Ένας “μυστικός” Παναγιώτης Τέτσης στην περιοχής μας, αποκαλύφθηκε σήμερα το πρωί, 29 Σεπτεμβρίου στο ευρύ κοινό.

Πρόκειται για την αγιογράφηση του Ιερού Ναού Αγίου Δημητρίου, που βρίσκεται στο Ναυτικό Οχυρό Σκαραμαγκά – Κέντρο Εκπαίδευσης “Παλάσκας”, την οποία έκανε ο σπουδαίος Έλληνας ζωγράφος Παναγιώτης Τέτσης το 1948, ενώ υπηρετούσε τη θητεία του. Η πρωτοβουλία για την παρουσίαση – ξενάγηση ανήκει στον Αναπληρωτή Υπουργό Εθνικής Άμυνας, Δημήτρη Βίτσα.

Όπως εξήγησε ο Χαϊδαριώτης υπουργός, στόχος του Υπουργείου είναι να καταγράψει και να αναδείξει και άλλα ανάλογης αξίας έργα σε διάφορα στρατόπεδα της χώρας, που φιλοτέχνησαν ως στρατεύσιμοι αξιόλογοι καλλιτέχνες.

“Ο Άγιος Δημήτριος εκζητών την ίδρυσιν του παρόντος Ιερού Ναού” έργο που ζωγράφισε την περίοδο της θητείας του ο Παναγιώτης Τέτσης

Την ξενάγηση στον Ναό και την ανάλυση του αγιογραφικού έργου που ζωγράφισε ο Υδραίος ο Παναγιώτης Τέτσης  έκανε ο  αναπληρωτής καθηγητής Ιστορίας της Τέχνης του ΕΚΠΑ κ.Μάνος Στεφανίδης.

Ο Δημήτρης Βίτσας παρουσιάζει μια σημαντική πολιτιστική δράση του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας.

Στην ξενάγηση παραβρέθηκαν ο σεβασμιότατος Μητροπολίτης Αλέξιος, η βουλευτής Χαρά Καφαντάρη, ο αντιπεριφερειάρχης Σπύρος Τζόκας, ο Χαϊδαριώτης αναπληρωτής Γενικός Γραμματέας του υπ. Εσωτερικών Τζανέτος Φιλιππάκος και η ηγεσία του Πολεμικού Ναυτικού. Από το Χαϊδάρι  παραβρέθηκαν οι αντιδήμαρχοι Μόσχος Χουδελούδης και Κώστας Τσουκνίδας και ο επικεφαλής των Πολιτών σε Δράση Θοδωρής Σπηλιόπουλος. Επίσης, ο πρόεδρος των φίλων της Φύσης, Κώστας Φωτεινάκης, η πρόεδρος του ΟΙΚΟ.ΠΟΛΙ.Σ. Σοφία Δημητρίου και ο πρώην αντιδήμαρχος Γιάννης Ιγγλέσης.

Ο Δημήτρης Βίτσας με τον Μητροπολίτη Αλέξιο και τον καθηγητή κ. Μ. Στεφανίδη.

Ο ζωγράφος Παναγιώτης Τέτσης, που έφυγε από τη ζωή το 2016, έγραψε σε ανάμνηση της εργασίας του στον Ναό την επιγραφή: «Διά χειρός Τέτση εξ Ύδρας της περιφήμου νήσου, μηδέ χρύσειον, μηδέ αργύριον λαβόντος διά την ιστόρησιν».