ΔΥΤΙΚΗ ΑΘΗΝΑ

Το κυλικείο εξυπηρετεί τον Διομήδειο Κήπο ή ο Κήπος το κυλικείο;

Αναφορά του Κώστα Φωτεινάκη, προέδρου των Φίλων της Φύσης, σε δημόσιες αρχές για το ωράριο λειτουργίας του “κυλικείου” στον Διομήδειο Κήπο και άλλες ελεγχόμενες ως παράνομες πράξεις ή παραλείψεις.

Σύντομο Ιστορικό:
Ο  «Βοτανικός Κήπος Ιουλίας & Αλεξάνδρου Ν. Διομήδους» («Βοτανικός Κήπος» από εδώ και στο εξής) βρίσκεται εντός των ορίων του καταφυγίου άγριας ζωής του όρους Αιγάλεω – Ποικίλου ΦΕΚ B918/2001 – 18.07.2001 (σελ.13138/9/40).
Εντός του ανωτέρου χώρου το Κοινωφελές Ίδρυμα «Βοτανικός Κήπος Ιουλίας & Αλεξάνδρου Ν. Διομήδους» εκμίσθωσε το «ξύλινο οίκημα επιφανείας 64 τ.μ. με τον περιβάλλοντα χώρο δασικής αναψυχής…. Αποκλειστικώς ως κυλικείο». [τα στοιχεία του μισθωτή εκτιμώ ότι είναι διαθέσιμα από το Κοινωφελές ίδρυμα]
Το «κυλικείο» που φέρει την εμπορική επωνυμία «The Garden Café» λειτουργεί στο χώρο του «Βοτανικού Κήπου» από τον Ιούνιο του 2015.
Οι καταγγελλόμενες και ελεγχόμενες ως παράνομες πράξεις που αφορούν την λειτουργία του «κυλικείου»:
1.   Το κυλικείο ξεκίνησε να λειτουργεί από τον Ιούνιο του 2015 χωρίς «η Δασική Υπηρεσία να έχει φροντίσει για την έκδοση του Κανονισμού Λειτουργίας του σύμφωνα με τα οριζόμενα στην αριθ.176958/5671/27-7-85 εγκύκλιο διαταγή Υπ. Γεωργίας, ο οποίος υποχρεωτικά αναγράφεται σε ξύλινες πινακίδες που τοποθετούνται στην είσοδο του χώρου δασικής αναψυχής». ΦΕΚ 170/14.3.1995 άρθρο Γ’.
2.       Σύμφωνα με το ΦΕΚ 170/14.3. 1995, άρθρο Δ΄ Επιτρεπόμενα έργα, α/α 15: «Η εγκατάσταση μικρών ξύλινων λυόμενων οικημάτων που θα χρησιμοποιούνται σαν αναψυκτήρια, μη επιτρεπομένης της λειτουργίας τους μετά  τη δύση του ηλίου ή σε καθαρά επιχειρηματική βάση. (Απλή διάθεση αναψυκτικών, σάντουιτς κ.λπ. για την εξυπηρέτηση των επισκεπτών του χώρου). Τα έσοδα από αυτή τη δραστηριότητα θα κατατίθενται στο ΚΤΓ και Δασών.» [σ.σ. την τελευταία πρόταση δεν δύναμαι να την εξηγήσω περιορίζομαι α) «στη δύση του ηλίου» β) «σε καθαρά επιχειρηματική βάση» γ)«Απλή διάθεση αναψυκτικών για την εξυπηρέτηση των επισκεπτών του χώρου».] Το άρθρο αυτό του νομοθέτη για «την υπαίθρια αναψυχή στα δάση» παραβιάζεται κατά τη γνώμη μου γιατί:
2.1   [συνέχεια από 2] α)Το κυλικείο παραμένει ανοικτό και μετά τη δύση του ηλίου μέχρι και τις πρώτες πρωινές ώρες και μάλιστα με το φωτισμό του αναστατώνει την «άγρια ζωή» της περιοχής. Η λειτουργία του κυλικείου μετά τη δύση όχι μόνο δεν αμφισβητείται  από κανέναν αλλά προβάλλεται και από το site του «Βοτανικού Κήπου». Συγκεκριμέναδιαβάζουμε στο site «Το Κυλικείο λειτουργεί από το πρωί, με την έναρξη της εισόδου των επισκεπτών στον Κήπο, και συνεχίζει την λειτουργία του και τις βραδινές ώρες, ανάλογα με την εποχή…» Επιπρόσθετα δείτε και το διαφημιστικό της επιχείρησης του «κυλικείου» στις επισυναπτόμενες φωτογραφίες, φωτ. αρ.3.
2.2   [συνέχεια από 2] β) Λειτουργεί καθαρά σε επιχειρηματική βάση. Αυτό αποδεικνύεται από το γεγονός ότι το «κυλικείο» λειτουργεί και εκτός του ωραρίου του «Βοτανικού Κήπου» που ο χώρος του είναι επισκέψιμος. Κα αυτό δεν αμφισβητείται, αντιθέτως προβάλλεται στο site του Βοτανικού Κήπου. Συγκεκριμένα διαβάζουμε στο site «Όμως, όταν ο Κήπος είναι κλειστός για τους επισκέπτες, οι θαμώνες του Κυλικείου θα πρέπει να περιορίζονται στον χώρο γύρω από αυτό.». Τα δεδομένα  αποδεικνύουν ότι το κυλικείο δεν εξυπηρετεί τους επισκέπτες του Βοτανικού Κήπου, αλλά ο Βοτανικός Κήπος εξυπηρετεί εκτός του ωραρίου «τους θαμώνες» του κυλικείου.  Η ανωτέρω άποψη γίνεται ποιο ισχυρή γιατί το «κυλικείο» εξακολουθεί να παραμένει ανοικτό και κατά τη διάρκεια που ο Βοτανικός Κήπος παραμένει κλειστός από 15 Ιουλίου – 31 Αυγούστου.
2.3  [συνέχεια από 2] γ) Λειτουργεί καθαρά σε επιχειρηματική βάση γιατί δεν περιορίζεται στην «Απλή διάθεση αναψυκτικών, σάντουιτς κ.λπ. για την εξυπηρέτηση των επισκεπτών…» αλλά διαθέτει πιάτα τα οποία  προσφέρονται σε φημισμένα εστιατορίων.
3.       Καφέ –  Εστιατόριο η «Δασική Υπηρεσία». Αυτό που προκαλεί όλους όσοι έχουμε κάποια σχέση με τη φύση και τα δάση και που θα έκανε να τρίζουν τα κόκαλα των μεγάλων μορφών που υπηρέτησαν τη Δασική Υπηρεσία, όπως του Τάσου Στεφάνου και ιδιαίτερα του Γεωργίου Ντούρουπου έγραψε με ψευδώνυμο Κώστας Κλωνάρας το άρθρο για το Ποικίλο Όρος, είναι η ξυλόγλυπτος επιγραφή έξω από το δεύτερο «ξύλινο οίκημα» «Δασική Υπηρεσία». Στο εξωτερικό λοιπόν του «ξύλινου οικήματος» υπάρχει η επιγραφή «Δασική Υπηρεσία» και στο εσωτερικό υπάρχουν εγκαταστάσεις για τους «θαμώνες». Αναρωτιέμαι α) γιατί τοποθετήθηκε αυτή η πινακίδα «Δασική Υπηρεσία» στη δεύτερη ξύλινη κατασκευή? Μήπως για να δικαιολογήσει την επέκταση του δεύτερου «ξύλινου οικήματος» ως «Κέντρου Ενημέρωσης Επισκεπτών» και για να μετατραπεί στη συνέχεια σε χώρο εστίασης? Δεν γνωρίζω την απάντηση –  εκείνο που γνωρίζω όμως και μάλιστα καλά είναι ότι η πινακίδα «Δασική Υπηρεσία» έξω από το χώρο εστίασης πρέπει να κατέβει ή να παίξει πραγματικά το ρόλο της, δηλαδή να γίνει ο χώρος πραγματικά «Κέντρο Ενημέρωσης Επισκεπτών». [Δείτε τις φωτογραφίες σε άλλο έγγραφο με την επιγραφή και το χώρο για να κατανοήσετε το θέμα. Οι δύο φωτογραφίες είναι αναρτημένες στο site τουΒοτανικού Κήπου – τα σχόλια είναι δικά μου]
4.    Μετά την εγκατάσταση του «μισθωτή» έχουν γίνει σημαντικές επεκτάσεις στην πίσω πλευρά του κυλικείου. Αυτές οι επεκτάσεις έγιναν σε γνώση και σύμφωνα με τις διαδικασίες που προβλέπονται από τη Δασική Υπηρεσία και του Κοινωφελούς Ιδρύματος ή έγιναν αυθαίρετα?
Η επιστολή μου αυτή έχει ως βασικό της σκοπό της αποκατάσταση και τη δικαίωση του όρου «Δασική Υπαίθρια Αναψυχή», ο οποίος κατά τη γνώμη μου παραβιάζεται από τον μέχρι τώρα τρόπο λειτουργίας του «κυλικείου». Και επειδή γνωρίζω επαρκώς τον όρο Δασική Αναψυχή διευκρινίζω ότι είναι απαραίτητο ένα κυλικείο στο χώρο του Βοτανικού Κήπουσύμφωνα όμως με τους όρους και τις προϋποθέσεις που προδιαγράφει η δασική νομοθεσία και το δημόσιο συμφέρον και όχι η επιχειρηματική δραστηριότητα.
Σας παρακαλώ να ελέγξετε τις καταγγελλόμενες ως παράνομες πράξεις και να πράξετε τα δέοντα σε όλα τα επίπεδα.
Σας ευχαριστώ για την προσοχή σας
Κώστας Φωτεινάκης
Πρόεδρος
Το Ελληνικό Δίκτυο “Φίλοι της Φύσης / Naturefriends Greece” ιδρύθηκε το 2007 και είναι μέλος της Διεθνούς Περιβαλλοντικής Οργάνωσης Naturefriends International/NFI (1895). Στους NFI[1] συμμετέχουν 51 εθνικές οργανώσεις από όλο τον κόσμο με περισσότερα από 500.000 μέλη. Στο πλαίσιο των δράσεων τους, οι ΦτΦ είναι εθνικοί συντονιστές για την Ελλάδα της εκστρατείας people4soil που θα ξεκινήσει επίσημα το Φθινόπωρο του 2016 με σκοπό να χαρακτηριστεί από την Ε.Ε. και να προστατευτεί νομικά το έδαφος  ως  κοινό αγαθό[2]. Επιπρόσθετα συμμετέχουν και στο Διεθνές  Δίκτυο, Our World Is Not For Sale[3].

[1] http://www.nfi.at
[2] http://www.people4soil.eu/index-en.php
[3] http://www.ourworldisnotforsale.org/en
Η αναφορτά του Κ. Φωτεινάκη στάλθηκε προς:
1.       Γενικό Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης [email protected]
2.       Βοτανικός Κήπος Ιουλίας & Αλεξάνδρου Ν. Διομήδους [email protected]
3.       Πρόεδρο του Ιδρύματος «Βοτανικός Κήπος Ιουλίας & Αλεξάνδρου Ν. Διομήδους» κ.Δημόπουλο Μελέτιο – Αθανάσιο (Πρύτανης του Ε.Κ.Π.Α.) [email protected]
4.       Δασαρχείο Αιγάλεω [email protected]
5.       Δ/νση Δασών Αθηνών [email protected]
  1. Δ/νση Δασών Δυτικής Αττικής dash_dytikh_attikh@attica.gr
7.       Ειδική Γραμματεία Δασών
8.       Διεύθυνση Διαχείρισης Δασών και Δασικού Περιβάλλοντος
9.       Διεύθυνση Προστασίας Δασών και Δασικού Περιβάλλοντος
10.   Διεύθυνση Αισθητικών Δασών Δρυμών και Θήρας
11.   Τμήμα Επιτρεπτών Επεμβάσεων στα Δασικά Εδάφη και Προστασίας Αστικών Αστικών Χώρων Πρασίνου [email protected]
12.   Διεύθυνση Προγραμματισμού και Δασικής πολιτικής – [email protected]
13.   Δήμο Χαϊδαρίου (α) Επιτροπή Ποιότητας Ζωής β) Υπηρεσία Καταστημάτων Υγειονομικού Ενδιαφέροντος γ) Δημοτικό Συμβούλιο δ) Αντιδήμαρχο και Υπηρεσία Πρασίνου[email protected]
14.   Ινστιτούτο Μεσογειακών Δασικών Οικοσυστημάτων και Τεχνολογίας Δασικών Προϊόντων [email protected]
15.   Αστυνομικό Τμήμα Χαϊδαρίου [email protected]

Παρόμοια Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *


Back to top button