρά της, “σφυρίζει αδιάφορα”. Ο σημερινός αναπληρωτής υπουργός Άμυνας, Δημήτρης Βίτσας, ήταν επί σειράν ετών επικεφαλής της χαϊδαριώτικης δημοτικής κίνησης “Πολίτες σε Δράση” και πρωταγωνίστησε μέχρι το 2010 σε πράξεις διεκδίκησης της προβλήτας. Τώρα όμως, από θέση ισχυρού υπουργού, ακόμη και όταν αποφάσισε να στείλει στην προβλήτα αυτή 3.000 πρόσφυγες, δεν έβγαλε ούτε τσιμουδιά για την δίκαιη πράξη απόδοσης της έκτασης στον Δήμο μας, όταν η παρούσα χρήση της προβλήτας ολοκληρώσει τον κύκλο της. Ωστόσο, ο Πάνος Καμμένος έχει δηλώσει ξεκάθαρα ότι οι χώροι στρατοπέδων που σήμερα χρησιμοποιούνται για τη φιλοξενία προσφύγων, θα αποδοθούν στους Δήμους.   
Αυτό, λοιπόν, που δηλώνει ο Πάνος Καμμένος για τα στρατόπεδα, γιατί δεν το “αγγίζει” ο Δημήτρης Βίτσας για την προβλήτα του Σκαραμαγκά; Το γνωρίζει άριστα το θέμα…
Η Αριστερά, με δύο διαφορετικές εκδοχές της, κατέχει την κεντρική και τον τοπική εξουσία. Δήμαρχος και κυβέρνηση έχουν την υποχρέωση να εργαστούν και να συνεργαστούν για να αποδοθούν στον λαό της πόλης μας τα 220 στρέμματα του Σκαραμαγκά. 

Να πώς τελειώνει την επιστολή του στον πρωθυπουργό ο Κώστας Πελετίδης: “Θεωρούμε, ότι διαμορφώνονται νέα δεδομένα, που κινούνται σε μια καταρχήν θετική κατεύθυνση, και θα ήταν χρήσιμο να ορίσετε μια μεταξύ μας συνάντηση, ώστε να συζητήσουμε όλες τις αναγκαίες και συγκεκριμένες ενέργειες που θα πρέπει να ληφθούν για να γίνουν επιτέλους πράξη οι διεκδικήσεις του πατραϊκού λαού και οι ανάγκες της πόλης μας».  

ΚΚΕ εκεί, ΚΚΕ κι εδώ. Η κυβέρνηση ίδια. Τι κρατάει τον Μιχάλη Σελέκο; 


Μενέλαος Χρόνης

Παρόμοια Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button