ΔΥΤΙΚΗ ΑΘΗΝΑLIFESTYLEΥΓΕΙΑ

Ποια φρούτα είναι περισσότερο μολυσμένα με φυτοφάρμακα και ποια όχι;

Σας αρέσουν οι φράουλες, τα μήλα, τα αχλάδια και οι πατάτες; Ίσως θα έπρεπε να το ξανασκεφτείτε όταν καταναλώνετε μεγάλες ποσότητες καθώς όπως δείχνει έρευνα περιέχουν τις μεγαλύτερες συγκεντρώσεις σε υπολείμματα φυτοφαρμάκων σε σχέση με τα υπόλοιπα φρούτα και λαχανικά. 
Μια ετήσια έκθεση από την Περιβαλλοντική Ομάδα Εργασίας διαπίστωσε ότι σχεδόν το 70% των δειγμάτων 48 τύπων συμβατικών προϊόντων ήταν μολυσμένα με υπολείμματα φυτοφαρμάκων. Το καλό σε αυτό, είναι πως παρατηρείται μια διαφορά προς τα κάτω 6,6 ποσοστιαίων μονάδων σε σχέση με πέρυσι, σύμφωνα με το CNN.

Ο οδηγός Καταναλωτή EWG, που δημοσιεύτηκε την Τετάρτη, κατατάσσει την μόλυνση από φυτοφάρμακα δημοφιλών φρούτων και λαχανικών βασιζόμενος σε περισσότερα από 36.000 δείγματα των προϊόντων που ελέγχθηκαν από το Υπουργείο Γεωργίας των ΗΠΑ και τον Οργανισμό Τροφίμων και Ποτών. 

Φέτος, οι φράουλες παρέμειναν στην κορυφή της λίστας των προϊόντων με την υψηλότερη συγκέντρωση φυτοφαρμάκων, ενώ το γλυκό καλαμπόκι και το αβοκάντο ταξινομήθηκαν ως έχοντες την χαμηλότερη συγκέντρωση. 

Δυνητικά τοξικά
Τα φυτοφάρμακα χρησιμοποιούνται ευρέως στην παραγωγή τροφίμων για τον έλεγχο των παρασίτων όπως τα έντομα, τα τρωκτικά, τα ζιζάνια, τα βακτήρια, η μούχλα και οι μύκητες. Εκτός από τις χρήσεις τους στη γεωργία, τα φυτοφάρμακα χρησιμοποιούνται για την προστασία της δημόσιας υγείας ελέγχοντας οργανισμούς που μεταφέρουν τροπικές ασθένειες, όπως τα κουνούπια. 

Τα φυτοφάρμακα είναι δυνητικά τοξικά για τον άνθρωπο, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας. Μπορεί να έχουν αρνητικές επιπτώσεις στην αναπαραγωγή, το ανοσοποιητικό ή το νευρικό σύστημα, να προκαλέσουν καρκίνο και να οδηγήσουν σε άλλα προβλήματα.
 
Υπολείμματα φυτοφαρμάκων μπορούν να παραμείνουν στα φρούτα και τα λαχανικά, ακόμη και αφότου πλυθούν και σε ορισμένες περιπτώσεις στη φλούδα τους, σύμφωνα με την έκθεση. 

Ωστόσο, σύμφωνα με έκθεση του USDA το 2014, διαπιστώθηκε πως «συνολικά τα κατάλοιπα των φυτοφαρμάκων στα τρόφιμα που εξετάστηκαν ήταν σε επίπεδα χαμηλότερα από τα περιθώρια ανοχής από την Υπηρεσία Προστασίας του Περιβάλλοντος» και δεν υπήρχε ανησυχία για την ασφάλεια των καταναλωτών.

Το «Dirty Dozen»

Προϊόντα που βρέθηκαν θετικά σε διάφορα φυτοφάρμακα και περιείχαν τις υψηλότερες συγκεντρώσεις φυτοφαρμάκων από τα άλλα προϊόντα εμφανίζονται στον κατάλογο γνωστό ως «Dirty Dozen». 

Ξεκινώντας με τις υψηλότερες ποσότητες σε υπολείμματα φυτοφαρμάκων, η λίστα περιλαμβάνει τις φράουλες, το σπανάκι, τα νεκταρίνια, τα μήλα, τα ροδάκινα, το σέλινο, τα σταφύλια, τα αχλάδια, τα κεράσια, τις ντομάτες, τις γλυκές πιπεριές και τις πατάτες. 

Οι φράουλες παρέμειναν στην κορυφή της λίστας με τουλάχιστον 20 φυτοφάρμακα, ενώ το σπανάκι κατέκτησε τη δεύτερη θέση με διπλάσιο αριθμό υπολειμμάτων φυτοφαρμάκων κατά βάρος από οποιαδήποτε άλλη καλλιέργεια. 

Το 2016, το σπανάκι κατετάγη όγδοο, αλλά οι τελευταίοι αριθμοί δείχνουν μια απότομη αύξηση των υπολειμμάτων φυτοφαρμάκων σε μη βιολογικό σπανάκι. 

Τα φυτοφάρμακα υπεύθυνα για τα κατάλοιπα περιελάμβαναν τρία μυκητοκτόνα και ένα εντομοκτόνο που ονομάζεται περμεθρίνη, και συνδέεται με σπασμούς και επιληπτικές κρίσεις στα νευρικά συστήματα ζώων και εντόμων. 

Οι νεότερες προσθήκες στη λίστα ήταν τα αχλάδια και οι πατάτες, που αντικατέστησαν τα ντοματίνια και τα αγγούρια από το προηγούμενο έτος.

Ποια φρούτα είναι περισσότερο μολυσμένα με φυτοφάρμακα και ποια όχι; 1


Τα 15 πιο καθαρά
Τα προϊόντα που έχουν σχετικά λιγότερα φυτοφάρμακα και χαμηλότερες συγκεντρώσεις υπολειμμάτων φυτοφαρμάκων κατατάσσονται στη λίστα με τα «15 πιο καθαρά». 

Αυτός ο κατάλογος περιλαμβάνει με τη σειρά, το γλυκό καλαμπόκι, το αβοκάντο, τον ανανά, το λάχανο, τα κρεμμύδια, τον κατεψυγμένο αρακά, την παπάγια, τα σπαράγγια, το μάνγκο, τη μελιτζάνα, το πεπόνι, τα ακτινίδια, το κουνουπίδι και το γκρέιπφρουτ. 

Μόνο το 1% των δειγμάτων έδειξε ανιχνεύσιμα φυτοφάρμακα στο αβοκάντο και το γλυκό καλαμπόκι που κρίθηκαν ως τα πιο καθαρά. 

Πάνω από το 80% του ανανά, της παπάγιας, των σπαραγγιών, των κρεμμυδιών και του λάχανου, που περιλήφθηκαν στο δείγμα δεν έδειξαν υπολείμματα φυτοφαρμάκων.

Ένα καλό κόλπο

Υπάρχει ένα απλό και οικονομικό κόλπο που μπορεί να μας βοηθήσει να απαλλαγούμε από αυτά τα βλαβερά χημικά. Διατροφολόγοι και χημικοί ερευνητές προτείνουν να πλένουμε τα φρέσκα αυτά προϊόντα σε ένα διάλυμα νερού και ξυδιού. Συνιστούν το μούλιασμα των φρούτων και λαχανικών σε αυτό το διάλυμα με αναλογία 10% ξύδι και 90% νερό για περίπου 15 με 20 λεπτά.
Ξεπλύνετε σε φρέσκο νερό και… έτοιμα.

Η μέθοδος αυτή δεν πρέπει να χρησιμοποιείται σε φρούτα και λαχανικά με πορώδη επιφάνεια όπως τα σταφύλια, τα μούρα, οι φράουλες κτλ. διότι μπορεί να απορροφήσουν πολύ ξύδι και να χαλάσουν. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε εναλλακτικά αντί για ξύδι, χυμό λεμονιού.

Αυτή η μέθοδος απομακρύνει το μεγαλύτερο μέρος των υπολειμμάτων φυτοφαρμάκων επαφής που εμφανίζονται συνήθως στην επιφάνεια. Αν και υπάρχουν ορισμένα γεωργικά φάρμακα που απορροφώνται αυτούσια από το φυτό και δεν φεύγουν με το πλύσιμο, τα περισσότερα σύγχρονα φάρμακα δεν εισχωρούν στο εσωτερικό τους και επομένως είναι εύκολο να απομακρυνθούν.

Παρόμοια Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button