ΔΥΤΙΚΗ ΑΘΗΝΑΠΡΩΤΗ ΣΕΛΙΔΑ

424 πλειστηριασμοί ακινήτων “τρέχουν” στη Δυτική Αθήνα

Οι προγραμματισμένοι πλειστηριασμοί ακινήτων στους Δήμους της Δυτικής Αθήνας, για το επόμενο διάστημα φτάνουν τους 424. Έως σήμερα έχουν αναρτηθεί στην ηλεκτρονική πλατφόρμα, για να πραγματοποιηθούν έως το τέλος του έτους, περισσότεροι από 12.000 πλειστηριασμοί οικιστικών ακινήτων, εκ των οποίων τα 6.850 έχουν ως τιμή πρώτης προσφοράς έως 12.000 ευρώ.

Τα ακίνητα που εκπλειστηριάζονται από τις τράπεζες αφορούν τόσο σε πρώτες κατοικίες, σημείο όπου εστιάζεται το μεγαλύτερο κοινωνικό πρόβλημα, όσο και καταστήματα, αποθήκες, χώρους στάθμευσης κτλ. Το “πρώτο χτύπημα”, το οποίο ορίζεται στους πλειστηριασμούς, αγγίζει την πραγματική τιμή αγοράς των ακινήτων.

Πλειστηριασμοί ακινήτων στη Δυτική Αθήνα

Πιο αναλυτικά οι τρέχοντες πλειστηριασμοί ακινήτων ανά Δήμο:

Αγία Βαρβάρα, 23
Άγιοι Ανάργυροι – Καματερό, 53
Αιγάλεω, 89
Ίλιον, 54
Περιστέρι, 105
Πετρούπολη, 47
Χαϊδάρι, 53

Σε επικοινωνία που είχαν μαζί μας πολίτες, μετά το άρθρο μας 52 ακίνητα σε πλειστηριασμό στο Χαϊδάρι, μας είπαν ότι η συμπεριφορά των τραπεζών είναι απαράδεκτη και ότι δεν βοηθούν καθόλου στην επίτευξη διακανονισμών, καθώς απαιτούν χρήματα πολύ πάνω από τις πραγματικές δυνατότητες των οφειλετών. Επίσης είναι αδύνατη η επικοινωνία με τα funds στα οποία έχουν περιέλθει ακίνητα. Παρόλο που κάποιοι πολίτες έχουν προσφύγει δικαστικά ζητώντας ανακοπή των πλειστηριασμών, καθώς δεν τους έχει δοθεί η δυνατότητα διακανονισμού, δεν εκδίδονται έγκαιρα οι αποφάσεις, δηλαδή πριν τον πλειστηριασμό.

Μέσα σε αυτό το χαοτικό σκηνικό, υπάρχουν άνθρωποι που έχουν πληρώσει δεκάδες χιλιάδες ευρώ για δάνεια που έχουν λάβει. Αλλά αφορούν τόκους -κατά την πάγια τακτική των τραπεζών κατά τη σύναψη των δανειακών συμβάσεων να πληρώνονται πρώτα οι τόκοι, με αποτέλεσμα μετά την αποπληρωμή δόσεων επί χρόνια, το κεφάλαιο να παραμένει σχεδόν ακέραιο. Έτσι ο δανειολήπτης χάνει όχι μόνο το σπίτι, αλλά και πάρα πολλά χρήματα.

Σημειώνεται ότι οι μέχρι στιγμής πλειστηριασμοί ακινήτων, σύμφωνα με την “Καθημερινή”, καταλήγουν να δίνουν το 75% έως και 80% των ακινήτων έχει καταλήξει στις τράπεζες, ενώ είναι το επιθυμητό η αναλογία αυτή να πέσει κάτω του 70%, οδηγώντας τουλάχιστον το 30% των πλειστηριαζόμενων ακινήτων σε τρίτους αγοραστές.

“Παγώνουν” λόγω εκλογών έως τον Νοέμβριο

«Παγώνουν» έως τον Νοέμβριο λόγω των εθνικών και αυτοδιοικητικών εκλογών, οι πλειστηριασμοί χαμηλής αξίας ακινήτων από τράπεζες και εταιρείες διαχείρισης δανείων και απαιτήσεων (servicers).

Πρόκειται για μια άτυπη απόφαση που ελήφθη από τις συστημικές τράπεζες και τους servicers και η οποία θα αφορά ακίνητα αξίας κάτω των 60-70.000 ευρώ για τα οποία θα ανασταλούν οι πλειστηριασμοί για τουλάχιστον ένα εξάμηνο, διάστημα κατά το οποίο εκτιμάται πως θα ολοκληρωθούν οι εθνικές αλλά και οι δημοτικές/περιφερειακές εκλογές.

Ωστόσο από την άλλη, όπως λένε τραπεζικά στελέχη αλλά και εκπρόσωποι των εταιρειών διαχείρισης ακινήτων, θα συνεχιστούν κανονικά οι προγραμματισμένοι πλειστηριασμοί για ακίνητα μεγαλύτερης αξίας, με αποδέκτες κυρίως μεγαλοοφειλέτες και στρατηγικούς κακοπληρωτές.

“Οι πλειστηριασμοί ακινήτων δεν είναι ο πρώτος μας στόχος”

Από την πλευρά τους οι servicers βεβαιώνουν ότι δεν έχουν ως πρώτη επιλογή τους πλειστηριασμούς, διότι κοστίζει σε χρόνο και κυρίως σε χρήμα, καθώς για ένα δάνειο ύψους 100.000 ευρώ, τα έξοδα αναγκαστικής είσπραξης ανέρχονται περίπου σε 15.000 ευρώ. Και για να ολοκληρωθεί μια διαδικασία αναγκαστικής είσπραξης, από την έκδοση διαταγής πληρωμής μέχρι τον πλειστηριασμό απαιτούνται 2-3 χρόνια. Σημειώνεται ότι την περίοδο 2020-2022 μόνο το 17% των ανακτήσεων προήλθε από πλειστηριασμούς και 83% από διμερείς και συναινετικές λύσεις.

Σύμφωνα με πληροφορίες, εκτιμάται πως 8 στα 10 «κόκκινα» δάνεια που διαχειρίζονται τράπεζες και εταιρείες διαχείρισης δανείων καταλήγουν, μετά από εκατέρωθεν συμφωνία πιστωτών και δανειοληπτών, σε διακανονισμό του χρέους η σε κάποιου είδους ρύθμιση, και μόνο τα υπόλοιπα 2 στα 10 παίρνουν το δρόμο του πλειστηριασμού. Ειδικότερα ,σύμφωνα με τους servicers, οι οποίοι διαχειρίζονται για λογαριασμό διαφόρων funds 600.000 τραπεζικά δάνεια εκ των οποίων τα 300.000 είναι οικιστικά και τα άλλα 300.000 εμπορικά περίπου το 20% δηλαδή 120.000, εξ αυτών πρόκειται να καταλήξουν την προσεχή τριετία σε πλειστηριασμό.

Παρόμοια Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button