ΕΙΔΗΣΕΙΣΚΟΙΝΩΝΙΑΠΡΩΤΗ ΣΕΛΙΔΑ

Άρση λοκντάουν: Τα σενάρια για λιανεμπόριο, SMS, σχολεία, κομμωτήρια

Τη σταδιακή χαλάρωση του lockdown από τις 22 Μαρτίου προκρίνει η κυβέρνηση. Προτάσεις και σενάρια. Την Παρασκευή τελικά οι οριστικές αποφάσεις.

Με δεδομένη την κόπωση των πολιτών αλλά και τις οικονομικές συνέπειες από ένα χρόνο περιορισμών λόγω κορωνοϊού, η κυβέρνηση επιθυμεί τη σταδιακή χαλάρωση του lockdown, σε δύο βήματα, από την ερχόμενη Δευτέρα. Ειδικότερα, εξετάζονται σενάρια για επανέναρξη ορισμένων δραστηριοτήτων, με μικρό σχετικά επιδημιολογικό αποτύπωμα. Πρώτον, να ανοίξουν κομμωτήρια και κέντρα αισθητικής, που λειτουργούν ούτως ή άλλως με ραντεβού και αυστηρούς περιορισμούς, από τις 22 Μαρτίου. Την ίδια ημέρα εξετάζεται να ξεκινήσει σταδιακά η επαναλειτουργία και των δικαστηρίων. Και δεύτερον να ανοίξει από τις 29 Μαρτίου το λιανεμπόριο, είτε με click away είτε με μήνυμα στο νέο ειδικό αριθμό 13032.

Χαλάρωση της απαγόρευσης κυκλοφορίας τα Σαββατοκύριακα

Εξετάζεται επιπλέον από τις 22 Μαρτίου να καταργηθούν και οι πρόσφατοι περιορισμοί που είχαν επιβληθεί στη μετακίνηση με κωδικούς 2 και 6. Να επιτρέπεται δηλαδή η μετακίνηση για αγορές τροφίμων σε ακτίνα μεγαλύτερη των δύο χιλιομέτρων από την κατοικία, καθώς και η μετακίνηση για άθληση με το αυτοκίνητο και όχι μόνο πεζή.

Στο τραπέζι έχει πέσει και το ενδεχόμενο η απαγόρευση κυκλοφορίας τα Σαββατοκύριακα να μην ξεκινάει από τις 19:00, αλλά από τις 21:00 όπως και τις καθημερινές. Υπενθυμίζεται ότι ήδη είχε χαλαρώσει κατά μία ώρα το σχετικό μέτρο, το οποίο έχει βρεθεί στο επίκεντρο έντονης κριτικής.

Σχολεία και εστίαση

Όσο για τα σχολεία, δεν εξετάζεται ακόμη η επαναλειτουργία τους καθώς άλλωστε πρόσφατα ελήφθη η απόφαση για οριζόντιο κλείσιμο σε όλη τη χώρα. Στις αρχές Απριλίου όμως θα επανεξετασθεί τουλάχιστον το ζήτημα των λυκείων, λόγω πανελλαδικών εξετάσεων.

Η δε εστίαση, θα περιμένει τελικά ένα μερικό άνοιγμα (εστιατόρια και καφετέριες μόνο για καθήμενους, με τέσσερα άτομα ανά τραπέζι και σε εξωτερικούς χώρους) μετά τις 19 Απριλίου.

Την Παρασκευή οι οριστικές αποφάσεις

Υπενθυμίζεται ότι τον οδικό χάρτη σταδιακής χαλάρωσης επρόκειτο να συζητήσει σε έκτακτη συνεδρίαση της σήμερα η επιτροπή λοιμωξιολόγων με την… παρότρυνση της κυβέρνησης. Τελικά όμως η συνεδρίαση αναβλήθηκε, καθώς οι ειδικοί φέρονται να ζήτησαν να έχουν ένα ασφαλέστερο επιδημιολογικό δείγμα πριν αποφασίσουν, γεγονός που φαίνεται πως υποκρύπτει και ενστάσεις της επιτροπής για το άνοιγμα. Η συνεδρίαση λοιπόν θα πραγματοποιηθεί κανονικά την Παρασκευή και οι ανακοινώσεις θα γίνουν στο πλαίσιο της τακτικής ενημέρωσης.

Εκτός όμως από τις ενστάσεις ορισμένων ειδικών για τη χαλάρωση των περιορισμών, υπάρχει και η άποψη ότι από ένα lockdown που δεν τηρείται είναι προτιμότερο ένα άνοιγμα με μέτρα, καθώς παρατηρούνται φαινόμενα κομμωτηρίων, εστιατορίων, καφέ, κέντρων διασκέδασης που λειτουργούν “κρυφά” και η πολιτεία αδυνατεί να αστυνομεύσει σε μεγάλη έκταση την κατάσταση.

Παρόμοια Άρθρα

Back to top button