“Ουκ αν λάβοις παρά του έχοντος”. Σε αυτή τη φράση συνοψίζεται η δικαιολογία αρκετών χωρισμένων αντρών για τη μη καταβολή διατροφής για τα τέκνα τους, που καταλήγει κάποιες φορές σε μηνύσεις και αγωγές εκ μέρους των πρώην συζύγων που έχουν την επιμέλεια των παιδιών.

«Κάθε μήνα ασχολούμαστε με περίπου πέντε υποθέσεις για μη καταβολή διατροφής», δηλώνει στο «Χαϊδάρι Σήμερα» αστυνομικός που υπηρετεί στο Α.Τ Χαϊδαρίου. «Το έγκλημα αυτό είναι διαρκές, πράγμα που σημαίνει ότι ο παραβάτης μπορεί να συλληφθεί και πέρα από τα πλαίσια του αυτοφώρου», συμπληρώνει.

Η αιτία που επικαλούνται οι κακοπληρωτές γονιοί είναι η οικονομική δυσπραγία: «Όταν ο γονιός οδηγηθεί στον Εισαγγελέα, συνήθως αναγνωρίζει το παράπτωμά του, αλλά υποστηρίζει πως δεν έχει να πληρώσει», μας λέει ο συνομιλητής μας.

Η μη καταβολή διατροφής, λοιπόν, αποτελεί ένα αρκετά συχνό πρόβλημα, που απασχολεί τις διαζευγμένες και εν διαστάσει μητέρες. Στις περιπτώσεις αυτές, πέραν των κλασικών ενδίκων βοηθημάτων για την εξασφάλιση της διατροφής (αίτηση ασφαλιστικών μέτρων και τακτικής αγωγής με αίτημα την επιδίκαση της διατροφής), ο νόμος παρέχει ένα επιπρόσθετο εξασφαλιστικό μέσο για να επιτευχθεί η καταβολή της διατροφής. Την υποβολή μήνυσης σε βάρος του.

Από το καφενείο στο Αυτόφωρο

Άλλη μια τέτοια περίπτωση απασχόλησε το προηγούμενο Σάββατο 3 Νοεμβρίου, τους άνδρες του Α.Τ Χαϊδαρίου. Μετά από έγκληση που υπέβαλε μητέρα δύο παιδιών, συνελήφθη ο 44χρονος πρώην σύζυγος της, την ώρα που έπινε τον καφέ του σε συνοικιακό καφενείο της πόλης μας. Ακολούθησε η αυτόφωρη διαδικασία. Σύμφωνα με πληροφορίες μας ο 44χρονος υποστήριξε στους αστυνομικούς ότι το τελευταίο διάστημα εργάζεται παροδικά. Για αυτό το λόγο δεν κατάφερε να πληρώσει τη διατροφή των παιδιών του για περίπου έξι μήνες.

Γιώργος Παπαπαναγιώτου