Την πρόσληψη 15 σχολικών καθαριστριών από πρόγραμμα του ΟΑΕΔ διετούς διάρκειας πρότειναν οι Πολίτες σε Δράση, αλλά απορρίφθηκε από το Δημοτικό Συμβούλιο σε μια διαδικασία που έμοιαζε με περίτεχνα χτυπήματα σε τραπέζι γαλλικού μπιλιάρδου με καραμπόλες.

Ο εισηγητής της πρότασης, Δημήτρης Αλεξάκης, την είχε κάνει γνωστή με δημοσίευση στην εφημερίδα μας (Καθαρίστριες στα σχολεία: “Κοροϊδεύει τον κόσμο η κυβέρνηση” – Πρόταση για το Χαϊδάρι), στην οποία παρουσίασε την έλλειψη των 15 καθαριστριών, την συμφέρουσα για τον Δήμο ένταξη στο πρόγραμμα, καθώς και την άμεση εφαρμογή του, στην οποία μάλιστα θα λαμβανόταν υπόψη και το κριτήριο της εντοπιότητας. Όμως η πρόταση δεν πέρασε, με μια “απόφαση παρωδία στην οποία συνέβαλαν ο Μιχάλης Σελέκος και ο δήμαρχος Βαγγέλης Ντηνιακός”, σύμφωνα με τον κ. Αλεξάκη.

Ακολουθεί ολόκληρη η τοποθέτηση του Δημήτρη Αλεξάκη:

Ασέβεια προς τους μαθητές και τις μαθήτριες, τους εκπαιδευτικούς, τους γονείς και κηδεμόνες καθώς και τους εργαζόμενους στα σχολεία της πόλης μας από τον νυν Δήμαρχο κο Ντηνιακό και τον πρώην Δήμαρχο κο Σελέκο, με την απόφαση παρωδία στην οποία συνέβαλαν και οι δύο προκειμένου να μην προσληφθούν άμεσα οι απαραίτητες καθαρίστριες σε σχολεία της πόλης μας.

Η Δημοτική Παράταξη “Πολίτες σε Δράση Χαϊδαρίου” έχοντας καταγράψει τις ανάγκες για επαρκή καθαριότητα στα σχολεία της πόλης μας, μετά από συζητήσεις με γονείς και κηδεμόνες, με εκπαιδευτικούς της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης αλλά και με μαθητές  / τριες και δεδομένου ότι το Υπουργείο Εσωτερικών δεν καλύπτει τις διαπιστωμένες ανάγκες καθαρισμού των σχολικών κτηρίων στο σύνολό τους, υπέβαλαν πρόταση για συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο της πόλης στις 29-10-2021 με αντικείμενο την πρόσληψη 15 καθαριστριών.

Το Υπουργείο Εσωτερικών με έναν εκτός πραγματικότητας υπολογισμό, αγνοώντας τις πραγματικές ανάγκες, ενέκρινε δαπάνη στο Δήμο Χαϊδαρίου για 213 ώρες απασχόλησης ημερησίως με την οποία η Δημοτική Αρχή προσθέτοντας ορισμένες ώρες με ίδιους πόρους έχει προσλάβει 30 καθαρίστριες πλήρους απασχόλησης και 15 με 3ωρη απασχόληση.

Ο σημερινός αριθμός καθαριστριών υπολείπεται κατά 15 τουλάχιστον, όπως προκύπτει από την ακριβή διερεύνηση που έγινε στα Γενικά και Επαγγελματικά Λύκεια, στην Επαγγελματική Σχολή (ΕΠΑΣ), στην Σχολή Επαγγελματικής Κατάρτισης (ΣΕΚ), στα Γυμνάσια και Νηπιαγωγεία της πόλης μας για την αντιμετώπιση του σοβαρού προβλήματος για τον επαρκή καθαρισμό των σχολικών μονάδων της πόλης μας και την προστασία της υγείας μαθητών και μαθητριών, εκπαιδευτικών, εργαζόμενων, γονέων και κηδεμόνων.

Η αδιαμφισβήτητη και επείγουσα ανάγκη να προσληφθεί ικανός αριθμός καθαριστριών ενισχύεται με την από 10-09-2021 ανακοίνωση του Υπουργείου Παιδείας https://www.minedu.gov.gr/news/50000-10-09-21-14-erotiseis-kai-apantiseis-sxetika-me-ta-metra-prostasias-kai-to-protokollo-leitourgias-ton-sxoleion-gia-to-etos-2021-2022 για μέτρα πρόληψης και προστασίας της υγείας που πρέπει να εφαρμόζονται στα σχολεία στα οποία μεταξύ άλλων περιλαμβάνεται και “ο σχολαστικός καθαρισμός των αιθουσών”.

Επίσης στο Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών παιδιών και εφήβων ηλικίας 12 – 17 ετών https://emvolio.gov.gr/neoi έχει ανακοινωθεί ότι:

Μετά τον εμβολιασμό των παιδιών – εφήβων, τα μέτρα προφύλαξης κατά του κορωνοϊού περιλαμβάνουν και την υγιεινή των χεριών και την καθαριότητα του χώρου καθώς το εμβολιασμένο ασυμπτωματικό παιδί μπορεί να μολυνθεί απ’ τον ιό και να τον μεταδώσει σε άλλο άτομο του περιβάλλοντός του”.

Πρόσφατα δε, στις 18 Οκτ. 2021, η κυρία Μαρία Θεοδωρίδου, Πρόεδρος Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών σημείωσε ότι, “σε μελέτη παιδιών και εφήβων διαπιστώθηκε ότι ο ιός βρίσκεται σε εκκρίσεις και το ιικό φορτίο είναι εξαιρετικά υψηλό, ανεξάρτητα από την ηλικία ή το βάρος της νόσησης και ότι τα παιδιά μεταδίδουν και αποτελούν “ρεζερβουάρ” για τη διευκόλυνση νέων μεταλλάξεων”.

Με βάση τα παραπάνω καλούσαμε την Δημοτική Αρχή της πόλης μας να αποδείξει εμπράκτως ότι σέβεται την υγεία όλων των παιδιών (μαθητών και μαθητριών) και των οικογενειών τους, των εκπαιδευτικών, των εργαζόμενων στα σχολεία εφόσον δεν ευθυγραμμίζεται με τις ατυχέστατες πρακτικές των αρμόδιων Υπουργών (Εσωτερικών και Παιδείας).

Η πρόταση που υποβάλαμε για την “πρόσληψη δεκαπέντε (15) τουλάχιστον καθαριστριών πλήρους απασχόλησης από το Πρόγραμμα του ΟΑΕΔ για την εργασιακή ένταξη μακροχρόνια ανέργων ηλικίας 55-67”, όπως έχει συμβεί και σε άλλες περιπτώσεις από την παρούσα Δημοτική Αρχή διαμέσου αντίστοιχων προτάσεών μας, μπορούσε κατόπιν απόφασης του Δημοτικού Συμβουλίου να πραγματοποιηθεί μέσα σε 10 ημέρες από την ψήφισή της!

Ο σεβασμός του υπέρτατου κοινωνικού αγαθού που είναι η σωματική υγεία αλλά και η ψυχική υγεία, η διαζώσης συμμετοχή των μαθητών στην εκπαιδευτική διαδικασία, είναι για μας ζητήματα υψίστης προτεραιότητας και δεν χωρούν αναβλητικότητες αλλά λήψη άμεσων αποφάσεων προς εφαρμογή.

Στο πλαίσιο της πρότασης μας συνεκτιμήσαμε ότι θα δοθεί παράλληλα η δυνατότητα να στηριχθούν άμεσα δεκαπέντε (15) γυναίκες, δηλαδή δεκαπέντε (15) Χαϊδαριώτικες οικογένειες1 με την ένταξη στην εργασία για ένα χρόνο και ότι θα εισρεύσει φρέσκο χρήμα στην πόλη μας 135.000ευρώ maximum διαμέσου της χρηματοδότησης κατά 75% από τον ΟΑΕΔ με παράλληλη συμμετοχή ποσού 77.500ευρώ περίπου από το Δήμο μας. 

Ταυτόχρονα με βάση την πρόσφατη ειδική έκδοση της EUROSTAT, στην οποία αναφέρεται ότι το 33,3% των παιδιών ηλικίας μέχρι 18 ετών στην χώρα μας, δηλαδή ένα στα τρία παιδιά, θεωρείται ότι βρίσκεται σε κίνδυνο φτώχειας ή κοινωνικού αποκλεισμού όταν ζει σε νοικοκυριό με πολύ χαμηλή ένταση εργασίας συμβάλλουμε κατά ένα τρόπο στην αντιμετώπιση και αυτής της αρνητικής πραγματικότητας. Πόσο δε μάλλον όταν οι γονείς είναι σε μια ηλικία άνω των 55 ετών, που δύσκολα σαν άνεργοι εντάσσονται στην αγορά εργασίας.

Πλέον αυτών δηλώσαμε ρητά ότι, διεκδικούμε παράλληλα οι καθαρίστριες με τρίωρη απασχόληση να γίνουν εργαζόμενες με πλήρες ωράριο εργασίας γιατί μόνο κατ’ αυτό τον τρόπο επιτυγχάνεται το προσδοκώμενο αποτέλεσμα και τιμάται το δικαίωμα των πολιτών στην εργασία σαν πολιτεία. 

Εναλλακτικά δε, θα μπορούσε να γίνει πρόσληψη με χρηματοδότηση εξ ολοκλήρου από χρήματα του Δήμου, όπως έχει συμβεί και σε άλλες πόλεις, όπου οι Δημοτικές Αρχές φρόντισαν έγκαιρα γι’ αυτό.

Ποια η απόφαση παρωδία του Δημοτικού Συμβουλίου επί της πρότασης της Δημοτικής Παράταξης “Πολίτες σε Δράση” και τι μεθόδευση οδήγησε σ’ αυτή;

Ο κύριος Σελέκος, που το μοναδικό του μέλημα είναι να μην ψηφίζεται καμία πρόταση των Πολιτών σε Δράση, δεν αποδέχθηκε την πρότασή μας και σε αντιπερισπασμό πρότεινε να προσληφθούν καθαρίστριες με μόνιμη απασχόληση, δηλαδή να γίνει αυτό που είναι διαχρονικά ζητούμενο από την πλειονότητα των παρατάξεων, αλλά δεν κατάφερε ούτε ο ίδιος να το επιτύχει σαν Δήμαρχος στα πέντε χρόνια της θητείας του!

Ο κύριος Θεοτοκάς, παρά το γεγονός ότι αναγνώρισε την πληρότητα της πρότασης αφού είναι σε θέση να αξιολογήσει μια σειρά δεδομένων, αλλά και ο κύριος Θεοφίλης καταψήφισαν την πρόταση για κομματικούς λόγους.

Ο δε Δήμαρχος της πόλης, κύριος Ντηνιακός επικεφαλής της Δημοτικής Αρχής, έχοντας θεσμικά την αρμοδιότητα να υλοποιήσει, διαμέσου των προβλεπόμενων διοικητικών και σύντομων διαδικασιών, την πρότασή μας, αποδεικνύοντας ότι ακούει τις προτάσεις και προσβλέπει στις συνθέσεις απόψεων χάριν του συμφέροντος ολόκληρης της τοπικής κοινωνίας καταψήφισε επίσης την πρότασή μας χωρίς την παραμικρή αιτιολόγηση αλλά και την ανεφάρμοστη πρόταση της Λαϊκής Συσπείρωσης, “κρυπτόμενος πίσω από αυτή” και εν τέλει ευθυγραμμιζόμενος με την ανεπάρκεια σχεδιασμού από το Υπ. Εσωτερικών. Παρά το γεγονός ότι το συλλογικό όργανο Κεντρική Ένωση Δήμων και Κοινοτήτων έχει αναγνωρίσει ομόφωνα την έλλειψη χρηματοδότησης για την πρόσληψη ικανού αριθμού καθαριστριών! Ποιανού εν τέλει συμφέροντα υπηρετεί;

Η κατάληξη της ψηφοφορίας για την καταγραφή: Σε 28 παρόντες και παρούσες Δημοτικούς Συμβούλους η πρόταση των Πολιτών σε Δράση έλαβε 5 ψήφους, δεδομένου ότι ψηφίστηκε από τον κύριο Ασπρογέρακα και την κυρία Γκανά, η πρόταση του κυρίου Σελέκου έλαβε 10 ψήφους και 13 μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου καταψήφισαν και τις δύο προτάσεις!

Αξιοσημείωτο δε είναι το γεγονός ότι όλοι αυτοί που καταψήψισαν την πρότασή μας για πρόσληψη καθαριστριών διαμέσου του ΟΑΕΔ πλην του κυρίου Θεοτικά και της Παράταξης του Δημάρχου, η Παράταξή μας και η Παράταξη του κυρίου Ασπρογέρακα στηρίξαμε πρώην εργαζόμενους στο Δήμο μας με την κοινωφελή εργασία, πρόγραμμα στο οποίο η χρηματοδότηση ήταν εξ ολοκλήρου από τον ΟΑΕΔ, να έχουν θετική έκβαση στον αγώνα τους. 

Διερμηνεύοντας και την άποψη των υπόλοιπων δύο μελών της Δημοτικής Παράταξης “Πολίτες σε Δράση Χαϊδαρίου”, καλούμε τη Δημοτική Αρχή να αντιληφθεί το ολίσθημα που υπέπεσε σε βάρος της τοπικής κοινωνίας, σε βάρος της υγείας μικρών και μεγάλων και να επαναφέρει το θέμα σε έκτακτη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου ή όποια άλλη Δημοτική Παράταξη εν τέλει ήθελε να αποδείξει έναν θετικό αναστοχασμό σεβόμενη τις πραγματικές ανάγκες για σχολαστικό καθαρισμό των σχολικών χώρων και την προστασία της υγείας των συμπολιτών μας, ιδιαίτερα όταν τα κρούσματα είναι αυξητικά από μέρα σε μέρα και εμείς δεσμευόμαστε να ψηφίσουμε σχετική πρόταση.

Προέχει η υγεία όλων και όχι οι καιροσκοπισμοί σε βάρος της τοπικής κοινωνίας!

Οι Σύλλογοι Γονέων και Κηδεμόνων των σχολείων της πόλης μας, οι Σύλλογοι των εκπαιδευτικών πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης έχουν εν προκειμένω το δικό τους, διακριτό ρόλο για την ανάληψη πρωτοβουλιών ως προς την χωρίς χρονοτριβή κάλυψη των αναγκών επαρκούς καθαρισμού των σχολείων, γεγονός που έχει ιδιαίτερες άμεσες αρνητικές επιπτώσεις σ’ όλους και όλες.

Σημείωση

1: Ενδεχομένως ένα πρόγραμμα κοινωφελούς εργασίας του ΟΑΕΔ είναι πιθανό να εξαγγελθεί μέχρι τέλους του χρόνου και με εφαρμογή στο 2022 με οκτάμηνη απασχόληση και με μηνιαία αμοιβή έως 550ευρώ περίπου για άνεργους εγγεγραμμένους στα μητρώα του ΟΑΕΔ. Στην κοινωφελή εργασία το στοιχείο της τοπικότητας δεν είναι το βασικό κριτήριο πρόσληψης σύμφωνα με το πνεύμα των μέχρι σήμερα σχετικών προσκλήσεων.

Επίσης δεν θα έχουν δικαίωμα συμμετοχής όσοι και όσες συμμετείχαν σε προηγούμενες Δημόσιες Προσκλήσεις κοινωφελούς εργασίας.

Αλεξάκης Δημήτρης,

Δημοτικός Σύμβουλος

Δημοτική Παράταξη “Πολίτες σε Δράση Χαϊδαρίου”

Χαϊδάρι, 1 Νοεμβρίου 2021