ΔΥΤΙΚΗ ΑΘΗΝΑ

Ημίφως στους δρόμους του Χαϊδαρίου! Χρειαζόμαστε περισσότερο και φτηνότερο φωτισμό

Μπορεί τα δημοτικά τέλη να είναι πολύ ακριβά για το μέσο νοικοκυριό, αλλά ο δημότης δεν απολαμβάνει βασικές υπηρεσίες. Ενδεικτικά, αναγκάζεται να παραπονιέται κάθε τόσο στον Δήμο για τον οδικό φωτισμό της γειτονιάς του, που αφορά όχι μόνο την ποιότητα ζωής, αλλά κυρίως την ασφάλειά του. Πρόκειται για μια ακόμα χαρακτηριστική περίπτωση, που οι υποδομές του Δήμου αφέθηκαν επί χρόνια να παλιώνουν και να απαξιώνονται, χωρίς παρέμβαση. Ένα ακόμα πρόβλημα που η λύση του αυτή την ώρα της κρίσης είναι εξαιρετικά δύσκολη… 
Για παράδειγμα, στην περίμετρο της Αφαίας με με το Ποικίλο Όρος δεν υπάρχει καθόλου οδοφωτισμός, και οι κλοπές είναι απανωτές (το πρόβλημα έχει επισημάνει και η Αστυνομία, – θα επανέλθουμε). Αλλά και στο κέντρο της πόλης η κατάσταση δεν είναι καθόλου καλύτερη: Λάμπες στη συμβολή των οδών Θερμοπυλών και Ακρίτα φωτίζουν… στο περίπου, με αποτέλεσμα να μπουν διαρρήκτες σε γωνιακή οικία από το μπαλκόνι, δηλαδή από σημείο που θα ήταν ορατό από παντού, αν υπήρχε δημοτικός φωτισμός στο δρόμο. Το ίδιο συμβαίνει και σε αρκετές πλατείες, όπου το βράδυ φοβάσαι να καθίσεις… Αν οι δημότες αναγκάζονται να επωμίζονται μόνοι τους το κόστος φωτισμού της γειτονιάς τους, ποιος λόγος υπάρχει να πληρώνουν δημοτικά τέλη, τα οποία ακριβώς είναι ανταποδοτικά για καθαριότητα και δημοτικό φωτισμό;
 
“Απαρχαιωμένο το σύστημα φωτισμού”
 
Το θέμα ήρθε και στο Δημοτικό Συμβούλιο. Ο αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών, Ηλίας Βαρυτιμιάδης, απαντώντας σε σχετική επισήμανση του δημοτικού συμβούλου Βασίλη Καρατζαφέρη, αναγνώρισε πως το σύστημα φωτισμού είναι απαρχαιωμένο και οι λάμπες είναι από τη δεκαετία του ’80! 
 
Ο  Δήμος, σύμφωνα με τον αντιδήμαρχο, αγωνίζεται καθημερινά με ένα ανυψωτικό μηχάνημα να καλύψει όλες τις ανάγκες της πόλης. Παράλληλα σκοπεύει να κάνει ενέργειες για να μπορέσει να  ενταχθεί σε ένα επιδοτούμενο πρόγραμμα και να αντικαταστήσει συνολικά τον δημοτικό φωτισμό, αν το επιτρέψουν τα οικονομικά. «Βλέποντας και κάνοντας», είπε.
 
Ο δήμαρχος Μιχάλης Σελέκος από τη μεριά του τόνισε ότι «το να αλλάζεις μόνο τη λάμπα, δε γίνεται τίποτα. Ο φωτισμός είναι απαρχαιωμένος. Έχουμε τεράστια προβλήματα και καίγονται οι λάμπες».
 
Β. Καρατζαφέρης: “Ήταν σε όλα τα προεκλογικά προγράμματα”
 
Τη συζήτηση για τον φωτισμό προκάλεσε στο Δημοτικό Συμβούλιο ο Βασίλης Καρατζαφέρης, της παράταξης “Χαϊδάρι ξανά”, αναφέροντας τα περιστατικά κλοπών που σημειώνονται στην περιοχή του Ελαιώνα και παρατήρησε: «Κάτι πρέπει να κάνουμε γι’ αυτό, δεδομένου ότι ο δημοτικός φωτισμός της πόλης είναι ελλιπής. Ήταν στα προγράμματα όλων των παρατάξεων. Ρωτώ για λάμπες που λείπουν ή που είναι βρώμικες. Έχουμε γερανοφόρο να καθαρίσει; Υπάρχει κάποιος σχεδιασμός για ενίσχυση του φωτισμού και ενεργειακή εξοικονόμηση;».
 
Ας γίνει η αρχή, σε ένα νέο πρότυπο
Το “Χαϊδάρι Σήμερα” ασχολήθηκε με το θέμα του δημόσιου φωτισμού, για να διερευνήσει τις δυνατότητες επίλυσης του προβλήματος, που είναι από τα σοβαρά της πόλης. Επιστήμονας που γνωρίζει καλά το θέμα, αποφαίνεται ότι το σύστημα ηλεκτροφωτισμού της πόλης λειτουργεί σε πολύ χαμηλή ένταση φωτισμού λόγω της παλαιότητάς του. Επιπλέον τα καλύμματα των λαμπτήρων συγκεντρώνουν πολλή σκόνη, με αποτέλεσμα να μειώνεται ακόμη περισσότερο το φως, ενώ τα κλαδιά των δέντρων σε πολλές περιπτώσεις εμποδίζουν το φως να φτάσει στο έδαφος.
 
Τα προβλήματα με τον δημοτικό φωτισμό δεν σταματούν εδώ. Η ανάπτυξη της πόλης τις τελευταίες δύο δεκαετίες, με την επέκταση του σχεδίου πόλης (Αφαία, Άνω Δάσος) και την ανέγερση πολλών σπιτιών σε μέχρι τότε αδόμητους χώρους, δημιούργησε σημαντικά κενά στον ηλεκτροφωτισμό, ο οποίος δεν ακολούθησε την διαρκή επέκταση του Χαϊδαρίου.
 
Το κόστος για πλήρη ανανέωση του δημοτικού φωτισμού είναι δυσβάστακτο, ειδικά αυτή την εποχή που και ο Δήμος είναι φτωχός και το κράτος δεν είναι σε θέση να χρηματοδοτήσει ενέργειες που αφορούν την ποιότητα ζωής. Αυτό δεν σημαίνει ότι η προσπάθεια δεν πρέπει να ξεκινήσει, έστω και σταδιακά, και να απλώνεται σιγά σιγά σε περισσότερες γειτονιές. Στους δρόμους όπου ήδη υπάρχουν κολώνες, η στροφή στους λαμπτήρες led ή ανάλογης τεχνολογίας υπόσχεται πολλά τόσο σε ποιότητα φωτισμού όσο και σε μακροπρόσθεσμη εξοικονόμηση χρημάτων. Σε περιοχές όπου δεν υπάρχουν κολώνες της ΔΕΗ είναι καλό να εξεταστεί η λύση των λαμπτήρων με φορητά φωτοβολταϊκά και λαμπτήρες led. Παρόλο που το αρχικό κόστος τοποθέτησης είναι υψηλό (πάντως συγκρίσιμο με την τοποθέτηση νέων κολονών της ΔΕΗ), η επένδυση είναι συμφέρουσα λόγω του πολύ χαμηλότερου κόστους λειτουργίας.    
 

Η Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου έχει πείρα από τα σύγχρονα φωτιστικά, αφού ήδη χρησιμοποιούνται σε κάποια σημεία της πόλης, ενώ είναι σε θέση να κάνει φωτοτεχνική μελέτη και να ενεργοποιήσει χρηματοδοτικά εργαλεία από κατάλληλα προγράμματα. Μια πρόχειρη αναζήτηση στο διαδίκτυο δείχνει ότι διάφοροι Δήμοι σε όλη τη χώρα υποβάλλουν προτάσεις στο Πράσινο Ταμείο με τίτλο “Εξοικονόμηση ενέργειας στο δημοτικό φωτισμό δημόσιων χώρων”, στην κατεύθυνση που περιγράψαμε πιο πάνω.

ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΟΥΜΕ ΠΑΛΙΟΤΕΡΟ ΑΡΘΡΟ ΤΗΣ ΑΘΗΝΑΣ ΜΠΟΥΤΣΗ ΓΙΑ ΤΟΝ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΦΩΤΙΣΜΟ

Οι κάτοικοι του Χαϊδαρίου, όλο και περισσότερο τα τελευταία χρόνια, διαμαρτύρονται για την ανεπάρκεια του δημοτικού φωτισμού και με μια πρώτη ματιά τη νύχτα γύρω μας, γίνεται σαφές ότι υπάρχει μεγάλη σπατάλη ηλεκτρικής ενέργειας και διατίθενται υψηλά χρηματικά ποσά για δημοτικό φωτισμό, χωρίς οι Δημότες να έχουν ικανοποιητικό φωτισμό στους δρόμους και τα πεζοδρόμια, για τους παρακάτω λόγους:
– Παρατηρούνται ισχυρά φώτα σε πανύψηλους στύλους, διαχέοντας το φως προς τον ουρανό, με αποτέλεσμα να φωτίζουν στέγες σπιτιών και κορυφές δένδρων, αντί τους δρόμους και τα πεζοδρόμια, δημιουργώντας το φαινόμενο της “φωτορύπανσης”.
– Χρησιμοποιούνται λαμπτήρες πυρακτώσεως, υψηλής κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας και μικρής διάρκειας ζωής και χρειάζεται σε τακτά διαστήματα να διατίθεται προσωπικό και όχημα του Δήμου για την αντικατάστασή τους.
– Η ανεξέλεγκτη ανάπτυξη των δένδρων χωρίς σωστό κλάδεμα, κρύβει τους φωτιστικούς στύλους.
 
Ημίφως στους δρόμους του Χαϊδαρίου! Χρειαζόμαστε περισσότερο και φτηνότερο φωτισμό 1
Δείγμα ακατάλληλου στύλου φωτισμού στην οδό Γ. Παπανδρέου: φως από τα… ύψη
Για να έχουμε τον δημοτικό φωτισμό που πρέπει να έχει ένας σύγχρονος Δήμος, που σέβεται τους πολίτες και το περιβάλλον, από έναν Δήμαρχο που σέβεται τους δημότες του, πιστεύω ότι πρέπει να γίνει:
– Μελέτη από την Τεχνική Υπηρεσία σχετικά με την  πυκνότητα τοποθέτησης των στύλων του δημοτικού φωτισμού και το σωστό ύψος τοποθέτησης των λαμπτήρων φωτισμού (από 2,8 έως 3,5 μέτρα σε ειδικές περιπτώσεις), ώστε να εξασφαλίζεται ικανοποιητικός φωτισμός των πεζοδρομίων και των οδών.
– Τοποθέτηση σύγχρονων στύλων δημοτικού φωτισμού, σε συνδυασμό με τη χρήση σύγχρονων οικολογικών λυχνιών φωτισμού τεχνολογίας LED. Μπορούν να εξοικονομήσουν πάνω από το 90% της ενέργειας που σπαταλούν οι λαμπτήρες πυρακτώσεως και να αποσβέσουν έτσι την επένδυση της εγκατάστασής τους μέσα σε μια τετραετία κατά μέγιστο και παράλληλα έχουν εγγυημένη διάρκεια ζωής δεκαπέντε (15) χρόνια χωρίς συντήρηση ή αντικατάσταση. Είναι οι μόνες που επιτρέπουν τη ρύθμιση της κατεύθυνσης της δέσμης φωτισμού στα σημεία που πρέπει να φωτιστούν, δεν έλκουν τα έντομα και δεν χάνουν σε ισχύ με το πέρασμα του χρόνου. Οι στύλοι αυτοί μπορούν παράλληλα να χρησιμοποιηθούν ως κεραίες κινητής τηλεφωνίας μικρής ισχύος (που είναι αβλαβείς για την υγεία λόγω της μικρής τους ισχύος) ή και ως αναμεταδότες του διαδικτυακού δημοτικού ασύρματου δικτύου (internet wireless repeater) που θα προσφέρεται δωρεάν προς τους δημότες.
– Όπου οι υπάρχουσες εγκαταστάσεις των στύλων του δημοτικού φωτισμού διαχέουν το φως προς όλες τις κατευθύνσεις, θα πρέπει να τοποθετηθούν άμεσα ανακλαστήρες στην κορυφή τους, που να εκτρέπουν το εκπεμπόμενο φως προς τον δρόμο και το πεζοδρόμιο. Με τον τρόπο αυτό θα διπλασιαστεί αμέσως ο υπάρχων δημοτικός φωτισμός χωρίς ριζική αντικατάσταση των υπαρχόντων υποδομών και μεγάλα έξοδα.
– Σωστό κλάδεμα των δένδρων που βρίσκονται στα πεζοδρόμια είναι βασικός παράγοντας που επηρεάζει τον φωτισμό των πεζοδρομίων και των αστικών οδών. Το κλάδεμα των δένδρων των πεζοδρομίων πρέπει να γίνεται με τέτοιο τρόπο που τα πιο χαμηλά κλαδιά τους να μην σκιάζουν τον δημοτικό φωτισμό.
– Τα κρεμαστά σώματα δημοτικού φωτισμού στη μέση του δρόμου μπορούν επίσης να αποτελέσουν ιδανική λύση φωτισμού των οδών, αφού πέφτουν δυσκολότερα θύματα βανδαλισμού. Προϋπόθεση βέβαια είναι η σωστή τους τοποθέτηση, η χρήση σύγχρονων φωτιστικών σωμάτων και η σωστή πυκνότητά τους.
– Εκμετάλλευση της ηλιακής ενέργειας με αυτόνομα ηλιακά φωτιστικά συστήματα σε οροφές δημοτικών κτιρίων και πλατείες. 
 
Τέλος, οποιοσδήποτε δημόσιος ή ιδιωτικός φορέας πραγματοποιεί έργα σε πεζοδρόμια ή οδούς της πόλης, οφείλει για την ασφάλεια των πολιτών να φωτίζει επαρκώς την περιοχή των έργων καθ’ όλη την διάρκειά τους και με επαρκή συμπληρωματικό φωτισμό και περίφραξη.
  
 

Παρόμοια Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button