ΕΙΔΗΣΕΙΣΕΛΛΑΔΑΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Μπανάκι χωρίς τσιγαράκι! Τρισεκατομμύρια γόπες στις παραλίες του κόσμου

Καλοκαιράκι ήρθε, οπότε καλό είναι να μιλήσουμε για την προσφιλή συνήθεια, για την οποία έχουν γραφεί τα μύρια κείμενα, και δεν είναι άλλη από την εγκατάλειψη της αγαπημένης γόπας, δηλαδή του αποτσίγαρου, στις όμορφες αμμουδιές.

Τα οποία αποτσίγαρα δεν κολυμπούν στις θάλασσες κατά λάθος, αλλά γιατί κάποιοι τα πετάνε στην θάλασσα π.χ. όντας επάνω σε ένα καράβι και κάποιοι άλλοι απλά τα σβήνουν στην άμμο κι εκεί τελειώνει η ευθύνη τους.

Είναι οι ίδιοι που χρόνια τώρα αδειάζουν το τασάκι του αυτοκινήτου τους στο ρείθρο του πεζοδρομίου χωρίς κανέναν ενδοιασμό και ίσως και σκέψη. Τα παραχωμένα στην άμμο αποτσίγαρα δεν διαλύονται καθώς τα παρασέρνει το κύμα της θάλασσας όπως πολλοί βολεύονται να πιστεύουν, αλλά γίνονται τροφή για τα ψάρια και τα πουλιά και πηγή μόλυνσης του θαλάσσιων και χερσαίων οικοσυστημάτων.

Και καθώς η επανάληψη ποτέ δεν έβλαψε κανέναν, θα αναφερθούμε και πάλι στο εκπληκτικό νούμερο αποτσίγαρων που γεμίζει τις θάλασσες του κόσμου. Μερικά τρισεκατομμύρια αποτσίγαρα εισέρχονται στο περιβάλλον κάθε χρόνο, σύμφωνα με τον Οργανισμό Cigarette Litter org (2007). Είναι παγκόσμιο φαινόμενο και δεκαοκτώ χρόνια τώρα, που παγκοσμίως γίνονται δράσεις καθαρισμού των ακτών, έχουν την πρωτιά στη λίστα σκουπιδιών που γεμίζουν τις παραλίες.

Σύμφωνα με τον οργανισμό Ocean Conservancy, το 2008 περισυλλέχθηκαν 3,2 εκατομμύρια γόπες από παραλίες σε όλο τον κόσμο. Μια θάλασσα αποτσίγαρα τι πολιτισμό υποδηλώνει; Για μια χώρα μάλιστα που στηρίζεται στον τουρισμό, όπως η Ελλάδα;

Επομένως, δράσεις όπως η ανακήρυξη της Αστυπάλαιας ως το πρώτο smoke free νησί, παγκοσμίως, από τον Δήμο Αστυπάλαιας πέρυσι τον Οκτώβριο, σε συνεργασία με την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, είναι απολύτως καλοδεχούμενες και μάλιστα θα μπορούσαμε να πούμε ότι ανοίγουν τον δρόμο για ακόμη μία τάση τουρισμού. Μάλιστα τότε, ο δήμαρχος Αστυπάλαιας είχε πει πως η στρατηγική κατάκτηση του στόχου είναι να επιτευχθεί ως συνειδητή επιλογή των κατοίκων και των επισκεπτών και όχι με αστυνομικά μέτρα.

Δεν είναι πολλές ημέρες που η Σέριφος, άλλη μια ομορφιά των Κυκλάδων, ανακήρυξε μία από τις πιο όμορφες παραλίες της, τη Βαγιά, ως την πρώτη non-smoking παραλία στην Ελλάδα, επ’ ευκαιρία του εορτασμού της Παγκόσμιας Ημέρας κατά του Καπνίσματος (31 Μαΐου).

Η κίνηση αυτή έγινε με τη συνέργεια και πρωτοβουλία του Κοινωφελούς Ιδρύματος Αθανασίου Κ. Λασκαρίδη στο πλαίσιο του περιβαλλοντικού προγράμματος SeaChange Greek Islands, που υλοποιείται από το ίδρυμα σε δέκα νησιά των Κυκλάδων.

Η Βαγιά λοιπόν θα είναι παραλία μη καπνιζόντων από το φετινό καλοκαίρι. Ας ελπίσουμε ότι κι άλλες περιοχές θα υιοθετήσουν αντίστοιχη δράση, δημιουργώντας τη δική τους ευκαιρία στην προστασία κι ανάδειξη του τόπου τους με όσο το δυνατόν μικρότερο περιβαλλοντικό αποτύπωμα. Γιατί, σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε το Ιδρυμα Λασκαρίδη, οι παραλίες που συνήθως είναι γεμάτες αποτσίγαρα βρίσκονται σε Σίκινο, Αμοργό, Κουφονήσια, Ηρακλειά, Δονούσα, Σχοινούσα, Φολέγανδρο και Κίμωλο.

Πηγή: efsyn.gr, Βάση Παναγοπούλου

Παρόμοια Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button